Alzheimer-kór

Alzheimer-kór, demencia, depresszió, emlékképek, szorongás, zene

Dallamokkal az Alzheimer ellen

PP-Eletforma

Már évek óta ismert tény, hogy a zene segíthet az Alzheimer-kór és a demencia tüneteinek enyhítésében. A BBC pedig most létrehozott egy olyan honlapot, ahol a demenciával élő betegek megtalálhatják az általuk szeretett dalokat. Hosszú távon a terv az, hogy egy olyan oldal jöjjön létre, ahol az emlékek előhívását segítő zenei adatbázist találhat a felhasználó.

Tovább olvasom »
Alzheimer-kór, demencia, felejtek.hu, megelőzés, tudományos írás

5 tipp, hogyan éljünk demenciával télen

PP-Eletforma

A demenciáról és az Alzheimer-kórról közöl tudományos igényességű, de közérthető írásokat a felejtek.hu. A weboldal mind a hozzátartozóknak, mind az enyhén demens betegeknek szolgál fontos információkkal, de a megelőzéshez is hasznos ismereteket nyújthat. Ezúttal a skót Alzheimer Társaság öt olyan tippjét tette közzé, melyekkel a sötét és barátságtalan télben is jól érezzük magunkat a bőrünkben.

 

Tovább olvasom »
Alzheimer-kór, demencia, genetikai kockázat

Ezért butulunk el időskorunkban

PP-Eletforma

Egy aminosav, az arginin hiánya játszhat közre az Alzheimer-kór kialakulásában – erre a következtetésre jutottak egérkísérletek alapján amerikai neurobiológusok, akiknek eredményei távlatilag új terápiás eljárások kidolgozását tehetik lehetővé.

Tovább olvasom »
Alzheimer-kór, higiénia, idős kor

Árthat a tisztaság?!

Práger Kitti

A modern városi életmód és a fejlett higiénia is oka lehet az Alzheimer-kór kialakulásának és a betegség terjedésének a nyugati világban – olvasható egy friss brit tanulmányban.

Tovább olvasom »