Piac és Profit - Életforma Piac és Profit - Életforma http://www.eletforma.hu Thu, 26 Apr 2018 19:21:58 +0200 http://www.eletforma.hu/includes/images/ef_rss_bg.jpg Piac és Profit - Életforma http://www.eletforma.hu Új házigazda a Fókuszban http://www.eletforma.hu/hirek/uj-hazigazda-a-fokuszban/ Április 28-ától új házigazdája lesz az RTL Klub Fókusz és a Fókusz Plusz című műsorainak. Tokár Tamás D. Tóth Andrást váltja, aki saját döntésből abbahagyja a televíziózást, hogy a jövőben vállalkozására koncentrálhasson.

]]>
Tokár Tamás, Kép: RTL[/caption] A Fókusz és a Fókusz Plusz új műsorvezetőjét élő adásban mutatta be a nézőknek elődje, D. Tóth András. A 32 éves Tokár Tamás fiatal kora ellenére komoly szakmai tapasztalattal rendelkezik: dolgozott többek között a VIVA TV-nél, készített műsort a VIASAT3-nak, forgatott videós anyagokat az Index.hu-nak is, és az RTL Klub nézői jelenleg is láthatják őt az egyik hétvégi magazinműsorban. - Mindig nagy izgalom útjára indítani a képernyőn valakit egy ilyen nagy múltú műsorban. Tamás egy hosszú kiválasztási folyamaton ment át, de most jön a legnehezebb: el kell fogadtatnia magát a nézőkkel is – mondta Kotroczó Róbert, az RTL Magyarország hírigazgatója. - Az RTL Klub és a Fókusz egy álom megvalósulását jelenti, és szakmailag is óriási lehetőség. Megtiszteltetés, hogy az ország legnézettebb infotainment műsorának egyik házigazdája lehetek és Barabás Évi váltótársaként élő adásban köszönthetem hétköznap esténként a nézőket – fogalmazott az újdonsült műsorvezető. Tokár Tamást műsorvezetőként először április 28-án, szombaton a Fókusz Pluszban láthatják majd a nézők.
Nem elég tanult embernek lenni, annak is kell látszani…
A nonverbális közlések abszolút fontos eszköze az öltözködés. Azt kell felvenni, amit el akarok hitetni magamról. Ránézek: fehér köpeny sztetoszkóp – orvos. Ugyanaz sztetoszkóp nélkül: pék. Vagy hentes. A protokoll nagyasszonyának is nevezett Görög Ibolya új könyve, a Summa summarum szerkezetileg eltér az eddigi kötetektől: ha lehet, még kötetlenebb, sok-sok humorral fűszerezve, az életből vett tapasztalatokkal színesítve kaphatjuk meg az alapvető információkat: mit, miben, hogyan, kivel, … és persze kivel ne… (Vicceltem!) Az Atheneum jelentette meg!
 ]]>
http://www.eletforma.hu/hirek/uj-hazigazda-a-fokuszban/ www.eletforma.hu Thu, 26 Apr 2018 18:00:52 +0200 Hírek www.eletforma.hu
Túrós burganyakrém vacsira http://www.eletforma.hu/receptek/turos-burganyakrem-vacsira/ Imádom az egyszrű, könnyeln elkészíthető ételeket! Ez is egy ilyen becses receptem. Nem kell hozzá nagy fantázia, de laktató! Idős szüleim mindig fáznak, vacsorára szívesen esznek valami meleget, így született ez a recept is - egy kedves szomszédasszony segítségével. 

]]>
Juhtúró, Kép: wikipedia[/caption] Hozzávalók: Elkészítés: Hámozd meg a krumplit, majd villával nyomkodd szét. Add hozzá a túrót, a kefirt, a köménymagport és a sót. Jól keverd össze, és kész. Különösen barna kenyérre kenve jönnek ki az ízek, de teheted bármilyen kenyérfélére hidegen és melegen egyaránt! Ha nagyon turbózni akarod, pici reszelt sajttal a tetején teszed a sütőbe! Igazi vendégváró csemege!
Krumplis-répás-tepsis
Ez egy végtelenül egyszerű, ám rendkívül laktató finomság. A legnehezebb része, hogy reszelni kell. Na, de mi itt a XXI. század elején nem reszelgetünk, hanem előkapjuk a robotgépet, és betoljuk a krumplikat és a répákat. Ja, és hogy emeljem a XXI. század fényét: nem is mosogatunk, hanem ezt a feladatot is rábízzuk a mosogatógépre! Na, akkor most már nincs más hátra, mint kinyúlni, és a forró, frissen kisült tepsis-répásból vágni egy szeletet – ajánlja Pammer Livi!
     ]]>
http://www.eletforma.hu/receptek/turos-burganyakrem-vacsira/ www.eletforma.hu Thu, 26 Apr 2018 15:00:39 +0200 Receptek www.eletforma.hu
Lehet egy fél szobával több? http://www.eletforma.hu/otthon/lehet-egy-fel-szobaval-tobb/ Fontosabb a lakószobák száma a vásárlóknak, mint a lakás alapterülete. Sőt, mióta az egekbe szöktek az árak, a vevők minél több szobát szeretnének belezsúfolni minél kisebb alapterületbe. Ezt az igényt az építők is igyekeznek kielégíteni – gyakran áthágva a vonatkozó előírásokat is! Pedig nem árt odafigyelni a szobák szabályoknak megfelelő méretére: a túlságosan kicsire méretezett lakótér ugyanis számos kényelmetlenséget jelenthet a későbbiekben.

]]>
Kép: Fundamenta[/caption] A háború utáni lakásmizériában a lakhatással kapcsolatos igények is megváltoztak. A lakótelepi lakások a maguk 50-60 négyzetméterével belefértek volna egy régi bérpalota nagyobb szalonjába. A terek persze szűkösebbek, alaprajz szempontjából azonban nagyon ésszerűen alakították ki ezeket: vagy két külön-bejáratú szobával, vagy egy nappalival és 2 félszobával épült a többségük. Talán éppen ez a funkcionalitás is az egyik oka a panellakások utóbbi években megnövekedett presztízsének. Maga a „félszoba” fogalma is a hatvanas-hetvenes évekből származik, amikor is a 6-12 négyzetméteres lakóhelyiségek megnevezésére alakult ki ez a kifejezés. A tágasnak éppen nem mondható kisszobák éppen elegendőek azonban gyerek-, vendég- vagy dolgozószobának. Ha nem is a legideálisabbak, azért elég jól kiszolgálják egy család igényeit. Éppen elfér benne egy ágy, egy íróasztal és egy szekrény, néhány polc. 2008 szeptembere óta az új építésű lakóépületekben azonban nem lehet már ilyen „félszobákat” kialakítani. Azóta ugyanis az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) keretében a lakószoba minimális alapterülete 8 négyzetméterre módosult: új lakásba ennél kisebb lakószobát tehát nem szabad betervezni. Ugyanakkor a lakáscélú állami támogatásokat szabályozó kormányrendelet – bár a CSOK-nál már nem előírás a szobaszám – a méltányolható lakásigény meghatározásánál továbbra is használja a „fél lakószoba” elnevezést: ennek alapterülete egészen pontosan 6,01 és 12,00 négyzetméter közé esik. - Új építésű lakások esetén nagyon oda kell figyelni arra, hogy milyen méreteket és elnevezéseket jegyeznek be a társasházi alapító okirat alapján a tulajdoni lapra. Az előírásokat figyelmen kívül hagyó megoldások később akár gondot is okozhatnak – figyelmeztet Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. A túlságosan kicsi szobák lakószobaként történő elismertetése a lakástámogatási rendszer későbbi esetleges változása miatt lehet majd problémás, ezért érdemes tisztában lenni a szabályozással és, ha van rá mód, akkor még a tervezőasztalon módosítást kell kérni az építtetőtől.
A Tökéletes a Jó barátja
– Voltaire után szabadon így gondolkodik egy európai világcég, aminek mi magyarok is részesei vagyunk! Gazdaságosság, biztonság, komfort és dizájn – ez jellemzi az ablakok, a teraszajtók bukó-nyíló vasalatait szolgáló legújabb terméket, a Roto NX-et, ami e hetekben indul világhódító útjára. A hazai építkezések irányítói is most ismerkednek a német cég legújabb alkatrészeivel.
A lakhatással kapcsolatos társadalmi igények folyamatosan változnak, így nem csoda, ha az emberek ma is igyekeznek élethelyzetükhöz igazítani lakásukat. Napjainkban a fő szempont persze a gyerekek megfelelő elhelyezése, de fontos lehet az is, hogy a gyerekekre rendszeresen vigyázó nagymamának is legyen saját helye, vagy, hogy tudjon hol dolgozni az a családtag, akinek megadatik a home office kényelme. Így azután a mostanában épülő új lakások esetén is a szobaszám a meghatározó. A többszobás lakás piacképesebb. Az új építésű lakások esetében azonban fontos tudni tehát, hogy a 8 négyzetméternél kisebb helyiség, még ha ablakos is, csak gardróbszobának vagy hálófülkének minősülhet. A tervezőasztalon még lehet módosítani a helyiség arányain, az ajtók, és esetleg ablakok elhelyezésén – később már minden sokkal nehézkesebb és drágább.]]>
http://www.eletforma.hu/otthon/lehet-egy-fel-szobaval-tobb/ www.eletforma.hu Thu, 26 Apr 2018 11:00:55 +0200 Hírek www.eletforma.hu
Tények és tévhitek az allergiáról http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/tenyek-es-tevhitek-az-allergiarol/ Habár az allergiások száma folyamatosan emelkedik, a betegséggel kapcsolatban még mindig sok tévhit kering a köztudatban. A leggyakoribb tévedéseket tisztázzuk dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológussal, a Budai Allergiaközpont főorvosával.

]]>
Kép: pixabay[/caption] Nem a széna okozza A légúti allergiás tüneteket összefoglaló néven szénanáthaként is szokás emlegetni. Ennek eredete Angliába, a 19. századba nyúlik vissza. A szénát bálázó munkásoknál jelentkező jellegzetes tünetekről úgy tartották, hogy a széna okozza, innen kapta a nevét. Azóta már tudjuk, hogy vélhetően nem a széna maga, sokkal inkább a közte megbújó penészgomba spórák okozták a tüsszögést, orrfolyást, szem- és orrviszketést, a szénanátha elnevezés azonban fennmaradt és napjainkban is használatos összefoglaló név, a pollenallergia tüneteire. A méz hatásos ellenszer allergiára Az elterjedt tévhit alapja, hogy a mézet virágporból készítik a méhek, így fogyasztása „deszenzitizáló” hatású, vagyis a szervezetet hozzászoktathatja az allergének elviseléséhez, így idővel a szénanáthás tüneteink is megszűnhetnek. Ez a felvetés azonban eleve téves, hiszen a méhek által összegyűjtött pollenek nem azonosak az allergiás tüneteket kiváltó, szelek szárnyán „közlekedő” allergén pollenekkel. Fogyasszunk bátran mézet, ha kedveljük az ízét, azonban ne várjuk tőle, hogy bármilyen hatást gyakorol az allergiánkra! Aki nem szokott mézet fogyasztani, ha elkezdi, lehetőleg fajtamézzel kezdje, ne vegyes virágmézzel, mert abba  nagyobb valószínűséggel valamennyire belekerülhet allergén vagy keresztallergén. [caption id="attachment_144998" align="alignright" width="321"]Méh a virágon, Kép: pixabay Kép: pixabay[/caption] Ne aggódj, majd elmúlik! Ez a leggyakoribb tévhit, sokan úgy gondolják, hogy az allergia átmeneti állapot, ami nem igényel különösebb kezelést, idővel magától is elmúlik majd. Ez annyiban igaz, hogy szezonális allergia esetén, ha a panaszainkat egy adott allergén növény pollenjei okozzák, akkor a virágzását követően természetesen nem jelentkeznek majd a tüneteink. A következő évben azonban számíthatunk rá, hogy ugyan abban az időszakban újra megjelennek, kezelés nélkül pedig idővel egyre erősebb tünetetek, újabb allergiák és szövődményként asztma is kialakulhat. Gyógyszert, majd ha tüneteim lesznek! Az antihisztamin készítmények és szteroid orrspray-k is jobban kifejtik a hatásukat, ha nem várjuk meg, amíg tüneteink jelentkeznek. Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy ha valaki diagnosztizált allergiás beteg - allergia vizsgálat kimutatta, hogy pontosan mire allergiás - az tudja, hogy az allergén növény az év melyik hónapjában kezdi a pollenszórást. Persze figyelni kell az aktuális pollenjelentést is, mivel ez az időpont az aktuális időjárás függvényében módosulhat. Ne várjuk meg, amíg a pollenkoncentráció eléri azt a szintet, hogy tüneteink jelentkeznek. A gyógyszereket a pollenszórás kezdetekor kell elkezdeni használni annak érdekében, hogy hatásukat maximálisan ki tudják fejteni.
A szénanáthás 5 típusa – Te melyik vagy?
Pár tüsszögés, kis orrfolyás, szemviszketés, fura zavaró érzés a torokban – mit teszel, ha nálad is jelentkeznek a szénanátha első jelei? Csak leszaladsz a közeli patikába egy recept nélkül kapható gyógyszerért? Esetleg előveszed a tavalyról maradt gyógyszereket és azokat szeded be?
Nálam nem hatnak a gyógyszerek - Ha nem érezzük elég hatásosnak a gyógyszereket, annak több oka is lehet. Ilyenkor keressük fel kezelőorvosunkat, mondjuk el részletesen, hogy milyen tünetek zavarnak, és ő új típusú kezelést fog javasolni. A terápiát addig módosítjuk, amíg a beteg tünetei meg nem szűnnek – magyarázza dr. Potecz Györgyi. - Előfordulhat, hogy a korábbi években jól bevált kezelést is módosítani kell. Ha nem érezzük elég hatásosnak az addigi gyógyszereket, jó ha tudjuk, hogy a legsikeresebb kezelés az immunterápiától várható, meghatározott pollenekre - tette hozzá a szakember. (Forrás: Budai Allergiközpont)  ]]>
http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/tenyek-es-tevhitek-az-allergiarol/ www.eletforma.hu Thu, 26 Apr 2018 07:00:43 +0200 Test és lélek www.eletforma.hu
Mindenkinek jár az internet http://www.eletforma.hu/hirek/mindenkinek-jar-az-internet/ Jótékonysági akciót indít a Vannet. Egy éven keresztül ingyenes szélessávú internetet ad egy tehetséges, rászoruló dél-dunántúli fiatalnak. A pályázatra május 15-éig lehet jelentkezni.

]]>
Kép: publicdomainpictures[/caption] Az internet világnapja alkalmából rendhagyó jótékonysági akciót hirdet Magyarország egyik műholdas internetszolgáltatója. Egy olyan tehetséges és szorgalmas diákot szeretne segíteni a társaság, aki jelenleg nem vagy csak nehezen fér hozzá az internethez. A kiválasztott fiatal egyéves internetelőfizetést kap ajándékba. - Napjainkban az internet már az alapinfrastruktúra része, akárcsak a villany vagy a vezetékes víz. Ezért fontos, hogy minél több ember számára adjunk hozzáférési lehetőségét. Főként a diákoknak, akik tanulmányaikhoz, iskolai feladataikhoz napi szinten használhatják – foglalta össze Lengvárszky Szabolcs ügyvezető. A pályázatra olyan 5-12. osztályos, rászoruló fiatalok jelentkezését várják a dél-dunántúli régió három megyéjéből, akik kiváló iskolai eredményeik mellett tanulmányi vagy sportversenyeken, esetleg valamilyen művészeti ágban kiemelkedő eredményeket értek el. A részletes pályázati felhívás és a kitöltendő dokumentumokat itt találod meg! A pályázatokat egy szakmai bizottság bírálja el, a kiválasztott diák pedig az internet világnapján, azaz május 18-án veheti át az egyéves előfizetést. Egy dologban már most biztosak lehetünk: a műholdas technológia tényleg 100%-os lefedettséget ad. Bárhol is lakjon a nyertes, a szolgáltatását biztosan fogja tudni használni.
Az ön háza fölött hány műhold kering?
Gondolta volna, hogy ma már majd nyolcezer különféle űreszköz kering a föld körül? És hogy ezek közül nem egy rendszeresen megfordul Magyarország felett is, némelyik közülük még szabad szemmel is látható az égen? A legérdekesebb azonban, hogy olyan műholdak is vannak, amelyeket napi szinten használunk, mégsem járnak soha a közelünkben sem.
]]>
http://www.eletforma.hu/hirek/mindenkinek-jar-az-internet/ www.eletforma.hu Wed, 25 Apr 2018 18:00:14 +0200 Hírek www.eletforma.hu
Sonkás-tarjás másképp Márti sütőjéből http://www.eletforma.hu/receptek/sonkas-tarjas-maskepp-marti-sutojebol/ Kaptam egyszer egy szenzációs receptet, de valahogy soha nem állt helyre az én konyhámban. Tudtam, hogy jó lehet az eredeti, a végeredmény sem volt csúfos, de még mindig vártam az igazi ízeket. Szerintem most sikerült!! Próbáld ki!

]]>
Póréhagymás rakottas, Kép: László Márta[/caption] Hozzávalók:
 • 1,5 kg héjában burgonya
 • 1 póréhagyma
 • 15 deka főtt füstölt sonka vagy tarja
 • 3 deci tejszín
 • 15 deka reszelt parmezán (nagy áruházakban készen, zacskóban kapható!)
 • 5 deka vaj
 • só, őrölt bors
Elkészítés: A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, majd meghámozzuk. A póréhagymát felkarikázzuk, a fele vajon egy serpenyőben megpároljuk. Rádobjuk a felkockázott sonkát, és néhány percig együtt pirítjuk. Kenjünk ki vajjal egy jénait vajjal, és rakjuk rá a fele burgonyát. Tegyük rá a sonkás pórét, majd rakjuk rá a többi burgonyaszeletet. A tejszínhez adjuk hozzá a parmezánt, jól keverjük össze, sózzuk, borsozzzuk, majd öntsük a masszára! Közepesen meleg sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat!]]>
http://www.eletforma.hu/receptek/sonkas-tarjas-maskepp-marti-sutojebol/ www.eletforma.hu Wed, 25 Apr 2018 15:00:07 +0200 Főételek www.eletforma.hu
Horogra akadt műanyagok http://www.eletforma.hu/hirek/horogra-akadt-muanyagok/ Már a természetes ökoszisztémában is számíthatunk a mikroplasztikok megjelenésére – derült ki a Tisza-tavi laboratóriumi mérésből, amelyet elsőként a Laboratorium.hu ismertetett. Az apró műanyagok megjelenéséért elsősorban a tisztított kommunális szennyvíz és a természetbe kerülő műanyag hulladékok aprózódása lehet a felelős. A felszíni vizek mikroműanyag-tartalmának meghatározására több projekt is indul a közeljövőben...

]]>
első hazai mikroműanyag vizsgálatok után ismét a Tisza vízgyűjtőjén vett mintákat vizsgáltak a kutatók. A Tisza-tavat tápláló Eger-patak, a tározón belül található Nagy-morotva, valamint a Tisza folyó Tiszafürednél vett mintáiban is kimutathatók voltak mikroplasztikok. [caption id="attachment_145052" align="alignleft" width="394"]Mintavétel a Tisza-tavon, Kép: Papp Gábor Mintavétel a Tisza-tavon, Kép: Papp Gábor[/caption] Aggasztó jelenség, hogy a nagy mennyiségű műanyag-felhasználás miatt már az édesvizekben is megjelentek az 5 mm-nél kisebb részecskék, vagyis a mikroműanyagok, amelyek környezetvédelmi és élelmiszer-biztonsági veszélyt is jelentenek, hiszen a vízi élőlények szervezetében koncentrálódnak, a felületükön megtapadó szerves szennyezőket (növényvédő szerek, gyógyszermaradványok) pedig a halak szervezetébe juttatják. A HappyFish projekt célja a halhús minőségét befolyásoló anyagok meghatározása, ennek részét képezik a mikroműanyag-vizsgálatok is. A projektet vezető laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. szakemberei mintaterületnek a Tisza-tavat választották, ott ugyanis több víztípus mintázására is van lehetőség, a Tisza vizét pedig csatornákon keresztül számos kelet-magyarországi halgazdaság használja. A december elején lezajlott mintavételkor a laboratórium munkatársait a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. nagy helyismerettel rendelkező kollégái segítették az Eger-patakon, a Nagy-morotván, a Tiszán és a Tisza-tó tározóterén.
Üdülők 3 millióért – titkos helyeken
Akár már hárommillió forintért lehet üdülőt venni a Kőrösök és a Tisza mentén. A víkendház befektetésnek sem utolsó, vannak olyan települések, ahol az ingatlanok ára egyetlen év alatt a duplájára emelkedtek. A versenybe már a külföldiek: szerbek, románok, ukránok és oroszok is beszálltak. A vevőknek a fürdőhely közelsége a leginkább meghatározó – derül ki az OTP Ingatlanpont elemzéséből.
Az eredmények A folyamatos laboratóriumi fejlesztéseknek köszönhetően a 100 mikrométer (3-4 hajszálnyi) pórusátmérőjű szűrőkön 1,5 m³ vízminta átszűrése is lehetséges volt minden mintavételi ponton. A vízfolyásokban 10 részecske jelent meg 1 m³ mintában, jellemzően polipropilén (PP) és polietilén (PE) anyagúak. A Nagy-morotvából származó mintában ez a két anyag hasonló koncentrációban jelent meg, azonban ezen felül poliészter részecskéket is detektáltak a kutatók, ezért itt magasabb az egységnyi vízben mutatkozó mikroműanyag-koncentráció. Az üledékmintákból a Tisza-tó mintavételi pontjain a kutatók jellemzően 1 részecskét találtak kilogrammonként. A Nagy-Morotvában polipropilént (PP), míg az Eger-patakban polisztirolt (PS) és poliamidot (PAM) mutattak ki. Az értékek közelítenek a Tisza felsőbb szakaszán (Dombrád) nyáron vett mintában mértekhez: ott 1,7 részecske (polisztirol és politetrafluor-etilén) volt 1 kg üledékben. [caption id="attachment_145053" align="alignright" width="369"]Mérik a mikroműanyagot, Kép: laboratorium.hu Mérik a mikroműanyagot, Kép: laboratorium.hu[/caption] Honnan jön a mikroműanyag? A rendelkezésre álló néhány európai tanulmányban közölt eredmények tükrében ezek a számok a korábban jelentett értékekhez hasonló mértékűek. Mivel a műanyagok nagyon széles körben elterjedtek, így a mikroplasztikok megjelenésére már a természetes ökoszisztémában is számíthatunk. Jelen esetben a terhelés növekedéséhez hozzájárulhat a Tiszába vezetett tisztított kommunális szennyvíz is, amelyben a mikroműanyagok koncentráltan fordulhatnak elő, hiszen ezeket a szennyvíztisztító rendszereket elsősorban biológiailag lebontható anyagok eltávolítására tervezték. Az Eger-patak felsőbb szakaszai iparterületeken haladnak át, ami szintén fokozott terhelést okozhat. A mostani eredmények fontos szerepet játszanak a HappyFish projektben (a halastavak mikroműanyag-tartalmának jövőbeli értékelésében), de sajnos arra is rámutatnak, hogy a mikroműanyagok a hazai természetes vizekben is elterjedtek.
Magunkat mérgezzük
Magyarországon nem ez az első mikroműanyag-vizsgálat. Már akkor kiderült, hogy jelentős, az európai mérésekhez hasonló mennyiségű mikroműanyag található a Tiszában is. A 2017 júliusában, az V. PET Kupa keretében a Tiszán vett víz- és üledékminták eredményei igazolják a nemzetközi kutatásokat: a mikroműanyag-szennyezés globálisan érinti vizeinket.
További hazai projektek a mikroműanyagok kutatására Ennek a területnek a kutatása elsődleges fontosságú – vélik a WESSLING Hungary Kft. szakemberei. A laboratórium ezért a közeljövőben két projektet is indít. A „Mikroműanyagok édesvízi mintavételi módszertanának és mintaelőkészítésének fejlesztése” (röviden Mikromódszer) címet viselő projekttel egységes mintavételi módszert fejlesztenek ki az édesvízi rendszerek szennyezettségének felméréséhez, ami a jövőbeli szabványosítási törekvések alapjául szolgálhat. Ugyancsak a WESSLING-laboratórium indítja el májusban a Parányi Plasztiktalány, azaz a PPT elnevezésű projektjét. 2018 nyarán felmérik számos magyarországi folyó – így a Duna – mikroműanyag-tartalmát. A folyamatot hamarosan egy honlapon is nyomon követheti majd a nagyközönség, ahol hiánypótló tudásbázist is létrehoznak a szakemberek.
Örvény-tó, az európai ritkaság
Pápa környéke sok száz éven keresztül volt híres dús, kristálytiszta karsztvizeiről. Az európai hírű kékfestő üzemek télen is tudtak dolgozni, mert a helyi források még akkor sem fagytak be! Aztán jött a bauxitkitermelés, és a vizek eltűntek. Szerencsére nem örökre, mert mihelyt befejezték a bányászatot, a természet – a helyiek segítségével – helyre állította a több száz éves képet, amit mindenkinek látni kell!
 ]]>
http://www.eletforma.hu/hirek/horogra-akadt-muanyagok/ www.eletforma.hu Wed, 25 Apr 2018 11:00:41 +0200 Hírek www.eletforma.hu
Ezért fontos a kardiológiai kivizsgálás vesebetegeknek http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/ezert-fontos-a-kardiologiai-kivizsgalas-vesebetegeknek/ Minden vesebetegnek tisztában kell lennie azzal, hogy a beszűkült vesefunkciók több mint tízszeresére növelik az idő előtt bekövetkező szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázatát. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a rendszeres vizsgálatok jelentőségére hívta fel a figyelmet.

