Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. március 06. 17:00 | PP-Eletforma

PROSZTATARÁK

Szex és tökmag – ez kell a prosztatának!

A férfiak rettegett betegsége a prosztatarák. Az egészséges életmód azonban nagy szerepet játszik a megelőzésben és a felépülésben. Ezért fontos a monogám párkapcsolat és a rendszeres nemi élet, némi tökmaggal fűszerezve. De van itt még más is!

Bár a leggyakoribb daganatfajták közé tartozik, a korán felismert prosztatarák jó eséllyel gyógyítható és a prosztata megnagyobbodás tünetei is kezelhetők. Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa a szűrés és az életmód jelentőségéről beszélt.

Az aktív nemi élet kifejezetten terápiás hatású! Kép: Pixabay

A prosztatarákkal diagnosztizált férfiaknak jóval kisebb esélyük van a végzetes kimenetelre, mint például szívbetegségek esetén – a Harvard School of Public Health tanulmánya szerint. Ezen kívül még egy jelentős eredménye van a kutatásnak: kiderült, hogy egészséges életmód nagyon fontos szerepet játszik a prosztatarákból való felépülésben.
Az életmódunknak ugyanis számos olyan eleme van, amelyek befolyásolhatók – és így pozitívan hatnak vissza az egészségre.  A prosztatarák megelőzésében az alábbi tényezők játszanak fontos szerepet:

 • monogám párkapcsolat,
 • rendszeres testmozgás,
 • alkohol, főként a tömény szeszek, a csípős ételek kerülése,
 • telítetlen zsírsavak beillesztését az étrendbe, főként olajos magvak és tengeri hal formájában,
 • tökmag és kisvirágú füzike tea fogyasztása.

Tudni kell, hogy a prosztata rendszeres kiürítése pozitív hatással van a szervre, így az aktív nemi élet kifejezetten terápiás hatású!

A szűrés lehetőségei

A prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganatfajta, és gyakorisága is megnőtt az elmúlt évtizedekben. Ugyanakkor a jó hír, hogy egyre kevesebben halnak bele a betegségbe.  A szakemberek szerint ebben jelentős szerepe van az ún. PSA (prosztata-specifikus antigén) tesztnek, amely könnyen, gyorsan elérhető és jelentősen hozzájárul a korai diagnózis felállításához.

Az orvos, akitől rettegnek a férfiak
Merevedési zavar, vizelési gondok és daganatok. A férfiak inkább nem vesznek tudomást a panaszokról, csak hogy ne kelljen felkeresni az orvost, szégyellve, hogy a probléma a kényes testrészeket érinti. Pedig a kezelések elodázása a betegség súlyosbodásához vezethet. A megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálat nemcsak a nők esetében fontos.

A véranalízis során végzett PSA-teszten kívül nagyon fontosak még a szűrés más elemei is. Síkosított gumikesztyűben a legkönnyebben elérhető módon, a végbélnyíláson keresztül megtapintjuk a prosztatát, és szükség esetén nyomással egy kis folyadékmintát is kipréselünk, amelyben később gyulladást okozó kórokozók után kutatunk. A vizsgálatkor jelentkező érzékenység eleve gyulladásra utalhat – hangsúlyozza dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológus szakorvosa.
Ezeken a diagnosztikus módszereken kívül fontos  még az ultrahang vizsgálat, amely a prosztata megtekintése céljából telt húgyhólyag mellett hason át vagy a végbélen keresztül is történhet. A vizsgálat előnye, hogy gyorsan zajlik, és inkább csak kellemetlen, de nem fájdalmas. Már igen kis elváltozások is láthatóvá válnak, azt azonban nem lehet megállapítani, hogy ezek jó- vagy rosszindulatúak. Tehát bármit fedeznek fel, azt további kivizsgálásoknak is követniük kell.

Mikor kell feltétlenül orvoshoz fordulni?

Ötven év kor felett a férfiaknak évente ajánlott a prosztata szűrés, ha azonban vizeletürítési problémák lépnek fel, minden életkorban szükséges a kivizsgálás. A jellegzetes tünetek:

 • gyakori, sürgető vizelési ingerek,
 • éjszaka többször jelentkező vizelési inger,
 • vizeletürítési nehézség, esetleg vizeletelakadás,
 • szakaszossá váló vizelés,
 • utócsepegés,
 • akut gyulladás esetén előfordulhat láz, hidegrázás, gát- és deréktáji, herékbe sugárzó fájdalom.

De ha bajban a férfiasságod, arra is van gyógymódunk!

 

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!