alaplé

alaplé, kacsaszárnytő, kelbimbó, leves

Kelbimbós kacsaszárnytőleves egyenesen Egerből

Hegyvári Zoltán

A kelbimbó a meglátásom szerint elég megosztó alapanyag – az emberek jó része nem tudja a tányérján elképzelni, míg a másik fele rajong érte. Én ehhez a második csoporthoz tartozom, csak valahogy nagyon ritkán jut eszembe a zöldségesnél, hogy vegyek egy-egy adagot. Most azonban ott mosolyogtak rám a rekeszben, én pedig úgy vásároltam meg őket, hogy fogalmam sem volt róla, hogy mi fog belőlük készülni. Napokig a hűtőben várták az ihletet, míg aztán hoztam négy darab jókora kacsaszárnytövet, amikből pedig levest terveztem készíteni.

Tovább olvasom »
alaplé, hajdinaliszt, tápiókagyökér, zöldborsó, zöldségleves
alaplé, kapor, mártás, sertésborda

Kapros sertésborda – ahogy Mártiék szeretik

László Márta

Fantasztikus kapor csokrot kaptam ajándékba az egyik szomszédomtól. Illata valami pompás! Tanakodtam, hogy rögtön ugorjak-e neki az idei első kovászos uborkának, vagy készítsek egy nyár elejei különlegességet? A férjemnél a második ötlet jött be. Azért óvatosságból pár perce meglepett két kilo uborkával is…  

Tovább olvasom »
alaplé, arborio, Carnaroli, fehér bor, rizottó

Sáfrányos rizottó

Kandikó Éva

Mi kell a jó rizottóhoz? Elsősorban erre a célra megfelelő rizs (Arborio, Carnaroli vagy Baldo), finom alaplé, jó bor és egy percre meg nem álló fakanál. És aztán indulhat a kavarás!

Tovább olvasom »
alaplé, brokkoli, póréhagyma, répa, sárgarépa

Brokkoli-sárgarépa leves

Hegyvári Zoltán

Úgy terveztem, hogy nemcsak a brokkoli, hanem a friss sárgarépa is domináns lesz a levesben, ami kicsit legyen krémes is, meg nem is. Elképzelésem egyik fontos alkotóeleme a póréhagyma lett, ami megadta az üde tavasz ízt, a másik fontos ízesítő pedig a citrom lett.

Tovább olvasom »
alaplé, édesburgonya, fokhagyma, leves, tejszín

Fűszeres édesburgonya leves

Bartek Kata

Az édesburgonya nemcsak nagyon finom, de számtalan pozitív tulajdonsága is van. Rendkívül egészséges, így ajánlom a reform konyhára nyitottaknak. De ha valaki “csak” oda szeretne figyelni az egészségére, nekik is érdemes megismerkedni vele.

Tovább olvasom »
alaplé, krémleves, tejszín, zeller

Zellerkrémleves

Bartek Kata

Hamarosan leköszön a zeller a piacon, az új gumók megjelenéséig átadja helyét más zöldségeknek. Érdemes egy évadzáró zellerkrémleves partit tartani, szuper megkoronázása lesz ez az érdekes sajt chips.

Tovább olvasom »
alaplé, gomba, rizottó, spenót

Gombás rizottó spenóttal

majomkenyer.hu

Jó rizottót főzni nem bonyolult, csak be kell tartani hozzá néhány szabályt. Készítsük speciális rizottó rizsből, adjunk hozzá jó minőségű alaplevet, és kevergessük folyamatosan, míg elkészül, ennyi az egész.

Tovább olvasom »
alaplé, szárítmány, zöldség

Zöldség alaplé készítése

bulkshop.hu

Gyakran olvassuk különféle receptekben, hogy egy adott étel elkészítéséhez használjunk zöldségalaplevet. Rengeteg munkát, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha az alább leírt praktikát használjuk.

Tovább olvasom »
alaplé, csirke, kínai konyha, leves, szója

Kínai csirkeleves üvegtésztával – ahogy Márti szereti

László Márta

Azért is szeretem a keleti konyhát, mert nagyon sok különleges íz tud párosulni valami egészen egzotikus kéjjel! Ez a leves mindent tükröz! Azt tudni kell, hogy a keleti konyhaművészetben nem a “leves-második-desszert” menürend a módi. Egyszerre tesznek ki minden fogást, a levest is, és mindenki abból “csemegézik”, amiből csak akar!

Tovább olvasom »