]]>
Hogyan hat egymásra a vese és a szív működése? Különösen a vesebetegeknek és a családjuknak érdemes tisztán látni, hogy a vesék működése hatással van a szív munkájára is. Tudniillik a vesék létfontosságú szerepet játszanak az anyagcsere során keletkező salakanyagok kiválasztásában, a testből való kiürítésében, egyes hormonok termelésében, a testnedvek összetételének kialakításában. [caption id="attachment_144972" align="alignright" width="335"]Orvos, karikatúra, Kép: pixabay Orvos, karikatúra, Kép: pixabay[/caption] A vese a keringési rendszer létfontosságú részeként a szervezetben lévő só- és vízmennyiség szabályozásával biztosítja vérnyomásunk kiegyenlítettségét. Ezért tehát bármilyen fokú vesezavar kedvezőtlenül hat a szív funkcióira. Ugyanakkor a keringési rendszer betegségei is visszahatnak a vese működésére, ugyanis a szív- és érrendszeri betegségek amellett, hogy elősegítik a vesebetegség kialakulását, a vesebetegeknél sokszorosára emelik az olyan betegségek kockázatát, mint a szívelégtelenség, a szívinfarktus és a stroke. Mára bebizonyosodott, hogy a krónikus vesebetegség ugyanolyan komoly rizikófaktora a kardiovaszkuláris betegségeknek, mint például a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Védeni lehet, szűrni szükséges Jó hír, hogy a vesebetegségeket meglehetősen könnyen ki lehet mutatni, megfelelő életmóddal pedig magunk is befolyásolhatjuk a vesék működését, ezzel pedig az egész szervezetét. Mit tehetünk a vesék védelméért? - Naponta legalább 2.5 liter folyadékot (főként vizet) kell elkortyolni. - Vissza kell szorítani a só fogyasztását, hiszen így a szervezet kevesebb vizet fog visszatartani. Ebből a szempontból jóval kevesebb készételt, rágcsálnivalót, füstölt húst, ételízesítőt, gyorséttermi fogást ajánlott fogyasztani. - Vesebetegeknek az orvos és a dietetikus által összeállított speciális, fehérjeszegény diétát kell tartania. - Hideg időben feltétlenül melegen kell tartani a lábat és meleg fehérnemű viselése is ajánlott. - A krónikus vesegyulladásban szenvedőknek kerülniük kell a túlzott fizikai megerőltetést, a versenysportot.
Világújdonság az időjárási eredetű bajokra – és másra is
Nagyon sok embernek okoz komoly egészségügyi panaszokat az időjárás: például fejfájás, vérnyomás-ingadozás, alvászavarok, depresszió, fáradtságérzet, fokozott ingerlékenység, gyermekeknél magatartásproblémák. Egy most zárult EU-s kutatási program világújdonságot jelentő, új és hatékony eszközt ad a meteogyógyászok kezébe.
Több szakorvos együtt segíthet Mindenképpen érdemes szakembert felkeresni, ha fény derül a magas vérnyomásra, illetve nem egyértelmű annak eredete, valamint ha nehezen beállítható a vérnyomás. Könnyen lehet, hogy vesebetegség áll a háttérben. - Aki nem tud róla, hogy a veséjével bármi probléma lenne, de gyengeséget, hányingert, megváltozott vizelési szokásokat, ödémásodást, nehézlégzést tapasztal, szintén érdemes nefrológust, urológust felkeresnie – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. - Az ismert vesebetegeknek pedig évente ajánlott a kardiológiai kivizsgálás, hogy meggyőződjünk róla, nem alakult-e ki bármilyen szív- és érrendszeri zavar, nem károsodott-e a szív funkciója, megelőzhessük, vagy szükség esetén mihamarabb kezelhessük a problémát - tette hozzá a szakember. (Forrás: Budai Kardioközpont)]]>
http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/ezert-fontos-a-kardiologiai-kivizsgalas-vesebetegeknek/ www.eletforma.hu Wed, 25 Apr 2018 07:00:45 +0200 Test és lélek www.eletforma.hu
Mozart, Chopin és Kovács Béla is ott lesz http://www.eletforma.hu/hirek/mozart-chopin-es-kovacs-bela-is-ott-lesz/ Zenei csemege várja közönségét április 25-én szerdán este 7-kor. A Bogányi Trió ad koncertet a Liszt Ferenc Hangversenyteremben. Bogányi Bence fagott-, Fejes Krisztina zongora- és Kuti László klarinétművész lép fel.

]]>
Bogányi Bence, Kép: PTE ZMI[/caption] BOGÁNYI Bence magyar zenészcsaládból származik. Az első fagottóráit 9 évesen Bokor Györgytől kapta, majd Helsinkiben, később pedig a Sibelius Akadémián folytatta tanulmányait. Nordplus ösztöndíjasként tanult Malmőben, majd egy évet a Detmoldi Zeneművészeti Főiskolán. 2004-ben kitüntetéssel diplomázott Berlinben. Számos nemzetközi verseny győztese volt. 1997-ben kapta az első állását szólófagottosként a Helsinki Állami Operaházban. 2002-ben került ugyanebbe a pozícióba a Helsinki Filharmonikus Zenekarhoz, mielőtt a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekarához szerződött 2004-ben. 2007-től 2013-ig a Müncheni Filharmonikusokkal dolgozott, mint szólófagottos. Szólistaként beutazta Európát, és rangos zenekarokkal játszott együtt. A nagy finn zeneszerző, Kalevi Aho által a számára komponált fagottversenyt 2005-ben mutatták be Helsinkiben. Kamarazenészként is számos meghívásnak tett eleget, a legjelentősebb fesztiválokon szerepelt egész Európában. 2009 óta a Nürnbergi Zeneművészeti Főiskola fagottprofesszora, 2013 szeptemberében felkérték a Hannoveri Zenei, Színházművészeti és Média Főiskola professzorának is. Európában és Ázsiában is tart mesterkurzusokat. [caption id="attachment_145098" align="alignleft" width="156"]Fejes Krisztina, Kép: PTE ZMI Fejes Krisztina, Kép: PTE ZMI[/caption] FEJES Krisztina zongoraművész tanulmányi évei alatt számos nemzetközi verseny helyezettje. E nemzetközi sikernek és szakmai elismeréseknek köszönhetően több hazai és külföldi felkérést tudhat magáénak. Koncertezett már Európa, Dél-Amerika és Ázsia nagy hangversenytermeiben. Számos nemzetközi fesztivál meghívottja itthon és külföldön. Gazdag és sokszínű repertoárja barokk zeneművektől a kortárs alkotásokig terjed. A hazai zenei élet meghatározó művészegyénisége, számos élőzenei felvételt készít, továbbá ősbemutatók kötődnek nevéhez. 2011-ben elnyerte a Fischer Annie ösztöndíjat. 2012-ben előadóművészi tevékenységéért Artisjus-díjjal jutalmazták. Az MMA – Magyar Művészeti Akadémia – ösztöndíjasa a 2017/2018–as évadban. KUTI László klarinétművész magyarországi tanulmányainak befejezése után a grazi Zeneművészeti Egyetemen folytatta zenei tanulmányait. A Concertino Prága nemzetközi zenei verseny győztese, fiatal szóló előadóművészként fellépett Prágában, Bécsben, Grazban és Japánban is. Három évig a Japán Hyogo Performing Arts Center szimfonikus zenekar szóló klarinétosa, majd a Berlini Filharmonikus Zenekar akadémiájának ösztöndíjasa. [caption id="attachment_145100" align="alignright" width="171"]Kuti László, Kép: PTE ZMI Kuti László, Kép: PTE ZMI[/caption] 2009 óta a Müncheni Filharmonikusok szóló klarinétosa, rendszeres vendégfellépője különböző zenekaroknak. A Müncheni Filharmonikusok zenekari akadémiáján végzett munkája mellett klarinét oktatóként tevékenykedett a Bécsi Filharmonikusok zenekari akadémiáján Ossiachban, mesterkurzusokat tartott Koreában, Japánban és Ausztriában, valamint a Sapporói Zenei Fesztiválon. Aktív kamara- és szóló előadóművészként számos neves fesztiválra hívják, mint pl. a bonni Beethoven Fesztivál, de állandó visszatérő vendég Izlandon, Japánban, Kínában és Brazíliában is. A kamarazene sokszínűségét nagyrészt a kamaraegyüttesek változatos összetétele indukálja. A klarinét hangja egészen lágy, bársonyos hatást kelt Mozart és Schumann klarinéttrióiban, Glinka művében pedig csodálatos harmóniába olvad a fagott szintén kissé nazális hangjával. Ugyanakkor, ha csupán klarinét áll a zongora mellett, hangszínei sokféleségét mutathatja be a feszes verbunkdallamokon és az egzotikus balkáni melódiákon. A műsorba Roger Boutry ma is élő francia komponista műve hoz friss, új színt a fagott és a zongora izgalmas párbeszédével. Pihenésképpen pedig Chopin jól ismert műve az op. 18. Grande Valse Brillante hangzik el.
A háromból egy nálunk – már decemberben!
1990-ben három hihetetlenül tehetséges tenor újragondolta, és megreformálta a komolyzenei koncert fogalmát: José Carreras, Plácido Domingó és Luciano Pavarotti! Az öltetgazda José Carreras volt! A Három Tenor, igazi legendává vált.
Műsor: Wolfgang Amadeus MOZART: Kegelstatt Trio, K. 498 Robert SCHUMANN: Märchenerzählungen, op. 132 Roger BOUTRY: Interferences I Frederic CHOPIN: Grande Valse op.18 WEINER Leó: Peregi Verbunk Mikhail GLINKA: Trio Pathetique KOVÁCS Béla: Greetings from Balkan]]>
http://www.eletforma.hu/hirek/mozart-chopin-es-kovacs-bela-is-ott-lesz/ www.eletforma.hu Tue, 24 Apr 2018 18:00:41 +0200 Hírek www.eletforma.hu
Egyszerű tojásos spárga http://www.eletforma.hu/receptek/egyszeru-tojasos-sparga/ No, ha rájöttél, hogy itt a fogyókúra ideje, akkor lépj egészségesen! Az egyik legjobb segítőd a spárga. Szinte egyetlen kalória nincs benne, de a rostjai isteniek, és nagyon egészséges akár köretként, akár egytálételként szervírozzuk! És még guszta is! Már árulják a nagyobb bevásárlóközpontokban is.   

]]>
Spárga, Kép: pixabay[/caption] Hozzávalók: Elkészítés: Megmossuk, meghámozzuk, cérnával összekötve sós vízben puhára pároljuk a spárgát. Jénait kivajazunk, abba tesszük a főtt zöldséget, a maradék vajat közé rakjuk. Jól felverjük a tojásokat, az egészre ráöntjük, majd rászórjuk a reszelt sajtot. Előmelegített, közepes lángú sütőben sütjük, míg a sajt szépen meg nem sül a tetején.
Spárga brüsszeli módra
A tavasszal szezonális spárgának számos jó tulajdonsága van. A szénhidrát- és zsírtartalma elhanyagolható, annál fontosabb azonban a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége. Kandikó Éva hozta a receptet.
]]>
http://www.eletforma.hu/receptek/egyszeru-tojasos-sparga/ www.eletforma.hu Tue, 24 Apr 2018 15:00:20 +0200 Egészséges www.eletforma.hu
Mentőövet kapott Európa leghíresebb őserdeje http://www.eletforma.hu/hirek/mentoovet-kapott-europa-leghiresebb-oserdeje/ Jó hír a Világörökség Napjára! Az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy tilos a fakitermelés az UNESCO Világörökség részét képező, lengyelországi Białowieża őserdőben. A WWF számára ez mérföldkő, hiszen a szervezet két éve küzd kiemelten a világörökségi helyszínek védelméért, amelyek a Föld kevesebb, mint 1%-át foglalják el.

]]>
Fakivágás a lengyel őserőben, Kép: WWF Lengyelország[/caption] Európa legnagyobb bölényállománya, farkasok, hiúzok és hatalmas mennyiségű holtfa – többek között ez jellemzi a kontinens egyik legnagyobb őserdejét, a Białowieża-erdőt. Lengyelország korábbi környezetvédelmi minisztere, Jan Szyszko 2016-ban jóváhagyta az ipari mértékű fakitermelés engedélyezését a területen, és háromszorosára emelte a kivágások megengedett mértékét. Ezt követően lengyel és nemzetközi természetvédelmi szervezetek, köztük a WWF is tiltakozott az Európai Bizottságnál a kontinens egyik utolsó őserdejében indított fakitermelés ellen. Az Európai Unió Bírósága tavaly év végén azonnali fakitermelési tilalmat írt elő az erdőben mindaddig, amíg a végső döntést meg nem hozzák. A döntés pedig most megszületett, amellyel megerősítették korábbi álláspontjukat: uniós jogot sért, és illegális volt az intenzív fakitermelés a Białowieża-erdőben. [caption id="attachment_144989" align="aligncenter" width="467"]Białowieża őserdő, Fotó: Adam Lawnik/WWF Białowieża őserdő, Fotó: Adam Lawnik/WWF[/caption] - A mai nap egyértelmű győzelem kontinensünk vadvilága számára. Ugyanis sem a természetet, sem az Európai Unió törvényeit nem lehet figyelmen kívül hagyni - mondta Andreas Baumueller a WWF Európai Irodájának szakértője. - Ennek értelmében a lengyel környezetvédelmi miniszter, Henryk Kowalczyk köteles visszavonni azokat a döntéseket, amelyek teret adtak az intenzív fakitermelésnek a területen. A miniszter feladata megóvni a Białowieża élővilágát a jövő generációi számára. - [caption id="attachment_144990" align="aligncenter" width="514"]Lenyel őserdő, Kép: Adam Lawnik/ WWF Lenyel őserdő, Kép: Adam Lawnik/ WWF[/caption] A Białowieża Európa utolsó, nagy kiterjedésű síkvidéki őserdeje a mérsékelt övben. A lengyel-fehérorosz határon elterülő erdőség Lengyelországban 63 000 hektárt ölel fel, amely az európai Natura 2000 hálózat része, valamint az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Az erdő biológiai sokfélesége, valamint az élővilág számára nélkülözhetetlen holt faanyag magas aránya különösen értékes területté teszik.
Örvény-tó, az európai ritkaság
Pápa környéke sok száz éven keresztül volt híres dús, kristálytiszta karsztvizeiről. Az európai hírű kékfestő üzemek télen is tudtak dolgozni, mert a helyi források még akkor sem fagytak be! Aztán jött a bauxitkitermelés, és a vizek eltűntek. Szerencsére nem örökre, mert mihelyt befejezték a bányászatot, a természet – a helyiek segítségével – helyre állította a több száz éves képet, amit mindenkinek látni kell!
Ott él Európa legnagyobb bölényállománya: a faj egyik utolsó szabadon élő egyedét 1921-ben ejtették el, visszatelepítését komoly erőfeszítésekkel valósították meg. Ezen kívül az erdő olyan ikonikus állatoknak nyújt otthont, mint a hiúzok és a farkasok. - Ez az uniós döntés mindannyiunk számára megóvja ezt a hatalmas természeti értéket – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője. – Sajnos hazánkban nem maradtak nagy kiterjedésű őserdők, de a százhúsz évnél korosabb erdők aránya is alig éri el a két százalékot. Ha nem vagyunk képesek megóvni az öreg erdőket – különösen a védett területeken –, az értékes élőviláguknak is előbb-utóbb búcsút inthetünk – tette hozzá a szakember. Az Európai Unió Bíróságának határozata egyértelmű jelzés a döntéshozóknak, hogy a világörökségi területek rombolása, a nem fenntartható tevékenységek elfogadhatatlanok mind az emberek, mind a szervezetek és intézmények, mind a bolygó számára.]]>
http://www.eletforma.hu/hirek/mentoovet-kapott-europa-leghiresebb-oserdeje/ www.eletforma.hu Tue, 24 Apr 2018 11:00:59 +0200 Hírek www.eletforma.hu
Gondoskodik rólunk a természet, de nem eléggé http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/gondoskodik-rolunk-a-termeszet-de-nem-elegge/ Amit valószínűleg nem kell senkinek magyarázni, az az, hogy miért is olyan fontos a tápanyagok pótlása a várandósság alatt, de az azért egy kicsit kevésbé megfogható, hogy miért kell már előre készülni, vitamint szedni, egészségesen élni, ha babát szeretnénk? Ez nem jön magától? Ratkó Tünde szülésznő ad tanácsokat.

]]>
Nem gondoskodik rólunk a természet? Mielőtt bárki komolyan elgondolkodna ezen a kérdésen gyorsan szögezzük le: de igen, a természet gondoskodik rólunk. Alapvetően "úgy van kitalálva, felépítve" a női szervezet, hogy képes legyen a tápanyagok megfelelő mennyiségű raktározására, hogy amikor eljön az idő, egy új, kicsi embernek adhasson életet. [caption id="attachment_144939" align="alignleft" width="483"]Fiatal pár, Kép: pixabay Kép: pixabay[/caption] Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor miért is kéne annyira felkészülni egy várandósságra. Azok, akik ezt a kérdést felteszik, valószínűleg azt sem tudják, hogy az utóbbi évtizedekben drasztikusan nőtt a meddőséggel küzdő párok aránya, nemcsak nálunk, hanem az egész világon. Ma már az a szomorú tény, hogy minden negyedik pár meddő, vagy ha erről nincs is papírja, de több, mint egy éve próbálkozik a családalapítással, sikertelenül. A természet elfordult volna tőlünk? Nem, sokkal inkább arról van szó, hogy nem képes lépést tartani velünk. Az élelmiszerek vitamin-, ásványi anyag és nyomelemtartalma ideális esetben fedezné a többletszükségletet is, csupán egy kissé többet enne a kismama. A mozgással együtt pedig semmi gond nem lenne a termékenységgel, a családalapítással. Azonban ahhoz, hogy mindenkinek jusson élelmiszer, tömegtermelésre álltunk át. Ez nagyobb hozamot eredményez, azonban a gyümölcsök, zöldségek beltartalma (vitamin és ásványi anyag tartalma) jelentősen csökkent. Olyannyira, hogy napjainkra sok esetben nem hogy a családalapításhoz nem jutunk megfelelő tápanyagokhoz, de sokszor még a stressz jelentette igénybevételt sem tudjuk csak étkezéssel kiküszöbölni. Környezeti hatások Ezt a kifejezést is nagyon sokszor halljuk. Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a környezet káros hatásai, mint amilyen a stressz, vagy a vegyszerek erősen rontják a családalapítás esélyét, a mozgásszegény életmódról és a gyorsételekről nem is beszélve. Emellett a szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a nem megfelelő tápanyag-ellátottság hiánybetegségek kialakulását is eredményezi, melyek végül olyan kórokban csúcsosodnak ki, mint a PCOS, az IR és társaik. Ezek pedig végső soron tovább nehezítik, sőt, akár el is lehetetlenítik a családalapítást.
Ez nem jelenti a nincs továbbot!
Komolyan veszélyezteti a párokat a meddőség réme. Elkeserítő adat, hogy mind nálunk, mind pedig az egész világon ma minden negyedik pár kénytelen szembenézni ezzel a megpróbáltatással. És ez bizony nemcsak testileg, hanem lelkileg is próbára teszi az embert, kikezdi a kapcsolatokat. Azonban nem mindegy, hogy hogyan is értelmezzük a meddőség kifejezést, hiszen ezen nagyon sok múlhat!
Természetesen a megoldás – az orvosi segítségen túl – mindenképpen az, ha a test számára szükséges anyagokat pótoljuk. Erre ma már számos készítmény ad lehetőséget, de válogatni itt is érdemes. A gyümölcsökben, zöldségekben az egyes anyagok felszívódását más jelenlévő anyagok segítik, vagyis a készítmények között is érdemes komplexeket keresni. Például a kalcium felszívódását, és beépülését a D-vitamin segíti elő. Fontos azonban az is, hogy az adott anyagok szerves kötési formában legyenek jelen. Ez praktikusan -citrát vagy -glükonát formát jelent. Ezzel elérhető, hogy a felszívódásuk akár 80%-kal is jobb legyen. Mindemellett a babavárás, és a kicsi kihordása egy bonyolult folyamat, mely nagyon jól elkülöníthetően tagolt. Vagyis a készítmények között azokat érdemes keresni, melyek követik a különböző fejlődési szakaszok, vagyis a trimeszterek változó igényeit. Így tehát mi magunk tehetünk a legtöbbet a siker érdekében. (Forrás: ratkotunde.hu)]]>
http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/gondoskodik-rolunk-a-termeszet-de-nem-elegge/ www.eletforma.hu Tue, 24 Apr 2018 07:00:27 +0200 Test és lélek www.eletforma.hu
Magyar lány a sarkon http://www.eletforma.hu/hirek/magyar-lany-a-sarkon/ A magyar Zaja Kitty képviselhette Közép- és Kelet-Európát a világ egyik leghíresebb kutyaszános sarkvidéki túráján, miután 144 ország 4573 jelentkezője közül a harmadik legtöbb szavazatot gyűjtötte bemutatkozó anyagára, amellyel az útra pályázott. Az április közepi, 300 kilométeres Fjällräven Polar expedíción Kitty 19 társával szelte át az északi sarkkört szánhúzó kutyák segítségével.

