advent

advent, aszú, bejgkli, karácsony, sütemény, tokaji, ünnep

Lengyel, magyar, két jó barát

László Márta

Tudjuk a tokaji aszúról, hogy ünnepi bor. Ha pedig van alkalom, amelyhez tökéletesen passzol, az kétségkívül a karácsony. Nemcsak egyedisége és magas minősége miatt igaz ez, hanem az étel-bor párosítás révén is, hiszen ha belegondolunk, ünnepi süteményeink tele vannak aszalt gyümölcsökkel, lekvárral, mézzel, és tökéletesen illenek ehhez a bortípushoz. Éljen a lengyel származású bejgli és a magyar tokaji megbonthatatlan barátsága! 

Tovább olvasom »
advent, aszú, desszert, karácsony, osztrák, puszedlik, süti, ünnep

Adventi hangulat: a sógorék kitalálták, mi meg felturbóztuk

László Márta

Mint sok más édesség, a puszedlik is osztrák közvetítéssel érkeztek hozzánk, majd váltak a 20. századra nemcsak itthon, de az egész közép-kelet-európai régióban az adventi időszak meghatározó süteményévé. Kandikó Éva háziasszonyként pedig roppant módon megbecsüli, hogy egyszerűen és gyorsan készíthető. Ez ünnepek táján bizony nagy előny! Ehhez csak segít egy korty aszú!

Tovább olvasom »
advent, Corso Étterem, Diótöró, InterContinental, koktél, Rubik-kocka, ünnep

Életre kel a Diótörő, és igyunk rá egy Rubik-kockát

László Márta

Idén advent idején járjuk be friss szemmel az ünnepi hangulatba öltözött, kivilágított Belvárost! Az egyik meghitt helyszín a Corso téli terasz lehet: a főváros világörökségi részén, Budapest legszebb panorámáját csodálva különleges téli italokat és menüt kóstolhatunk. Advent vasárnapjain pedig a Corso Étterem pezsgős brunch-alkalmain elevenedik meg a Diótörő meséje balett-táncosokkal, gyerekeknek szóló programmal és tematikus dekorációval.

Tovább olvasom »
advent, aszú, gasztronómia, karácsony, libamáj, tokaji, ünnep

Voltál már nagykövet? Most lehetsz!

László Márta

December 10-én immár másodszor ünnepelhetjük a tokaji aszút, ami exkluzivitása révén a világ egyik legjobb édes bora. Az idei Nemzetközi Aszú Day jó alkalom arra, hogy egy klasszikus párosításával, a libamájjal kóstoljuk együtt. Most léphetsz diplomata pályára!

Tovább olvasom »
advent, dekoráció, díszítés, karácsony, üdítős doboz

Adventi dobozcuccos

László Márta

Bár alaposan megtréfált bennünket az ősz, hiszen még november elején is szinte nyárias időjárásban teltek a napok, de most már megérkezett a hideg is, természetesen megjelentek a karácsonyi díszek, adventi kalendáriumok a boltok polcain. Már nem is kell olyan sokat várnunk az év legszebb családi ünnepéig, úgyhogy egyértelműen itt az idő a lelkünkben is elkezdeni a hangolódást. A legjobb, ha ezt a család együtt élheti át, hiszen ezek a meghitt percek, és a közös készülődés adja meg az ünnepi hangulat igazi varázsát.

Tovább olvasom »
advent, alma, karácsony, körte, libacomb, libatepertő, sütés, ünnepi étel

A LIBA főpróbája az ünnepek előtt

László Márta

Nekem a liba mindig sikerül, főként ha gyümölcsökkel együtt dolgozom össze! Ezt a pazar ínyencséget is a minap készítettem, és annyira finom lett, hogy eldöntöttem, a karácsonyi menü része lesz! Variálhatod például naranccsal, grapefuittal, szőlővel is, egy biztos, nem lehet benne csalódni! Úgy lehetsz király saját konyhádban, hogy észre sem veszed!  

Tovább olvasom »
advent, aszalt szilva, gesztenye, karácsony, libacomb, ünnep

Nyomd meg a gombot, kapsz egy pulykacombot!

László Márta

… a népnyelv után szabadon… Ha valami, ez igazán ünnepi étel! Szerintem nem kell vele megvárni a karácsonyt! Jó lesz ez még Erzsébetre, Katalinra is! Sőt, én azt mondom, ha például kezdő háziasszony vagy, akkor most próbáld ki, hogy mire itt a nagy karácsony, addigra minden tökéletes legyen! Sok szerencsét! Ne aggódj, biztosan sikerülni fog!

