alma

alma, babérlevél, mikorhullámú sütő, savanyú káposzta

Párolt savanyú káposzta

László Márta

Különösen elfoglalt hölgytársaimnak küldöm ezt a gyors és könnyű receptet. Cinkotai barátnőm nagy kedvence a káposzta, és neki sincs sok ideje. Egy jó csülökhöz, főtt krumplihoz ez a mikróban készült köret igazán pazar! Próbáljátok ki nyugodtan! 

Tovább olvasom »
alma, élesztő nélküli leveles tészta, pudingpor, rétes, vanília

Sodrófás rétes

Somogyi Zoltán Max

Alapja az élesztő nélküli leveles tészta. Sokan kérdeztétek, hogyan készül. Könnyű tészta, ami nem szárad ki hamar, Max szerint könnyebb vele dolgozni. A blogszerző gyakorlatból tudja, nagy előnye hogy hamarabb elkészül vele, mintha normál, húzott (házi rétest) készítene. Viszont a bolti, gyári rétes tésztánál sokkal finomabb. Ez a tészta jól használható töltött tészta kosárkák készítéséhez, vagy mint ebben a receptben is, krémes töltelékkel való felhasználáshoz.

Tovább olvasom »
advent, alma, karácsony, körte, libacomb, libatepertő, sütés, ünnepi étel

A LIBA főpróbája az ünnepek előtt

László Márta

Nekem a liba mindig sikerül, főként ha gyümölcsökkel együtt dolgozom össze! Ezt a pazar ínyencséget is a minap készítettem, és annyira finom lett, hogy eldöntöttem, a karácsonyi menü része lesz! Variálhatod például naranccsal, grapefuittal, szőlővel is, egy biztos, nem lehet benne csalódni! Úgy lehetsz király saját konyhádban, hogy észre sem veszed!  

Tovább olvasom »
alma, élesztő, keményítő, sütemény, tojás

Almás táska, a nyár íze

Somogyi Zoltán Max

Hanyatlásnak indult a sógoroméktól kapott alma, így a hasznosításáról kellett döntenem. Régóta terveztem az egyik multinál látott úgynevezet kelt almás puffancs kopírozását, így most szerét ejthettem. A benne elrejtett alma tölteléket frissen készítettem, de a régebbi betétekkel ellentétben itt nem szerettem volna péppé főzni. Így amikor elérte az általam elképzelt párolási fokot, de még hersegett az alma, megkötöttem egy kis keményítővel. Nagyon jó lett az állaga, és a tésztát sem áztatta el – írja Somogyi Zoltán Max

Tovább olvasom »
alma, csirke, hagymák, világos sör

Fűszeres almával töltött csirke

Somogyi Zoltán Max

Hová is tettem a kipirított szalonnát a kukó levesből? Hát ebbe a csirkébe. Régóta szerettem volna egy olyan almával töltött csirkét csinálni, hogy a benne megpárolodott almát köretkén meg lehessen enni. Annyit bővítettem a dolgokon hogy tettem hozzá még 4 db felső combot, amit alulra raktam, és így pároltam meg, és azt másnap felhasználtam egy almás-csirkés-ananászos salihoz. Készíthető bármilyen kacsasütőben, vagy római tálban, de azt ne felejtsük legalább 1 órára beáztatni – írja Somogyi Zoltán Max

Tovább olvasom »
alma, hagyományok, néprajz, programajánló, skanzen, Szentendre, táncosok

A nap, amikor nem esik messze az alma a fájától

PP-Eletforma

Népzene, színes népviseletek és ötszáz táncos tölti meg élettel a szentendrei Skanzent június 9-én a Hagyományaink vendégségben rendezvényen. A látogatók a vidéken megőrzött, generációkat összekötő néprajzi örökség mellett a tájházakban újra megélt hagyományokkal, kézművességekkel ismerkedhetnek meg.

Tovább olvasom »
alma, gyöngytyúk, rozmaring, sütőzacskó

Almás, rozmaringos gyöngytyúkom

László Márta

Mindenki azt mondja, a gyöngytyúk húsa száraz, és csak levesnek jó! Hát nem! Most megmutatom, hogy az amúgy tényleg remek levesnek isteni gyöngytyúk melle, combja szalonnacsíkba csomagolva mennyire fantasztikus – némi almával, meg miegymással! 

