Facebook hozzászólás
241

Stimulálók ősszel

A napsütés hiánya, a hűvösebb idő fogékonyabbá teszi szervezetünket a fertőzésekre, érzékenyebben reagálunk a stresszhelyzetekre, nehézségekre. A vitaminbevitel fokozásával tudunk segíteni szervezetünknek, hogy minél könnyebben vegye az akadályokat. Az idénygyümölcsök és zöldségek épp azokat az ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat tartalmazzák, amelyekre ilyenkor szükségünk van.

Stressz, rohanás, fáradság, kiegyensúlyozatlan lelkiállapot, a levegő szennyezettsége, sőt még a sötét borús napok is jelentősen ronthatnak szervezetünk védőbástyájának teljesítményén. A különféle méreganyagok is az immunrendszer ellen dolgoznak: serkentik a kártékony szabadgyökök kialakulását és csökkentik a táplálékkal bevitt sók és vitaminok hatását. Ezért különösen fontos, hogy az őszi-téli influenzás időszakban bőven jussanak a szervezetünkbe immunerősítő vitaminok, ásványi anyagok, valamint antioxidánsok. A szervezet védekezőképessége fokozható különféle táplálék kiegészítő készítményekkel, gyógyteákkal, de természetes módon, zöldségek és gyümölcsök fokozott fogyasztásával is hozzájárulhatunk immunrendszerünk felépítéséhez.

Gyümölcsdömping

Ősszel szükségünk lesz C-vitaminra, amely az ellenálló szövetek felépítéséért felel és stimulálja a vírusok legyőzéséhez nélkülözhetetlen interferon termelést. Emellett az E-vitamin sem hiányozhat az étrendünkből, hogy igazán ellenállóvá váljunk a vírusokkal, bacilusokkal szemben. A sötét napokon lelkünket az idegrendszernek szükséges B1-vitaminnal erősíthetjük – nem véletlenül nevezik jókedv-vitaminnak –, a szövetek oxigénellátását – a rendszeres mozgáson túl – pedig a D-vitamin bevitelével fokozhatjuk. Az ősz beköszöntével a szervezet energiaszintje is csökkenhet. Érdemes több magas rosttartalmú gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonafélét enni, amelyek mind fokozzák az emésztést, ezáltal növelik a vitalitásunkat.

A tápanyag vitamintartalmát figyelembe véve érdemes főképp szezonális gyümölcsöt és zöldséget vásárolni. Tipikus őszi gyümölcs például a szőlő, amely magas káliumtartalma miatt méregtelenít, magas cukortartalma pedig elegendő energiához juttatja a szervezetet. Ezen túl bőven tartalmaz C-, E- és B-vitamint. Ez utóbbi nemcsak az idegrendszerre jó, hozzájárul ahhoz is, hogy elkerüljük a frontváltozás okozta ízületi és reumás fájdalmakat. Együnk sok almát, amely kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és a héjában C-vitamint tartalmaz.

A szilva és a körte se maradjon ki az étrendünkből. Az előbbi kálium szempontjából aranybánya, az utóbbi pedig C-vitaminbomba. Akár kifacsarva is fogyaszthatjuk például a körtét. Tisztítja a vért, ezért csökkenti a reumatikus fájdalmakat. Igaz nem a hazai fákon terem, az Avokádó ilyenkor ősszel mégis fontos: rengeteg D-vitamint tartalmaz.

Káposzta, hagyma és fűszerek

Fontos téli eledelek a káposztafélék, amelyek gazdag B-, E-, K- és C-vitamin lelőhelyek, ráadásul a savanyítással a magas C-vitamin tartalom is megmarad. A nyersen is finom zöldségekben lévő lactobacillus szintén immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatású. A vöröskáposzta E-vitaminjáról se mondjunk le, a kelkáposzta és a kelbimbó pedig A-, B1-, B2-vitamint tartalmaz. Az A-vitamin bevitelt a tökfélékkel fokozhatjuk. A hidegebb időszak beköszöntével kezdődik a sütőtök, cukkini, patisszon szezonja!

A népi gyógyászat a céklát is természetes immunerősítőként és vérképzőként tartja számon magas C-, B-vitamin, vas és folsav tartalma miatt olyannyira, hogy ez a zöldség például tabletta formájában is kapható a gyógynövényboltokban, ahogyan a fokhagyma is, amely a baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal szemben hatékony. Nyersen napi rendszerességgel kell fogyasztani; egy közepes gerezd 100 ezer penicillinegység baktériumölő hatásával egyenértékű.

Vöröshagymából pedig ízletes immunerősítő tea főzhető. A népi praktika szerint elsősorban nyákoldásra alkalmas (különösen, ha majoránnát és édesgyökeret is adunk hozzá), magas C-vitamin tartalma és kórokozó pusztító hatása pedig segít a szervezetnek a védekezésben. Nem kell meghámozni, elég jó alaposan megmosni.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!