Tovább olvasom »
advent, áfonylekvár, Alsó-Ausztria, desszert, karácsony, mák, mogyoró

Waldvierteli máktorta karácsonyra

László Márta

Rövidesen itt az advent, már lehet gyűjteni a legújabb recepteket karácsonyra! Ebben, az Alsó-Ausztriából kapott receptben minden benne van, ami csak találkozhat az ünnepekkor egy sütiben: itt a mák, itt a mogyoró, a tojás… Szóval pazar egy recept! Szerintem már most próbáld ki, hogy az ünnepekre minden flottul menjen!   

Tovább olvasom »
advent, Alsó-Ausztria, kikapcsolódás, kirándulás, programajánló, túra, vásár

Advent, ahogy még sosem láttad!

László Márta

Közeledik a tél, a túracipőt bélelt bakancsra, a fürdőruhát vastag kötött pulóverre cseréltük. Az ősz vége, a tél eleje ez, még nem a síszezon, de már nem is a nyárvégi, ősz eleji kellemes meleg, ami kirándulásra hívogatja az utazni vágyókat. Köztes szakasza ez az évnek, mely látszólag nem sok izgalmat kínál. Ha azonban kissé nyugatra tekintünk, Európa egyik legvarázsosabb adventi vásár- és programforgatagát találjuk: nem máshol, mint Alsó-Ausztriában. Ha tehát karácsony előtt, az adventi időszak táján döntünk az utazás mellett, nem kell messzire mennünk, hogy megéljük az adventi csodát. Alsó-Ausztria nyolc régiójának válogatott különlegességeiből szemezgetve megmutatjuk, hová érdemes utaznunk, ha mesebeli adventi világot szeretnénk megismerni.

Tovább olvasom »
advent, bérlők, biztosítás, ingóság, kártérítés, lakástűz

Albérlő vagy? Védd magad!

László Márta

Az adventi időszakban duplájára emelkednek a lakástüzek, és ez nagyobb kockázatot jelent az albérlőknek. A tulajdonos által kötött biztosítás ugyanis nem nyújt mindig fedezetet a bérlő által elszenvedett kárra – hívja fel a figyelmet az AGENTA biztosításközvetítő szakembere. Az évi hétezernél is több magyar tűzesetből ezer káresemény általában decemberben történik, amelyeknek oka leginkább az őrizetlenül hagyott gyertyákban, illetve a nem megfelelő minőségű karácsonyfaizzókban keresendő.

Tovább olvasom »
advent, Dobó Ági, gyerek, karácsony, készülődés, utazás

Beni két éve kistestvért akart, idén vajon mi lesz?

László Márta

Az advent Dobó Ágiéknak is az év egyik legszebb időszaka. A csinos anyuka idén már két kisfiával együtt készül az ünnepekre, akiket egyre jobban próbál bevonni a teendőkbe. Beni elmúlt négyéves, lelkesen segít a lakás díszítésében, és rajzokkal várja a Jézuskát. A rohanós hétköznapokból kiszakadva ilyenkor Ágiék körül is minden lelassul kicsit, próbálnak minél több időt együtt tölteni.

Tovább olvasom »
advent, fények, karácsony, lakás, lakberendezés, otthon, puhaság, ünnep

Így jönnek el az angyalok

László Márta

Nyakunkon a karácsony, ezt jelenti az adventi várakozás. Van, aki ezt teherként éli meg, s vannak olyanok is, akik teljesen átszellemülten várják az ünnepeket. Tartozzunk bármelyik csoportba is, fogadjuk meg a szakértő tanácsát, hogy igazi karácsonyi hangulatot teremthessünk otthonunkba, hogy aztán a következő hetek valóban emelkedett hangulatban, gyermeki izgalommal párosulva teljenek. Sok sikert!

Tovább olvasom »
advent, forralt bor, Gyenesdiás, karácsony, Nyugat-Balaton, programok, üdülőfalú

Adventi gesztenyesütés

László Márta

Még hogy a Balatonon nincs téli program! Most megmutatjuk, milyen remek eseményeket, szórakozást nyújt Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton üdülőfaluja. A közeledő karácsony jegyében már az adventi hangulat lengi be a helyiek meghívóját. Válogass belőle!

Tovább olvasom »
advent, Caramell, jótékonysági koncert, virtuózok

Virtuózok Caramellel tálalva

László Márta

Sztárfellépőkkel szervezi meg idei jótékonysági gálakoncertjét a Magyar Zenei Kulturális Alapítvány. A pécsi és debreceni rendezvényeken fellépnek többek között a Virtuózok, Molnár Ferenc Caramel, a Kodály Filharmonikusok, a Pécsi Vonósok, az előadásokon pedig egy-egy gyerekkórus is közreműködik. A debreceni gála bevételéből a város óvodái hangszereket kapnak, míg a pécsi esemény után a Szemem Fénye Alapítvány a Dóri gyermek-hospice-ház működtetésére fordítja a nekik szánt összeget.

