Facebook hozzászólás
392

NEM MINDEGY MIT ESZÜNK

Agyműködést serkentő ételek

Az étel olyan a testünknek, mint a kocsiknak az üzemanyag. A legtöbb ételnek megvan a maga szerepe, tudjuk, hogy a répa a szem funkcióinak működésére hat, a gyömbér a gyomorra, a vörösbor a vérre, a paradicsom a szívre. De mit együnk, ha az agyunk működésén szeretnénk egy kicsit javítani?

AVOKÁDÓ

Az avokádó az ételek közt a Jolly Joker, hiszen 75 százaléka telítetlen zsírsavakból áll, melynek a memóriát illetően van jelentősége. Ezen felül tele van E-vitaminnal, de találhatóak benne még C-, K- és B- komplex vitaminok is. Ha ez még nem lenne elég, az avokádó tirozin tartalma szintén igen magas, ami gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és az egészséges vérkeringésben is szerepet játszik.

Kép: pexels.com

 

ZÖLD TEA

A zöld tea napi fogyasztása magas vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalma miatt számos pozitív egészségügyi hatással jár. Erősíti az immunrendszert, védi a fogakat a fogszuvasodástól, segít a zsírpárnák lebontásában, enyhíti a szorongást, védi a szívet, valamint csökkenti a koleszterinszintet. Az is bizonyított tény, hogy az agyi funkciókra szintén pozitívan hat, hiszen egyrészt éberebbé tesz, másrészt élénkíti a memóriát.

BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK

A bogyós gyümölcsök jelentős részében megtalálhatóak polifenolok, melyek leginkább az egészségünket hivatottak támogatni. Ezek olyan vegyületek, melyeknek szerepük van a gyulladások csökkentésében, a keringési rendszer megfelelő működésében, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, a daganatok kialakulásának kockázatának csökkentésében, valamint védenek az oxidatív stressz ellen is. A bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztása megállíthatja a kognitív hanyatlást, és a memóriaproblémákat szintén megelőzheti. Ugyanakkor a bogyós gyümölcsöknek lehet allergizáló hatása, így a várandósság alatt figyeljünk erre is!

Kép: pexels.com

 

NORMÁL AGYMŰKÖDÉST GÁTLÓ ÉTELEK

Jó, ha tudjuk azonban, hogy sok olyan élelmiszer is létezik, melyekkel az ellenkező hatást érhetjük el, mint amit szeretnénk. Agyműködésünk szempontjából jobb elkerülni a sós ételeket, hiszen magas nátriumtartalmuk miatt károsan hathatnak a vérellátásra és a memóriára egyaránt. Továbbá a cukros ételek szintén a memória ellenségei, ráadásul gyakori fogyasztásukkal növeljük az elhízás kockázatát.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!