Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. január 27. 17:00 | PP-Eletforma

ELLENŐRIZD MAGAD

Vezess naplót, és lefogysz!

Sokan észre sem veszik, mennyi plusz kalóriát visznek be a szervezetükbe nassolnivalókkal, rendszertelen étkezésekkel, üdítőitalokkal vagy alkoholfogyasztással. Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos és testsúlygyógyász szerint a hatásos fogyókúra alapja a táplálkozási- és mozgásnapló vezetés!

Asztalon üres napló, mellette egy csésze kávé, Kép: pixabay

Kép: pixabay

„A rendelőnkben az a rutin eljárás, hogy minden fogyni vágyónak még az első találkozásunk előtt 1 hétig táplálkozási- és mozgásnaplót kell vezetnie. A  naplók segítségével ugyanis pontosan nyomon követhető, hogy ki miért nem tud lefogyni, ténylegesen mennyi plusz kalóriát juttat a szervezetébe, milyen az energiaegyenlege!”- árulta el Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, aki azt is hozzátette, hogy a táplálkozási- és mozgásnapló  vezetése azért is elengedhetetlen a fogyási folyamatban, mert tükröt tart, feltárja a hízáshoz vezető táplálkozási és mozgásbeli szokásokat. Sokan gondolják, hogy mindentől, még a víztől is híznak. Az, aki egy hétig pontosan vezeti a naplókat, hamar rájön, hogy nem a víztől vagy a levegőtől hízik!

A táplálkozási napló megtanít, hogy felelősséget érezzünk saját táplálkozásunk iránt!
„Érdekes tény, hogy az emberek emlékezetből kb. 25-30 % -al alábecsülik a bevitt energiamennyiségét és kb. 25-30 % -al túlbecsülik a mozgással elégetett, felhasznált kalóriamennyiséget. Nem árt tehát, ha tisztában vagyunk a saját energiaegyenlegünkkel, ebben a táplálkozási- és mozgásnapló szintén sokat segíthet.

Közeli felvétel egy görkorcsolyázó lábáról, Kép: takopix

Kép: takopix

Egy friss amerikai tanulmány szintén igazolta a naplóvezetés hasznosságát. A vizsgálatban több középkorú túlsúlyos hölgyet kértek meg arra, hogy vezessenek 1 évig táplálkozási naplót. Semmi mást nem kellett tenniük – tehát nem kaptak étrendi ajánlást, nem kellett diétázniuk,  ugyanazt ehették, mint előtte -, csak  minden kalóriatartalmú ételt és italt, amit a vízen kívül elfogyasztottak, be kellett írniuk a táplálkozási naplóba. A kontroll csoport tagjai nem vezettek táplálkozási naplót. Egy évvel később, a kontrollvizsgálat során megállapítást nyert, hogy a táplálkozási naplót vezető csoportba tartozók átlagosan a kezdő testsúlyuk 11 % -át adták le úgy, hogy nem folytattak semmilyen diétát, míg a kontrollcsoportba tartozók nem fogytak.  A naplóvezetők egyszerűen megtanultak felelősséget érezni a saját táplálkozásuk iránt, mert erre a táplálkozási napló megtanította őket”- mesélte Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász, aki szerint a kezdő testsúly 11 % -ának leadása egy éven belül nagyon jó eredmény! Több tanulmány szól amellett, hogy  a naplók vezetése nagy támaszt nyújthat azoknak is, akik hosszútávú sikert szeretnének elérni.

Hogyan vezessünk táplálkozási naplót?
„Nagyon fontos dolog, hogy abban a pillanatban, amikor az adott étel vagy ital lecsúszott a torkunkon, azt valahová fel kell jegyezni. Szerencsére manapság szinte mindenkinek van már okostelefonja, így használhat olyan applikációkat, amelyekbe nemcsak az étel és az ital elfogyasztását lehet rögzíteni, hanem azok kalóriatartalma vagy akár az összetétele (fehérje, zsír, szénhidrát stb,) is azonnal megjelenik. Ha valaki nem szereti a modern technikai vívmányokat, egyszerűen akár egy füzetbe is vezetheti a táplálkozási naplót. Egy sarkalatos teendő van tehát: amikor étel-, vagy italfogyasztás történt, azt azonnal be kell írni, különben már 1 óra múlva feledésbe merül!”

Csokiturmix szívószállal, mellette egy darab táblacsoki, Kép: pixabay

Kép: pixabay

Dr. Gajdács Ágnes ugyanakkor a megfelelő folyadékfogyasztásra is figyelmeztet, hiszen a téli időszakban jóval kevesebb folyadékot fogyasztunk, mint nyáron!
„A folyadékfogyasztást (víz, üdítők, tea, leves stb.) szintén be kell vezetni a táplálkozási naplóba, hiszen sokan jóval kevesebb vizet isznak a kelleténél.”

Ebben a videóban Dr. Gajdács Ágnes elmondja, miért fontos táplálkozási naplót vezetni!

Azt tudod, miért kell sokat inni? Ezt is olvasd el!Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!