Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. augusztus 04. 13:00 | László Márta

ALLERGIAVÉSZ

Vigyázat! Itt a parlagfűszezon!

Országszerte megjelent a parlagfű virágpora a pollencsapdákban, a hónap második hetétől pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Közegészségügyi Központ Aerobiológiai Monitorozási Hálózata az MTI-vel.

Parlagfű, Kép: wikimedia

Kép: wikimedia

Az előző évek tapasztalatai alapján a parlagfű pollenszórásának tetőzése augusztus utolsó két hetében, illetve szeptember első hetében várható – olvasható a közleményben.

A parlagfű pollenszórását az időjárás jelentősen befolyásolja. Májusban és júniusban a parlagfű növekedéséhez csapadékra van szükség, a virágzás időszakában viszont a hosszú, esős időszak kimoshatja a levegőből a pollenszemeket – ezzel akár hosszabb időszakra csökkentve a pollenterhelést. A rövid ideig tartó záporok, zivatarok után, amint kisüt a nap, a pollenszórás azonnal elindul, a pollenkoncentráció ismét emelkedik. A magas hőmérséklet és a tartós szárazság a növényzet kiszáradásához és a pollenterhelés csökkenéséhez vezet – írták.

A pollenallergiások zöme érzékeny a parlagfűre: a könnyezéssel, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó szénanátha egyaránt sújtja a felnőtteket, a gyermeket, a fiatalokat. Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy a tünetek megelőzése, csökkentése érdekében az érintett betegek keressék fel a kezelőorvosukat, és konzultáljanak vele a gyógyszerszedésről.

A parlagfűszezonban az allergiás betegek a http://oki.antsz.hu oldalon található, naponta frissülő, több város adatát is tartalmazó jelentésből tájékozódhatnak az aktuális helyzetről. Emellett a parlagfűpollen-riasztási rendszer minden héten szerdán teljes országos parlagfűjelentést is közzétesz.

Figyelem!
A stevia (sztívia) a jázminpakóca nevű növény leveléből készült, cukorbetegek, diétázók körében közkedvelt édesítőszer. A természetes, kalóriamentes, a nádcukornál akár 200-300-szor édesebb sztívia fogyasztása parlagfű allergiásoknál azonban kellemetlen tüneteket is okozhat! A részletekért kattints ide!


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!