]]>
svéd túrafelszerelés-gyártó cég gondoskodik. [caption id="attachment_144954" align="aligncenter" width="512"]Kitty a táborban, Kép: Fjallraven Polar Kitty a táborban, Kép: Fjallraven Polar[/caption] Ahogy minden évben, az indulók idén is egy kétnapos képzésen vettek részt Stockholmban a norvég Signaldalen völgytől a svéd Väkkäräjärviig tartó 300 kilométeres út előtt.
Kiképzés nélkül nincs boldog eb
Sokan még mindig úgy tartják, a kutyaiskola lényege, hogy cuki trükkökre tanítsuk meg kedvencünket. Pedig a kiképzés elengedhetetlen a kutya szocializációjához: ahhoz, hogy biztonságban és jólétben tudjon élni az emberek világában.
A képzésen nemcsak egymással ismerkedtek meg, de a kutyaszán irányításának fortélyaival és a felszerelésekkel is. Ezt követően a civilizációtól távol töltött öt nap alatt testközelből tapasztalták meg a természet extrém oldalait. A -20 fokos éjszakákat expedíciós sátrakban töltötték, a főzésről maguk gondoskodtak, sőt, a havat is ők olvasztották reggelente, hogy megfelelő mennyiségű ivóvíz álljon rendelkezésükre egy-egy szánon töltött nap alatt. A résztvevők átlagosan 60 kilométert tettek meg naponta a lélegzetállítóan fehér, sarkvidéki tájon. Az út teljesítésében kulcsfontosságú szerepe volt a szánhúzó kutyákkal kialakított szoros kapcsolatnak, akiknek az ellátásáról a pályázók gondoskodtak. [caption id="attachment_144955" align="aligncenter" width="512"]Sarki tábor, Kép: Fjallraven Polar Kép: Fjallraven Polar[/caption] A 2018-as Fjällräven Polarra 4573 érdeklődő jelentkezett a világ 144 országából. Videó vagy képek feltöltésével pályázhattak az útra. Minden régióból két ember indulhatott az expedíción: aki a legtöbb szavazatot kapta bemutatkozó anyagára, valamint, akinek a jelentkezését a legjobbnak ítélte a nemzetközi zsűri. Magyarországról összesen 47-en jelentkeztek, közülük Zaja Kitty 38110 szavazatot kapott a túra honlapjára feltöltött videójára, és ezzel ő lett a harmadik legnépszerűbb pályázó a világ összes jelentkezője közül. [caption id="attachment_144956" align="aligncenter" width="513"]Kutyaszán, Kép: Fjallraven Polar Kép: Fjallraven Polar[/caption] - A Fjällräven Polar egy hihetetlen élmény, ahol rengeteget lehet tanulni nemcsak a természetről, a túlélésről, de önmagunkról is.
A boldogság svéd titka
Pont jó! Ezt jelenti a svéd LAGOM szó. Arról szól, hogyan élhetünk harmonikusan és elégedetten a mindennapokban az evéstől kezdve, az öltözködésen át az életmódig, a munkáig. Vagyis tanuld meg élvezni a mértékletességet!
Mindenért meg kellett dolgoznunk: ahhoz, hogy együnk, havat kellett forralni, ahhoz, hogy lássunk, tüzet kellett rakni, ahhoz, hogy aludjunk, fel kellett állítanunk a sátrunkat, akkor is, ha azt majdnem elfújta a szél. Mindemellett mégis volt elég idő gondolkodni azon, mi az, ami igazán számít az életben. A Polaron csak te, a gondolataid és a kutyák léteztek, és persze az elképesztő, végtelen, fehér táj – mondta el Zaja Kitty, a 2018-as Fjällräven Polar magyar résztvevője. - Egytől egyig különleges és elképesztő emberekkel csináltam végig ezt az utat, akik a világ legkülönbözőbb pontjairól érkeztek, más-más háttérrel, mégis, egy hét alatt életre szóló barátságok születtek - tette hozzá a magyar versenyző. A túra végén már nincsenek helyezések, hiszen az érdem maga az, hogy valaki eljuthat egy ilyen versenyre. Gratulálunk a magyar lánynak!]]>
http://www.eletforma.hu/hirek/magyar-lany-a-sarkon/ www.eletforma.hu Mon, 23 Apr 2018 18:00:34 +0200 Hírek www.eletforma.hu
Esti sajtos sörrel http://www.eletforma.hu/receptek/esti-sajtos-sorrel/ A Te párod is szereti meccset? És ő is unja már a szokásos sós mogyorót vagy pattogatott kukoricát? Nos, akkor itt az idő valami új kipróbálására! Ez a sörös szendvics nemcsak a képernyő elé, de tányér elé is odaszegezi a párodat! És az már valami! Igaz?  

]]>
Friss kenyér, Kép: pixabay[/caption] Hozzávalók 4 vacsorázónak: Elkészítés: 220 fokra előmelegített sütőben kicsit megpirítjuk a kenyeret. A kész szeletekre reszeljük (vagy kenjük a pépes) fokhagymát. A sajtot, a reszelt sárgarépát, az apróra vágott metélőhagymát a tojássárgákkal, a sörrel, a tökmaggal, a sóval és a borssal jól összekeverjük. A tojások kemény habbá felvert fehérjéjét a végén óvatosan beleforgatjuk. Ha kell, utánasózunk. a masszát a kenyérszeletekre kenjük, majd irány minden vissza a sütőbe! A 220 fokon még 15 percig sütjük!
Sörszivacs – a nagyitól
Sajnos a sósak a gyengéim! Egy jó sörözéshez pedig kell néhány falat! Tehát: sör+sós! Mi kell még hozzá? Egyértelmű: egy jó társaság, foci vb, és persze kiváló magyar sörök, amiből igazán akad bőven! (Én csak segítettem!)
   ]]>
http://www.eletforma.hu/receptek/esti-sajtos-sorrel/ www.eletforma.hu Mon, 23 Apr 2018 15:00:30 +0200 Receptek www.eletforma.hu
7 tipp, hogy jobb legyen a lakás levegője http://www.eletforma.hu/otthon/7-tipp-hogy-jobb-legyen-a-lakas-levegoje/ Több oka is lehet, ha túl a tavaszi nagytakarításon még mindig nem érezzük elég frissnek lakásunk levegőjét. Dr. Magyar Donát aerobiológus, a Budai Allergiaközpont szakembere összefoglalta, hogyan javíthatunk a belső levegő minőségén.

]]>
Kép: Roto[/caption] Szellőztessünk rendszeresen! Ha reggel korán indulunk és csak késő este érünk haza, könnyen megfeledkezhetünk arról, hogy a lakásban szellőztessünk, pedig ez a legalapvetőbb módja annak, hogy a levegőt felfrissítsük. A klíma használata is megtévesztő lehet, hiszen a beállítástól függően lehet, hogy a berendezés csak a belső levegőt keringteti, így az hűvösebb ugyan igen, de frissebb nem lesz. Szellőztetésre a kora reggeli órák a legideálisabbak, ilyenkor a legalacsonyabb a légszennyezettség és a pollenkoncentráció. Érdemes erre az időpontra időzíteni egy 5-10 perces kereszthuzatot, amivel gyorsan kicserélődhet a levegő. Műanyag vagy hagyományos nyílászáró? A műanyag nyílászáróknál a napi 1-2 szellőztetés nem elég. Ezek ugyanis - ellentétben a hagyományos ablakokkal - légmentesen záródnak. A hagyományos ablakoknál zárt állapotban is áramlik a levegő, így kb. egy óránként kicserélődik a helyiség levegője, ami az egészségünk védelme érdekében fontos. Ugyanis ez folyamatosan frissíti a lakás levegőjét, távozik a széndioxid, a pára, a formaldehid és sok más- a bútorokból, takarítószerekből, stb. származó gáz halmazállapotú légszennyező anyag. A pára nem csapódik ki, nem alakul ki penészedés. Műanyag nyílászáróknál az óránkénti légcsere csak akkor valósul meg, ha légbevezető rés vagy mesterséges szellőztetés van kialakítva. Ennek meglétét érdemes ellenőrizni. Ha nincs, forduljunk légtechnikus szakemberhez. [caption id="attachment_144918" align="alignright" width="336"]Vitorlavirág, Kép: flickr Vitorlavirág, Kép: flickr[/caption] Növény a lakásban: előny, vagy hátrány? Bizonyos növények segítenek megkötni levegő szerves szennyezőanyagait, pl. a formaldehidet, így tisztítják a lakás levegőjét is. E célból különösen hatékony a zöldike, hegyes csúcsú futóka, aloe, vitorlavirág és a filodendron. A szobanövények földjében penészgombák találhatók, de ezek spórái csak akkor kerülnek a levegőbe, ha a virágföld kiszárad. Ezért rendszeresen, legalább kéthetente locsoljuk a növényeinket. Az átültetést pedig ne a lakásban, hanem szabad térben végezzük, mert a spórák ilyenkor is kiszóródnak. Az elszáradt, lehullott leveleket távolítsuk el a növények alól, mert ezeken allergén gombák telepednek meg. Laboratóriumi kísérletek igazolták, hogy a fenti leírt szempontok betartásával a szobanövények jelenlétében nem emelkedett meg a légköri spóraszám.
A Tökéletes a Jó barátja
– Voltaire után szabadon így gondolkodik egy európai világcég, aminek mi magyarok is részesei vagyunk! Gazdaságosság, biztonság, komfort és dizájn – ez jellemzi az ablakok, a teraszajtók bukó-nyíló vasalatait szolgáló legújabb terméket, a Roto NX-et, ami e hetekben indul világhódító útjára. A hazai építkezések irányítói is most ismerkednek a német cég legújabb alkatrészeivel.
A légkondicionálóról se feledkezzen meg! A klímaberendezések tisztítását, a nyári használatot megelőzően, ill. ősszel el kell végezni. Ehhez kérhetjük szakember segítségét is, de magunk is megvásárolhatjuk a szükséges eszközöket hozzá. A lényeg, hogy gondosan végezzük el a tisztítást annak érdekében, hogy a használaton kívüli időszakban megtelepedett penészgombáktól, baktériumoktól megszabaduljunk. Ha ezt elmulasztjuk, a készülékből kiáramló, állott szagú levegő nemcsak kellemetlen, de komoly légúti betegségek forrása is lehet. A nagytakarításkor erre nem gondolt? A rejtett penész sok háztartásban okoz problémákat. Gyakran csak a visszatérő légúti betegségek utalnak rá, de allergiásoknál, asztmásoknál a betegség tüneteit rontja, a gyógyszeres kezelés hatékonyságát is csökkenti, ha otthonunkban magas az allergének koncentrációja. Érdemes a rejtett zugokat is átvizsgálni, különösen a mosdó, mosogató alatti szekrényeket, a cipő és az ágyneműtartót. Elhúzva a szobában a külső falra tolt szekrényt, falvédőt is kellemetlen meglepetésekben lehet részünk, sőt a penész akár a tapéta alatt, a gipszkarton fal mögött is felütheti a fejét. Érdemes aerobiológus szakember segítségét is kérni, aki helyszíni mintavétellel tudja azonosítani a rejtett szennyezőforrásokat, valamint azt is, hogy milyen penészgomba fajjal állunk szemben és javaslatot adhat a probléma hatékony kezelésére is. Romlott ételek A lakásban nem megfelelően tárolt zöldségek és gyümölcsök könnyen megpenészedhetnek, amiről gyakran csak akkor szerzünk tudomást, ha a lakásban terjengő, átható szag forrását kutatjuk. Az ételmaradékok is kellemetlen meglepetéseket okozhatnak, ezt megelőzendő, érdemes rendszeresen takarítani a hűtőt, levinni a szemetet és átnézni a kamaszgyerek iskolatáskáját, szobáját. [caption id="attachment_144919" align="alignleft" width="339"]Vöröshagyma, Kép: pixabay Kép: pixabay[/caption] A zöldségeket, gyümölcsöket hűvös kamrában vagy a hűtőben tároljuk, ha erre nincs mód, kisebb mennyiségben vásároljuk és fogyasszuk el, vagy használjuk fel mielőbb! A vöröshagyma és a burgonya héján különösen sok penészgomba jut a lakásba. Ezek spórái a hámozáskor kiszóródnak. Ezt úgy akadályozhatjuk meg, ha hámozás előtt e zöldségeket vízbe mártjuk. Por mindenhol? A bútorokon láthatjuk, hogy a takarítás után pár nappal már vékony porrétag jelenik meg rajtuk. Nincs ez másként az egyéb lakásban található tárgyakkal sem, az ágynemű, a matrac, a szövetkanapé és a szőnyegeink szintén porfogóként működnek és remek élőhelyet biztosítanak az allergiás tüneteket okozó háziporatka számára. Ezt elkerülendő, minimalizáljuk a szőnyegek számát a lakásban, az ágyneműt mossuk át időnként 60 fokon, a matracot és a padlót is nagy teljesítményű, HEPA szűrővel ellátott készülékkel porszívózzuk, és ha épp kanapé csere előtt állunk, fontoljuk meg a bőr, textilbőr anyaggal bevont változat vásárlását. Matracok esetében használjuk sűrű szövésű, vékony, könnyen mosható matracvédő huzatot. A kevesebb, néha több Érthető, ha szeretnénk, hogy lakásunk tiszta legyen, és friss illatot árasszon, ám az erős vegyszerek és illatosítók számos, az egészségünkre káros anyagot is tartalmazhatnak. Az illékony szerves vegyületek (VOC), illatanyagok és gyúlékony szerves vegyületek légzési problémákat, allergiát, asztmát is okozhatnak. A tisztítószerek beszerzésekor ellenőrizzük az összetevők listáját, próbáljunk minél kevesebb problémás összetevőt tartalmazó készítményt választani. Érdemes kipróbálni a természetes hatóanyagokat is a takarításkor. (Forrás: Budai Allergiaközpont)]]>
http://www.eletforma.hu/otthon/7-tipp-hogy-jobb-legyen-a-lakas-levegoje/ www.eletforma.hu Mon, 23 Apr 2018 11:00:10 +0200 Otthon www.eletforma.hu
Van a gyereknek elég D-vitaminja? http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/van-a-gyereknek-eleg-d-vitaminja/ A tavasz beköszöntével végre kiszabadulhatunk a lakásból, gyerekek és felnőttek egyaránt. Persze, csakis akkor, ha a kisebbek nem nagyon fáradtak, levertek, esetleg már megint betegek. Ezekre a tünetekre nem árt odafigyelni, mivel D-vitamin hiányt is jelezhetnek, amit nem szabad fél vállról venni! A témában dr. Tar Attila a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa van a segítségünkre.

]]>
D-vitamin hiány minden télen? A mérsékelt égövben élő embereknél megfigyelhető jelenség, hogy a tél végére majd 90%-uk D-vitamin hiánnyal küzd. Ez alól a gyerekek sem jelentenek kivételt, így mindenképpen érdemes erre a problémára náluk is nagy figyelmet fordítani! [caption id="attachment_144909" align="alignleft" width="367"]Gyerek napszemüvegben, Kép: pixabay Gyerek napszemüvegben, Kép: pixabay[/caption] A D-vitamin egy hormonhoz hasonlító anyag, melyet a táplálkozással csak nagyon nehezen és csupán kis mennyiségben lehet bevinni a szervezetbe. Szerencsére azonban szervezetünk képes előállítani a vitamin előanyagaiból, az UV-sugárzás segítségével. Éppen ez az oka annak, hogy az őszi-téli időszakban komoly vitaminhiánnyal is küzdhetünk. Legtöbben ugyanis sajnos nem tudják megoldani, hogy ilyenkor is naponta körülbelül 30 percet érje a bőrüket nagyobb felületen a nap. Pedig ez fontos lenne, különösen a gyerekek esetében. Mivel a D-vitamin egyik fontos funkciója az immunrendszer támogatása, a csontépítés, illetve annak egészségének megőrzése, így hiányában csontritkulás, a csontszerkezetet érintő elváltozások esetleg csontgyulladás, deformitás is kialakulhat. Gyerekek esetében a következő tüneteket érdemes szem előtt tartani, amelyek D-vitamin hiányt jelezhetnek:
 • sápadtság
 • boltozatos homlok
 • elgörbült alsó végtagok
 • mellkasi csontok, a bordák deformálódása izomzat tónusának csökkenése, izomfájdalmak
 • fogzás és mozgásfejlődés késése,
 • gyakori légúti, illetve egyéb fertőzések
 • a csontok gyengesége – fokozott hajlam a csonttörések kialakulására
 • hangulatingadozások, depresszió
 • állandó álmosság
Óvatosan a pótlással! - Az sem jó megoldás, ha a pótlást mindenféle felügyelet nélkül gyorsan kezdjük meg – hívja fel a figyelmet dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa.
5 fontos dolog, amit tudnod kell a D-vitaminról
Tavaszra kimerülnek energiaforrásaink, köztük kikopik a szervezetből az egyik legfontosabb, a D-vitamin. Pótlásuk nagyon fontos! 5 perc a napon már elég a napi adaghoz! De mi van, ha nem süt a derék égitest? Ahogy mondani szokták, a tudomány mai állása szerint a tejtermékek, a tojás, a tőkehal és a tőkehal májolaj a legalkalmasabb a pótlásra.
A D-vitamin ugyanis zsírban oldódó vitaminként túladagolható! Tünetei a következők:
 • székrekedés, hasmenés
 • hányinger, hányás
 • hasi fájdalmak
 • fogyás
 • izomgyengeség, általános gyengeség
 • fejfájás
 • fokozott szomjúságérzés
 • fokozott vizeletürítés
 • súlyosabb esetekben agyi rendellenességek, például zavartság, hallucinációk és kóma
A bevitelt éppen ezért minden esetben szakemberrel konzultálva érdemes beállítani, hiszen így ellenőrizhető a szervezet D-vitamin szintje is, és ez alapján lehet meghatározni a pótlás mennyiségét, idejét! Mennyi D-vitaminra van szükségük naponta a gyermekeknek? Csecsemők: 400-1000 NE Gyermekek - 1-6 év: 600-1000 NE Gyermekek - 6 év felett: 600-1000 NE Serdülők: 800-1000 NE (Forrás: Budai Endokrinközpont)]]>
http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/van-a-gyereknek-eleg-d-vitaminja/ www.eletforma.hu Mon, 23 Apr 2018 07:00:31 +0200 Test és lélek www.eletforma.hu
Utazás a szempillám mögött http://www.eletforma.hu/hirek/utazas-a-szempillam-mogott/ Csukás István 40 éve írt, a fővárosban még sohasem játszott regényének új színpadi feldolgozását mutatja be a Zichy Szín-Műhely. Az Utazás a szempillám mögött című zenés mesejáték budapesti ősbemutatója május 10-én lesz a Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központban. A művészeti koncepciójáért 2017-ben Magyar Termék Nagydíjjal kitüntetett Zichy Szín-Műhely ezúttal a magyar gyermekirodalom népszerűsítését tűzte ki célul. A kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb hatású nyelvteremtője, generációk legnagyobb mesélője, Csukás István sok műfajú életművének egy kevésbé ismert zenés mesejátékát az író szakmai támogatásával állítják színpadra, hogy az ifjúság megismerje Mirr-Murr, Pom Pom, vagy Süsü, a sárkány halhatatlan mesefiguráit teremtő hihetetlenül termékeny szerző csodálatos világát.

]]>
Csukás István, Kép: wikimedia[/caption] - A gyerekközönség hálásabb és érzékenyebb, mint a felnőtt, bár sokkal nagyobbat lehet bukni is, hiszen a gyerek kiköpi azt, amit nem szeret. A gyerekeknek ugyanúgy kell írni, mint a felnőtteknek, csak egy kicsit jobban. A gyerekeknek az irodalom szinte szó szerint épül be a fejükbe, a lelkükbe, az életükbe. A meseírói egy különleges szemszög, mert a gyerek egy méter körüli ember, és ebből a szemszögből látja a világot, és ez a perspektíva izgalmasabb, mint a felnőtteké – mondta Csukás István. Az író szerint akár az alaptörvényben is rögzíthetnénk, hogy a gyerekeknek joguk van a hozzájuk és a róluk szóló mesékhez. Karaktereit, mesefiguráit Csukás István a valós életből merítette, Bagaméri például, a híres fagylaltos valóban létezett, Kisújszálláson dolgozott, ahol az író született. Dolmány Attila rendező elmondta, hogy az álomdramaturgiára épülő különleges mesejáték minden generáció gyermeki énjéhez szól. Csukás olyan karaktereket formált, melyek mindenhol a tisztesség, a becsület, az emberség, a szeretet mérvadó figurái. - Ezért is választottam ezt a réginek tűnő, de a mai napig aktuális mesét újra, modernebb kivitelezésben, de régi értékek megtartásával. Szeretném megmutatni a MESE örök, halhatatlan erejét! Célom nem több, mint a mai technológia, audiovizualitás mellett a mese, az igazság, az igazságérzet, és a valós célkeresés útjára terelni akár a saját gyermekeinket is. Olyan útra, ahol hihetjük, hogy van miért, van holnap, van tegnap, és persze: van szülő, aki az életutunkban mindörökké támogat – fogalmazott Dolmány Attila.Csukás István: Utazás a szempillám mögött, a Zichy Szín-Műhely bemutatójának plakátja A mesejáték egy magányos kisfiúról, Lackóról szól, aki elgurult üveggolyóját hiába keresve, elalszik. Az üveggolyó álmában is gurul, és Lackó a keresése közben sok mindennel találkozik. Álmában különös lények szólítják meg, szobája tárgyai szokatlan alakot öltenek, nyílnak, dőlnek, felemelkednek, átlátszanak. Álomutazása során találkozik a szófacsaró Seregélyekkel, az izgő-mozgó-éneklő Nyulakkal, a Scherlock Holmes-t idéző kiérdemesült Sánta Kutyával, a Hangutánzó Bagollyal, a csupaideg Pukkancs Egérrel és a titokzatos Keresztes Pókkal, mely figurák a természeti világot ötvözik mulatságos és költői módon az emberi természet esendő, ám mégis szerethető tulajdonságaival.
Vidd el anyádat – színházba!
Gondoskodni jó. Mindig jó. Anyaként a gyerekről gondoskodni természetes, néha nem könnyű, de nagyszerű dolog, ha – immár felnőve – mi is tudunk gondoskodni édesanyánkról. Anyák napja közeledtével most egy különleges ötlettel rukkolt elő az egyik legismertebb egészséges üdítőket gyártó cég.
Hősünket egy hűséges segítő, a Hangya kíséri, akinek szeretete, tiszta barátsága, önfeláldozása katartikus szituációkba helyezi Lackót. Végül a megtalált üveggolyó örök barátokat szerez, akik ugyan csak az álomban elérhetők, de létezésük a valóságot teszik elviselhetőbbé, teljesebb emberré formálva a kisfiút. A főbb szerepeket kettős szereposztásban Bacsa Ildikó és Gosztola Adél, valamint Tarján Péter, Maday Gábor, Koltai Vivien, Makofka Blanka és Bartus Marcell játssza, a főszereplő „kisfiút” pedig Rubóczi Márkó alakítja. A jelmeztervező Papp Janó, a zeneszerző pedig Szitha Miklós a Talamba ütőegyüttes vezetője. Az Utazás a szempillám mögött című zenés mesejáték budapesti ősbemutatója május 10-én, délelőtt 11 órakor lesz a Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központban.]]>
http://www.eletforma.hu/hirek/utazas-a-szempillam-mogott/ www.eletforma.hu Sun, 22 Apr 2018 18:00:30 +0200 Hírek www.eletforma.hu
Diós-almás sertésszűz, mustáros burgonyapürével + 1 videoval http://www.eletforma.hu/receptek/dios-almas-sertesszuz-mustaros-burgonyapurevel-1-videoval/ Marton Adriennt már nem kell bemutatnunk. Ő az a privátséf, és ételstyliszt, aki megtalálta az egészséges egyensúlyt élet és az ételek között. Ím, bizonyságul a következő remek recept! Kedvencem, a gránátalma mag ismét szerepet kapott. Ezt meg kell nézned!   