Tovább olvasom »
alma, desszert, narancs, pudingpor, ünnepi finomság, vanília

Almás lepény friss narancskrémmel

Somogyi Zoltán Max

Különleges tészta, amit egy kicsit vastagabbra sütünk, mint a palacsinta. Ha friss narancsból készítjük a krémet hozzá, annak a héjából pedig készítsünk cukrozott, szárított narancshéjat. Ez is lehet egy jó kis ünnepi finomság Max konyhájából. 

Tovább olvasom »
alma, Bikács, pite, sütemény

Mezőföldi almás pite

László Márta

Helyi almából készül a bikácsi almás pite természetesen, de Magyarországon olyan finom almák teremnek, hogy bárhol el tudjuk készíteni! Sebők István, a Zichi Park Hotel vezető konyhafőnökének egyik jobbkeze alkotja nap mint nap ezt a csodát! Ajánlom farsangra is Nektek. Akár hiszitek, akár nem, ebben a legnehezebb az almareszelés, na, de mire jó a robotgép?!    

Tovább olvasom »
alma, étcsoki, karácsony, mézeskalács fűszerkeverék, muffin-por

Karácsonyi gyümölcskenyér

László Márta

Ezek az ünnepi készülődés utolsó percei! Remélem, lassan minden készen áll Nálatok! Most még mutatok egy olyan receptet, ami biztosan tetszeni fog, mert nagyon egyszerű, ötletes, és a mérlegre sem kell percenként ráállnod. A recept ugyanis Dudás Lili fitneszedző, életmód tanácsadó ajánlásával készült!

Tovább olvasom »
alma, cider

Hogyan készítsünk cidert?

László Márta

Nem bor, nem sör, még csak nem is pezsgő, mégis remek alkoholos ital. Mi az? Magyarországon valószínűleg kevés helyes megfejtés érkezne erre a találós kérdésre. Pedig a válasz Nagy-Britanniában, a skandináv országokban, Franciaországban, de ma már a világ számos más országában is evidens: CIDER!

Tovább olvasom »
alma, leves, liba, liba aprólék, tejföl

Mári nénje tejfölös-almás libalevese

Somogyi Zoltán Max

Mári nénje minden húsos levesébe főzött almát. Hol birsalmát, hol savanykás őszi almát. Megváltoztatta a leves ízét, valami csodás kémiai hatással, amit talán senki sem érett, csak annyit tudtunk, a leves az almától finomabb lett. Különös ízt ad még a hagymába szúrt szegfűszeg is a levesnek.

Tovább olvasom »
alma, dzsem, lekvár, narancs, tartósítás

Narancsos almalekvár

Kandikó Éva

Az alma a legolcsóbb gyümölcs, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy lenézően kellene róla nyilatkoznunk. Elsősorban azért nem, mert olcsósága mellett olyan gazdag felhasználási lehetőségek rejlenek benne,mint talán egyetlen másik gyümölcsben sem.

Tovább olvasom »
alma, fűszeres, krémleves, leves, ősz

Almakrémleves

Somogyi Zoltán Max

Ősszel százféle finomnál finomabb almát lehet kapni a piacon, édesebbet, savanyúbbat, mindenki megtalálja közöttük, amit igazán szeret. Egy finom, fűszeres almaleves a legjobb ilyen szürke, hideg időben.

Tovább olvasom »
alma, édesség, pite, sütemény, vendégváró

Anyukám mesealmása – tényleg álom!

László Márta

Csak úgy ragyognak a piacon a különböző almák! Nemrég Szekszárdon jártam, és az oda vezető egyik mellékúton, egy almáskertnél álltam meg, ahol rengeteg finom gyümölcsöt vettem a kicsitől a nagyig, a zöldtől pirosig, a csíkosig. Alig vártam, hogy beleharaphassak az egyikbe, és már éreztem is a számban ennek a sütinek az ízét! Alig vártam, hogy nekiállhassak. Anyukámtól tanultam ezt a mesés mesealmást, amit gyerekkoromban akár csukott szemmel is képes volt elkészíteni!  

Tovább olvasom »
alma, gyors, túró, túrós

Almás túrós sütemény

Somogyi Zoltán Max

Se tésztagyúrás, se nyújtás, se szaggatás, csak keverés és kavarás. Ebben a sütiben az a jó – a végeredményen kívül persze -, hogy a tepsi mellett egyetlen edény elég az elkészítéséhez, amiben összekeverjük az alapanyagokat.

