anyatej

anyatej, cink, depresszuó, jód, szoptatás, tápanyag, várandósvitamin, vitaminpótlás

Nemcsak a terhesség, a szoptatás is hatalmas kihívás a szervezetnek

PP-Eletforma

Kiemelten fontos a tápanyagpótlás a szoptatás alatt, hiszen a tejtermelésnek a megfelelő vitamin, nyomelem és ásványi anyag ellátottság alapfeltétele. Ezt sajnos sokan elfelejtik, emiatt pedig a babájuk táplálása – minden erőfeszítésük ellenére – sajnos sokszor messze nem kielégítő. A szoptatással kapcsolatos kérdéseinkre Ratkó Tünde szülésznő ad válaszokat.

Tovább olvasom »
allergia, anyatej, csecsemő, egészség, szoptatás

Ez nem tejbepapi

PP-Eletforma

A szoptatás egyszerű, kényelmes és biztonságos, az anyatejben a kicsi fejlődéséhez szükséges összes tápanyag megtalálható. Az Anyatejes Táplálás Világnapján dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermek gasztroenterológusának segítségével hívjuk fel a figyelmet a szoptatás fontosságára.

Tovább olvasom »
anyatej, egészségkárosodás, Első 1000 Nap Program, szoptatás

Ezt teszed, ha jót akarsz neki

PP-Eletforma

Elsősorban anyatejes táplálással lehet megalapozni a kisgyermekek egészségét, hiszen az anyatej tápanyagtartalma és összetétele tökéletes, igazodik a baba mindenkori igényeihez. Az utóbbi 15 évben világszinten mégis szinte stagnált a kizárólagos szoptatás aránya, az újszülötteknek pedig majdnem a fele nem jut időben az egészséget megalapozó előtejhez. Felmérések szerint évente több mint 820 000 öt év alatti gyermek és 20 000 kismama halálában játszik szerepet a szoptatás hiánya.

Tovább olvasom »
anyatej, hormonok, mell, várandósság

Cumizni pedig kell!

PP-Eletforma

Sokan gondolják, hogy a testük extra tápanyagigénye abban a pillanatban megszűnik, mikor a kisbabájuk megszületik. Ez azonban nem így van, hiszen a tejtermelés is egy olyan funkciója a testnek, ami nem minden nap működik, így a plusz támogatás még ilyenkor is fontos! Dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos beszélt erről a ratkotunde.hu -nak.

Tovább olvasom »
anyatej, orvosi tanács, tej, terhesség, tévhitek, vitamin

Se tej, se anyatej?

PP-Eletforma

Nem egyszer futunk bele hajmeresztő tévhitekbe a netet böngészve, amikkel a legnagyobb baj az, hogy sokan szentírásnak veszik, és ezzel megnehezítik a saját dolgukat a várandósság alatt, ami valljuk be, egyébként sem éppen könnyű. Az elfuserált tévhitek között az egyik legnagyobb a tejjel kapcsolatos. Ezt tesszük most rendbe, és ebben van dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos a ratkotunde.hu segítségére.

Tovább olvasom »
anyatej, fejlődés, újszülött, világnap, WHO

Miért fontos az anyatejes táplálás?

PP-Eletforma

Az egészséges táplálás hangsúlyozása érdekében 1992-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztus 1-jét nyilvánította az anyatejes táplálás világnapjává, ezt követően pedig a hónap első hetét a Szoptatás Hetévé nevezte ki – Magyarország 1993-ban csatlakozott a kezdeményezéshez. A világnap alkalmából a Czeizel Intézet szakorvosát kérdeztük a szoptatás fontosságáról.

Tovább olvasom »
allergia, anyatej, csecsemő, ételallergia, immunredszer, öröklődés, tápszerek

Anyatejes babának is lehet ételallergiás tünete

PP-Eletforma

Az anyatej a legtökéletesebb táplálék a csecsemő számára, ezért megdöbbentő lehet, ha anyatejes babánkról kiderül, hogy a hasfájását, vagy a kiütéseket a bőrén ételallergia okozza. Arról, hogy ez hogyan lehetséges és miként kezelhetjük, dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük. 

