Cikk nyomtatása | Hozzászólások (3) |
| Több
2009. április 03. 08:26 | PP-Eletforma

AUTOIMMUN

Zsibbadnak az ujjaid? Ezek vészjelek!

A betegség egyike a számos, igen ritka, autoimmun, a periferiás – elsősorban a motoros – idegeket érintő gyulladásoknak. Klasszikus formájában jellegzetes tünet a kéz illetve a láb ujjaiban kezdődő, majd fokozatosan a test felé terjedő zsibbadás, hangyamászásérzés.

A Guillain-Barre szindróma oka pontosan nem tisztázott, az esetek egy részében a betegség kezdete előtt néhány héttel gyomorrontásszerű tünetekkel járó fertőzés illetve a légutakat érintő fertőzés zajlik.

Ezekben az esetekben feltételezhető, hogy a kórokozó ellen termelődő antitestek lépnek reakcióba a myelinhüvelyt alkotó sejtek egyes molekuláival, ezáltal immunválaszt provokálnak, ami a sejtek károsodásához vezet.

Ritkábban olyan antitestek képződhetnek, amelyek elsősorban az axonokat  károsítják. Ennek azért van jelentősége, mert ezekben az esetekben a klasszikus formával szemben a javulás kevésbé teljes, maradandó tünetekre lehet számítani.

Ismert a betegségnek csak az érző, csak a motoros rostokat érintő akut illetve krónikus formája is.

A Guillain-Barre szindróma tünetei

A betegség klasszikus formájában jellegzetes a kéz ill. láb ujjaiban kezdődő, majd fokozatosan a test felé terjedő zsibbadás, hangyamászásérzés, bizonytalan fájdalmak jelentkezése, ezt követően az érintett területen izomgyengeség, bénulás jelentkezik, amit néhány hét múlva az érintett izmok fogyása követ. A bénulás a hasizmok gyengesége miatt székrekedéshez, a bordaközi izmok és a rekesz gyengesége miatt légzészavarhoz vezethet.

A betegség nem kíméli a zsigeri működések szabályozásáért felelős vegetatív idegeket sem, ez nemritkán szívritmuszavarokhoz, a vérnyomás hirtelen változásaihoz vezet.

Ismert az arc- illetve a garatizmokat érintő forma is. Ebben az esetben arcidegbénulással, nyelészavarral, nyakizom gyengeséggel kezdődik a betegség.

Milyen vizsgálatokra számíthat a beteg?

A károsodások jellegének elkülönítése elektroneurografiás vizsgálattal, illetve az idegszálból vett minta pathológiai vizsgálatával lehetséges.

Ezek mellett a gerincvelői folyadék vizsgálata van segítségünkre. Jellemző az igen magas fehérje tartalom a sejtszám emelkedése nélkül, ez a tünet azonban csak néhány hét alatt alakul ki. Fontos az egyéb okok (fertőzés, mérgezés, öröklött) eredet kizárása is.

Hogyan kezelhető a Guillain-Barre szindróma?

A cikk folytatása: http://www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=64&menu=betegseg&news_id=2201&cim=A-Guillain-Barre-szindroma-es-tunetei

 

kulcsszavak:

Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

VÉSZJEL
2012-02-17 - 22:14

Miért kell folyamatosan paráztatni az embert?
Az ujjzsibbadásnak millió meg egy oka lehet…

beri54
2013-12-22 - 18:46

Még csoda, hogy élek! Normális vagy? Mi ez?
Beri54

Beri54
2013-12-22 - 18:49

A megoldás 22 vizsgálat – 200 115 Ft-ért és találd ki mi bajod!?


Cikk nyomtatása | Hozzászólások (3) |
| Több

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!