Facebook hozzászólás
563

Edd szépre magad!

Nem csak krémekkel tehetsz a bőröd szépségéért! A külső ápolás mellett a megfelelő étrend látványosan javíthatja a bőr állapotát, ha tudjuk, hogy mit érdemes fogyasztani.

Kép: sxc.hu

Az első és legfontosabb feladat a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás. Enélkül a bőr könnyebben ráncosodik, szó szerint összeaszik. Napi több liter vizet meginni szinte semmibe nem kerül, bónuszként az energiaszintet is növeli, és a fogyáshoz is hatékony segítség. Ha óránként megiszol egy pohárral, sokkal kevesebbet fogsz enni!

Gyulladáscsökkentők
Ha zsíros bőrű, pattanásokra hajlamos alkat vagy, első lépésként érdemes csökkenteni a bevitt szénhidrát mennyiségét. A sovány fehérjében gazdag fogások ráadásul nem csak a bőrnek, az alaknak is jót tesznek, így két legyet ütsz egy csapásra. Szépségdiétához különösen a könnyen emészthető növényi fehérjék ajánlottak, aminek remek forrása például a tökmag vagy a mandula, de a zab is. A könnyű húsok, sajtok és a tojás is mind passzolnak a bőrszépítő fehérjediéta elemei közé.

A cink szintén a gyulladások ellen hat, és számos forrásból beszerezhető. A tengeri hal például kiváló cinkforrás, emellett a varázslatos, a gyulladások ellen is hatékony és a bőr rugalmasságáért felelős omega-3 zsírsavban is gazdag. Cink található a mogyoró- és lenmagolajban is, valamit a nők számára kalciumtartalma miatt eleve szinte kötelező natúr joghurtban – ez nem mellesleg a csontokat is erősíti, de a körmöket is szebbé teszi!

A téli bőrápolás szabályai

A bőr más figyelmet igényel a hideg és meleg hónapokban. Most a zimankóban is nagyon kell figyelni a hidratálásra, de nem ez az egyetlen szabály!

Védelmet adó fogások
A bőr öregedése elleni küzdelemben a legfontosabb szerepe az antioxidánsoknak van. Ezeket természetes formában például olyan finomságok tartalmazzák, mint az eper vagy az áfonya. Amíg ezeknek szezonja nem lesz, pótolhatod őket kivivel, aminek magas C-vitamin-tartalma a kollagén termelődést is segíti, így hat a ráncok ellen.

A zöldségek közül a hagymafélék, a fehérrépa, a spenót, a zeller, a lencsefélék, a brokkoli és a petrezselyem a legfontosabb bőrszépítők, elsősorban azért, mert gazdag flavonoidforrások. A flavonoidvegyületek gyulladáscsökkentő, antiallergén, antiviriális, antibakteriális tulajdonsággal is bírnak, s vannak közöttük olyanok – a rutin és a naringenin – is, amelyek a hajszálerek törékenységét csökkentik. A legjobb lenne nyersen fogyasztani őket, mivel a főzés során rengeteg hatóanyag kioldódik. Ha mégis elkészíted őket, jó ötlet például egy krémleves, amihez a főzővizet is felhasználod.

A nyári napsütésre is készítsd fel a bőröd előre! A sárgarépa béta-karotinja és a paradicsomban található likopin megfelelő alapot ad majd a védekezéshez.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!