]]>
Kép: vercukormeres.hu[/caption] Hozzávalók a kétszemélyes adaghoz: Töltelék: - 20 g vaj - 1/2 alma, hámozva, lereszelve - ½ fej hagyma, összevágva - 1/2 zellerszár, apróra feldarabolva - 40 g dióbél, összevágva - 200 g almaszósz 100%-os - 40 g durvaszemű zsemlemorzsa - 1/4 tk őrölt fahéj - ¼ tk só - 1/8 tk őrölt szegfűszeg - 1/8 tk őrölt szerecsendió - 1/8 tk őrölt gyömbér Sertésszűz: - só, bors, ízlés szerint - 240 g sertés szűz megtisztítva  

 
Üdítős szelet
Ez a népszerű fanta-szelet diétás változata – lemondás nélkül! Odafigyeltünk arra, hogy az egyszerűen elkészíthető rétegek íze, állaga ne veszítsen élvezeti értékéből. Dudás Lili fitneszversenyző receptjét úgy ajánlja, hogy ezt a süteményt azok is bátran fogyaszthatják, akik az egészséges életmód hívei.
Köret: - 200 g burgonya, meghámozva és felkockázva - 15 dkg vaj - 1 ek magos mustár Díszítés: 60 g gránátalma mag Elkészítése: 1. Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra. 2. Egy tálba keverjük össze a töltelék hozzávalóit.
Bögrés meggyes süti
Az elfoglalt háziasszonyok kedvence, csupa egészséges hozzávalókból. Egy bögre, egy kevés meggy, még néhány hozzávaló, és nemsokára az asztalon van a gőzölgő, egészséges meggyes pite. Dudás Lili fineszversenyző nem viccel! És mez nem vicc!
3. Majd egy fólia segítségével hengereljük fel a tölteléket kb. 25 cm hosszan és 2 cm vastagon. A hengert tegyük fagyasztóba min. 1 órára. 4. A sertésszüzet felszúrjuk egy vékony hosszú kés segítségével majd kiklopfoljuk. Ezt követően töltsük bele a már megfagyott tölteléket a fólia eltávolítása után. 5. A roládot sózzuk, borsozzuk és forró hőálló serpenyőben, zsiradékon kérgesítjük. 6. 180 fokon 16-17 percig sütjük egy olyan serpenyőben, aminek a nyele is hőálló. 7. A sertésroládot miután a sütőből kivettük 10 percig pihentetjük. Köret: Mustáros burgonyapüré: 1. A burgonyakockákat megfőzzük. 2. A kész burgonyát egy krumplinyomó segítségével áttörjük, majd hozzáadjuk a vajat és a mustárt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 3. Ha krémesebb burgonyapürét szeretnénk, adhatunk hozzá még 0,5 dl tejszínt.]]>
http://www.eletforma.hu/receptek/dios-almas-sertesszuz-mustaros-burgonyapurevel-1-videoval/ www.eletforma.hu Sun, 22 Apr 2018 15:00:16 +0200 Egészséges www.eletforma.hu
Így készítsd fel az aknés bőrt a napsütésre! http://www.eletforma.hu/divat-es-szepseg/igy-keszitsd-fel-az-aknes-bort-a-napsutesre/ Most már elkerülhetetlenül itt a tavasz, ami sokkal több napsütést, de szelet, esőt is hozhat, és amire éppen e változékonyság miatt érdemes felkészíteni az arcbőrt, különösen, ha esetleg aknékkal is küzdünk. Peterman Krisztina, a Dermatica mesterkozmetikusa, gyógykozmetikusa adott tanácsokat. 

]]>
Aknék? Nem biztos, hogy jót tesz a napsütés! Előrelátó nőknek és férfiaknak érdemes felkészíteni a bőrüket, az arcbőrüket az erősebb tavaszi napsütésre. A tiszta, felkészített arcbőr ugyanis jobban viseli a napot, a szabad levegőt. Az erősen mitesszeres, pattanásos bőr esetében ugyanis előfordulhat, hogy az aknék begyulladnak a nap hatására, illetve úgymond besülnek. Az így keletkezett hegek pedig akár tartós nyomokat is hagyhatnak maguk után. Vagyis ha valaki szép, egyenletes arcszínre vágyik, érdemes idejében ellátogatni a kozmetikushoz. [caption id="attachment_144835" align="alignleft" width="393"]Napszemüveges lány, Kép: dermetica Napszemüveges lány, Kép: dermetica[/caption] - Enyhébb esetben akár jót is tehet a napfény a pattanásos bőrnek, de sokszor ez közel sem elegendő. Kitágult pórusok, aknés hegek, fokozott faggyútermelés esetében a speciális kozmetikai kezelések hozhatnak jó eredményt, de tudni kell, hogy ezek kúrában a leghatékonyabbak. A gyulladt, pattanásos bőr tisztítását, a mitesszerek eltávolítását olyan alapvető lépésként kell értelmezni, amely lehetővé teszi, hogy a felpuhított bőrön, a kitáguló pórusokon keresztül megtisztíthassuk a gyulladt aknés területet. Ha ez megtörtént, választhatunk az egyes célzott kezelések közül – ismerteti a szakember. Jó eredmények érhetők el ózonkezeléssel, amely baktériumölő és mély fertőtlenítő hatása miatt kiválóan alkalmas a pattanásos bőr, tág pórusú arcbőr, seborrhoeás bőr kezelésére. Beválhat az aknelámpás kezelés is, amelynek fénysugarai kék és piros színűek. Mindkét fény hullámhossza az UV-fény tartományán kívül esik, bőrkárosodás veszélye nélkül, biztonsággal alkalmazható. Az aknelámpának is több változata létezik; vizsgálatok alapján a legjobb hatás eléréséhez fontos, hogy a lámpa működése közben mindkét fénytípus érje az arcot, vagy a kezelni kívánt testrészt. A hatás ugyanis csak így lehet teljes: a piros a gyulladást csökkenti, az új sejtek növekedését serkenti, a kék pedig a baktériumok elpusztításáért felel. Nyár előtt még beleférhet a mélyhámlasztás A mélyhámlasztásról sokan a bőr fiatalítására gondolnak, és ez az eljárás valóban remek eredményeket ígér a korai ráncképződésre hajlamos, élettelen, idősödő bőr esetében. Ugyanakkor a kezelés beválik a tág pórusú, seborrhoeás bőr korrekciójára, a fakó, sápadt, rossz keringésű bőr élénkítésére és akár a pattanásos, aknés hegek, májfoltok, szeplők eltüntetésére is.
A ráncosodás 7 fő oka
A kor természetes velejárója a ráncok megjelenése, amik ellen azonban sokat tehetünk. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus a személyre szabott kezelések anti-aging hatásaira hívta fel a figyelmet.
- A mélyhámlasztás történhet kémiai vagy szintetikus hámlasztó hatóanyagokkal és gyógynövények segítségével is. Ez utóbbi kétalkalmas kezelésből áll, a hatóanyagok és a kíméletes, apró formátumban lévő gyógynövénykeverék bőrbe masszírozásának hatására a régi bőrréteg néhány nap alatt egyenletesen leválik. Ebben az időszakban az arctisztításhoz speciális készítményeket kell használni, amelyek befolyásolják a folyamatot – mondja Peterman Krisztina, a Dermatica mesterkozmetikusa, gyógykozmetikusa. -  Mivel mind a szintetikus anyagokkal, mind a gyógynövényekkel végzett mélyhámlasztás egy korpázó és lemezes hámlást előidéző beavatkozás, fontos, hogy a kezelések alatti néhány hétben lehetőleg ne érje fényterhelés a bőrt, ezért jó, ha ilyenkor keveset tartózkodunk a szabadban! - figyelmeztet a szakember (Forrás: Dermatica)]]>
http://www.eletforma.hu/divat-es-szepseg/igy-keszitsd-fel-az-aknes-bort-a-napsutesre/ www.eletforma.hu Sun, 22 Apr 2018 11:00:55 +0200 Divat és szépség www.eletforma.hu
5 fontos érvünk van, hogy miért válaszd idén az allergén immunterápiát! http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/5-fontos-ervunk-van-hogy-miert-valaszd-iden-az-allergen-immunterapiat/ Újra itt a pollenszezon, egyre több embernél tüsszögés, szem-és orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás jelentkezik. Ha Ön is unja már az évről-évre visszatérő allergiás tüneteket, az allergén immunterápia segítségével hosszú távra száműzheti, sőt már erre a nyárra is 80%-kal csökkentheti az allergiás tüneteit! Parlagfű allergiások, idén még április végéig kezdhetik a kezelést.

]]>
Jelentős javulás, már az első évben Észrevetted már, hogy a pollenallergiás tüneteid évről-évre visszatérnek? Attól függően, hogy mire vagy allergiás, az évnek abban az időszakában, amikor az allergén növény virágozni kezd, biztosan számíthatsz a megjelenésükre. Szeretnél ezen változtatni? Az allergén immunterápia segítségével megteheted, ugyanis, ha parlagfűre allergiás vagy, és most megkezded a kezelést, már erre a nyárra is 80 százalékkal csökkenhetnek a tünetek. Hogy ez miben különbözik mégis a megszokott, eddigi kezelésektől? Arról bővebben a második pontban olvashatsz. [caption id="attachment_144857" align="alignright" width="360"]Lány tüsszög a virágok között, Kép: Budai Allergénközpont Kép: Budai Allergiaközpont[/caption] Az egyetlen tartós megoldás Az allergén immunterápia hatása nem csak addig tart, amíg szeded a készítményeket, hanem tartós marad, tehát a jövő évben nem – sőt, sikeres kezelés esetén akár 8-10 évig sem - kell attól tartanod, hogy az allergén növény virágzásával egy időben újra megjelennek az allergiás tüneteid. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, ez a kedvező hatás annak köszönhető, hogy az allergén immunterápia a túlműködő immunrendszert állítja át „normál üzemmódba”, így a beteg képes lesz panaszok nélkül is elviselni azt az anyagot, ami korábban a tüneteit okozta. A kezelést ugyan 3 éven át kell folytatni, de a tünetek ez idő alatt csakis enyhébbek lesznek, erősebbek már biztosan nem. Hosszútávon megtérülő befektetés Az allergén immunterápiás kezelésre – több környező európai országtól eltérően – nálunk nincs támogatás, a kezelést tehát teljes egészében nekünk kell finanszírozni. Itt mindenkinek érdemes egy rövid számítást végeznie, különösen, ha már több éve allergiás, mennyibe került eddig a betegsége, illetve mennyire volt elégedett a tüneti kezelés eredményével. Ezt lehet összehasonlítani az allergén immunterápia költségével, ami parlagfű allergia esetén, készítménytől függően évi 10-30 ezres nagyságrendű kiadást jelent úgy, hogy a kezelés már az első évben 80 százalékban csökkenti a tüneteket. A kezelést három évig kell folytatni, de a hatása ezt követően akár tíz éven át megmarad, ennyi ideig nem jelentkeznek a tünetek, vagyis ennyi ideig nem kell allergiára fordítandó kiadással számolnod.
Zsebkendőt elő, itt a tavasz!
Végre megérkezett a tavasz. A különösen hosszúra nyúló tél után nincs is jobb dolog, mint elzárni a szekrénybe a télikabátokat, és élvezni a napsütést, a virágzó természetet. Ám néhányan nem tudnak felhőtlenül örülni. Az allergiával küzdőknek ugyanis nem a csodás napsütés, hanem sokkal inkább az orrfújás, a zsebkendők és a gyulladt szem jut eszükbe. Elkerülni ugyan nem lehet az allergiával járó kellemetlenségeket, de egy kis odafigyeléssel enyhíthetők a tünetek, és a szabadtéri programok is élvezhetővé válnak.
Mert biztosra mehetsz Azt a kérdést, hogy a kezelés várhatóan sikeres lesz-e az adott beteg esetében, egy speciális vizsgálat, a komponens alapú diagnosztika segítségével tudjuk megválaszolni. Az allergén immunterápia előtt elvégzendő, célzott, egy-két allergénre vonatkozó komponens diagnosztika arra való, hogy meghatározzuk, hogy a beteg vajon a major, azaz a fő allergénre allergiás e. ( a betegek legalább 80%-a igen). Az allergén immunterápiában alkalmazott készítmények ugyanis major allergéneket tartalmaznak, tehát a kezelés akkor lesz szinte biztosan hatékony, ha a beteg a fő allergénekre allergiás. Az allergén immunterápia költségeihez képest elhanyagolható plusz kiadást jelentő teszttel tehát nagy pontossággal megállapítható az az allergén, amely az immunterápiás kezelés segítségével a leghatékonyabban kezelhető. Megelőzheti az újabb allergiákat és az asztmát Aki több éve allergiás és esetleg nem is jól beállított tüneti szerekkel, saját maga kezelgeti a betegségét, az észrevehette, hogy a tünetei mintha kitolódtak volna, egyre korábban, vagy tovább jelentkeznek, mint az előbbi években. Ennek oka az lehet, hogy idővel újabb allergiái jelentek meg, ezért már más időszakokban is jelentkeznek a tünetei. Az allergia másik gyakori szövődménye az asztma megjelenése, a szokásos tünetek mellett idővel nehézlégzés, köhögés utalhat a megjelenésére. Arra, hogy ezeket az allergiás szövődményeket elkerüljük, egyedül az allergén immunterápia nyújt lehetőséget. Jelenleg ez az egyetlen kezelési mód, amely úgy képes megváltoztatni az allergiás betegség lefolyását, hogy megelőzze a további allergiák megjelenését és az asztma kialakulását. (Forrás: Budai Allergiaközpont)]]>
http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/5-fontos-ervunk-van-hogy-miert-valaszd-iden-az-allergen-immunterapiat/ www.eletforma.hu Sun, 22 Apr 2018 07:00:27 +0200 Test és lélek www.eletforma.hu
Nyári Dia és Nagy Alexandra tavasztündérnek állt http://www.eletforma.hu/hirek/nyari-dia-es-nagy-alexandra-tavasztundernek-allt/ Folytatódik a JOY magazin jótékonysági programja, amelynek keretében támogatják a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesületet. A JOY-Tündér nagyköveteiként a Barátok közt két sztárja, Nyári Dia és Nagy Alexandra is szeretnék, hogy minél többen megismerjék az egyesület működését, melynek egyik fő célja a fogyatékossággal élő emberek érdekképviselete és társadalmi beilleszkedésének elősegítése speciálisan képzett segítőkutyákkal. 

]]>
Segítőkutyák, Kép: NEO[/caption] - A vakok intézete mellett lakunk, így nap mint nap találkozunk vakvezető kutyákkal – árulta el Nyári Dia, aki kutyusával, Phoebe-vel öt éve elválaszthatatlan. [caption id="attachment_144865" align="alignleft" width="209"]Nyári Dia, Kép: Csányi István Nyári Dia, Kép: Csányi István[/caption] - Mindig rácsodálkozom, hogy egy kutya és ember közötti egyébként is csodálatos kapcsolat náluk mennyire még különlegesebb. Én magam is elgondolkodtam azon, hogy elmegyek egy segítőkutyás képzésre, szívesen foglalkoznék később speciális igényű gyerekekkel óvodákban, iskolákban. - Dia épp első babáját várja párjával, számára fontos, hogy az újszülött kutyás családba érkezzen. - Rengeteget számít, ha már néhány évesen megtanulunk egy másik kis lényről gondoskodni. Nemcsak az állatok szeretetére, az egymás iránti nyitottságra is nevel. Ezért is nagyszerű a NEO munkája, az érzékenyítő foglalkozásokon maga a kutya az, aki a sérült és az ép embereket közelebb hozza egymáshoz - folytatja a Barátok közt sztárja. [caption id="attachment_144866" align="alignright" width="143"]Nagy Aalexandra, Kép: DogFolio Nagy Aalexandra, Kép: DogFolio[/caption] - Amikor kicsi voltam, és láttam vakvezető kutyát, anyukám elmesélte, milyen sokat segít egy ilyen kutyus a gazdájának. Akkor bele sem gondoltunk, milyen kevés képzett kutya áll rendelkezésre, pedig nagy szüksége van rájuk a sérült embereknek – idéz fel egy gyerekkori történetet Nagy Alexandra. Kevesen tudják, de míg Magyarországon 232 000 mozgássérült él, addig mindössze 22 mozgássérült-segítő kutya könnyíti meg gazdája életét. 71 000 hallássérült emberre 9 hallássérült-segítőkutya jut, terápiás kutyából 354, vakvezetőből 182 dolgozik Magyarországon, 32 személyi-segítőkutya „praktizál”, rohamjelzőből pedig mindössze két kutya segíti a rászoruló emberek boldogulását. A segítőkutyák napi 24 órában jelentenek fizikai és lelki támaszt gazdáiknak, egy autista személyi-segítő kutya oldja a szorongást, és a kapcsolatfelvételben is társa autizmusban érintett barátjának.
Kiképzés nélkül nincs boldog eb
Sokan még mindig úgy tartják, a kutyaiskola lényege, hogy cuki trükkökre tanítsuk meg kedvencünket. Pedig a kiképzés elengedhetetlen a kutya szocializációjához: ahhoz, hogy biztonságban és jólétben tudjon élni az emberek világában.
Nagy Alexandrának sok mozgáskorlátozott ismerőse van, úgy hiszi, nekik is megkönnyítené az életüket egy segítőkutya. - A háziállat bármelyik családban teljes értékű tag lehet, így viszont különösen fontos családtaggá válhat. Nekem két kutyusom van, az egyik 12 éves, ő az édesapám halála óta anyukámmal él, ő lett a társa, megszépíti a mindennapjait. - A NEO számos célkitűzése között a segítőkutyák képzése, állatasszisztált terápiák és óvodai, iskolai, munkahelyi érzékenyítők szervezése a fő feladat. A hitvallásuk szerint belülről motivált csapat „együtt, egymásért, másokért” tevékenykedik. Most a JOY olvasóiként, a JOY-Tündérrel vagy az adónk egy százalékának felajánlásával is segíthetünk nekik.]]>
http://www.eletforma.hu/hirek/nyari-dia-es-nagy-alexandra-tavasztundernek-allt/ www.eletforma.hu Sat, 21 Apr 2018 18:00:08 +0200 Hírek www.eletforma.hu
Fokhagymás spagetti – rém egyszerűen http://www.eletforma.hu/receptek/fokhagymas-spagetti-rem-egyszeruen/ Olasz tésztát készíteni olyan, mint olaszul szerelmet valami! És ehhez minden férfi ért! Hisz nem az a lényeg, hogy elcsavard egy lány fejét? Egy ilyen vacsora után minden megtörténhet! Hidd el! Ja, hogy hagyma után nem illik csókolózni? Csak próbáld meg! Azután tiltakozz!

]]>
Fokhagymás spagetti, Kép: pixabay[/caption] Hozzávalók négy éhes olaszos szájhoz:
 • 8 ek olaj
 • ½ kg spagetti
 • 6 gerezd fokhagyma
 • 1 hegyes (csípős) paprika
 • 10 dkg parmezán vagy füstölt sajt reszelve
 • ½ cs petrezselyem
 • ízlés szerint só
Elkészítés: Főzd a spagettit közepesre a tasakon található előírás szerint. Közben pucolt meg a fokhagymát, majd a petrezselyemmel és a paprikával vágd együtt apróra. Forrósítsd az olajat ( én wokban szoktam, de jó a mély serpenyő is), és pirítsd aranybarnára a fokhagymát. Vedd vissza a lángot, dinszteld meg benne a paprikát. A főtt, lecsepegtetett tésztát dobd az olajra. Jól keverd el, hogy egy picit "megkapja", majd a petrussal megszórva tálald! Bonts hozzá egy rozét! Jó étvágyat!
A pasta olyan, mint a mamma
Enrico Cerea, a három Michelin csillagos Da Vittorio séfje, az elmúlt hónapban társával, az olasz Michelin Guide korábbi igazgatójával, Fausto Arrighivel tesztelte Budapest topéttermeit.
]]>
http://www.eletforma.hu/receptek/fokhagymas-spagetti-rem-egyszeruen/ www.eletforma.hu Sat, 21 Apr 2018 15:00:33 +0200 A világ ízei www.eletforma.hu
Balatoni nyaralóra vágysz? Ennyit kell spórolnod! http://www.eletforma.hu/hirek/balatoni-nyaralora-vagysz-ennyit-kell-sporolnod/ Magyarország második legdrágább ingatlanpiaca a főváros után a Balaton környéke. Mind a hazai, mind a külföldi befektetők körében közkedvelt hely. Az új- és a használt lakás piaca egyaránt pörög, és bár intenzitása messze elmarad a főváros kedvelt kerületeiben tapasztalttól, Budapest külső kerületeivel felveszi a versenyt – derül ki egy friss elemzéséből.

]]>
Siófok, Kép: wikimedia[/caption] Míg az északi parton értékesített ingatlanok ára folyamatosan, nagymértékben nőtt, addig a déli parton stagnálnak az árak. - A Balaton környékén a használt ingatlanok mellett számos új építésű projektet találhatunk. Csakúgy, mint Budapesten, az egészen egyszerű lakásoktól az örökpanorámás luxusingatlanokig, mindenki megtalálhatja az igényeihez leginkább igazodó lakást. A projektek mérete is változatos, a néhány lakásos épületektől kezdve, a 20-60 lakásos ingatlanokon át, az egészen nagyméretű, 100-150 lakásos beruházásokig terjed a skála. Ennek megfelelően a négyzetméterárak 430 ezer és 1,5 millió forint között változnak – nyilatkozta Benedikt Károly a Duna House elemzési vezetője. Az új építésű ingatlanok az északi és a déli parton egyaránt megtalálhatóak, elsősorban Balatonfüreden és környékén, valamint a szemközti Siófokon és annak közelében zajlanak az építkezések. Az értékesítés tempója azonban nem olyan gyors, mint Budapesten. Több, átadás előtt álló építkezések közül lehet választani, a lakások 30-70 százaléka még vevőre vár. Ezzel ellentétben, a fővárosban néhány hónappal a tervezett átadás előtt már csak elvétve találhatunk elérhető ingatlant. Ennek ellenére a fejlesztők látják a Balatonban rejlő lehetőséget, és töretlenül indítják az újabb befektetéseket, mint például a Pelso Bayt Alsóörsön, amelynek átadása 2019 végén várható.
Másodvirágzás előtt Budapest környéke
Begyűrűztek a hazai ingatlanpiaci változások a főváros és vidéki nagyvárosok után az agglomerációs településekre is. A lakásépítési engedélyek száma és a beépíthető telkek árainak növekedése is alátámasztja a főváros környéki települések iránti érdeklődés újbóli emelkedését. Egy elemzés szerint a használt ingatlanok árainak változását, és az agglomeráció egyes szektorainak népszerűségét vizsgálta az elmúlt években. A drágulás mindenhol érezhető, egyes területeken majdnem elérte a 20%-ot. A főváros környéki ingatlantranzakciók majd 60%-a a déli és az északi agglomerációban zajlott tavaly.
]]>
http://www.eletforma.hu/hirek/balatoni-nyaralora-vagysz-ennyit-kell-sporolnod/ www.eletforma.hu Sat, 21 Apr 2018 11:00:11 +0200 Hírek www.eletforma.hu
Mellkasi fájdalom jobb oldalon – mi lehet az oka? http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/mellkasi-fajdalom-jobb-oldalon-mi-lehet-az-oka/ A szívproblémák kapcsán szinte mindenkinek a bal oldali szorítás és mellkasi fájdalom jut eszébe, ezért érdemes áttekinteni, mi minden miatt jelentkezhet a jobb oldalon a fájdalom. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakértője segít a tájékozódásban.

