ágy

ágy, Alzheimer-kór, demencia, emlékezés, mozgás, testedzés

Mennyi mozgás túl sok az agynak?

PP-Eletforma

Az egyik újonnan közzétett szakirodalmi áttekintés szerint az optimális fizikai aktivitás mennyisége a szellemi teljesítőképesség támogatása szempontjából 52 óra – méghozzá 6 hónapra elosztva. Ez összességében heti két órányi testmozgást jelent, amibe számos típusú aktivitás beletartozik, az aerobiktól kezdve a súlyemelésen keresztül a sétáig. Dr. Richard Isaacson Alzheimer-kór szakértő a Medscape orvosi szakportálnak számolt be a testmozgással kapcsolatos legfrissebb tudományos ajánlásokról.

Tovább olvasom »
ágy, agykutatás, felfedezés, hálózat, kutatás, MTA, szenzáció

A stressz és az álmatlanság kulcsrendszerét fedezték fel az agyban az MTA kutatói

PP-Eletforma

Egy most felfedezett idegsejthálózat felelős azért, hogy beállítsa agyunk éberségi állapotát. Acsády László, Mátyás Ferenc és az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, illetve MTA Természettudományi Kutatóközpont  munkatársai eredménye utat nyithat az alvászavarok kezelése, és radikálisan új típusú altatók fejlesztése felé. A felfedezést leíró cikk az idegtudomány legrangosabb lapjában, a Nature Neuroscience-ben jelent meg.

Tovább olvasom »
ágy, divat, gyerekszoba, íróasztal, iskolaév, kényelem, praktikusság

Új tanév, új gyerekszoba

PP-Eletforma

Kezdődik a tanév, de a gyerekszoba felújítását nem jó az utolsó pillanatokra hagyni. Érdemes néhány szakértői tippet megfogadva újragondolni a gyerekszobát és a tanulósarkot, hiszen a profik sokat segíthetnek a költséghatékony, mégis mutatós végeredmény elérésében.

Tovább olvasom »
ágy, békülő szex, felmérés, őszinteség, párkapcsolat, veszekedés, vita

Irány az ágy, jöhet a békítő szex!

László Márta

Gyakran veszekszünk a fogkrémes tubus, a pénz és a mobilozás miatt. Miért és hogyan zördülünk össze a legtöbbet egy párkapcsolatban? A Lovebox.hu legfrissebb felméréséből kiderült, hogy a trehányság, a lustaság, a hiszti, a WC-ülőke és a pénz sokszor kiveri a biztosítékot, és annak ellenére, hogy mindenki szerint az őszinteség a legfontosabb egy kapcsolatban, van, hogy mégis kutakodunk is a másik után! Őrület!

Tovább olvasom »
ágy, kedvesség, összhang, párkapcsolat, szex, társ

Lehetsz szakadt, de csak ha kedves vagy!

László Márta

A kedvesség a legfontosabb tulajdonság egy komoly kapcsolatot kereső 30 feletti szinglinek, amit leendő partnerétől vár el – derült ki az Elittárs legfrissebb kutatásából, ami több mint 70 000 tagjuk bevonásával készült. A lista második helyén egyébként a szexuális-, a harmadikon pedig az érzelmi összhang végzett.

Tovább olvasom »
ágy, első randi, félrelépés, nemzetek összehasonlítása, szenvedély, szex

Nem hiszed el, kik bújnak leghamarabb ágyba?

László Márta

Egy friss nemzetközi tanulmány feltárta a Top 10 nemzetet, amelynek párjai valószínűleg az ágyban kötnek ki már az első randin. Arra is kíváncsiak voltak a kutatók, hogy a partnerek hová viszik újdonsült szeretőjüket, és mi az, ami miatt átlépik azt a bizonyos határt?

Tovább olvasom »
ágy, memória, tananyag, tanulás, táplálkozás, vizsgaidőszak

7 hasznos és ingyenes tipp a vizsgaidőszakhoz

PP-Eletforma

Már tart a vizsgaidőszak a felsőoktatási intézményeken. Ha a hátralévő időszakot nem is tudjuk meghosszabbítani, abban mindenképpen segíthetünk, hogy könnyebb és hatékonyabb legyen a tanulás. Adunk néhány hasznos és ingyenes tippet, hogy az idei vizsgaidőszakban több idő maradjon a családra és a barátokra.

Tovább olvasom »
ágy, felmérés, könyv, olvasás, online társkeresés, szex, újság

Jobb az ágyban, aki olvas

László Márta

A hírek, a klasszikusok, a szakmai lapok és a krimi érdekel minket a legjobban. A férfiak a szakmai újságok és a napilapok mellett az autós magazinokat forgatják a legtöbbet, a nők viszont a klasszikus és a romantikus regényeket kedvelik a leginkább a hírek és a női magazinok után – derült ki a Lovebox.hu online társkereső friss felméréséből.

