Facebook hozzászólás
135

Hihetetlen! Ez lenne a gombában?

A növények közül már sokról bebizonyosodott, hogy kiváló forrásai az antioxidánsoknak. Egy amerikai kutatócsoport szerint a listára néhány gombafaj is feliratkozhat.

Az antioxidánsok a szervezetben különböző hatásokra keletkező káros hatású szabadgyököket semlegesítik. A szabadgyökök szerepet játszhatnak például daganatok vagy szívbetegség kialakulásában. Korábbi kutatások igazolták, hogy a répa, brokkoli vagy a bab igen gazdag antioxidánsokban, és azok, akik ilyen alkotóelemekben gazdag táplálékot fogyasztanak, kevésbé betegszenek meg.

Az amerikai Pennsylvaniai Állami Egyetem kutató szerint a portobello és a crimini nevű gombafajok is a védő hatású élelmiszerek közé sorolhatók. A portobello (nagy barnakalapos csiperke) ízletes gomba, akkora, mint egy zsemle, kiválóan grillezhető, süthető. A crimini a portobello kisebb változata.

A kutatók két antioxidáns, a polifenol és ergotionin szintjét vizsgálták meg a gombákban. Elemezték a két faj peroxi – szabadgyökfogó képességét, ami 9,7 mikromol / grammnak bizonyult a portobello és 9,5 mikromol / grammnak a crimini esetében. (a répa értéke 5, a brokkolié 12; minél magasabb az érték, annál nagyobb az antioxdiáns hatás). ‘Természetesen nem kell innentől fogva csakis antioxidánsban gazdag növényeket enni. Azonban ha megfelelő mennyiségű ilyen zöldséget vagy gombát illesztünk be az étrendünkbe, már megfelelő mennyiséget vittünk be’ – mondja Dr. N. Joy Dubost, a kutatás vezetője.

Forrás: www.medipress.hu



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!