Tovább olvasom »
anyatej, csecsemő, gyerek, mozgás, rost, székrekedés, táplálkozás

Baj lehet, ha fontosabb a játék!

PP-Eletforma

Gyakori probléma a székrekedés gyermekkorban. Kialakulása általában a táplálkozási szokásokkal és a mozgáshiánnyal függ össze, ám bizonyos esetekben súlyos betegséget is jelezhet. Szakember mondja el a legfontosabb tudnivalókat!

Tovább olvasom »
anyatej, csecsemő, táplálkozás, tápszer, tejallergia, tejkiütés

Titokzatos pöttyök a baba arcán

PP-Eletforma

Ha apró, vörös vagy fehéres, kissé kidudorodó göbök jelennek meg a baba arcán, a legtöbb édesanya valamilyen allergiára gondol. Mivel ezek a tünetek rendszerint az első hónapokban jelentkeznek, kiváltó okként a tápszer, vagy az anyatej merülhet fel, hiszen a csecsemő abban az életkorban még mást nem fogyaszt. Mikor gondoljunk allergiára és miről ismerhető fel az ártalmatlan tejkiütés?

Tovább olvasom »
anyatej, család, csecsemő, pénz, rendelet, szoptatás, világnap

Pénzért adom, ingyen kapod! Mi az?

Krajcsó Judit

Augusztus elseje az anyatejes táplálás, a szoptatás világnapja. Ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatón örömteli hírt kaptak azok, akik a gyűjtőállomásokon leadják a felesleges anyatejet. Mintegy másfélszeresére emelik az érte kapott juttatást.

Tovább olvasom »
anyatej, bélflóra, csecsmő, szoptatás, tápszer

Hitek és tévhitek a tápszerekről

PP-Eletforma

Az anyatej a legtökéletesebb táplálék a csecsemőknek. A természet is úgy alkotta meg, hogy a gyermek igényeihez igazodjon az összetétele, így nyilván az édesanyák sem szeretnék ettől önként megfosztani gyermeküket. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor minden próbálkozás ellenére sem jön össze a szoptatás. Ilyenkor kell jó döntést hoznunk, szakemberhez fordulnunk, aki megbízható tanácsokat tud adni a további lehetőségekkel kapcsolatban.

Tovább olvasom »
anyatej, bűntudat, édesanya, első 1000 nap, fizikai fájdalom, szoptatás, tehéntej

Háromból egy nehezen szoptat

PP-Eletforma

Minden harmadik édesanya tapasztal valamilyen problémát a szoptatáskor. Legtöbben arra panaszkodnak, hogy túl kevés a tej – derül ki egy friss hazai felmérésből. Bár a statisztikák szerint gyakoriak a szoptatással kapcsolatos fizikai problémák, az érintett anyák sokszor a társadalmi elvárásokkal és bűntudattal is küzdenek, ha nem tudnak megfelelően szoptatni. Pedig a legfontosabb az, hogy a csecsemő egészséges legyen: ha nem megy, kiegészítő módszert kell alkalmazni. A környezet és a társadalom negatív megítélése, a „rossz anya” bélyeg, valamint a tévhitek miatt sokan nem mernek tápszert használni, és inkább korábban kezdik meg a hozzátáplálást, vagy a tehéntejet adnak. Pedig ez utóbbi egyéves kor előtt kifejezetten veszélyes lehet a kisbabáknak, hiszen emésztőrendszerük még nem elég fejlett befogadására. Az élet első 1000 napjának megfelelő táplálása kulcsfontosságú, akár anyatejjel, akár tápszerrel: nemcsak gyermekkori, de számos felnőttkori népbetegség kialakulásának a kockázatát is csökkenti.

Tovább olvasom »
allergia, anyatej, krónikus betegség, öröklődés, születésnap

Hamarabb tüsszög, aki ősszel vagy télen született?

PP-Eletforma

Az Egyesült Államokban a több mint 50 millió embert érintő, különböző allergiás kórképek a hatodik helyet foglalják el a krónikus betegségek listáján. A kutatók évek óta keresik a betegség kialakulásának okait, és megelőzésének lehetőségeit. Egy friss vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy fontos tényező lehet a születés ideje is.

