Facebook hozzászólás
286

Régi ismerős, új barát: a csicseriborsó

Ha eddig nem tettünk próbát vele, akkor itt az ideje, ha régi kedvenc, akkor meg szeressük továbbra is: megéri! Meglepetések, klasszikusok és sok minden más a csicseriborsóból.

Csicseriborsó, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

A csicseriborsó Kis-Ázsiából indult világhódító útjára 8000 évvel ezelőtt, hogy aztán számos nemzetet élelmezzen, lásson el fehérjével, és hogy lehetőséget adjon a különböző népek konyháinak arra, hogy végtelenül változatos, fantasztikusan ízletes ételeket készítsenek belőle. Azok közé az alapanyagok közé tartozik, amelyet a világ sok-sok országában használnak. Végtelen leleménnyel variálják, fűszerezi, sütik, főzik. Népszerűségének titka alighanem magas fehérjetartalmában rejlik, ami vetekszik a húséval, emiatt nagyon fontos helyet foglal el azoknak az országoknak az élelmezésében, ahol a hús nehezen, vagy nem hozzáférhető. Indiában, Pakisztánban, Iránban, Törökországban, Ausztráliában, valamint néhány afrikai országban termesztik, mint fontos tömegélelmezési cikket.

Sokoldalúan egészséges
Ha rendszeresen fogyasztjuk, koleszterinszintünk csökken, így hatékonyan tehetünk a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása ellen. Glikémiás indexe roppant kedvező, elfogyasztása után nem kell számolnunk gyors vércukorszint emelkedéssel, ami elsősorban azért jó hír, mert így nem alakul ki az égbe szökő vércukor érték hirtelen leesése következtében fellépő farkaséhség. Emiatt diétában is jól használható alapanyag.

Igazi adu ász
Nehéz felsorolni, hány fajta étel készíthető a csicseriborsóból. Könnyebb lenne azt meghatározni, milyen ételfajta elkészítésére nem alkalmas. Desszertként nem igazán találtunk forrást hozzá, de nem kizárt, hogy a Földközi-tenger partjain azt is készítenek belőle. A zöldségfélék közül jó kapcsolatot ápol a padlizsánnal, harmonizál a sárgarépával, a paradicsommal, kellemes társasága a burgonyának és a vöröshagymának. Bármilyen formában asztalra adhatjuk, levesként éppúgy megállja a helyét, mint indiai fűszerezésű curryként, szolgálhat raguk alapanyagául, társíthatjuk hússal vagy zöldséggel, nem fogunk csalódni benne.

Az örök hummusz
Klasszikus elkészítési módja a hummusz, azaz a szezámkrémmel fűszerezett csicseri krém, amit az arab konyha emblematikus ételeként ismerünk. Ebben a formájában nélkülözhetetlen társa a szezámkrémen kívül a citromlé, a római kömény és a fokhagyma, tálaláshoz pedig jól jön egy kevés olívaolaj és pita. A falafelt, a csicseriborsóból készült “fasírtot” pedig jellemzően pitában, salátával tálalják. A megfőtt, leturmixolt csicseriborsót különféle fűszerekkel összedolgozva, kis golyókat formálva a masszából bő olajban sütik a falafelt.

Az európai kaland
Kedvelt alapanyag az olaszoknál is, itt az egyik legismertebb étel a pasta e ceci, ami egy sűrű egytálétel, ahogy neve is mutatja, tésztával és csicseriborsóval. A lisztté őrölt borsót is számtalan formában használják sok országban, ráadásul a lisztérzékenyeknei is kiváló gabonahelyettesíő. A csicseriborsó attól is nagyon szerethető, hogy árulják megfőzött formában is, így aztán egy gyors vacsora készítésekor elég, ha kinyitjuk az üveget, leszűrjük és lemossuk a csicseriborsót, és máris használhatjuk. Türelmes időmilliomosok használhatják a szárított borsót, ezt azonban legalább 12 órán át bőséges vízben kell áztatni, utána lehet puhára főzni.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!