Facebook hozzászólás
465

Parlagfű-allergiások: csak óvatosan a steviával!

A stevia (sztívia) a jázminpakóca nevű növény leveléből készült, cukorbetegek, diétázók körében közkedvelt édesítőszer. A természetes, kalóriamentes, a nádcukornál akár 200-300-szor édesebb sztívia fogyasztása parlagfű allergiásoknál azonban kellemetlen tüneteket is okozhat.

Jázminpakóca fehér virága, Kép: wikimedia
Jázminpakóca fehér virága, Kép: wikimedia

Keresztallergia

A növényből kivont édesítőszer fogyasztása a keresztallergia miatt jelenthet problémát az arra érzékenyeknél. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy keresztallergia bizonyos anyagok szerkezeti hasonlósága miatt jön létre. Ha nagyon kicsi az eltérés a két anyag között, előfordulhat, hogy a szervezet mindkettőre allergiás tünetekkel reagál. Jól ismert keresztallergia a parlagfű-görögdinnye, vagy a nyírfa-alma. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a nyírfa-allergiás beteg, ha elfogyaszt egy almát, akkor tüsszögni kezd, a keresztallergiának az orális allergia szindróma megjelenésében van szerepe.

Allergiás tünetek a szájüregben

Az orális allergia kialakulása során – ahogyan a neve is mutatja – az allergiás tünetek először a szájban jelentkeznek. Az elfogyasztott ételre a betegnél viszketés, ajak- és nyelvduzzanat, garatvizenyő és hasi görcs alakul ki, ritkán az allergiás reakció legsúlyosabb formája, az anafilaxia is előfordul.

Nyírfa virága, Kép: pixabay
Nyírfa virága, Kép: pixabay

Nem csak parlagfű allergiásokat érinthet

Az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológiai Akadémia szakértői oldalán olvashatunk olyan esetleírást, mely feltételezi, hogy a szájüregben jelentkező allergiás tünetek megjelenése a stevia fogyasztásával hozható összefüggésbe. Emellett a Livestrong.com is beszámolt az édesítőszer orális allergiát okozó szerepéről. A New Health Guide pedig a stevia mellékhatásairól szóló írásában hangsúlyozza, hogy a növényből készült édesítőszer fogyasztása a parlagfű allergiások mellett a krizantém, körömvirág és százszorszépre allergiásoknál is tüneteket okozhat.

Kerülendő ételek

Fontos, hogy a keresztallergia nem minden allergiás betegnél jelentkezik, a parlagfű allergiások megközelítőleg 10%-a mutat keresztallergiát, a nyírfa allergiásoknál ennél magasabb az arány. Aki azonban tudja, hogy mire allergiás, annak érdemes ismernie a keresztallergiát okozó élelmiszereket is, és azok fogyasztását mellőznie, amennyiben az orális allergia szindróma tüneteit észlelte magán. Parlagfű-allergiások esetében a görögdinnye, a sárgadinnye, paradicsom és uborka is panaszokat okozhat.

Százszorszép, Kép: publicdomainpictures.net
Százszorszép, Kép: publicdomainpictures.net

Az allergén immunterápia erre is jó!

Dr. Balogh Katalin azt is elmondta, hogy ma már nemcsak diétával, a tüneteket okozó étel mellőzésével lehet megelőzni az orális allergia szindróma tüneteit.

– Az allergén immunterápia az allergia egyetlen oki terápiája, amely az immunrendszer működésére hat. A kezeléskor a szervezetet fokozatosan szoktatjuk hozzá az allergénhez, így idővel megtanulja panaszok nélkül elviselni a jelenlétét, és az allergia tünetei sem jelentkeznek. Az allergén immunterápia amellett, hogy hosszú időre képes jelentősen csökkenteni az allergia tüneteit, az elmúlt évek tapasztalatai alapján, az orális allergia szindróma kezelésében is hatásosnak bizonyult. –

A kezelést az allergén növény virágzása előtt, parlagfű-allergiások esetében legkésőbb júniusig meg kell kezdeni!

(Forrás: allergiakozpont.hu)

Itt pedig 7+1 dolgot tudsz meg a tojásallergiáról!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!