Facebook hozzászólás
125

A legborzalmasabb, halálos ételmérgezés – hogyan kerülje el?

A botulizmus – vagy más néven kolbászmérgezés – a legsúlyosabb ételmérgezések közé tartozik, sok esetben halálos.

A betegséget okozó Clostridium botulinum előfordulhat számos élelmiszerben, de leginkább a sertéshússal hozzák összefüggésbe, a kolbásszal és a hurkával.

A betegség első tünetei a fertőzést követő 6 órával jelentkeznek, de olyan is előfordul, hogy jóval később, csak 1-2 nap múltával. A legfőbb jelek, amelyek esetén azonnal orvost kell hívni, a következőek: nehéz nyelés, száraz száj, hányinger, hasmenés, gyengeség, kancsalság, látászavarok, majd folyamatos izombénulás, amely először a végtagokat érinti, majd a tüdő izmait is, emiatt következhet be halál.

Mindez az előbb említett Clostridium botulinum baktérium által termelt toxin miatt, amelyből akár egy mikrogrammnyi képes halált okozni.

Magyarországon szerencsére csak kevesen esnek áldozatául a méregnek, és a szakemberek folyamatosan ellenőrzik a kereskedelmi forgalomban lévő hústermékeket. Azonban a gond nem is ezekkel van, hanem inkább az otthon, disznóvágás után elkészített hurkákkal, sonkákkal, kolbászokkal.

Így ha nem akar megbetegedni, tartsa be a legfontosabb előírásokat! Mivel a baktérium hőre érzékeny, ezért az a legjobb megoldás, ha nagyon alaposan megfőzi vagy megsüti az adott húst. Szagoljuk meg a terméket! Ha savanyú szaga van, az arra utal, hogy fertőzött ételről van szó, ezért ne együk meg! Végül pedig: ha boltban vásárolunk, soha ne vegyünk olyan árut, amelynek doboza felpúposodott!

További információ: www.mebih.gov.hu



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!