Tovább olvasom »
anyatej, egészség, fogyókúra, gyermek, szoptatás

Több anyatejet kérnek kisbabáink

PP-Eletforma

Bár a csecsemők számára az anyatej a legteljesebb táplálék, világszerte csak alig több mint az újszülöttek harmada (38%) kap kizárólag anyatejet az első hat hónapban – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adataiból. Pedig az élet első 1000 napjában kialakított ideális táplálkozási szokások, köztük a hat hónapig tartó kizárólagos anyatejes táplálás kritikus szerepet játszanak a felnőttkori egészség szempontjából.

Tovább olvasom »
anyatej, folyadékpótlás, gyerek, kánikula

Mit és mennyit igyon a gyerek kánikulában?

PP-Eletforma

A kevés folyadékfogyasztás csecsemőknél könnyen vezethet kiszáradáshoz, nagyobb gyerekeknél pedig csökkenti a koncentrációs- és teljesítőképességet, fejfájás alakulhat ki. A következő napokban ezért fontos kérdés, hogy mikor, mit és mennyit igyanak a gyerekek?

Tovább olvasom »
anyagcsere, anyatej, érintés, koraszülött

Az anyatej és az édesanya közelsége életmentő a koraszülötteknél

PP-Eletforma

Magyarországon majdnem minden tizedik újszülött koraszülöttként lát napvilágot. Az anyatejes táplálás, a megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitel mellett az érintés, az anyai közelség életmentő lehet számukra. Erre hívja fel a figyelmet az Első 1000 nap program, amelyhez újabb partner, a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület csatlakozott.

 

Tovább olvasom »
anyatej, csecsemő, lélek, szoptatás

A szoptatás lelki okai

PP-Eletforma

Hogyan hat a psziché a szoptatásra? Csökkentheti-e az anyatej mennyiségét a stressz? Lehet, hogy nem teákra és csodaszerekre van szükség a sikeres szoptatáshoz, hanem valami egészen másra? Ezt a témát járjuk most körbe.

Tovább olvasom »
anyatej, kisbaba, szoptatás, szorongás

6 tévhit a szoptatásról

PP-Eletforma

Vannak anyukák, akik csak hat hónapig, míg mások egészen hatéves koráig szoptatják a gyereküket. Meddig szükséges és meddig normális ezt az időszakot nyújtani? Igaz az, hogy várandósan nem lehet szoptatni? Meddig van a tejnek tápértéke? Eloszlatunk pár tévhitet…

Tovább olvasom »
allergia, anyatej, szoptatás

Az allergiától is véd az anyatej

PP-Eletforma

Dán kutatók megfigyelései szerint az anyatej hozzájárul a gyermek egészséges bélflórájának kialakulásához, a jótékony tejsavbaktériumok megtelepedéséhez, ezzel is támogatva az immunrendszer fejlődését, a betegségek megelőzését.

Tovább olvasom »
anyatej, baba, orvosi tanácsok a kismamáknak, szülés, születés, szülő

Gvermekünk lesz! Fontos orvosi tanácsok a szülés előtt…

PP-Eletforma

Az elsőgyermekes szülők gyakran tele vannak bizonytalansággal: akadnak, akik jó előre igyekszenek mindent elrendezni, míg mások csak a szülés előtti pillanatokban kezdenek kapkodni. Nem árt ezért, ha kérdéseinkkel a választott gyermekorvost még a szülés előtt felkeressük, mert sok bizonytalanságot eloszlathat egy ilyen találkozás. A Dr. Rose Magánkórház gyermekorvosa, dr. Pintér Zsolt összegyűjtötte a leggyakrabban felmerülő kérdéseket. 

Tovább olvasom »
allergia, anyatej, ekcéma, ételallergiás gyermek, tej

Az anyatej mégsem nyújt védelmet?

PP-Eletforma

Az allergiára hajlamos csecsemők számára hat hónapos korig kizárólagos anyatejes táplálás javasolt – olvasható a hazai szakmai ajánlásokban. Egy, az elmúlt hetekben napvilágra került kutatás szerint azonban az anyatej mégsem nyújt védelmet az ekcéma kialakulása ellen. Dr. Polgár Marianne, a Budai Allergiaközpont gyermekgasztroenterológus főorvosának segítségét kértük az ellentmondás tisztázásához. 

Tovább olvasom »