Tovább olvasom »
alma, indián nyár, koktél, whisky

Indián nyár – egy koktélba sűrítve

László Márta

Az almáé a főszerep az ősszel. Nekem lehet zöld, piros, mindegy, mindet imádom! Ebben a remek koktélban is főszerepet kap az alma. Köszöntsük együtt vele a vénasszonyok nyarát, vagy ahogy már nálunk is elterjed, az indián nyarat! Jöhet egy kényelmes fotel, és kortyoltjuk lassan a nyárbúcsúztatót!   

Tovább olvasom »
alma, faiskola, fajták, génbank, kutatók, nemesítés, őshonos

Hogy kerül az alma az asztalra?

László Márta

Bár Magyarországon is egyre népszerűbb a tudatos vásárlás, és sokan odafigyelnek arra, hogy most ősszel, a téli almák szezonjában magyar alma kerüljön az asztalukra, azt mégis kevesen tudják, hogy milyen utat jár be a gyümölcs, a magtól a kerten át az asztalunkig. A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet és a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. több ezer őshonos, magyar fajta őrzői, kutatói és több száz fajta forgalmazói. Ők segítenek nekünk a termékcímkék mögé látni: öt lépésben foglalták össze a magyar almafajták útját.

Tovább olvasom »
alma, fesztivál, hagyományok, népművészet, Szentendrei Skanzen, tájház

A nap, amikor a tájházak vendégségbe mennek

Krajcsó Judit

A szentendrei Skanzen alapításának 50. évfordulójához kapcsolódva olyan magyarországi tájházakat lát vendégül a múzeum szeptember 23-án, amelyek ugyancsak kerek születésnapot ünnepelnek. Az ország négyszáz tájháza közül tizenöt közösség mutatkozik be ezen a hagyományteremtő fesztiválon.

Tovább olvasom »
alma, körte, ősz, póré, sütőtök, szeder

Őszi kincseink

Kandikó Éva

Az őszi zöldségek és gyümölcsök nemcsak önmagukban állják meg a helyüket, hanem köretként, desszertként, levesként is ízletes falatok. Törekedjünk tehát rá, hogy minél többet fogyasszunk belőlük!

Tovább olvasom »
alma, főtt rizs, réteslap

Ropogós almás rizstorta

Somogyi Zoltán Max

Ropogós réteslapba burkolt, almás-rizses sütemény. Egy kis előkészülettel, kevés időráfordítással tudunk egy különleges desszertet készíteni. Tejberizst főztünk, annak a maradékából készült. A rétegek a vajtól és a porcukortól lesznek ropogósak. Érdemes kemény húsú almát választani, így finom, érezhető darabokkal találkozhatunk evés közben.

Tovább olvasom »
alma, chutney, csatni, szilva

Szilvás, almás chutney

Kandikó Éva

A chutney (ejtsd: csatni) dél-ázsiai eredetű sűrű szósz. Alapja a hagyma, ecet, cukor, erre az alapra kerülnek a zöldségek, gyümölcsök és fűszerek, amiket aztán hosszan főzve mártássá sűrítünk. Kis túlzással szinte minden zöldségből és gyümölcsből lehet chutney-t főzni, próbáljuk ki, mert érdemes játszani az ízekkel.

Tovább olvasom »
alma, saláta, szőlő, Waldorf, zeller

Waldorf saláta

Kandikó Éva

Nem javaslom, hogy a reggelit kihagyjuk, az a nap legfontosabb étkezése, de azt szívből ajánlom, hogy egy ilyen könnyű salátával indítsuk a napot. Tudtad, hogy az első Waldorf salátát Oscar Tschirky, a New York-i Waldorf Astoria séfje készítette 1893-ban?

Tovább olvasom »
alma, almatorta, elzászi, fehér bor, tojás, vanília

Elzászi almatorta

Kandikó Éva

Olyankor szoktam elkészíteni, amikor ráérősen tudom megsütni, nem mintha nagyon macerás lenne, de valahogy ehhez az édességhez nekem mindig a lassú, kényelmes konyhai tötyörgés kapcsolódik, amikor sülés közben édesen terjeng a konyhában a tésztában lévő bor illata, elkeveredve a fantasztikus alma illattal. Igazi terápiás sütés ez mindig.