Tovább olvasom »
advent, angyal, harmadik gyertya, karácsony, önismeret, öröm, várakozás

Az angyalok tisztására értünk…?

Krajcsó Judit

Advent harmadik vasárnapján meggyújtjuk a rózsaszín gyertyát, amely az örömöt szimbolizálja. Ezen a héten azonban ébernek és bátornak kell lennünk, hogy legyőzzük  kísértéseket, és megszabaduljunk a gonosztól…Gyönyörű gondolatokkal segítjük a lelki megtisztulást, hogy végre az angyalok tisztására érhessünk.

Tovább olvasom »
advent, gasztronómia, iparművész, karácsony, koncertek, Várkert Bazár

Fantasztikus adventi programok a Várkert Bazárban

Krajcsó Judit

Omega-koncert, Miklósa Erika és a Magyar Virtuózok Kamarazenekar estje, Csipkerózsika-előadás, régi korok karácsonyát idéző kiállítás, népművészeti karácsonyi vásár, street food ínyencségek, műjégpálya és interaktív gyermekjátszó is várja a családokat december 24-ig a Várkert Bazár adventi sorozatában.

Tovább olvasom »
advent, belső hang, gyertya, karácsony, lélek, ünnep, várakozás

Légy csendben, és várj!

Krajcsó Judit

Advent első vasárnapja van. A koszorúkon, a díszes tálakon már izgatottan felsorakoztak a gyertyák, hogy hetente fellobbanó fényükkel egyre közelebb vigyenek bennünket az ünnephez. Advent a várakozás megszentelése. Azé az örömteli várakozásé, amely a hétköznapjainkból annyira hiányzik.

Tovább olvasom »
advent, aprósütemény, hókifli, karácsony, vanília

Hókifli a Dédi receptes könyvéből

Kandikó Éva

Ez az egyik legkedvesebb aprósüteményem, hamar elkészül, és utánozhatatlanul képes visszahozni a gyermekkorom ízeit.Most is látom nagyanyámat magam előtt, ahogy görbítgette a kis kifliket, rakosgatta mérnöki precizitással a tepsire őket. Lepattant zománcú, füles kis táljában ott várt a vaníliás cukor (nem, akkor még nem vanília rúddal ízesített csoda volt, csak egyszerű vanilin cukor), pörgette-forgatta bennük a kisült kifliket, a másik kezével pedig minket hessegetett el a táltól, hogy az ünnepre is maradjon a kiflikből.

Tovább olvasom »
advent, bazilika, buli, Lencse Nap, szilveszter

Trombitálj és egyél lencsét a Bazilikánál!

László Márta

Sokan szeretik az óévet a köztereken búcsúztatni, és utcabáli hangulatban várni az új évet. Számukra kiváló választás a Budapesten a Bazilika előtti tér, ahol hajnal 3-ig a legnagyobb slágerek zenéjére búcsúztathatják az idei esztendőés köszönthetik fergeteges hangulatban az új évet barátaikkal, családjukkal. Január elsején pedig – Magyarországon egyedülállóan – Lencse Napot tartanak, ahol a különféle receptek szerint elkészített szerencsehozó étel minden gasztrokiállítónál és street food árusnál kapható lesz. A nemzetközi hírű rendezvénysorozat 2016. január 1-jén 22 órakor zárja kapuit. Ne hagyd ki!

Tovább olvasom »
adományozás, advent, gyerek, karácsony, üzenet

A gyerekeink értik az angyalok üzenetét

Krajcsó Judit

Ma, advent negyedik vasárnapján lejön hozzánk egy nagy, halványlila lepelbe öltözött angyal, kezében lanttal és gyönyörűséges dalokat énekel a békéről, a karácsonyi gyermekről. Énekét azonban csak a tiszta szívűek hallják meg. A gyerekeink például, akik a zajos készülődésben is fogják üzenetét…

Tovább olvasom »
advent, bazilika, karácsony, koktél, street food, Zrínyi utca

Forró koktélok mézbezárt gyümölcsök kíséretében

PP-Eletforma

Az Adventi Ünnep a Bazilikánál remek gasztroélményt is nyújt a karácsonyi vásári forgatagban. A Zrínyi utcába a legnépszerűbb hazai street foodosok hozták el a hagyományos magyar konyha és a nagyvilág ízeit Amerikától Olaszországig, Mexikótól a Balkánig. Mindezt gőzölgő koktélok, fűszeres forralt borok, megbolondított forró csokoládék kíséretében.