Tovább olvasom »
ágy, egészség, fekhely, kényelem, matrac, történelem

Így vált édessé az álom

László Márta

Alvás közben a testnek és a gerincnek megfelelő támaszra van szüksége. Fontos tudnunk, hogy ha olyan felületen alszunk, amelyen a gerinc nem tarthatja meg „S” alakú görbületét, megfájdul a hátunk, és alvászavarok is felléphetnek. A szellőzés szintén nem mellékes, mert egyrészt a fekhely higiéniáját növeli, másrészt csökkentheti az esetleges allergiás panaszokat. Nem mindig voltak azonban ilyen igényeink! 

Tovább olvasom »
ágy, boldogság, könyv, pozitív gondolkodás, pszichológia

Az emberi agy boldogságra hangolható

Krajcsó Judit

Az aggodalmaskodás, a pesszimizmus, a félelemre programozott, állandóan a veszélyeket fürkésző beállítódás velünk született tulajdonságunk, de lehet változtatni rajta. Ez a könyv segítség abban, hogyan formálhatjuk át pozitív lelkiállapotokra agyunkat.

 

Tovább olvasom »
ágy, Huntington-kór, kutatás, migrén, MTA, parkinson-kór, Sclerosis Multiplex, stoke, szabadalom, Szegedi Tudomány Egyetem

Agyára költ legtöbbet Európa

PP-Eletforma

A Parkinson- és a Huntington-kór, a migrén, a stroke, valamint a sclerosis multiplex alapját képező neurodegeneratív folyamatok vizsgálata mellett új idegszövetvédő hatású molekulák létrehozása is a célja az MTA-SZTE Idegtudományi Kutatócsoportnak. Több általuk előállított vegyületre már szabadalmi oltalmat szereztek.


Tovább olvasom »
ágy, koponyavizsgálat, nyaki ultrahang, orvosi vizsgálat, Várkonyi Andi, vérellátás

Koponyavizsgálaton járt Várkonyi Andi

PP-Eletforma

Nyaki ultrahang vizsgálat, feledékenységre vonatkozó mini teszt, koponya CT – sűrű programon van túl dr. Várkonyi Andrea, aki egy egész délelőttöt szentelt annak, hogy utánajárjon: minden rendben van-e az agyi vérkeringésével. A csinos képernyős – aki maga is orvos – magabiztosan mozgott a műszerek között, kellő türelemmel viselte a vizsgálatokat. 

Tovább olvasom »
ágy, gennyes agyhártyagyulladás, gyermek, meningococcus, szülő, védőoltás

Összefogás a gennyes agyhártyagyulladás ellen!

PP-Eletforma

Magyarországon nincs gennyes agyhártyagyulladás járvány, a hatóságok 2011 telén mégis emelkedő, halmozott esetszámot jegyeztek fel. A betegségben gyermeküket elvesztő szülők és gyermekegészségügyi, védőoltási szakértők úgy döntöttek, hogy összefogással tesznek a meningococcus betegség ellen.

Tovább olvasom »
ágy, férfi, kínos percek, nemi élet, szex

Kínos percek az ágyban!

PP-Eletforma

Ki ne élt volna már át olyan helyzetet az ágyban, amely után legszívesebben a világ elől is elbújt volna, nemhogy a partnere elől? Pedig némelyik dolgot igenis meg lehet beszélni, és utána már nem is annyira kellemetlen emlék az a bizonyos alkalom.

Tovább olvasom »
ágy, alvás, alvászavar, hálószoba

Rosszul alszik? Rendezze át a hálószobát!

PP-Eletforma

Van, aki bárhol képes elaludni és olyan is akad, aki megszokott környezetéből kizökkenve csak álmatlanul hánykolódik. Sokan pedig még saját ágyukban sem ébrednek kipihenten reggelente. Mit tehetünk, ha az otthoni hálószoba sem nyújt megfelelő feltételeket a nyugodt pihenéshez? 

Tovább olvasom »
ágy, aids, hűtlenség, szexuális élet, védekezés, viszony

Veszedelmes viszonyok!

PP-Eletforma

A magyarok keveset tudnak a HIV-ről és az AIDS-ről, így sok esetben a saját egészségüket és partnerükét is veszélyeztetik – derül ki a Durex friss nemzetközi kutatásából, amely az AIDS világnapja alkalmából készült. A kutatás eredményeinek köszönhetően megdöbbentő adatok láttak napvilágot.  

Tovább olvasom »
ágy, férfi, orgazmus, szex, vágy

Mikor feküdjek le vele?

PP-Eletforma

Egy egészséges férfi a “hidegindítástól” átlagosan két és fél perc alatt jut el az orgazmusig. Ma már sokszor az a cél, hogy minél hamarabb magunkévá tehessük a kiszemelt “áldozatot”.

Tovább olvasom »
ágy, alzheimer, betegség, demencia, öregség

Mi az Alzheimer-betegség?

PP-Eletforma

Nevét arról az orvosról kapta, aki 1907-ben először írta le a jellegzetes tüneteket. Az egyik leggyakoribb demencia típus. Folyamatos romlást mutató (progresszív jellegű) agyi megbetegedés, mely a mindennapi életvitelt, önellátó képességet nagyban befolyásolja.

Tovább olvasom »