alapanyagok

alapanyagok, bio ételek, egészség, Greenpeace Magyarország, IQ-csökkenés, menza, növényvédőszer

Több bioétel kell az oviban és a suliban

PP-Eletforma

A magyar emberek 62%-a szeretné, hogy az óvodai és iskolai étkeztetésben kötelező legyen a vegyszermentes bioélelmiszerek használata − derült ki a Greenpeace Magyarország reprezentatív közvélemény-kutatásából. A bioalapanyagok arányát a kormány is 30%-ra növelné a közétkeztetésben 2020-ig − ehhez azonban hatékonyabb intézkedésekre van szükség a döntéshozók részéről. A Greenpeace Magyarország ezért petíciót indít, melyben azt kéri: a vegyszermentes bioalapanyagok aránya 2018-ra legalább a 10%-ot érje el az óvodai, iskolai közétkeztetésben. Erre azért is van különösen nagy szükség, mert a növényvédőszer-maradványokra a kisgyermekek a legérzékenyebbek, tudományos vizsgálatok szerint bizonyos rovarölő szerek például mérhető IQ-csökkenést is okozhatnak a fejlődésben lévő szervezetükben.

Tovább olvasom »
alapanyagok, aroma, főzés, illat, párosítás

Ízesíts, akár egy profi – videoval!

Innertaste

Na, most bele fogunk orrolni az ételek ízesítésébe. Egy fogás élvezeti értékét nagyban befolyásolja az alapanyagok aromatikájának párosíthatósága. Az ízlelésünk 80 %-át a szaglásunk teszi ki, és csupán 20 %-ot fogunk fel a nyelvünkön keresztül. Ugye, milyen érdekes?

Tovább olvasom »