]]>
Néhány gyakori ok A jobb oldali mellkasi fájdalomnak számos, teljesen különböző oka lehet a fertőzésektől, a strukturális okokig. Íme, egy kis áttekintés – a teljesség igénye nélkül. [caption id="attachment_144850" align="alignright" width="379"]Mellkas, Kép: wikimedia Kép: wikimedia[/caption] Stressz, szorongás A szorongás olyan jelentős méreteket ölthet, hogy a szívinfarktushoz hasonlatos tüneteket produkálhat, az erős szívdobogástól, a nehézlégzésig, a hideg verítéktől a mellkasi fájdalomig – ami akár a jobb oldalra is koncentrálódhat. Izomhúzódás A mellkasban számos izom meghúzódhat, túlterhelődhet, jellemzően fizikai aktivitás, edzés kapcsán. Pihentetés hatására általában elmúlik. Trauma, sérülés Evidens, hogy ha konkrét sérülés (esés, baleset, szúrás) okozza a fájdalmat, mindenképp orvoshoz kell fordulni, még akkor is, ha nincs külsőleg látható nyoma a traumának. Légmell esetén – amikor a tüdő összeesik és levegő kerül a mellhártya két rétege közé – kórházba kell juttatni a beteget. Bordaporcgyulladás A costochondritis a bordák csontos és porcos része közti átmenet nem gennyes gyulladása, amely általában hirtelen kialakuló és nagyon intenzív fájdalmat okoz, és a teljes mellkasban vagy csak az egyik oldalon is jelentkezhet. Néhány hét alatt meggyógyul, de a megfelelő fájdalomcsillapítás miatt érdemes orvoshoz fordulni. Bordatörés Esés, komoly behatás miatt a törés viszonylag gyakori eset, ami komoly fájdalommal és kezeletlenül akár komplikációkkal járhat. Orvosi kezelést igényel. Mellhártyagyulladás Elsősorban a ki- és belégzéskor jelentkező fájdalom utalhat a mellhártya érintettségére. Gyanakodni lehet a mellhártyagyulladásra, ha láz lép fel, és ha az egyik oldalon fekve mérséklődik a nehézlégzés. Természetesen mielőbb orvoshoz kell fordulni ilyen tünetekkel, már csak azért is, hogy elkülöníthető legyen az ún. mellkasi folyadék-gyülemtől, ami mögött gyulladás, daganatos betegség, máj-, vese- vagy szívelégtelenség, tüdőembólia is állhat.
Brokkolival és kis bimbóval mire megyünk?
Bizonyos zöldségek csökkenthetik az érelmeszesedés és az ezzel összefüggésben a szív-érrendszeri betegségek kockázatát. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint sosem késő egészségesebb szokásokat kialakítani és időben kell meggyőződni az érelmeszesedés mértékéről is.
Tüdőgyulladás A bakteriális, vírusos vagy gombás eredetű tüdőgyulladás elsősorban légzéskor jelentkező mellkasi fájdalommal és köhögéssel hívhatja fel magára a figyelmet. Daganatos betegségek A tüdő- vagy a mellkasi daganatok más tünetek mellett természetesen okozhatnak mellkasi fájdalmat is – még jóindulatú tumor esetén is. Egyéb betegségek Az övsömör nemcsak a bőrt érintheti, de az idegeket is. Ha ez éppen a mellkasra vonatkozik, megjelenhet a fájdalom, az érzékenység, az övsömörre jellemző módon főként csak az egyik oldalon. A refluxhoz kapcsolódó gyomorégés is imitálhatja akár a szívinfarktus-szerű mellkasi fájdalmat, legtöbbször a jobb oldalon.
Magas a vérnyomásom? Akkor megmondom, mi van! BAJ! NAGY!
Olyan extra terhet ró a szívre és az erekre a magas vérnyomás, amely gyengítheti és rombolhatja azokat. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája a következményeket vette számba. Saját érdekedben nagyon fontos, hogy tudj minderről!
Szív- érrendszeri okok - Miközben a páciensek többsége - érthető módon - a baloldalon jelentkező mellkasi fájdalomról asszociál a szívinfarktusra vagy más szív-érrendszeri betegségre, a jobb oldali fájdalom is figyelmeztető tünet lehet. Különösen, ha a szív jobb fele az érintett az kiinduló kórképben – ismerteti dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa. – A kivizsgálás mindenképpen fontos, hiszen számos más betegség is okozhat ilyen problémát. Állhat például pulmonális hipertónia is a háttérben, amikor a magas vérnyomás a tüdőerekben jelentkezik. Mivel ez egy általánosabb tünetekkel rendelkező (fáradékonyság, nehézlégzés, köhögés), nehezen felismerhető betegség, hosszas kivizsgálás lehet szükséges a beazonosítására, de az első lépés mindenképpen a szívultrahang. A jobb oldali mellkasi fájdalom tehát olyan tünet, aminek egy alapos kardiológiai vizsgálattal utána kell járni. (Forrás: Budai Kardioközpont) ˙]]>
http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/mellkasi-fajdalom-jobb-oldalon-mi-lehet-az-oka/ www.eletforma.hu Sat, 21 Apr 2018 07:00:22 +0200 Test és lélek www.eletforma.hu
Egy darab elviselhetetlen magány http://www.eletforma.hu/hirek/egy-darab-elviselhetetlen-magany/ A vegyészmérnökből íróvá lett Egon Wolff Papírvirágok című műve az 1970-es évek Latin-Amerikájának egyik legnépszerűbb drámája volt. A történetben két kibékíthetetlenül ellentétes világ találkozik: egy magányos, emlékeinek élő asszony lakásába enged egy csavargót, aki fokozatosan saját képére formálja a csendes polgári otthont, s annak lakóját is. A darabot április 25-től a Spirit Színházban Perjési Hilda és Szalay Bence főszereplésével, Sztárek Andrea rendezésében láthatjuk.

]]>
magányról szól. Az emberi magánynak egy rettenetes és elviselhetetlen fokáról. A nő életébe belép egy jóval fiatalabb, társadalmi rangban alatta lévő férfi, aki mégis azt csinál vele, amit akar. Hogy lehet ez? Mert ő egy másik ember, és így végre nincs egyedül – meséli a Papírvirágokról a darab rendezője, Sztárek Andrea. [caption id="attachment_144827" align="alignright" width="413"]Papírvirágok, Kép: Spirit Színház Papírvirágok, Kép: Spirit Színház[/caption] A chilei Egon Wolff drámája áldozatok csatája, ahol azonban senkinek sincs esélye a győzelemre. A mű egyszerre rajzolja meg egy pszichotikus személyiség hűvös portréját, miközben az emberi kapcsolatok dinamikáját is vizsgálja. Szól a társadalmi különbségekről, az élet és a halál különböző megközelítéséről, vágyakról, túlélésről és a szánalomról is. Maga az alaphelyzet a konfliktus hordozója. Egy polgári otthonba beköltözik egy csavargó, s rögtön átveszi az uralmat. - Nagyon izgalmas szerepem van, egy ötvenes, elvált nőt alakítok, aki már nagyon régóta egyedül él. Van egy kis boltja, de azon kívül csak a madara, valamint az evéssel folytatott küzdelme teszik ki a mindennapjait, igazából még barátai sincsenek. Egy nagyon magányos nőről van szó tehát, aki hirtelen találkozik valakivel, aki visszaadja a bizalmát abba, hogy esetleg őt is lehet szeretni. A legnagyobb baj ugyanis, hogy az idők folyamán elhitte, hogy ő nem szerethető. Az a pár nap, amit együtt töltenek, lehet, hogy megér egy egész életet, hiszen végre történik vele valami – emelte ki a főhősnőt alakító Perjési Hilda.
Vidd el anyádat – színházba!
Gondoskodni jó. Mindig jó. Anyaként a gyerekről gondoskodni természetes, néha nem könnyű, de nagyszerű dolog, ha – immár felnőve – mi is tudunk gondoskodni édesanyánkról. Anyák napja közeledtével most egy különleges ötlettel rukkolt elő az egyik legismertebb egészséges üdítőket gyártó cég.
S pont ebből a szeretethiányból fakad, hogy a férfi szinte az elejétől azt csinál vele, amit akar. „Miért zavarna?” – mindenre ez a nő válasza. A jóképű és megnyerő, ám pszichotikus csavargót Szalay Bence alakítja. - Az én karakterem az, aki teljesen felborítja egy másik ember életét. Nagyon kiszámíthatatlan, szinte másodpercről másodpercre változik a habitusa. Ám mégsem mondanám gonosznak. Egy erősebb jellem, aki jobban tudja irányítani a másik embert, mivel tűpontosan látja az érzelmi világát, s ezt ki is játssza. Azt hiszem, a lelkek harca ez. - Két különböző személyiség és társadalmi osztály találkozása egy pszichothrillerben április 25-től a Spirit Színházban.  ]]>
http://www.eletforma.hu/hirek/egy-darab-elviselhetetlen-magany/ www.eletforma.hu Fri, 20 Apr 2018 18:00:00 +0200 Hírek www.eletforma.hu
Mogyorós lazac édeskömény salátával + 1 videoval http://www.eletforma.hu/receptek/mogyoros-lazac-edeskomeny-salataval-1-videoval/ Marton Adrienn: privátséf, ételstyliszt, blogger, kétgyermekes anyuka. Teljes életet él. Szerinte ennek az a receptje, hogy az egészséges egyensúlyt fenntartsa az élet és az ételek között. Ezt szem előtt tartva készíti recptjeit, menüjeit.

]]>
Mogyorós lazac édeskömény salátával, Kép: vercukormeres.hu[/caption] Hozzávalók 1 adaghoz: - 10 dkg lazacfilé, bőr nélkül - 5 g olívaolaj - kis csokor koriander, összevágva Dukkah-hoz: - 10 g fehér szezámmag - 2 g koriandermag - 1 g köménymag - 20 g hámozott mogyoró - 10 g földimogyoró - 3 g kesudió - 3 g pisztácia Köret: - 1 gerezd fokhagyma, reszelve - 80 g édeskömény, gumó, karikákra vágva és torzsáját ék alakban kivágva - 6 g só - 12 g gránátalma mag - 25 g reszelt parmezán sajt - 3 kis ág rozmaring - bors - 10 g vaj  

  Elkészítése: 1. Egy forró, száraz serpenyőben pirítsuk meg a magokat, amíg el nem kezdjük érezni az illatukat. Vegyük ki a serpenyőből és törjük durvára egy aprítógépben. 2. Forrón, szárazon pirítsuk meg a koriander és köménymagokat is, amíg el kezdenek illatozni. Ezeket törjük por állagúra egy mozsárban.
Milyen édes! Csak nem kömény?
Hevenyészett közvélemény-kutatásunk szerint a háziasszonyok nagy része egyáltalán nem ismeri az édesköményt, jó néhányan egyáltalán nem is találkoztak még vele a boltokban. Néhányan látták már, de sosem próbálták, elvétve találni a merítési mintában egy-két olyan alanyt, aki már kipróbálta. Olyannal sajnos nem találkoztunk, aki rendszeresen használná.
3. Keverjük össze a magokat a fűszerekkel. 4. A lazacot sózzuk borsozzuk, majd kevés olajon mindkét oldalát 4-4 percig süssük. 5. Tálaláskor a lazac tetejére halmozzuk a mag- és fűszerkeveréket. 6. Díszíthetjük friss korianderlevéllel és ízesíthetjük frissen facsart citromlével. Köret: 1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A lereszelt fokhagymát keverjük össze vajjal és kenjük ki vele egy hőálló tál alját. Helyezzük az édeskömény karikákat egymás után, úgy hogy megtöltsük a tálat vele. 2. Szórjuk meg sóval, borssal, parmezánnal. A megmaradt fokhagymás vajat pedig, öntsük a tetejére. 3. Tegyünk a tetejére 2,5 ek gránátalma magot és 2 szál rozmaring ágat. Süssük addig, míg az édeskömény megpuhul és aranybarna színe lesz a tetejének. Amikor tálaljuk, az édeskömény felvágott, zöld levelét és a megmaradt (1,5 ek. gránátalma magot) szórjuk a kész ételre. Takarás nélkül süssük nagyjából 45 percig.]]>
http://www.eletforma.hu/receptek/mogyoros-lazac-edeskomeny-salataval-1-videoval/ www.eletforma.hu Fri, 20 Apr 2018 15:00:10 +0200 Egészséges www.eletforma.hu
Mi számít normálnak, és mi van, ha késik? http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/mi-szamit-normalnak-es-mi-van-ha-csuszik/ Megdöbbentően sok nő egyszerűen nincsen tisztában azzal, hogy milyennek is kellene lennie a menzeszének, mikor kellene, hogy jelentkezzen, és meddig kell, hogy tartson. És sajnos, ha csúszik, akkor sem fordulnak szakemberhez, csak legyintenek egyet, pedig a háttérben akár betegség is meghúzódhat! A témában dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

]]>
Mikortól, meddig, milyen hosszan? Magyarországon átlagosan 12,5 évesen jelentkezik az első menzesz. Ez ugyanakkor csak egy szám, nem kell megijedni abban az esetben sem, ha ez nem így van. Egészen 18 éves korig jelentkezhet magától, bár a hosszas elcsúszást érdemes szakorvosnak is megmutatni. 18 éves korig, ha nem jelentkezik a menzesz, azt kórosnak tekintjük. [caption id="attachment_144787" align="alignright" width="375"]Nő naptárral, Kép: pixabay Nő naptárral, Kép: pixabay[/caption] A menzesz tulajdonképpen a női szaporítószervek ciklikus folyamata, működésüknek lekövethető jele. Megint csak átlagosan elmondható, hogy 40-50 éves korig figyelhető meg, ezután következik a menopauza, amikor is a menzesz fokozatosan leáll. 40 éves kor előtt korai menopauzával állunk szemben, ennek hátterében kóros tényezők is állhatnak, így kivizsgálást igényel. Rengeteg helyen lehet olvasni, hogy a ciklus hossza 28 nap, azonban ez így nem igaz. Egészen pontosan 22-34 nap között tekintjük normálisnak, vagyis az intervallum igen tág, ahogyan az a 4-7 nap is, amíg maga a vérzés tart. Egy menzesz alatt jellemzően 40-50 ml vér távozik, ezt az elhasznált tamponok és betétek számából lehet kikövetkeztetni. 80 ml felett kórosa a vérzés, mindenképpen kivizsgálást igényel! Néha kimarad… A menzesz nagykönyv szerint kimaradhat néha, a három hónapnál hosszabb idei nem jelentkezik, kórosnak számít. Sajnos azonban a kimaradozó menzesz szinte minden esetben problémára hívja fel a figyelmet. Először jellemzően „csak” valamilyen tápanyaghiány áll a háttérben, amivel azonban hajlamosak vagyunk nem foglalkozni, így az hosszabb távon komoly gondokat okoz, hormonális elcsúszásokat, meddőségi gondokat, peteérés nélküli menzeszt, stb.
Ez nem jelenti a nincs továbbot!
Komolyan veszélyezteti a párokat a meddőség réme. Elkeserítő adat, hogy mind nálunk, mind pedig az egész világon ma minden negyedik pár kénytelen szembenézni ezzel a megpróbáltatással. És ez bizony nemcsak testileg, hanem lelkileg is próbára teszi az embert, kikezdi a kapcsolatokat. Azonban nem mindegy, hogy hogyan is értelmezzük a meddőség kifejezést, hiszen ezen nagyon sok múlhat! A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos segít a ratkotunde.hu -nak, vagyis Nektek!
Sok családra vágyó nő szembesül azzal, hogy a menzesze nem rendszeres, vagy ha mégis, akkor sem sikerül megfogannia. Ezekben az esetekben mindenképpen érdemes szakorvost felkeresni, de a tápanyagraktárak, és a szervezet feltöltése már ilyenkor is elkezdhető – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Erre ma már a legtöbb szakember a várandósvitaminok szedését javasolja, de nem mindegy, hogy milyen készítményt választunk. Mindenképpen le kell szögezni, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás elengedhetetlenül szükséges. A készítmények a tápanyagok plusz beviteléről gondoskodhatnak, amire a várandósság felkészülési időszakában, és a három trimeszterben nagy szükség van – nem is beszélve a szoptatásról. Fontos, hogy szerves kötésű, megfelelően tagolt vitamincsaládot válasszunk. Ezzel elérhető, hogy a szervezet igényeit trimeszterenként szolgálhassuk ki, illetve az is, hogy a felszívódás aránya akár 80%-kal jobb legyen! Mindkettő kiemelten fontos, hiszen így a raktárak és a szervezet feltöltése lényegesen rövidebb idő alatt elérhető, illetve a szervezetnek nyújtott támogatás is kiegyensúlyozott, célzott. A menzesz rendszeres volta a termékenység alapfeltétele. Abban az esetben, ha változást tapasztal, mely akár rendszeresen is jelentkezik, mindenképpen érdemes szakorvos segítségét kérni, mivel így elkerülhető, hogy később hosszú hónapokat, vagy akár éveket kelljen gyógyulással tölteni, addig pedig hiába várni a családalapítás örömére. (Forrás: ratkotunde.hu)]]>
http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/mi-szamit-normalnak-es-mi-van-ha-csuszik/ www.eletforma.hu Fri, 20 Apr 2018 11:00:12 +0200 Test és lélek www.eletforma.hu
Eljött az erőtől duzzadó bikák ideje http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/eljott-az-erotol-duzzado-bikak-ideje/ Itt valami nagyszerű készül - legalább is a bika jegyűeknek. Nemcsak a következő egy hónapban, hanem a következő hónapokban is telis-tele leszel energiával, ami nemcsak karriereden, hanem szerelmi életeden is elhatalmasodik majd. Duzzadj Te is, mint a rügyek! 

]]>
Kép: wikimedia[/caption] Óriási sikerek érnek, mert tele vagy energiákkal! A lendület a következő hónapokra is kihat majd! A munkád kiteljesedhet, feltéve, ha nem vagy bika helyett nyuszi, és meg mered mutatni ötleteidet! Hidd el, értékelni fogják az ötleteidet! Nyitsz a világra, és ennek következtében szerelmi életed is nagy változás előtt áll. Ha már van párod, becsüld meg, mert ő is teljes energiájával Rád figyel! És ez már a válasz a Te kitüntető körültekintő viselkedésedre! Akkor se csüggedj, ha még nem köszöntött rád a szerelem! Járj nyitott füllel és szemmel! Lehet, hogy a tavaszi zsongás Neked is meghozza a megérdemelt nagy "Ő"-t! Azért nem árt, ha elmész egy kozmetikushoz, no meg egyszer-kétszer úszni, hogy formában tarthasd magad!... Tudod, hogy felfigyeljenek Rád!
Ez a magyar bika és a vére…
Bikavér – ez a második bor, amit a külföldiek velünk, magyarokkal azonosítanak. Két hazai termőterülete Eger és Szekszárd. Kizárólag ezen borvidékeken készült, meghatározott szőlőfajták házasításából cuvèe-kre lehet használni a bikavér kifejezést. Mindkét borvidéknek megvan a maga saját szabályozása, hogy mely szőlőfajtákból, milyen arányban készíthetik, és meddig kell hordóban, illetve palackban érlelni! És csoda a végeredmény! A Winegalss Sajtóklub vendégei az egri borosoktól Gál Tibor, a szekszárdiaktól a vesztergombi Pincészettől Vesztergombi Csaba voltak.
]]>
http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/eljott-az-erotol-duzzado-bikak-ideje/ www.eletforma.hu Fri, 20 Apr 2018 07:00:15 +0200 Test és lélek www.eletforma.hu
Sztárok a macskaboldogságért http://www.eletforma.hu/hirek/sztarok-a-macskaboldogsagert/ Mi lehet közös egy gyönyörű műsorvezetőben és egy világklasszis kézilabdázóban? Általában nem sok, Horváth Éva és Nagy László egy valamiben mégis nagyon hasonlítanak: mindketten teljesebbnek érzik az életüket azóta, hogy van házi kedvencük. Ezért is fogtak össze szívesen a cicák boldogságáért egy most induló kampányban.

]]>
a felelős állattartás és az állatmentés fontosságára hívja fel a figyelmet egy ismert állateledeles cég és a Noé Állatotthon nevében Horváth Éva, aki anno tudatosan nem kutyát, hanem cicát fogadott örökbe. [caption id="attachment_144817" align="aligncenter" width="512"]Horváth Éva kedvencével, Kép: PreVital Horváth Éva kedvencével, Kép: PreVital[/caption] - A kutyával járó mindennapos teendők nem fértek volna bele az akkori életvitelembe. És mivel hiszem, hogy a kis kedvenceinkért egész életük során felelősek vagyunk, ezért én a cicák mellett tettem le a voksom. Macskusz már 12 éve van velem, és a terhességem alatt sem volt ebből semmi probléma.
Macskakisokos
Hogyan mérsékeljem a lakásban a kavargó macskaszőr-gombolyag mennyiségét? Száraz, avagy nedves táppal etessem? Adjak-e neki színhúst? Mit tegyek, ha megeszi a szobanövényt, utána pedig öklendezni kezd? Ezekre az alapkérdésekre, valamint a cicák helyes táplálására kerestünk és találtunk válaszokat dr. Fodor Kinga állatorvos, kisállat dietetikus szakértőnél.
Örülök, hogy nem váltam meg tőle, amikor Kristóf megfogant, hanem részévé tettem ennek a csodálatos időszaknak. Sokszor dorombolt például a fiamnak a pocakomban – emlékszik vissza az egykori modell. [caption id="attachment_144819" align="alignright" width="174"]Nagy László cicusával, Kép: PreVital Nagy László cicusával, Kép: PreVital[/caption] - Nem meglepő, hogy Éva a terhessége alatt kellemesnek találta az alacsony frekvenciájú dorombolást, ami annyira jótékony tud lenni, hogy még a csonttörések utáni regenerálódásban is hasznát vehetjük - állítja dr. Kulja András, aki maga is a napokban fogadott örökbe egy cicát a Noé Állatotthonból. Orvosként és gazdiként számos olyan okot ismer, amiért érdemes megfontolni a macskatartást: a macskák közelsége bizonyítottan oldja a stresszt, ezáltal csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az agyvérzés kockázatát, és segítenek abban is, hogy a gyermekek felelősségteljesebb felnőtté váljanak. Nemcsak az orvos, de a Noé Állatotthon képviselője is csak javasolni tudja a macskák örökbefogadását. Schneider Kinga szóvivő szerint az elmúlt évtizedekben örökbe adott 8000 cica gazdája egytől egyig kapott valami többletet azzal, hogy beengedtek egy másik lényt az életükbe. Magyarország egyik ismert macskaeledel márkája is fontosnak tartja ezt a küldetést, és igyekszik segítséget nyújtani hozzá. - Azért esett a választásunk a Noé Állatotthonra, mert már régóta figyelemre méltó munkát végeznek az állatmentés területén. Büszkén támogatjuk a tevékenységüket eledellel, valamint 1 forinttal minden megvásárolt termék után – ismerteti a jótékonysági kampány célját Szitai Ádám, a cég kereskedelmi igazgatója. Első hívásra ajánlotta fel segítségét a kampányban a Barcelona egykori kiválósága, Nagy László, aki már gyermekként is lelkes állatbarátnak számított, és most is három kutya boldog tulajdonosa. - Gazdiként tudom, mit jelent a hétköznapokban egy állat közelsége. Tökéletesen ki tud kapcsolni, ha elmegyünk sétálni a két dobermannal, de a futó edzéseimre is lelkesen el szoktak kísérni. A kislányomnak is csak jó emlékei vannak eddig, például amikor Barcelonában laktunk, az akkori kutyánk, egy angol bulldog segített neki járni tanulni – emlékszik vissza a magyar válogatott csapatkapitánya. [caption id="attachment_144820" align="aligncenter" width="511"]Új kampány a cicusokért, Kép: PreVital Új kampány a cicusokért, Kép: PreVital[/caption] Aki szeretné támogatni a kezdeményezést, az – az örökbefogadás mellett – áprilisban és májusban is nagyon egyszerűen megteheti, ugyanis a kampány alatt a macskaeledelbolt minden megvásárolt terméke után 1 Ft kerül a Noé Állatotthonhoz, amely szeretettel várja az 1%-os adófelajánlásokat is az állatbarátoktól.
Nem a tulajdonod! A TÁRSAD!
Alighogy beköltöztünk pesterzsébeti sorházunkba, egy szép cirmos cica ült le a teraszunkra. Keservesen nyávogott. Látszott rajta, hogy éhes. Kapott egy kis maradék túrós tésztát. Jól lakott, kényelmesen besétált a konyhába, leült a hűtőszekrény elé, és dorombolni kezdett. Rögtön rájöttem, egy ez egy kitett állat. Felismerte a hűtőt! Átgondoltam. Gyerekkoromban volt cicám, tudtam mivel jár, de vajon mit szól hozzá a férjem? Neki soha nem volt kisállata. Megbeszéltük. Hyppolit maradt, és több mint 10 éven át volt hűséges társunk, barátunk, aki soha többé nem nyávogott!
]]>
http://www.eletforma.hu/hirek/sztarok-a-macskaboldogsagert/ www.eletforma.hu Thu, 19 Apr 2018 18:00:10 +0200 Hírek www.eletforma.hu
Sonkás pogácsa a lőrinci nagyimtól http://www.eletforma.hu/receptek/sonkas-pogacsa-a-lorinci-nagyimtol/ Na, ez az a pogi amiből a nagymamám nem tudott eleget sütni, mert olyan gyorsan elkapkodtuk! Ráadásul, a maradék húsvéti sonkának is nagyon bölcs felhasználási módja! Nekem még van egy darabka a hűtőben! Mindjárt neki is látok! Lesz itthon sikerem! 

