Facebook hozzászólás
150

Válasszon leveseink közül szentestére!

Sok szeretettel ajánljuk figyelmükbe ezt a válogatást, amelyet neves éttermek séfjeinek a Konyha & Fürdő számára komponált ünnepi menüsoraiból és saját receptgyűjteményünkből állítottunk össze.

Tokaji borkrémleves

Hozzávalók: 1 üveg tokaji furmint vagy szamorodni, 3 tojássárgája, 1 evőkanál mazsola, ízlés szerint cukor, pici só, 1 darab egész fahéj, 3-4 szegfűszeg, 2-3 szem szegfűbors, 1 kávéskanál reszelt citromhéj, 4 karika citrom.

Elkészítése: a mazsolát borba beáztatjuk, a maradék borból pedig – kevés víz hozzáadásával – a 4 szelet citrommal, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a szegfűborssal, a cukorral forralt bort készítünk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd habverővel folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a leszűrt forralt borhoz, mellyel csak forráspontig hevítjük. Beletesszük a mazsolaszemeket, és forrón tálaljuk.

  

Borleves

picit másképpen

Hozzávalók: 8 deci tokaji édes szamorodni, 8 deka cukor, 3 tojássárgája, csipetnyi só, késhegynyi őrölt szegfűszeg és fahéj, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj.

Elkészítése: a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadunk 1 deci bort. A maradék bort a szegfűszeggel, fahéjjal, csipet sóval felforraljuk, majd a tűzhelyről levéve óvatosan belevegyítjük a boros-tojásos keveréket. Forráspontig hevítjük (forralni nem szabad!), és még forrón tálaljuk.

Vörösboros halászlé

Hozzávalók: 1,5-2 kiló vegyes hal (ponty, törpeharcsa, süllő, kecsege), 2 pontyfej és egyéb halnyesedék, 30 deka halbelsőség, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, pirospaprika, 1 deci vörösbor, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, só.

Elkészítése: a megtisztított halak fejéből (a kopoltyúk és a keserűfogak kivétele után), a halgerincekből, uszonyokból, valamint a halnyesedékből a karikára vágott hagymával 3 liter vízzel körülbelül 2 óra alatt alaplevet főzünk. A gerincről lefejtett színhúst darabokra vágjuk, és besózzuk. Ha kész az alaplé, átpasszírozzuk, majd beletesszük a pirospaprikát, a paradicsomot, a kicsumázott zöldpaprikát, a fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és újabb 20 percig főzzük. Végül hozzátesszük a sózott halszeleteket, a halikrát, illetve haltejet, majd hozzáöntjük a bort, és készre főzzük. A halászlét főzés közben nem szabad kavarni, csak rázogatni. Akkor jó, ha az edényből fölszálló gőztől a kezünk összetapad.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Eljegyzési ajándékötletek a jegyespár hölgytagjának

Az eljegyzés egy életre szóló lépés, melynek során a páros megteszi az első lépést, hogy összekösse az életét. A…

Egy történet, amit érdemes megismeri a mózeskosárról

Első hallásra talán furcsának tűnhet, hogy miért nevezik így a babakocsi egyik részét. A titulus viszont egy nagyon…
1 / 3 454

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!