Tovább olvasom »
advent, budapest, gyerek, jótékonyság, mikulás, városnézés

Holnap 2500 kis Mikulás lepi el Budapest utcáit

Krajcsó Judit

Vidéki iskolákban tanuló hátrányos helyzetű gyermekeket ajándékoznak meg egy egész napos budapesti városnézéssel és élménydús programokkal az Advent Budapesten nevű rendezvény szervezői. A 2004 óta zajló programban eddig összesen 16 000 gyereknek tették szebbé az ünnepeket, idén 2 500 iskolásnak szerveztek programokat december elsejére és másodikára.

Tovább olvasom »
advent, gyertya, hagyomány, karácsony, koszorú, vasárnap, vasérbnap

Advent a nappalimban

László Márta

Advent a karácsony vagyis december 25. előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához, november 30-ához legközelebbi, eső vasárnappal – kezdődik, és karácsonyig tart. Advent eredete a 4. századig nyúlik vissza. Akkor VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát.

Tovább olvasom »
3D, advent, bazilika, ExperiDance, gyertyagyújtás, karácsony, programok, street food

Gyertyagyújtás, Angyalok Kara, Diótörő – indul a buli a Bazilikánál!

PP-Eletforma

Idén november 27-én ötödik alkalommal nyílik meg a belváros látványos és élményekkel teli találkozópontja, az Adventi Ünnep a Bazilikánál. A vásár hagyományai szerint advent első vasárnapján ünnepélyesen meggyújtja az első gyertyát Snell György püspök, a Szent Jobb őre. Az ünnep fényét az ExperiDance Angyalok Kara kórusprodukció november 29-i ősbemutatója, és a Diótörő a Bazilikán, a klasszikus mese 3D-s animációja emeli, a világhírű hazai vizuális alkotócsoport, a Kiégő izzók izgalmas feldolgozásában. Január 2-ig fényfestés, kézműves termékek, koripálya, jótékonysági és családi programok, valamint a karácsonyi szezon legnagyobb street food kínálata és január elsején lencse nap várja a látogatókat a Bazilikánál.

Tovább olvasom »
advent, buli, ételkülönlegességek, karácsony, korcsonypálya, nevezetesség, street food, vásár

Adventi ünnep a Bazilikánál

PP-Eletforma

A Szent István téri adventi vásár idejére varázslatos karácsonyi városrésszé változik a Bazilika környéke. Az ünnepváró hangulatú, karácsonyi fényekbe öltözött világba november utolsó hétvégéjétől léphettek be, ahol öt héten keresztül majd 200 programmal, 80 kiállító kézműves termékeivel, a Zrínyi utcai street food különleges nemzetközi étel- és italkínálatával gondoskodnak az ünnepi hangulatról a karácsonyi készülődéshez.

Tovább olvasom »
advent, elegancia, téli divat

Ünnepi divattippek az adventi időszakra

PP-Eletforma

Sikkes kalapok, többfunkciós kardigánok, állatminták és téli alapszínek meglepő kombinációja – ezek lesznek az idei adventi időszak trendjei, amelyeket a Marianna boutique téli divatshow-ján mutattak be a modellek anya–lánya–fia szerepkörben. Schaller Mariannának, az exkluzív belvárosi üzlet tulajdonosának legfőbb célja volt, hogy szettjeivel bebizonyítsa, létezik kortalan elegancia.

Tovább olvasom »
advent, adventi koszorú, adventi naptár

Naptár és koszorú

Práger Kitti

A karácsonyi készülődéshez vezető út néha izgalmasabb, mint maga az ünnep. Talán ezért térnek vissza az elfeledettnek hitt szokások egyre nagyobb számban. A legtöbb háztartásban ma meggyújtják az első gyertyát a koszorún és az adventi naptár első ablakát is kinyithatják a gyerekek. 

Tovább olvasom »
advent, bazilika, karácsony, vásár

Adventi vásár a Bazilikánál!

PP-Eletforma

Advent első vasárnapján a belváros szívében, a Bazilikánál megnyitotta kapuit az adventi vásár. Az öt héten át tartó eseményen minden megtalálható, ami az ünnepi hangulathoz kell: hatalmas kivilágított karácsonyfa a Samsung jóvoltából, erre az alkalomra tervezett, energiatakarékos korcsolyapálya, amelyhez a Bazilika nyújt festői hátteret. A vásár egyik főtámogatója, a Samsung a megnyitón bejelentette: jövőre új üzletággal, a LED divízióval bővül a magyarországi leányvállalat. 

Tovább olvasom »