]]>
Kép: pixabay[/caption] Hozzávalók: Elkészítés: A lisztet a zsírral, a krumplival, a tojással, a sütőporral, egy késhegynyi sóval és borssal jól összegyúrom. Deszkán vékonyra kinyújtom, majd füstölt szalonna meleg zsírjával megspriccelem. Rászórom a sonkakockák negyedét, és összehajtogatom. A nyújtást, a szórást négyszer ismétlem. Legvégül ujjnyi vastagra nyújtom, és pogácsaszaggatóval kiszurkálom. Sütőpapírral kibélelt tesibe rakom. Tetejét tojással megkenem, előmelegített sütőben szép pirosra sütöm.
Pogácsa liba- és kacsatepertővel, tökmaggal
Hát ha adni kell az élvezeteknek akkor adjunk! Ízkavalkád minden mennyiségben, abbahagyhatatlan pogácsa ropogós felső és puha leveles alsó résszel. Mert imádjuk... Pammer Livi valamit nagyon tud!
]]>
http://www.eletforma.hu/receptek/sonkas-pogacsa-a-lorinci-nagyimtol/ www.eletforma.hu Thu, 19 Apr 2018 15:00:28 +0200 Receptek www.eletforma.hu
Így lehet két hét alatt eladni egy lakást http://www.eletforma.hu/otthon/igy-lehet-ket-het-alatt-eladni-egy-lakast/ Budapesten átlagosan 30-60 nap alatt talál gazdára egy eladó ingatlan, de ha odafigyelünk a részletekre, akár két héten belül is értékesíthetjük a lakásunkat. Lődd be jól az árat!

]]>
Kép: wikimedia[/caption] Lehetőleg olyat kell választani, amelyik az összes hazai hirdetőportállal leszerződött,  ha egy ügyfél Happy típusú szerződést köt velük, a hirdetés minden oldalon azonnal, egyszerre jelenik meg. - Aki éppen abban a pillanatban szeretne lakást vásárolni, egy héten belül látni fogja, hogy van egy ilyen ingatlan a piacon. Az ügyfelek hírlevelet kapnak, szóban is felhívjuk az újdonságokra a figyelmüket, így sok ezer emberhez eljut az ajánlat – fogalmazott a szakértő. Tapasztalataik szerint, ha az ingatlant sikerül jól beárazni, a rákövetkező héten kirobbanó érdeklődésre lehet számítani. Amennyiben az árazás nem elrugaszkodott, könnyen megúszható az alku, és az sem elképzelhetetlen, hogy az ingatlan a hirdetésben szereplőnél magasabb áron keljen el. Ennek feltétele, hogy a tulajdonos jól reagálja le az ajánlatokat. - Az már a következő lépés, hogy a teljes vételárat hogyan fizeti ki a vevő, de így reálisan két héten belül megegyezhetnek a felek, az adásvételit alá is írhatják - tette hozzá a szakember.
Felújíta-lak
A panellakások árának szárnyalása volt az ingatlanpiacon az elmúlt évek egyik legnagyobb meglepetése. Az évtizedekig lenézett házgyári lakások manapság remek befektetési lehetőséget kínálnak Budapesten és a vidéki nagyvárosokban egyaránt. Az OTP legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképe szerint egy év alatt átlagosan 13%-kal emelkedett az áruk. Sok magánbefektető látta meg a lehetőséget és vágott bele panelvásárlásba, felújításba a későbbi könnyű értékesítés vagy kiadás reményében. De vajon helyes volt-e a döntésük?
Budapesten jellemzően egy-két hónap alatt szoktak elkelni a lakások. Fontos, hogy az eladó ingatlant minél több kolléga lássa, akik meglévő és konkrét ügyféladatbázissal rendelkeznek, ugyanis ebből tudnak meríteni, úgynevezett szűrt ügyfelet hozni. Vagyis olyan vásárlójelöltet, akiről tudjuk, hogy hol keres, milyen típusú és elrendezésű ingatlanra van szüksége, mik a főbb elvárásai, és nem utolsó sorban, akinek ismert a financiális helyzete is. Így amikor egy friss ingatlan bekerül a rendszerbe, csak azok az ügyfelek értesülnek a hirdetésről, akik olyat vagy hasonló ingatlant keresnek. Ezzel a tulajdonosnak és a vevőjelölteknek is időt, energiát és pénzt tud spórolni az ingatlanos szakember. Jelenleg legkönnyebben a társasházi lakások adhatók el - legyen az új építésű vagy panel. Ezekből van is bőven a piacon. - Jellemzően a kétszobás, amerikai konyhás nappalival ellátott ingatlanokat keresik. Ezek jó befektetések, mert könnyen értékesíthetőek, mindig forgalomképesek. A kirívóan nagy alapterületű ingatlanok ugyanakkor nehezebben találnak gazdára, mert azokra egyedi ügyfelet kell találni, aki beleszeret, és értéknek érzi. Fontos, hogy ezek fizikailag nem meghatározható paraméterek, inkább érzelmi oldalról megközelíthetők - zárta szavait Gadanecz Zoltán. ]]>
http://www.eletforma.hu/otthon/igy-lehet-ket-het-alatt-eladni-egy-lakast/ www.eletforma.hu Thu, 19 Apr 2018 11:00:48 +0200 Hírek www.eletforma.hu
Az idősebb nők betegsége http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/az-idosebb-nok-betegsege/ A középkorúnál idősebb nők jelentős részét érinti az ízületi gyulladás, aminek a fájdalmon túl is nagyon komoly következményei lehetnek. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista a jelenség okára, és a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet. 

]]>
Fárasztó lehet a megfelelő segítség megtalálása A 85 év feletti lakosság 65,4 százalékát érinti az ízületi gyulladás (arthritis), amelytől nagy többségben nők szenvednek – állítják a Newscastle Egyetem kutatói. [caption id="attachment_144759" align="alignleft" width="386"]Idős hölgy eteti a kacsákat, Kép: pixabay Idős hölgy eteti a kacsákat, Kép: pixabay[/caption] Az arthritis jelenléte egyre gyakoribb az életkor növekedésével, azonban eddig csupán kevés kutatás vizsgálta a konkrét összefüggéseket. Az ösztrogén és az ízületi gyulladás kapcsolatát jelenleg is kutatják és nem kizárt, hogy a női nemi hormon csökkenő szintje összefüggésbe hozható az ízületi gyulladás megjelenésével. A szakértők azzal is számoltak, hogy a csontritkulás köztudottan erősebben érinti a nőket, így a problémák összeadódásából eredően a hölgyek jelentős fájdalmakat tapasztalnak a térdükben, a csípőjükben, a derekukban és a csuklójukban. Legkevésbé a vállakat és a lábfejeket érinti a gyötrő fájdalom. A problémát ugyanakkor nem „csak” a fájdalom jelenti, de az a fajta mozgáskorlátozottság és életminőség romlás is, ami következményképpen megjelenik. A betegek pedig sokszor belefáradnak az orvostól orvosig járkálásba. Miért gyullad be? A gyulladások rendkívül sok kórkép kapcsán felmerülhetnek, így mindenképpen szakorvos feladata a diagnózis felállítása. A jellemző tünetek természetesen már sokat elárulnak, mint például a fájdalom, a duzzanat, bőrpír, a mozgás bizonyos korlátozottsága, esetleg láz, levertség, étvágytalanság. A laborvizsgálatok hamar jelezhetik a gyulladást, gyorsult vérsüllyedéssel, gyulladásos fehérjeszinttel (C-reaktív protein / CRP). Elképzelhető, hogy szükségessé válik valamilyen képalkotó eljárás is, mint ultrahang, röntgen, CT vagy MRI vizsgálat. Az orvosnak támpontot jelent a diagnózisnál a kórtörténet, a fájdalmas ízületek száma, hiszen tipikusan egyetlen ízületet érint a fertőzéses ízületi gyulladás, míg például a köszvényben és a rheumatoid arthritisben jóval több ízület is begyulladhat.  Ez utóbbi betegség döntően a csukló táján, a kézközépcsontnál és a lábtőízületeknél jelentkezik. Természetesen a korrekt diagnózisnál ki kell zárni minden egyéb gyulladással járó betegséget is, például a daganatos betegséghez társuló arthritist is. A beteg és az orvos is csillapíthatja a gyulladást Elsődleges feladat az ízület nyugalomba helyezése, a gyulladás csökkentése borogatásokkal, jegeléssel, gyulladáscsökkentők használatával. Az orvosi kezelés módjáról pedig természetesen szakembernek kell döntenie.
Mit kezdhetünk a gyulladással?
Számos oka lehet a bokafájdalomnak – a sérüléstől az ízületi gyulladásig, a fájdalom mértéke pedig az egészen enyhétől a terhelésre való képtelenségig terjedhet. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos főként a tendinitis, az íngyulladás okaira és kezelésére hívta fel a figyelmet.
- Az aktív fájdalomcsillapítás egyik fő eszköze a célzott injekciós-infiltrációs fájdalomcsillapítás. Az eljárás tulajdonképpen a mozgásszervi fájdalmak kiinduló pontjaként szereplő szövetrész gyulladásának célzott injekciós csillapítása – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr. - Azoknál, akik tartós és szteroidmentes fájdalomcsillapításra vágynak, nagyon jó hatást lehet elérni a fájdalomcsökkentésben és a mozgástartomány visszaállításában a hialuronsavas injekció kúrával és az orvosi kollagén terápiával. Ez utóbbi egy természetes hatóanyagokat alkalmazó injekciókúra, amelynek ampullái klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hatékony megoldást jelentenek az ízületi fájdalomcsillapításban. Az ampullák speciálisan előállított kollagént és olyan segédösszetevőket tartalmaznak, amelyek gyors és hatékony javulást nyújtanak az okok és a tünetek kezelésével. (Forrás: Budai Fájdalomközpont)          ]]>
http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/az-idosebb-nok-betegsege/ www.eletforma.hu Thu, 19 Apr 2018 07:00:49 +0200 Test és lélek www.eletforma.hu
Epres Panni 10 évet várt szerelmére http://www.eletforma.hu/divat-es-szepseg/epres-panni-10-evet-vart-szerelmere/ Peller Mariann Utazás a lelked körül című műsorában ismét egy különleges hölggyel ismerkedhettünk meg közelebbről. Az új epizódban a gyönyörű modell mesélt spirituális énjéről és családjáról. A LifeTv ezoterikus műsorában a modell többek között arról is visszaemlékezett, hogyan hozta őt újra össze a sors szerelmével, Benedek Tiborral, a szenzációs sportemberrel.

]]>
Epres Panni. Hisz a túlvilágban, habár a reinkarnáció gondolata is foglalkoztatja. A modellnek családja a legfontosabb, imádja gyermekeit. [caption id="attachment_144778" align="alignleft" width="316"]Epres Panni és Peller Mariann, Kép: Live Tv Epres Panni és Peller Mariann, Kép: Live Tv[/caption] - A szeretetem Mór felé szerelem, ő egy kicsi férfi, Barka lányom pedig a szövetségesem, benne teljesen magamat látom – avatta be Panni gyermekeivel való kapcsolatába a műsorvezetőt. Gyermekei apjával, a legendás vízilabdázó Benedek Tiborral már 16 éves korában megismerkedett, és rögtön tudta, hogy egymásnak teremtette őket a sors. - Tibor találkozásunk pillanatától minden mozdulatomban benne volt, tudtam, hogy lesz dolgunk egymással az életben - osztotta meg érzéseit a modell. Azonban úgy alakult, hogy Tibor 2000 kilométerrel arrébb, Olaszországba költözött, ráadásul megházasodott és egy gyermeke is született, mialatt Panni is párkapcsolatban élt. Első találkozásuk után 10 évvel szerelmük végül beteljesedett, összeházasodtak, és két gyermekük is született. A szerencsés szerelmi fordulat miatt Panni hisz a megérzésekben, és abban, hogy ha egy munkáról vagy egy találkozásról azt érezzük, hogy még közünk lesz hozzá, az be is fog következni.
Tóth Vera utazása test és lélek körül…
A nőknek számos helyen kell megfelelnie az életben! Most ismerkedjetek meg egy énekesnő igazi arcával, akit nemcsak nagyszerű hangja miatt tisztelünk, hanem azért is, mert önmagát győzte le testben és lélekben…
]]>
http://www.eletforma.hu/divat-es-szepseg/epres-panni-10-evet-vart-szerelmere/ www.eletforma.hu Wed, 18 Apr 2018 18:00:37 +0200 Család www.eletforma.hu
Réparopogós – egyszerűen http://www.eletforma.hu/receptek/reparopogos-egyszeruen/ Nincs már olyan messze a primőrök ideje, amikor tobzódhatunk a vitaminokban! Addig is itt a derék répa, ami mindig kéznél van. Egészséges, ráadásul a bőrödnek is nagyon jót tesz! Ne csak gyomrodat készítsd fel a napsugarak befogadására! 

]]>
Kép: pixabay[/caption] Hozzávalók: Elkészítés: Apróra vágod a hagymákat és a petrust. A robotgép nagyobb lukú tárcsáján reszeld le a répákat. Az egészet jól keverd össze a hagymás petrussal. Jöhet a keményítő, a tojás és a zsemlemorzsa. Sózd, borsozd kedved szerint. Ez a mennyiség körülbelül 12 pogácsához elegendő. Formázd meg azokat, és bő, forró olajban süsd készre. Tálald fűszeres túrókrémekkel! Isteni! Jó étvágyat!
Színes hidegtál – túrókrémekkel
A jó bulikban a jó italok mellé bizony kellenek a finom pogácsák, az apró szendvicsfalatok, hústekercsek és más csemegék, hogy idő előtt ne dőljünk ki a sorból. Erre a különleges és szemet-szájat gyönyörködtető hidegtálra még másnap is emlékezni fognak a vendégek, ez tuti!
]]>
http://www.eletforma.hu/receptek/reparopogos-egyszeruen/ www.eletforma.hu Wed, 18 Apr 2018 15:00:13 +0200 Előételek www.eletforma.hu
Ezeket a házimunkákat utáljuk legjobban! http://www.eletforma.hu/otthon/ezeket-a-hazimunkakat-utaljuk-legjobban/ Jelentősen megkönnyítették a korszerű technikák az otthoni hétköznapi munkákat. Bizonyos esetekben azonban még mindig hajlamosak vagyunk körülményesebb módszerekhez folyamodni ahelyett, hogy a legújabb megoldásokat alkalmaznánk. Szóval, hol is tartunk?

]]>
Melyek a legkevésbé kedvelt házimunkák? Egyértelműen a vasalás áll a dobogó felső fokán a leggyűlöltebb házimunkák rangsorában. Igaz, én szeretek vasalni, mert a többihez képest ez még kreatív is lehet! [caption id="attachment_144729" align="alignleft" width="335"]Színes ruhacsipeszek, Kép: pixabay Kép: pixabay[/caption] Ennek ellenére az emberek 38%-a nálunk utálja ezt a "produkciót"! A következő helyen a konyha takarítása áll 35%-kal, mert időigényes és ez a legtöbb lépésből álló házimunka. A ruhamosás a megkérdezettek többsége szerint jóval egyszerűbb feladat, de kifejezetten unalmasabb és időrabló tevékenység, amit háromból egy ember nemes egyszerűséggel utál elvégezni - legalább is a P&G legfrissebb felmérése szerint. A technológiai újítások között azonban ott találjuk például a 3 az 1-ben kapszulákat, amik igazán nem követelnek túl sok kombinatórikát használójuktól! Gyakran mosunk, de nem kell bajlódni a mosóporral külön a kapszulába, külön a dobba öntve, majd még az öblítővel, ahol meg kell győződnünk, hogy úgynevezett sima öblítőről vagy koncentrátumról van-e szó? Más, hasznosabb dologra is használhatjuk ez a rengeteg időt! Mit mond, aki kipróbálta? A 3 az 1-ben mosókapszulát használók 96 %-a állítja, hogy még sosem volt ilyen könnyű a mosás.
Kerti praktikák nőknek – jó előre!
Te is egy Született feleség vagy? Akkor biztosan emlékszel a jelenetre, amikor Gabrielle kertjében John félmeztelenül nyírja a füvet… Na, az egy látvány… VOLT!… Ébredj fel, döbbenj rá, TE fogod a füvet is levágni! És a nem túl távoli jövőben! Szakértőink mondják el, mit kell felvenned!
A többségük szerint jobban védi ruháik anyagát, valamint 76 %-uk úgy látja, élénken tartja a színeket. Szinte mindenki azt mondta, a mosás maga talán még élvezetesebb és egyszerűbb is. Fontos, hogy gyerek kezében ne kerüljön! A csomagolást biztonságosan le kell zárni!
A felmérésről:
Az adatokat 6 országban: Egyesült Királyság, Németország, Románia, Spanyolország, Lengyelország gyűjtötték össze a 18 és 64 éves korosztály körében reprezentatív mintavétellel még 2017 júniusában.
 ]]>
http://www.eletforma.hu/otthon/ezeket-a-hazimunkakat-utaljuk-legjobban/ www.eletforma.hu Wed, 18 Apr 2018 11:00:27 +0200 Otthon www.eletforma.hu
Kell-e félnünk a sáros esőtől? http://www.eletforma.hu/hirek/kell-e-felnunk-a-saros-esotol/ Napok óta tapasztaljuk, hogy színes porréteg borítja a kültéri tárgyainkat, az autó szélvédőjén is alig látunk ki, pedig el sem mozdultunk vele. Mi a magyarázat, és mennyire veszélyes ez az egészségünkre?

]]>
Így néz ki a főszerkesztő kocsija, Kép: László Márta[/caption] Nagyon sokan érdeklődnek a Meteo Klinikán, hogy a napok óta mindenre rátelepedő por honnét származik, és mennyire veszélyezteti az egészségünket? A sivatagi homok rendkívül finom szemcséjű, az erős szelek könnyen felkapják a Szaharában, és ha tartós a déli áramlás, akkor a Kárpát-medencéig is eljut a magasabb légrétegekben. A por egy része természetes ülepedéssel kerül a kültéri tárgyakra, de csapadékos időben az esőcseppekben is megjelenik, és sáros eső esik – magyarázza a jelenséget dr. Pintér Ferenc a Meteo Klinika igazgatója. A jelenség egyébként nem ritka, évente többször is előfordulhat, és nem is annyira veszélyes, mint amennyire ijesztő lehet. Kétségtelen, hogy ilyenkor megnő a porkoncentráció, ami senkinek sem előnyös, de ez ellen a portípus ellen a légző-rendszerünk hatékony szűrőrendszerrel rendelkezik, csak kevés, különösen érzékeny embernél okozhat jelentősebb tüneteket. Nem úgy, mint pl. a dízelek okozta finom koromszemcsék esetében, amelyek ellen a szervezetünk szinte védtelen, és az évek alatt a belélegzésük súlyos következményekkel járhat. Ettől érdemes félnünk, nem a szaharai portól – figyelmeztet a meteogyógyász. Az időjárás-érzékenység kivizsgálására és kezelésére ma már megfelelő tudományos módszerek állnak rendelkezésre.
Örvény-tó, az európai ritkaság
Pápa környéke sok száz éven keresztül volt híres dús, kristálytiszta karsztvizeiről. Az európai hírű kékfestő üzemek télen is tudtak dolgozni, mert a helyi források még akkor sem fagytak be! Aztán jött a bauxitkitermelés, és a vizek eltűntek. Szerencsére nem örökre, mert mihelyt befejezték a bányászatot, a természet – a helyiek segítségével – helyre állította a több száz éves képet, amit mindenkinek látni kell!
]]>
http://www.eletforma.hu/hirek/kell-e-felnunk-a-saros-esotol/ www.eletforma.hu Wed, 18 Apr 2018 07:00:50 +0200 Hírek www.eletforma.hu
Itt a hosszú élet igazi titka http://www.eletforma.hu/hirek/itt-a-hosszu-elet-igazi-titka/ Ha valaki hitelesen beszélhet a hosszú, egészséges élet titkáról, az Szabó György, Gyuri bácsi, aki családja és barátai körében a minap ünnepelte 90. születésnapját. Most is aktív a bükki füvesember, gyógynövénykertet épít, diófát ültet, és az országot járva ad tanácsot azoknak, akik az egészségük megőrzéséhez, a betegségek gyorsabb legyőzéséhez a gyógynövényeket hívják segítségül.

]]>
Gyuri bácsi felvágja a szülinapi tortát, Kép: sajtóanyag[/caption] Szabó György 1928. április 15-én született Miskolcon. Már gyerekkorában nagyon közel került a természethez, nagyanyja, a tapasztalt javasasszony gyógyteáival sok környékbeli embert segített ki betegségéből. Gyuri bácsi tőle ismerte meg az erdőn-mezőn fellelhető gyógynövényeket és azok kedvező hatásait. A családban generációkon át továbbadott tudásnak és az elmúlt évtizedekben végzett munkájának köszönhetően Szabó Gyuri bácsi neve mára összeforrt a gyógynövényes gyógyítással. Több mint 150 féle gyógynövényt ismer és alkalmaz, egyedi receptúra alapján ezekből a gyógynövényekből készülnek gyógyteái, Györgytea néven. Munkásságát számos díjjal, kitüntetéssel ismerték el, legutóbb március 15. alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át. A „korát meghazudtoló” jelző Gyuri bácsi szinte minden tevékenységére elmondható, legyen szó munkáról, új ötletekről, vagy a mindennapokról. Ha az egészséges, hosszú élet receptjét szeretnénk megismerni tőle, négy dolog biztosan szerepel benne: a természet szeretete, az örökös tenni akarás, az emberek iránti érdeklődés, na és persze a gyógynövények. Gyuri bácsi évente több száz előadást tart az ország minden pontján. Ezeken az alkalmakon türelemmel és nagy odafigyeléssel ad tanácsot azoknak, akik érdeklődnek a kiegészítő gyógymódok iránt, és az egészségüket szeretnék megőrizni vagy egy betegségből gyorsabban kilábalni a gyógynövények segítségével.
Csipke, fürtös menta, kakukkfű
Tél végére a kellemetlen megfázások, a bedugult orr, a kaparó torok egyre több embernél fordul elő. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember gyűjtött össze néhányat azokból a gyógynövényekből, amelyek segítenek gyorsan kilábalni a megfázásos megbetegedésekből.
Ha nem az országot járja, otthonában, falujában tevékenykedik. A napot azzal kezdi, hogy 6-8 féle gyógyteát készít magának, amit a nap alatt elkortyolgat. A Bükkszentkereszten járók gyakran találkozhatnak vele, amint épp kollégáihoz vagy a gyógynövénykertbe tart. Aki diófát ültet, az bízik a jövőben: Gyuri bácsi az elmúlt években több száz diófacsemetét nevelt, és ültetett el. A feltöltődést számára az jelenti, ha az erdőben sétálhat, vagy emberekkel találkozhat és tanácsaival segítheti őket. Gyuri bácsi elmondása szerint az életében mindig a család állt az első helyen. 90. születésnapján a számára legfontosabbak köszöntötték: lánya és két lányunokája, valamint a két kis dédunoka, de ott volt Gyuri bácsi három testvére is.]]>
http://www.eletforma.hu/hirek/itt-a-hosszu-elet-igazi-titka/ www.eletforma.hu Tue, 17 Apr 2018 18:00:24 +0200 Hírek www.eletforma.hu
Falusi tepsis burgonya http://www.eletforma.hu/receptek/falusi-tepsis-burgonya/ Tegye fel a kezét, aki hulla fáradtan ért haza, kinyitotta a hűtő ajtaját, és megállapította, hogy nincs otthon semmi. Na erre találtam ki ezt a receptet! Persze, ha netán előbukkan egy kis debreceni vagy gomba, azonnal mindennek a tetejére kell dobni! Csak javíthat rajta, de esküszöm, így is remek! Jó étvágyat!

