Facebook hozzászólás
128

Ezt a tíz ételt feltétlenül meg kell kóstolnod!

Pár évvel ezelőtt a BBC szavazásra bocsátotta, hogy melyek azok az ételek, amelyeket feltétlenül meg kell kóstolnunk életünk során. Nézzünk most a top 50-ből egy kis ízelítőt.

Friss hal

Első helyre került ez a meglehetősen tág kategóriájú étel – írja a BBC. A hangsúly természetesen a friss jelzőn van, hisz ez adja meg különlegességét, de számtalan variációban elkészíthetjük.

Forgassuk bele például egy kis tojásba majd egy kevés lisztbe, és így süssük ki olajon.

Ha tonhalra esik a választásunk, a kész halat díszítsük citrommal, és öntsünk rá egy kis szójaszószt.

Pizza

A lista előkelő 7. helyén szerepel ez az eredetileg Nápolyból származó finomság. Az eredeti olasz pizza feltétje egy kis olajat, paradicsomot, fokhagymát és oreganot tartalmaz, mindez ropogós tészta alapon.

Ha  hagyományos és igazi pizzát akarunk enni, akkor annak fatüzelésű kemencében, kb.440 fokon kell elkészülnie.

Kagyló

Igazán finom kagylót Belgiumban kóstolhatunk, s ajánlatos egy korsó sört is gurítani mellé, ha már arra járunk. A legideálisabb időpont kagyló-fogyasztásra a téli szezon. S hogy miként lehet elkészíteni? Például sütve, grillezve, párolva.

Ha francia ízekre vágyunk, akkor kóstoljuk meg nyersen egy pár csepp citromlével.

A lista 16. helyére szavazták be.

Csokoládé

 A mezőny közepére, a 23. helyre került mindenki kedvence, a csoki, ami visszavezet bennünket Latin-Amerika kakaófáihoz. A jólét, az egészség sajátos rituális szimbóluma volt ez az étek a maja-azték kultúrában. Mikor megérkeztek a spanyol hódítók, csak idő kérdése volt, mikor éri el a csoki-láz Európát is.

A jó minőségű csokoládé szétolvad a szájban, s endorfint (boldogsághormont) szabadít fel, ami jobb kedvre derítheti fogyasztóját.

Görög ételek

A mediterrán konyha szíve-lelke van benne a görög ételekben, amelyeket a 25.-ként jelöltek meg a szavazók. Friss alapanyagok, citrom, zöldfűszerek teszik feledhetetlenné a görög ételeket. Jól ismert ezek közül például a muszaka (padlizsánból és bárányhúsból összeállított rakott étel), és a kleftiko (főtt bárány vagy marhahús citrommal és fokhagymával marinálva). És persze az isteni görög salátáról se feledkezzünk meg!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!