Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2008. február 27. 07:00 | DPA

TERMÉKENYSÉG

Vigyázz! Veszélyben a spermáid!

Azoknál a férfiaknál, akik naponta négy óránál többet beszélnek mobiltelefonon, csökken a spermaszám.

A Reuters tudósítása szerint a sperma minőségének egyáltalán nem tesz jót a sok telefonálás.

Egy nemrég végzett kutatás során 361 férfit vizsgáltak az Egyesült Államokban egy termékenységi klinikán. Azt kutatták, van-e összefüggés a mobiltelefon-használat és a sperma minősége között.

Az eredmények szerint általánosságban elmondható, hogy a túlzásba vitt mobilozás nem csak a spermaszámot csökkenti, de a rendellenes sejtek százalékos arányát is növeli. 

Más kutatások is vizsgálták már a mobiltelefonok és más vezeték nélküli készülékek egészségre gyakorolt hatásait, az eredmények azonban nem egyértelműek. Bizonyos esetekben találtak összefüggést a daganatos betegségek kialakulása és a mobilok között, máskor azonban nem utalt erre semmi.

A kutatók abból indulnak ki, hogy az elektromágneses energia, amit a telefonok bocsátanak ki, elméletileg árt a testszövetnek, és képes például károsítani a DNS-t is. Mindazonáltal az új vizsgálatok eredményei nem bizonyítják egyértelműen, hogy ez valóban igaz. Így az sem teljesen bizonyos, hogy a spermák veszélyben lennének.

“Az eredményeink azt mutatják, hogy a mobilozás és a rosszabb minőségű ondó között van összefüggés. Ez azonban nem jelenti az ok-okozati kapcsolatot”, mondta el Dr. Ashok Agarwal.

A doktor és munkatársai olyan férfiakat vizsgáltak, akik megjelentek a termékenységi klinikán. Mindannyiukat megkérdezték a telefonálási szokásaikról is. Akik sokat mobiloztak, kevesebb spermát voltak képesek termelni, de mindenkinek volt valami oka a klinikához fordulni. A kisebb spermaszám pedig nem is jelent terméketlenséget.

A kutatók folytatják a vizsgálatokat, most ondómintákat tesznek ki elektromágneses sugárzásnak, hogy lássák, milyen lesz a hatás. Ezután egy nagyobb csoport vizsgálatát is tervezik, ahol nemcsak a mobilozási szokásokat, de más életviteli körülményeket is elemeznének.

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!