]]>
Meghámozott burgonya késsel, Kép: pixabay[/caption] Hozzávalók: Elkészítés: A hámozott krumplit megmossuk, majd keresztbe vágjuk. A tepsit jól megkenjük olajjal. A burgonyákat vágott felükkel az olajra fektetjük, másik felüket megkenjük az olvasztott margarinnal. Sózzuk, rádobjuk a rozmaring leveleit, és a 250 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt megsütjük. Nyers zöldségekkel, salátával tálald! Remek lesz! Jó étvágyat!
Tárkonyos csirkeragu leves
Kedvelem a raguleveseket mert egyszerűen elkészíthetőek, gazdag beltartalommal rendelkeznek – akár önmagukban is elegendőek egy tartalmas ebédhez. Bármilyen húsból elkészíthető, lehet aprólék, zsírral átszőttebb sertés, csirkemell vagy borjú. Ízlés szerint váltogathatjuk az épp kedvünkre levő alapanyagokat. Nálam most csirkemellből főtt leves, sok metélőbabbal és tárkonnyal. Pammer Livi szerint diétába és gluténmentes étrendbe is beilleszthető.
]]>
http://www.eletforma.hu/receptek/falusi-tepsis-burgonya/ www.eletforma.hu Tue, 17 Apr 2018 15:00:04 +0200 Főételek www.eletforma.hu
Vén diák vagy? Ballagsz? Tudsz mindent? http://www.eletforma.hu/hirek/ven-diak-vagy-ballagsz-tudsz-mindent/ Minden évben ilyenkor indul el a para! Idén május 7-én - hagyományosan - a magyar írásbelivel kezdődik az érettségi szezon, vagyis alig néhány hét maradt hátra a középiskolásoknak a felkészülésre. A Perfekt Zrt. oktatási szakértője tippekkel segít, hogy a tanulás biztosan meghozza a várt sikereket.

]]>
 • Kezdj hozzá időben!
 • Sok kicsi sokra megy. Ha időben nekikezdesz a tanulásnak, és felosztod a tanulnivalót, még kényelmesen belefér az idődbe, hogy kapkodás nélkül meg tudj tanulni mindent, így az érettségi előtt már csak fel kell frissítened a tudásodat egy kis emlékezetfrissítő átolvasással. Készíts ütemtervet, és tartsd magad a napi kitűzött tanulásadaghoz. [caption id="attachment_144743" align="alignright" width="368"]Ballagás, Kép: wikimedia Kép: wikimedia[/caption]
  1. Tanulj egyedül!
  A csoportos tanulás jó móka, de csak akkor, ha tényleg a feladatra koncentráltok. Ha többen tanultok együtt, könnyebben elkalandozhattok, elterelődhet a téma, ami lassíthatja a felkészülést, és az sem használ, ha a tanulótársaid gyorsabban, vagy lassabban haladnak a téma feldolgozásával. Érettségi felkészülésnél célravezetőbb, ha egyedül veted bele magad a tananyagba, így könnyebben el tudsz mélyülni az összefüggésekben, és a saját tempódban szívhatod fel az információkat.
  1. Csinálj típusfeladatokat!
  Nagyobb magabiztossággal vághatsz neki a megmérettetésnek, ha tudod, hogy mire számíthatsz. Az előzetesen megszerzett rutin könnyen átsegíthet a nehézségeken, ha a stressz és a vizsgadrukk hirtelen leblokkolna. Csinálj meg néhány típusfeladatot, hogy tisztában legyél vele, milyen logikát érdemes követni az adott feladatféle megoldásakor.
  Másik 6 tipp az érettségihez
  Nem tévesztettük el a dátumot, valóban az érettségiről beszélünk. Hogy miért? Mert az egyetlen biztos „trükk” a sikeres érettségihez, ha kellő időben megkezded a felkészülést. Az e-learning matekérettségi felkészítő képzést nyújtó e-Palatábla Alapítvány elmond néhány olyan tippet, amelyet az online tananyag fejlesztésekor figyelembe vettek, és neked is nagy segítségedre lehet a következő időszakban.
  1. Olvass utána!
  Ha halomban áll a tanulnivaló, valószínűleg nem szívesen ütsz fel plusz könyveket a soron lévő témakör feltérképezéséhez. Pedig amellett, hogy sok plusz információval gazdagodhatsz, egy kis kutatómunka segíthet abban is, hogy jobban megértsd a témát, és árnyalja mindazt, amit a tankönyvben olvastál. A magolás ritkán kifizetődő, sokkal fontosabb, hogy összeálljon a kép, és összefüggéseiben lásd a tananyagot.
  1. Pihenj eleget!
  A tanulás hatékonyságában óriási szerepe van a pihenésnek. Ha fáradtak vagyunk, sokkal nehezebben veszünk fel új információkat, ezért eredményesebb, ha kipihenten tanulunk, az éjszakába nyúló magolás helyett. Emellett érdemes óránként 10-20 perces szüneteket is beiktatni, amikor valami egészen más jellegű tevékenységet végzel, hogy az agyadnak is legyen ideje egy picit feltöltődni.  5+1: Ne ess kétségbe, ha nem sikerül! A felkészültséged mellett számos tényező játszik még közre a vizsga sikerességében, de ha épp nem úgy sikerül, mint vártad, akkor sincs veszve semmi. Ha az érettségivel nem tudsz elég pontot összegyűjteni ahhoz, hogy bekerülj a vágyott szakodra, jelentkezz OKJ-s képzésre. Tóth Réka, a Perfekt Zrt. szakértője szerint, ha lecsúsztunk a vágyott szakról, nem érdemes olyan szakra beiratkozni, ami kevésbé érdekel, de megvan hozzá a pontunk. A tapasztalatok szerint nagyon sokan hagyják ott a felsőoktatást azért, mert nem elég motiváltak a kényszerből választott szakjuk iránt. Jobb stratégia ilyenkor egy évet kihagyni, és plusz pontokkal a zsebünkben jövőre újrapróbálkozni. Jó ötlet lehet ez idő alatt elvégezni egy OKJ-s képzést, amellyel amellett, hogy plusz pontokat szerezhetünk a következő évi felvételihez, olyan gyakorlatias és piacképes tudást is szerezhetünk, amely a továbbtanulásban, vagy akár az elhelyezkedésben is segítségünkre lehet.]]>
  http://www.eletforma.hu/hirek/ven-diak-vagy-ballagsz-tudsz-mindent/ www.eletforma.hu Tue, 17 Apr 2018 11:00:42 +0200 Hírek www.eletforma.hu
  Rendetlenkedik a ketyegő? Lehet, hogy a pajzsmirigy a ludas! http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/rendetlenkedik-a-ketyego-lehet-hogy-a-pajzsmirigy-a-ludas/ Olykor mindenkivel előfordul, hogy kisebb szívproblémákkal küzd. Ezek közül a leggyakoribb az extra ütem (extrasystole). Komolyabb problémát az ún. pitvarfibrilláció okoz, mely a felnőttek körében az egyik leggyakoribb szívműködési zavar. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ennek egyik lehetséges okát ismerteti.

  ]]>
  Pitvarfibrilláció: ütemhiba a szívben A pitvarfibrilláció lényegében a szív működésének ütemében bekövetkező változás, amikor a pitvarok 300-400-szor húzódnak össze percenként. Nagy veszélye, hogy ekkor sokkal könnyebben alakulnak ki életveszélyes vérrögök, így gyakori, hogy stroke-hoz vagy tüdőembóliához vezet a probléma. [caption id="attachment_144738" align="alignleft" width="327"]Szív a kézben, Kép: pixabay Kép: pixabay[/caption] A pitvarfibrilláció okozhat tüneteket, mint például légszomj, mellkasi fájdalom, szabálytalan szívverés, de lehet tünetmentes is. Ebben az esetben orvosi vizsgálattal derül fény az állapotra. A pitvarremegésre több tényező is hajlamosít, leggyakrabban magas vérnyomás,  cukorbetegség, egyéb szívprobléma, illetve pajzsmirigy túlműködés is vezethet a kialakulásához. Az egyik fő hajlamosító faktor- pajzsmirigy túlműködés A pajzsmirigy túlműködése igen sok tünetet okozhat. Leggyakrabban normál étkezés melletti fogyásról, idegességről, alvászavarról, hasmenésről, menstruációs zavarokról és magas pulzusszámról panaszkodik a beteg. Tanulmányok szerint a pajzsmirigy túlműködés mindemellett megemeli a pitvarfibrilláció rizikóját is. A British Medical Journal című lapban közzétett eredmények szerint a korai stádiumú hyperthyreosisban szenvedő betegeknél a pitvarremegés kockázata 30 százaléknál nagyobb, míg ha nincs pajzsmirigy túlműködés ez csupán 12 százalék.
  Leggyakoribb tévhitek a pajzsmirigyzavarokról
  Szinte nincs is olyan család, melynek tagjai közt ne lenne legalább egy valaki, aki ne küzdene valamilyen pajzsmirigyzavarral. Sajnos a probléma népbetegségnek számít, és számtalan gondot generál. Bár sokakat érint, mégis rengeteg a tévhit vele kapcsolatban. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a leggyakoribbakat oszlatta el.
  Éppen ezért hívják fel az orvosok a figyelmet a pajzsmirigyzavar mielőbbi kezelésére, ugyanis - mint látható - nem csak kellemetlen panaszokat okozhat, de megnöveli az életveszélyes állapotok megjelenésének rizikóját is. Az orvosok azt is hangoztatják, hogy ezen betegek rendszeresen vegyenek részt szűréseken, melyek során fény derülhet a tünetmentes pitvarfibrilláció meglétére is, hiszen azt is kezelni szükséges! A pajzsmirigy túlműködés kezelése A pajzsmirigy túlműködés meglétére az alacsony TSH, valamint a megemelkedett, úgynevezett T3/T4 szint utal. Ekkor az orvos ellenőriztetheti továbbá az ATPO értékét is, melynek magasabb koncentrációja kóros autoimmun folyamatokra utal - mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. A szakértő hozzátette, hogy ezen kívül szükség van még a szerv ultrahangos és izotópos vizsgálatára is, ugyanis a túlműködést okozhatja strúma, illetve hormontermelő göbök is - ez esetben előfordulhat, hogy jódizotópos kezelésre, esetleg műtétre van szükség! Egyéb esetekben gyógyszeres kezelés is elegendő lehet. (Forrás: Budai Endokrinközpont)]]>
  http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/rendetlenkedik-a-ketyego-lehet-hogy-a-pajzsmirigy-a-ludas/ www.eletforma.hu Tue, 17 Apr 2018 07:00:01 +0200 Test és lélek www.eletforma.hu
  Nálunk Maya nem egy méhecske http://www.eletforma.hu/divat-es-szepseg/nalunk-maya-nem-egy-mehecske/ Hazai sikereket követően nemzetközi fitneszversenyen ért el kiemelkedő eredményt a Miss Balaton 2015 döntős szépsége. Bertók Marianna Maya évekkel ezelőtt egy fogadás miatt kezdett komoly edzésbe, hogy elérje a profi versenyzők alakját. Nemcsak hogy sikerült neki, de a kezdeti motiváció szenvedéllyé nőtte ki magát, és nemrég a világ egyik legnívósabb mezőnyével rendelkező nemzetközi fitneszversenyén bizonyított.

  ]]>
  Balaton döntős versenyzői között, az elmúlt években azonban nemcsak a szépségiparban, de a fitnesz világában is helyt áll. [caption id="attachment_144711" align="aligncenter" width="280"]Bertók Marianna Maya, Kép: Rostás Tibor Bertók Marianna Maya, Kép: Rostás Tibor[/caption] - Mindig is szerettem sportolni, de egy fogadásnak köszönhetően kezdtem el foglalkozni komolyabban a fitnesszel. Be akartam bizonyítani, hogy képes vagyok elérni a profi versenyzői alakot. A rendszeres edzések eredménye rövid idő alatt szemmel látható volt nem csak számomra, de a szakmabeliek számára is, akik mind arra bátorítottak, hogy profi versenyeken is elinduljak – mesélte Maya. Bertók Marianna Maya, és a többi győztes, Kép Rostás Tibor - Az első komolyabb versenyen a második helyet sikerült megszereznem, ami hihetetlen élmény és motiváció volt, így nem volt kérdés,
  Olvadjon az a zsír!
  Mindenképpen nagy döntés a túlsúlyos, elhízott emberek életmódváltása, amihez nagy lelkierő és jó esetben komoly felkészülés szükséges. Segítünk!
  hogy még eltökéltebben fogok dolgozni, és a nemzetközi porondon is bemutatkozom. Legutóbb a világ egyik legnívósabb mezőnyű nemzetközi fitnesz verseny indultam, és a Royal London Fitness negyedik helyezettje lettem – árulta el a fiatal szépség, aki természetesen a modellkedést sem hagyta abba, de mellette személyi edzőként is segít másoknak elérni a kívánt formát és az egészséges életmódot.  ]]>
  http://www.eletforma.hu/divat-es-szepseg/nalunk-maya-nem-egy-mehecske/ www.eletforma.hu Mon, 16 Apr 2018 18:00:11 +0200 Divat és szépség www.eletforma.hu
  Fejes saláta zellerrel nyakon öntve http://www.eletforma.hu/receptek/fejes-salata-zellerrel-nyakon-ontve/ Ilyenkor annyira jól esik egy falat tavasz! Ez a recept pont ilyen! Gondold csak el! A friss zöld levelek találkoznak az erőt adó zeller pikáns ízével! A kerti grillezéshez is igazi különlegesség! Bámulatosak a természet ízei! Használjuk bátran azokat! 

  ]]>
  Kép: pixabay[/caption] Hozzávalók: Elkészítés: Sós vízben főzd puhára a zellert. A végén tedd turmixgépbe, hogy pépes legyen. Így add hozzá a tejfölt, a márványsajtot, a zeller zöldet, és ízesítsd a fehér borssal.A fejes salátát megtisztítva, leveleire szedve, papírtörölközővel leitatva tedd tálba. Most jöhet a nyakon öntés az említett módon készített dresszinggel! Kóstolj bele, és tudni fogod, ez a tavasz! Jó étvágyat!
  Mezőföldi fácán leves fás galuskával
  Ezt a pompás levest Sebők István vezető konyhafőnöktől tanultam Bikácson. A Zichi Park Hotel étlapját úgy alakította át, hogy azt a helyi alapanyagokból a helyi receptekkel, ízvilággal tárja a vendégek elé. Ettől a levestől el voltam ragadtatva. A receptet elkértem, és most megosztom veletek! Ahogy mondani szokták, ettől még a halott is felkel!
  ]]>
  http://www.eletforma.hu/receptek/fejes-salata-zellerrel-nyakon-ontve/ www.eletforma.hu Mon, 16 Apr 2018 15:00:21 +0200 Receptek www.eletforma.hu
  3 egyszerű lépés a stresszmentes életért http://www.eletforma.hu/otthon/3-egyszeru-lepes-a-stresszmentes-eletert/ Egyre stresszesebben élünk. A tennivalók végeláthatatlan listája, a kiszámíthatatlan időbeosztás, és hogy mindig elérhető legyél,  bizony könnyen nyugtalanná és fásulttá tehet. Egyszerűbb, kiegyensúlyozottabb életre vágyunk, és 92%-unk arra is készen állna, hogy életstílusán változtatva megkapja mindezt. Mit szólnál hozzá, ha egyszerű, apró lépésekkel is képes lennél a stressz menedzselésére? Mutatom!

  ]]>
  Öleld át a természetet! A természet képes segíteni abba, hogy visszaszerezzük az irányítást, azonban a túlhajszolt hétköznapok sajnos azt eredményezik, hogy 5-ből 4 ember nem tud annyi időt tölteni a szabadban, amennyit szeretne. [caption id="attachment_144704" align="alignleft" width="408"]Tavasz, fiatal hintázó hölgy, Kép: Lenor Kép: Lenor[/caption] Pedig nem kell ehhez feltétlenül elutaznod – egyszerűen változtass a már bevált napi rutinodon, iktass be kitérőket, hogy útvonalaid érintsék a természetet! Sétálj a boltba a közeli park érintésével vagy ebédelj a szabadban akár egy kerthelyiségben. A frissen vágott fű illata, a madarak csiripelése és a csodaszép fák látványa megnyugtatja a lelket és a gondolataidat. Ültesd el a boldogság magját! Ha nincs lehetőséged kimenni a szabadba, hozd be magaddal a természetet! A lakásodban vagy az íróasztalodon elhelyezett növények tökéletes eszközei annak, hogy egyensúlyba hozd a környezeted. Egy szép növény tökéletes fókuszpontot adhat távol a számítógépedtől és a telefonodtól – gondozásuk a nap leghektikusabb szakaszában is apró, kellemes kikapcsolódást jelenthetnek. Teremtsd meg az érzékek mennyországát! Érzékeid kényeztetése tökéletes módja az összpontosítás fellendítésének és a gondolataid felfrissítésének.
  Így költözik a nappali a teraszra
  Távirányítóval különféle színűvé varázsolhatók a kerti kanapék és a különféle ledes bútorok tartoznak a legújabb őrületek közé. Az egyik legismertebb szakáruház munkatársa szerint kényelmes és környezetbarát bútorokkal, rengeteg párnával a nappali szoba hangulata megelevenedhet a szabadban is.
  Az illatok képesek igazán arra, hogy kiragadjanak minket hétköznapi rutinból. Mi is lehet jobb mód arra, hogy az ilyen illatok egész nap velünk legyenek, mint az, ha ruháinkon hordozzuk őket magunkkal. Az emberek 80 %-a szerint ruháink friss illata képes bennünket jobb kedvre deríteni. Ezért találd meg azokat a mosás utáni öblítőket, amik egész napon át tartó, friss illatai - legyen az mélytengeri ásványi, selyemvirágos vagy shea vajas - segítenek visszavonulni a természetbe, bárhol is vagy! Itt a tavasz! Végre teregethetsz az erkélyen, a teraszon vagy a kertben! Ki ne hagyd a természet ébredését! Nincs annál jobb, amikor valóban átölel a természet!]]>
  http://www.eletforma.hu/otthon/3-egyszeru-lepes-a-stresszmentes-eletert/ www.eletforma.hu Mon, 16 Apr 2018 11:00:52 +0200 Otthon www.eletforma.hu
  4 gyakori, ám nem tipikus jel http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/4-gyakori-am-nem-tipikus-jel/ Gyakori vizelési inger, fokozott szomjúság, nehezen gyógyuló sebek: a 2-es típusú cukorbetegség igen gyakori tünetei, melyet a legtöbb ember jól ismer. Ezen panaszok esetén többen is orvoshoz fordulnak. Igen ám, viszont a betegségnek még sok más figyelmeztető jele is van, melyről nem ugrik be egyből az, hogy érdemes ellenőriztetni a vércukor értékeket. Hogy melyek a cukorbetegség gyakori, ám nem tipikus jelei, azokat dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztotta meg.

  ]]>
  Gyakori bőrproblémák Cukorbetegség esetén gyakori, amikor vissza-visszatérő bőrproblémákkal szembesül a beteg. Az egyik legjellemzőbb, amikor sötét, bársonyosabb tapintású foltok jelentkeznek a bőrön- rendszerint a hajlatokban, a nyakon, csuklón, könyök részén (acanthosis nigricans). A magas inzulinszint ugyanis fokozza a bőrsejtek növekedését, és a melanin termelődését. Amennyiben ezt tapasztalja valaki, mindenképp ellenőriztesse vércukor szintjét (OGTT, ne csak az éhomit valamint az inzulin szintet is), mivel igen gyakori, hogy inzulinrezisztenciára, vagy már cukorbetegségre utal a probléma! Ezen kívül érdemes tudni, hogy a megemelkedett glükóz szint okozhat még visszatérő bőrfertőzéseket, szőrtüszőgyulladást, valamint heves bőrviszketést is. [caption id="attachment_88381" align="alignright" width="360"]Vércukormérő, Kép: wikimedia Vércukormérő, Kép: wikimedia[/caption] Horkolás Sokan nem gondolnak rá, pedig a horkolás bizony a cukorbetegség egyik tünete is lehet, sőt, a 2-es típusú diabetes-ben szenvedők csaknem fele tapasztalja a problémát. Sőt, egy nemrégiben napvilágot látott kanadai tanulmány szerint hogy az alvási apnoe-val diagnosztizált betegek 23 százalékánál 5 és fél éven belül cukorbetegség alakult ki. Az összefüggés pontos oka egyelőre nem tisztázott, ám valószínű, hogy ekkor stressz hormonok szabadulnak fel, mely megemeli a vércukor szintjét. Hallásromlás A hallásromlást rendszerint a kornak tudják be, ám érdemes tudni, hogy cukorbetegség tünete is lehet, ha valaki kénytelen hangosabbra állítani a TV-t. A National Institute of Health tanulmánya szerint ugyanis a hallásromlás a diabetes korai jele is lehet. A megemelkedett vércukorértékű embereknél - akiknél addig még nem diagnosztizálták a cukorbetegséget - 30 százalékkal nagyobb volt a halláskárosodásuk az egészséges társaikkal szemben.
  Kövér a gyereked? Nem lesz jó vége!
  Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kisgyermekek tápanyagigénye merőben eltér a felnőttekétől, ezért például ünnepekkor sem ehetik ugyanazt, mint a család többi tagja. Kifejezetten aggasztó tény, hogy az 1-3 éves gyerekek a maximálisan ajánlott cukormennyiség több mint másfélszeresét fogyasztják minden nap, az ünnepi időszakban pedig tovább emelkedik ez a szám.
  Ennek oka, hogy a magas glükóz szint miatt károsodnak a belső fülben lévő erek, így a hallás károsodik - magyarázza dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Testsúly csökkenése Gyakori tévhit, miszerint a 2-es típusú cukorbetegséget csakis a testsúly növekedése jelez. Való igaz, a diabetes egyik fő rizikófaktora a túlsúly, ám előfordulhat, hogy a betegeknél kevesebbet mutat a mérleg diéta, több testmozgás és stressz nélkül is. Ennek az oka a magas vércukorszint miatti fokozott vizeletürítésben keresendő. Vizet és glükózt is veszít az illető, mivel a vércukor távozik a vizelettel együtt. Ráadásul mivel a sejtek ekkor éheznek, így a szervet az izmokból el kezdi lebontani a fehérjét, ami szintén súlyvesztéssel jár. (Forrás: Cukorbetegközpont)]]>
  http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/4-gyakori-am-nem-tipikus-jel/ www.eletforma.hu Mon, 16 Apr 2018 07:00:54 +0200 Test és lélek www.eletforma.hu
  A háromból egy nálunk – már decemberben! http://www.eletforma.hu/hirek/a-harombol-egy-nalunk-mar-decemberben/ 1990-ben három hihetetlenül tehetséges tenor újragondolta, és megreformálta a komolyzenei koncert fogalmát: José Carreras, Plácido Domingó és Luciano Pavarotti! Az öltetgazda José Carreras volt! A Három Tenor, igazi legendává vált.

  ]]>

    A katalán csodatenor tavaly elbúcsúzott a földrészeken átívelő turnéktól, de örömünkre a színpadtól nem. José Carreras többször fellépett már Budapesten, idén decemberben exclusive gálakoncerttel kedveskedik a magyar rajongóknak. Kétség kívül ő a világ egyik leghíresebb, legkiválóbb tenorja.  

