Facebook hozzászólás
216

Citromfagylalt túróval és Áfonyás, mascarponés fagylalt

Fagylaltot, jégkrémet akár otthon is készíthetünk, nem kell hozzá más, csak gyümölcs, víz, tej vagy tejszín, tojás, cukor, fagyasztógép és egy jó fagyasztószekrény. A fagylalt alapreceptjének legfőbb eleme a felfőzött tej vagy tejszín, amelyből csokoládé, rum, dió, mandula stb. hozzáadásával készülnek a különféle változatok. 

A fagyasztó alkalmatosság a fagylaltkészítés alapvető eszköze. Mélyhűtőre akkor is szükség van, ha a fagylalt fagyasztógépben készül: a gép tartályát ebben "fagyasztjuk elő", és itt tárolhatjuk az elkészült masszát. Érdekesség, hogy az első fagylaltgépeket még kézzel hajtották, jéggel körbebélelt nagy edényben forgott egy kisebb, amelyben hűlt és keveredett az anyag; a kész fagylalt tárolására pedig a befagyott tavak, folyók jegét szalmából bélelt veremben gyűjtötték össze, s ez szolgált frizsiderként. Ha nincs gép a fagylaltkészítéshez, az alapmasszához több szilárd anyagot (tejszínhab, tojásfehérje, gyümölcsök, ízesítők) használjunk, majd tegyük mélyhűtőbe, de a fagyásig – hogy megakadályozzuk a kikristályosodást – 10-15 percenként kevergessük meg.

A kész jeges édességeket mindig jól zárható műanyag vagy alufólia edényekben tegyük a mélyhűtőbe, és arra is ügyeljünk, hogy az egyszer már felolvasztott fagylaltot nem szabad újrafagyasztani.

Géppel…

Citromfagylalt túróval
Hozzávalók: 30 gramm kandírozott citrom, 7 deci citromlé, 90 gramm porcukor, 1 evőkanál akácméz, 100 gramm tejszín, 1 tojásfehérje, csipetnyi só, 125 gramm tehéntúró, 80 gramm sima joghurt.

Elkészítése: tegyünk félre egy evőkanál citromlevet, majd a többihez adjuk hozzá a kandírozott citromot, 60 gramm cukrot, a mézet, és hagyjuk állni. A tejszínt 30 gramm porcukorral, a tojásfehérjét pedig a maradék citromlével, a sóval kemény habbá verjük. A túrót és a joghurtot összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a tojáshabot. Fagylaltgépbe tesszük, majd 15 percnyi fagyás után hozzáadjuk a citromkeveréket, és még további 10-15 percig fagyasztjuk.

Áfonyás, mascarponés fagylalt
Hozzávalók: 150 gramm áfonya, 200 gramm porcukor, 1 deci tej, 300 gramm joghurt, 250 gramm mascarpone.

Elkészítése: az áfonyát forgassuk össze a fele cukorral, és tegyük félre. Közben a tejet, a joghurttal, a mascarponéval és a maradék cukorral keverjük krémes masszává, majd a fagylaltgépben fagyasszuk körülbelül 15 percig. Kivéve óvatosan adjuk hozzá az összeturmixolt áfonyát, és további 10 percre tegyük vissza a fagyasztóba.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!