Tovább olvasom »
alma, pite, rebarbara, tojáshab

Habos rebarbarás pite

Kandikó Éva

Az utóbbi idők próbáljunk-ki-valami-újat akcióinak legsikeresebbje. Nem gondoltam, hogy ennyire finom lesz, elsőre inkább az elkészítési mód viszonylagos egyszerűsége ragadott meg. Meg aztán volt itthon pár szál, már nem túl friss rebarbara, amit csillagászati áron vettem a piacon, nem akartam veszni hagyni.

Tovább olvasom »
alma, cukormentes, egészséges, gluténmentes, lisztmentes, zabpehely

Almás zabpelyhes sütemény

Kandikó Éva

Hűha, ez nagyon népszerű recept lesz! Nincs benne liszt, nincs benne cukor, tehát remekül beilleszthető a diétába is, ráadásul gluténmentes is, ha olyan zabpelyhet veszünk, ami garantáltan szennyeződésmentes.

Tovább olvasom »
alma, egészséges, fogyókúra, spenót

Almasaláta

majomkenyer.hu
Nem csak nyári saláta fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek, tej- és gluténmentes étrendet követőknek is őszintén ajánljuk ezt a remek salátát. Ne feledjük, alma egész évben kapható, tehát ez a saláta nem szezonális.
Tovább olvasom »
alma, dió, mazsola, teához

Almás kenyér

Kandikó Éva

Az almás süteményeket gyakorlatilag nem lehet sem megunni, sem elrontani, ez a recept pedig olyan egyszerű, hogy nyugodtan rábízhatjuk akár kamaszodó gyermekünkre is az elkészítését.

Tovább olvasom »
alma, fordított, torta

Tarte tatin – fordított almatorta

Kandikó Éva

Biztosan állíthatom, az alma a legsokoldalúbban felhasználható gyümölcsünk, már csak azért is, mert egész évben hozzá lehet jutni. Tehát nincs olyan időszaka az évnek, amikor egy jó almatortát vagy pitét ne készíthetnénk.

Tovább olvasom »
alma, citrom, dió, mazsola

Mese almás

Kandikó Éva

Érdekes neve van ennek a sütinek, évtizedek óta hallom erre is, arra is, hogy így emlegetik ezt a könnyű almás süteményt. Próbálják ki, gazdagítsák az almás süti rajongók népes táborát!

Tovább olvasom »
alma, cukormentes, dió, lisztmentes, xilit

Almás-diós csók

majomkenyer.hu

Nem baj, ha van a tarsolyunkban olyan recept, ami cukor- és lisztmentes, mert lehet, hogy a barátaink között is találunk olyat, aki ezt a két élelmiszert teljesen kiiktatta az étrendjéből, de persze saját magunknak sem válik kárára egy már-már egészségesnek mondható aprósütemény recept.

Tovább olvasom »
alma, francia, tejföl, tojás, torta

Francia almatorta

Kandikó Éva

A francia almatorta nagyon finom, gyerekjáték elkészíteni, és az utolsó lépésként ráöntött tejfölös, tojásos keverék ellenállhatatlanná teszi. Egy pohár desszert borral csodás élmény.

Tovább olvasom »
alaprecept, alma, muffin

Zamatos almás muffin

Kandikó Éva

Ha van egy jó muffin recepted, igazából nagyon gazdag vagy. Bármikor elkészítheted, százféle módon variálhatod, nem kell vele sok időt eltöltened, és mindenkinek ízleni fog. Mi ez, ha nem főnyeremény?

Tovább olvasom »
alma, fánk

Almafánk

Kandikó Éva

Egy kiadós, tápláló leves, mondjuk gulyásleves után második fogásként már csak egy kis tésztafélét kívánunk. Erre is kitűnő az almafánk. Nagyétkűeknek hús után, desszertként is könnyen lecsúszik.

Tovább olvasom »
alma, almás, almás pite, amerikai

Amerikai almás pite

Kandikó Éva

Ismertek olyan embert, aki nem szereti az almás pitét? Én nem. Nekem mindegy, hogy hazai, vagy amerikai fajta, mindegyik jöhet bármikor! Az utóbbi különösen vanília fagyival szuper.

Tovább olvasom »
alma, az év fája, szavazás, verseny

Na de miért éppen a vadalma?

Krajcsó Judit

Az egykoron gyümölcséért és faanyagáért egyaránt közkedvelt vadalma lett a 2017-es Év fája az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) online szavazásán. De van itt még más is, amiért megérdemelte az elismerést…

Tovább olvasom »