  Évtizedek óta történelmet ír, a színpad nagy pillanatainak mestere, imád szenvedélyesen, érzelmesen énekelni, az egész élete a zene. Ő „A halk hangok sztárja” minden idők egyik legnagyobb Don Joséja és nem utolsó sorban A Három Tenor egyike. Szerepein, koncertjein keresztül sikert sikerre halmoz, csordultig telnek meg termek, majd álló vastapstól hangosak a nézőterek, hangszíne a nagy Carusóra emlékeztet. Annak ellenére, hogy imád különböző zenei stílusok között kirándulni igazi nagy szereleme az opera. Zenei fúziók tanúi lehetünk decemberben is, ahol magyar világsztárok csatlakoznak a produkcióhoz.  

  [caption id="attachment_144678" align="alignleft" width="295"]Polina Pasztircsák és Plácido Domingo, Kép: wikimedia Polina Pasztircsák és Plácido Domingo, Kép: wikimedia[/caption] Polina Pasztircsák szopránénekesnő, világszerte óriási népszerűségnek örvend, csodálatos hangjával színesíti azt előadást. Énekesi teljesítményét először 2004-ben, az Országos Simándy József Énekversenyen első- és különdíjjal értékelték. 2009-ben már nemzetközi elismerést kapott a 64. Genfi Énekversenyen, ahol az első díj mellett elnyerte a közönségdíjat, a „Cercle du Grand Théâtre de Genève” különdíját, valamint a „Coup de Coeur Breguet” szponzori díját, melynek köszönhetően 2010-ben megjelent első portré-lemeze. A zenei kíséretről a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara gondoskodik Ács János vezénylésével. Ács János szintén világhírű művész, karmester: 1979-ben debütált Genovában. Először az Egyesült Államokban 1987-ben Denverben, a Colorado Operában lépett fel, ahol később hét éven át vezényelt. Gyakran dolgozik Róma, Firenze és Velence operatársulataival. Repertoárján több mint 150 opera és zenekari mű található. A Három Tenor karnagyaként is ismerik.
  Mi lesz még 2018-ban?
  Az Állatkert idén is megtartja hagyományos rendezvényeit. Ilyen lesz például a Föld Fesztivál áprilisban, a Zenés Állatkerti Esték koncertsorozat a nyári hónapokban, az Állatkertek Éjszakája augusztus utolsó péntekén, valamint az Állatszeretet Fesztivál októberben. Emellett idén is megrendezik azokat a hagyományos eseményeket, amelyeket a társadalmi felelősségvállalás jegyében szoktak megtartani, mint az Áloméj vagy a Sérült Gyermekek Napja.
  ]]>
  http://www.eletforma.hu/hirek/a-harombol-egy-nalunk-mar-decemberben/ www.eletforma.hu Sun, 15 Apr 2018 18:00:23 +0200 Hírek www.eletforma.hu
  Sörszivacs – a nagyitól http://www.eletforma.hu/receptek/sorszivacs-a-nagyitol/ Sajnos a sósak a gyengéim! Egy jó sörözéshez pedig kell néhány falat! Tehát: sör+sós! Mi kell még hozzá? Egyértelmű: egy jó társaság, foci vb, és persze kiváló magyar sörök, amiből igazán akad bőven! (Én csak segítettem!)

  ]]>
  Gondoltad volna, hogy ilyen szép a köménymag ernyős virágzata? Kép: flickr[/caption] Hozzávalók: Elkészítés: Keverd össze a lisztet a sütőporral, a margarinnal, ízesítsd sóval, és adj hozzá annyi tejfelt, hogy egy kellemes, lágy rétestésztát kapj. Nyújtsd ki! Kend meg tojással, néhány szem köménymaggal, sok-sok reszelt sajttal, majd hajtogasd össze, mint a konyharuhát! Újabb nyújtás jön sajtszórással, és nyújtogatással. Ezt ismételd meg összesen 4-5-ször. A végén nyújtsd ki fél ujjnyi vastagra, kend meg tojással, szórd meg a tetejét még reszelt sajttal, és vágd úgy körülbelül 3,5 x 5,5 cm-es, magyarul egy gyufásdoboznyi téglalapokra.
  Rékasi gulyásom, ahogy Apukám szereti
  Édesapám mindig is kedvelte a leveseket. Gasztronómiai magyarázata is van, állítja, a levesben a lé a jó. A gulyást is így kedveli – bő lével, kicsi kenyérrel. A hétvégén három tányérral is kért, majd boldog volt, mert végre melege lett, ami nagy dolog egy idős embernél!
  ]]>
  http://www.eletforma.hu/receptek/sorszivacs-a-nagyitol/ www.eletforma.hu Sun, 15 Apr 2018 15:00:19 +0200 Receptek www.eletforma.hu
  5 korszerű tipp a tartósan sima bőrért http://www.eletforma.hu/divat-es-szepseg/5-korszeru-tipp-a-tartosan-sima-borert/ Itt az áprilisi nyár, napozhatunk! Neked is gondot okoz, hogy rögtön a szőrtelenítéssel kell bajlódni? Melegben is többet hordasz hosszú nadrágot, mert az a fránya borosta olyan hamar megjelenik? A nők többsége nap mint nap szembesül ezekkel a problémákkal, éppen ezért megvizsgáltuk, hogy a modern technológia milyen megoldásokat kínál a problémára. Végleges szőrtelenítő megoldás biológiailag nem létezik, hiszen testünk minden egyes sejtje (a szőrsejtek is!) előbb utóbb megújulnak, kicserélődnek.

  ]]>
  szőrtelenítés nyűgjétől.Vegyük sorra a legkorszerűbbeket! [caption id="attachment_144662" align="alignleft" width="408"]Szép nő széken, Kép: pixabay Szép nő széken, Kép: pixabay[/caption] 1: Dióda lézer - sima bőr egy életen át Biztosan többen hallottak már arról, hogy a különböző lézertípusokat milyen ütemben kezdte el hasznosítani az orvostudomány és a szépségipar. Találkozhatunk velük különböző sebészi beavatkozásoknál, plasztikai műtéteknél, de orvos esztétikai központokban is belefuthatunk 1-1 lézerrel végzett arckezelésbe. A dióda lézer az egyik legbiztonságosabb és legkevesebb kellemetlenséggel járó szőrtelenítő technológia, amellyel kizárólag orvos esztétikai kezelőhelyeken találkozhatunk. Ha a tartós eredmények mellett, a biztonság és a minimális fájdalom mellett tesszük le a voksunkat, úgy a dióda lézer lesz számunkra az egyik legjobb választás. Ebből a fajta kezelésből 6-10 alkalomra van szükség ahhoz, hogy a kívánt eredményt érhessük el, vagyis elérjük a tartósan sima bőr állapotát. A szőrt a növekedési fázisban, vagyis az anagén szakaszban lehetséges kezelni, hiszen ilyenkor lehet károsítani azt a struktúrát, mely a szőr termelését okozza. Ez azt jelenti, hogy az első kezelés csak az éppen növekedési fázisban lévő szőrszálakra hat (első alkalommal kb. a szőrszálak ⅓-ára). Ezt követően a szőrtelenítő kezelések között bizonyos időnek el kell telnie (ez idő alatt más szőrszálak is növekedési fázisba kerülnek). Összességében a szakszerűen, megfelelő hosszúságú szünetekkel elvégzett 6-10 kezelés végére az eredmények tartósan, több évig megmaradnak. Hatalmas előnye, hogy nincs felépülési idő, nincs vagy minimális a fájdalomérzet és 100%-ban biztonságos eljárás.
  Mi a manó? Kavitáció?
  A kavitációs zsírbontás alapja egy fizikai jelenség, mely akkor következik be, ha egy anyag nyomásesés következtében folyadékból hirtelen gázzá változik. A kozmetikai és orvosi kezeléseknél a kavitáció egy, az ultrahang hullámok által kifejtett hatás, mely hullámok speciális frekvencián bocsátódnak ki. Te meg fogysz!
  2: IPL gép - tartósan sima bőr Először is tisztázzuk, mit jelent az IPL. Az intenzíven pulzáló fény kifejezés angol változatának (Intense Pulsed Light) rövidítése az IPL. Ez az évek óta alkalmazott technológia számos szakember kedvelt eszközévé vált hatékonysága és kiváló eredményessége miatt. Ezek a jellemzői eredményezték gyors elterjedését, népszerűvé válását a kozmetikusok körében, és az otthoni változatok megjelenését is. Az IPL gépek rövid ideig tartó erőteljes, kalibrált fényimpulzust bocsátanak ki, amely a sötét színű pigmenteket tartalmazó (magasabb melanin tartalmú) szőrszálakban jobban elnyelődik, elpusztítva a szőrtüszőt és meggátolva a további szőrnövekedést, a környező szövetek épségének megőrzése mellett, biztonságosan. Hasonlóan a lézerekhez itt is figyelembe kell vennünk a szőrszálak növekedésének biológiáját, azaz 6-10 alkalom és a kezelések között tartott megfelelő hosszúságú szünetek szükségesek az éves tartósságú eredmények eléréséhez. Szintén szükség lesz fenntartó kezelésekre néhány évente. Az otthoni IPL berendezések teljesítménye jóval alacsonyabb, csak töredéke a szakemberek által használhatónak professzionális gépek lehetőségeinek. Egyrészt ez jó hír, hiszen így kicsi az esélye, hogy valaki otthon súlyos égési sérüléseket okozzon vele magának. Ugyanakkor eredmények szempontjából nagy különbség, hogy egy otthoni IPL gép maximális energiája sem éri el azt a szintet, ami a szőrszálak növekedésének megállításához szükséges. Emiatt csak kb. egy hónapnyi tartósságú eredményekre számíthatunk egy otthoni IPL készüléktől. [caption id="attachment_144666" align="alignright" width="401"] Paul Cézanne aktja, Kép: wikimedia Paul Cézanne aktja, Kép: wikimedia[/caption] 3: A szőrtelenítés csúcstechológiás lézerekkel - a legbiztonságosabb, legeredményesebb megoldások A dióda lézeren kívül léteznek más fajtájú orvosi lézerek is tartós szőrtelenítésre. Két csúcstechnológiás megoldást emelnénk ki, amelyektől a legjobb eredményeket várhatjuk. Kiváló megoldást jelent a hosszú impulzusú Alexandrit lézer, amelyet az orvosi szőrtelenítés arany sztenderjének is neveznek! Az Alexandrit kristályon keresztül kibocsátott lézersugár a legideálisabb, legbiztonságosabb megoldást biztosítja a szőrtelenítéshez. Ez a lézer alkalmazza ugyanis azt a speciális hullámhosszot, amelynél a legnagyobb arányban nyelődik el a kibocsátott energia a szőrszálakban a bőr épségének megőrzése mellett. Emiatt már kisebb erősségű energia mellett is kiváló eredmények érhetők el, nem beszélve a magasabb biztonságról ! Kivételesen jó megoldás tartós szőrtelenítésre az ELOS vagy más néven e-light technológia is, amely az IPL vagy dióda lézer optikai energiáját a rádiófrekvencia energiájával kombinálja, így növelve az eredményességet a többi technológiához képest. A technológia ügyesen összehangolva működteti a magasabb melanin tartalmú szőrszálakban elnyelődő IPL/lézer energiát és a mélyebbre hatoló, egyenletesen elnyelődő RF energiát. A két típusú energia erőssége külön-külön állítható, így megfelelő beállításokkal lehetővé válik a világosabb szőrtípusok, vagy a sötétebb bőrtípusok biztonságos, tartós szőrtelenítése is. 4: Epilátor - kisebb területekre Ha olcsóbb megoldást keresünk a különböző lézeres kezeléseknél és túl nagy macerának érezzük a gyantázást, egyszeri beruházással szuper hatékony epilátorokhoz juthatunk hozzá. Ha szőrtelenítésről beszélünk, talán ez az egyik legfájdalmasabb módszer, de hatalmas előnye, hogy kisebb területeken percek alatt jó eredményeket érhetünk el, a fájdalom pedig minden egyes használattal csökken. További jó tulajdonsága, hogy csak egyszer kell megvenni és onnantól kezdve mindig rendelkezésünkre áll, nem kell attól tartani, hogy elfogy és újabb kiadásokra sem kell számítani, ha ezt használjuk. Ha rendszeresen epilálunk, szőrünk folyamatosan elgyengül és vékonyabb lesz.
  Segítség! Ez csak nő!
  Nőknél és a fiatal lányoknál a fokozott szőrnövekedés igen komoly önértékelési gondokat okozhat, hiszen hiába a gyakori szőrtelenítés, a kinőtt szálak ugyanolyan sötétek és erősek lesznek. A probléma azonban általában nem jelenik meg ok nélkül, hiszen hátterében betegség is állhat. Dr. Tar Attilától, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusa szerint a következő kóros állapotok idézik elő a legtöbbször a panaszt.
  5: Hideggyanta - ha sürget az idő Ha nem szeretnénk 2-3 naponta újra szőrteleníteni, a leggyorsabb megoldás még mindig a gyanta. Érdemes otthon tartani pár csík hideggyantát, melyet előszedve a fürdőszobaszekrényből sürgős esetekben használhatunk. Rendkívül praktikus, pár perc alatt teljesen szőrtelen lehet a kívánt testrész és sokkal kevesebb hulladékkal jár, mint a meleg gyanta. Ha egy picit több időnk van, érdemes jobban felkészülni a folyamatra, például egy bőrradírozással, mely eltávolítja az elhalt hámsejteket, így a gyanta nagyobb felületen érintkezhet a bőrrel. Fontos, hogy utána jól szárítsd meg a bőröd, ezzel még hatékonyabbá téve a folyamatot. Amikor végeztünk, a gyantamaradékot babaoljjal könnyedén el lehet távolítani, melyet általában csomagolnak a gyártók a dobozba a gyantacsíkokkal együtt, de ha mégsem, szuper választás a sima olíva- vagy napraforgóolaj is. Ezután nem maradt más hátra, mint hogy bekenjük lábunkat hidratálókrémmel és élvezzük a hosszan tartó simaságot. Meggyőztünk? Remek! Irány a napsütés!]]>
  http://www.eletforma.hu/divat-es-szepseg/5-korszeru-tipp-a-tartosan-sima-borert/ www.eletforma.hu Sun, 15 Apr 2018 11:00:12 +0200 Divat és szépség www.eletforma.hu
  Zsebkendőt elő, itt a tavasz! http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/zsebkendot-elo-itt-a-tavasz/ Végre megérkezett a tavasz. A különösen hosszúra nyúló tél után nincs is jobb dolog, mint elzárni a szekrénybe a télikabátokat, és élvezni a napsütést, a virágzó természetet. Ám néhányan nem tudnak felhőtlenül örülni. Az allergiával küzdőknek ugyanis nem a csodás napsütés, hanem sokkal inkább az orrfújás, a zsebkendők és a gyulladt szem jut eszükbe. Elkerülni ugyan nem lehet az allergiával járó kellemetlenségeket, de egy kis odafigyeléssel enyhíthetők a tünetek, és a szabadtéri programok is élvezhetővé válnak.

  ]]>
  Kép: pxhere[/caption] Mit kell tudnunk az allergiáról? Az allergia napjainkban már a népbetegségek közé tartozik. A világon több mint 400 millió ember szenved a tünetektől, számuk a statisztikák szerint egyre csak növekszik. Kialakulásában a genetikai hajlam mellett a környezeti hatásoknak - beleértve a lelki tényezőket is - lényeges szerepe van. Pontosan mire vagyok allergiás? Egyeseknél már a tavasz első napjaiban, másoknál azonban csak nyáron jön elő az allergia. Ha szeretnénk tudni, hogy pontosan mi okozza a panaszokat, érdemes átnézni az éves pollennaptárat. Ha szénanáthához hasonló tüneteket, mellkasnyomást érzünk, köhögünk, a kiváltó okot leggyakrabban a virágporok jelentik. Magyarországon 3 kiemelt pollenszezon van:
  • kora tavasz kezdetével a virágzó fák,
  • nyár elején a fűpollen,
  • majd nyár végén a gyomnövények, pl. parlagfű
  okoznak allergiát. Ezek a növények minden évben ugyanakkor virágoznak, így a szezonon kívül nem kell aggódnunk. Ha a pollenszezonon kívül is jelentkeznek a tünetek, forduljunk allergológushoz, ugyanis lehetséges, hogy állatszőr, háziporatka, penészgomba okozza azokat. A pollenallergia kezelése A tünetek kezelésére számos természetes gyógymód és kezelés áll rendelkezésünkre.
  • Elő a csípős ételekkel! – Légzéskönnyítő, nyálkahártya-vékonyító hatásuk van, különösképpen a csípős paprikák.
   Élő bíborfüggönyök Cecén
   [caption id="attachment_137113" align="alignleft" width="119"]Cecén Zsuzsi néni fűzi a paprikát, Kép: László Márta Cecén Zsuzsi néni fűzi a paprikát, Kép: László Márta[/caption] Pazar látvány a Fejér megyei Cecén a rengeteg paprika a házak oldalán. Szüret után a falak mentén csüngenek a gyönyörű füzérek a napfényben. Hétvégén az egész Sohár család ezen dolgozott. Nagyon kedvesen invitáltak be otthonukba, hogy megnézhessem munkájuk gyümölcsét. Természetesen paprika nélkül nem engedtek el! Ilonka néni még a házasszonyoknak szóló tanácsokkal is készségesen ellátott. Ezt ezeket is megosztom most Veletek!
  • Tengeri só alapú orrspray – A túlzott, nyálkahártya-lohasztó, érösszehúzó hatású orrspray használata köztudottan nem tesz jót szervezetünknek, ráadásul sokaknál függőséget is okoz. Jó alternatíva lehet ezzel szemben az egyszerű tengeri sós orrspray, amit gyógyszertárból beszerezve, de akár otthon elkészítve is alkalmazhatunk. A tengeri só jótékony, nyugtatja a pollenallergia miatt gyulladt nyálkahártyát.
  • Orrmosás – Speciális, erre a célra készült eszközzel eredményesen távolíthatjuk el a felső légutakból az allergént.
  • Hajmosás – Ha a szabadban tartózkodunk, a pollenek könnyen megtelepednek a hajunkon és ruháinkon. Ebben az időszakban a szokottnál sokkal gyakrabban mossuk ki ruháinkat, ágyneműnket, és ha tehetjük, naponta mossuk meg hajunkat. Így legalább a lakásban csökkenteni tudjuk a pollenek számát.
  • Antihisztaminok – A szénanáthás panaszok közül a vizes orrfolyást, tüsszögést, viszketést, könnyezést eredményesen csökkentik.
  • Szteroid hatóanyagú orrspray-k – A szénanátha kapcsán gyakran jelentkező erős orrdugulás megszűnését ezektől a szerektől várhatjuk.
  • Immunterápia – Közismert módszer az allergia hosszútávú kezelésére. Az immunterápia során szervezetünk apró dózisokban kapja az allergén anyagot injekció vagy nyelv alá helyezett koncentrátum formájában. Ennek lényege, hogy az immunrendszer áthangolódik, megtanulja tolerálni az allergént, mígnem 3-5 év elteltével szinte teljesen immunissá válik az adott allergénnel szemben.
  Mindezek mellett tájékozódjunk naponta a pollenkoncentrációról, amely a száraz, szeles időben a legmagasabb. Ilyenkor kerüljük a szabadban tartózkodást, a szellőztetést, sportolásra pedig válasszuk a zárt tereket, edzőtermeket. Érdemes a nyaralásunkat is úgy tervezni, hogy minél kevesebbet legyünk az allergiát okozó pollen közelében.]]>
  http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/zsebkendot-elo-itt-a-tavasz/ www.eletforma.hu Sun, 15 Apr 2018 07:00:24 +0200 Test és lélek www.eletforma.hu
  Vidd el anyádat – színházba! http://www.eletforma.hu/hirek/vidd-el-anyadat-szinhazba/ Gondoskodni jó. Mindig jó. Anyaként a gyerekről gondoskodni természetes, néha nem könnyű, de nagyszerű dolog, ha – immár felnőve – mi is tudunk gondoskodni édesanyánkról. Anyák napja közeledtével most egy különleges ötlettel rukkolt elő az egyik legismertebb egészséges üdítőket gyártó cég.

  ]]>
  Pokorny Lia a Dolgok, amikért érdemes élniben, Kép: hohes C[/caption] A testi gondoskodás mellett nagyon fontos a lélek „táplálékát” is előteremteni - ezzel is hozzájárulva az egész család egészségéhez. Az egyik igen ismert üdítőitalokat gyártó társaság idei kampánya egy gyönyörű színházi estével koronázza meg a tavaszt. Anyák napjára ugyanis páros színházjegyeket lehet nyerni a márka jóvoltából, amelyhez nem kell mást tenni, mint 3 mondatban megírni egy kedvenc történetet, szép emléket az édesanyánkról. Az anya-gyermek programok nagyon fontosak, ez pedig egy egészen különleges alkalom lesz! A Centrál Színház sikerdarabjában az elbűvölő színésznő, Pokorny Lia varázsolja majd el a szerencsés nézőket május 4-én, a Dolgok, amelyekért érdemes élni című előadásban. A Lepkegyűjtő Produkció darabja ősz óta látható, ebben Lia fantasztikus improvizatív képességeiről győződhetnek meg a nézők, akik közül néhányan aktív részesei is lehetnek a cselekménynek. Az előadás egyszerre kacagtat és fakaszt könnyekre, így egészen biztosan kivételes élményben lesz részük a szerencsés párosoknak. A bemutatóról készülő kisfilm itt nézhető meg: https://www.youtube.com/watch?v=0PNtZBNgCZc Itt jelentkezhetsz a történetmeséléssel!  Csak mint néző jegyzem meg, hogy nagyon szeretem a Centrál Színházat! Sok remek órát töltöttem ott! Ajánlom mindenkinek, és kérem a lányokat, ha még tehetik, vigyék el az anyukájukat az előadásra!
  Elképesztő kulturális bulik a sógoréknál
  Európa leghíresebb fotófesztiválja, kiállításban kifejezett időutazás, interaktív tárlat az élelmiszer-termelésről, lenyűgöző piramisok – csak néhány abból a gazdag program-kínálatból, amellyel a tartomány várja a látogatókat. Érdemes a hosszabb-rövidebb kirándulásba egy kulturális kikapcsolódást is beiktatni, mindenki talál a saját érdeklődési körének megfelelő lehetőséget.
  ]]>
  http://www.eletforma.hu/hirek/vidd-el-anyadat-szinhazba/ www.eletforma.hu Sat, 14 Apr 2018 18:00:49 +0200 Hírek www.eletforma.hu
  Dögös krumplitorta http://www.eletforma.hu/receptek/dogos-krumplitorta/ Ez egy remek recept, bár először erős fenntartásokkal fogadtam, amikor a barátnőm megkínált vele. Az első falatnál már semmilyen fenntartásom nem volt! Ajánlom, próbáld ki a hétvégén, és Te is meg fogsz lepődni! Mást nem ígérhetek! Legyen mondjuk desszert a neve!

  ]]>
  Kép: pixabay[/caption] Hozzávalók négy éhes szájhoz: Elkészítés: Meghámozom a héjában főtt krumplit, jól áttöröm. Habosra keverem a tojássárgákat, hozzáadom a mézet, majd jöhet a kukoricaliszt, a mandula, végül a habbá vert tojásfehérje. Előveszek egy zsiradékkal kikent tortaformát, megszórom búzakorpával, a masszát belerakom, elegyengetem, és nem túl meleg sütőben 30-40 perc alatt készre sütöm. Jó étvágyat!
  Tejszínes-sonkás-pórés rakott burgonya
  Ugye, neked is maradt némi sonka húsvétról! Nem szabad megszabadulni tőle, íme az újrahasznosítás diadala! Burgonyából többféle rakottas variáció létezik. Kedvelt egytálétel, amelyhez alternatív módon lehet variálni a hozzávalókat. Most egy gyors és egyszerű változatot ajánlok. Még ennél is gyorsabb, ha héjában sütöd meg a krumplit, és úgy karikázod bele! Egyszerűen isteni! Nálunk holnap is ez lesz! És ne sajnáld a póréhagymát!
  ]]>
  http://www.eletforma.hu/receptek/dogos-krumplitorta/ www.eletforma.hu Sat, 14 Apr 2018 15:00:43 +0200 Desszertek www.eletforma.hu