Cikk nyomtatása | Hozzászólások (13) |
| Több
2012. szeptember 27. 19:00 | PP-Eletforma

ORVOSI SZOBA

Pajzsmirigy: a TSH érték önmagában kevés a diagnózishoz

Laboratóriumi értékek: száraz adatok, melyek mögött egészség, vagy betegség húzódik meg. Elég, ha ez alapján kezeljük a beteget, vagy járjunk utána, milyen egyéb okok játszhatnak még szerepet a tünetek megjelenésében? A pajzsmirigy problémák holisztikus kezeléséről Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa nyilatkozott.

A TSH az egyedüli vizsgálat, amely a pajzsmirigybetegségek felismeréséhez és kezeléshez szükséges?
A kérdés gyakorlatilag minden betegben felmerül, sőt azokban is, akiknek szűrővizsgálatuk során végzik el ezt a tesztet. Azt tapasztalom, hogy a TSH körül az orvosok körében is vannak bizonytalanságok, ha más nem, akkor az ún. normál érték kérdése borzolhatja a kedélyeket. Több betegem beszámolójából is idézhetnék, sajnos elég sok a kedvezőtlen tapasztalat, mégis egy gyakori példát emelnék ki: Túlműködést mutató TSH értékek esetén a tünetek alapján fontos utána járnunk, hogy a pajzsmirigy működés zavarát nem agyalapi mirigy eredetű eltérés okozza-e. Hiba lenne tehát pusztán a számokra hagyatkozva kezelni a beteget.

Mi tehát a TSH?
Egy olyan fehérje, amelyet az agyalapi mirigy – nem a pajzsmirigy – állít elő, de szükséges a pajzsmirigy működéséhez. Amennyiben a TSH értéke emelkedett, a pajzsmirigy működése általában csökkent, amennyiben a TSH lényegesen csökkent, akkor gyakran beszélhetünk fokozott működésről. A nagy kérdés, hogy mikor mondhatjuk azt, hogy a beteg TSH értékei „normálisak” vagy az ún. referencia tartományon belüliek? A jelenleg rendelkezésünkre álló vizsgálati módszerek nem az aktív, a pajzsmirigy működését fokozó TSH aktivitását, hanem mennyiségét mérik. Ezért fordul elő gyakran, hogy két egyénnek azonos a TSH értéke, mégsem azonos a pajzsmirigyműködése. Fontos azonban tudni – a teljesség igénye nélkül -, hogy nincs „köbe vésett” normális érték! Figyelembe kell venni a következőket:
– a referenciatartomány meghatározásánál az életkort (TSH szintje az életkorral nő, így a 4 mIU/l feletti, de 10 mIU/l alatti érték akár normális is lehet időseknél)
– a beteg lakóhelyének jódellátottságát
– a beteg nemét
– az évszakot
– napszakot
– a kísérő betegségeket (az intenzív osztályokon az infarktusos betegek, ill. a krónikus súlyos senyvesztő betegek vérében a TSH érték alacsony, vagy nem is mérhető.
– az alkalmazott gyógyszereket (ide tartoznak többek közt a szív-, és gyomorproblémákra szedett, vagy hormonális fogamzásgátló készítmények is)
– a vizsgálati módszereket
– a beteg vérében kimutatható autoimmun gyulladást jelző anyagokat (pl. TPO elleni antitestek)
– felszívódási viszonyokat
– TSH elleni antitest jelenlétét
– terhesség esetén az értékek szintén változnak

Mi az ún. normál érték?
A TSH esetében a 0,4 és 2,5 közötti referencia tartományt tekintjük normál értéknek, a 0,1 és 0,4 közötti érték esetén ún. szubklinikus alulműködéséről beszélünk, ez alatt alulműködésről. Szubklinikus túlműködést 2,5 és 10 között állapítunk meg, túlműködés esetében ez az érték 10 és 100 közötti. Hangsúlyozni kell, hogy a számok csak irányadóak és nem jelentenek az esetek egy jelentős részében diagnózist.

Mire jó a TSH?
A felsoroltak után jogosan vetődik fel ez a kérdés. Összességében azt kell tudni, hogy a TSH hasznos, szűrő jellegű módszer, de annak az élettanitól eltérő volta nem jelent önmagában betegséget! A TSH meghatározás tehát lényeges vizsgálati módszer lehet a pajzsmirigybetegségeinek kivizsgálásában és kezelésében a kellő szakismerettel és tapasztalattal rendelkező szakorvos számára. A laboratóriumi vizsgálatot azonban minden esetben meg kell előzze a beteg panaszainak meghallgatása, az alkalmazott gyógyszerek áttekintése (ún. anamnézis), a beteg vizsgálata, képalkotó eljárások, immunológiai tesztek . Hozzá kell azonban tenni, hogy ezeket együttesen szabad és kell értékelni, hiszen a beteg vizsgálata és kezelése egyaránt holisztikus megközelítést igényel.

forrás: www.endokrinkozpont.hu

kulcsszavak:

Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Földényi Kati
2012-09-27 - 22:37

Szerintem egy lényeges elírás történt a cikkben,mert azt írják, hogy ha a TSH értéke 0,1-0.4 között van akkor alul működésről van szó, ha pedig a normálnak tartott 2,5-ös felső határtól magasabbak az értékek, akkor viszont ez túlműködést jelent.
Ennek pontosan a fordítottja az igaz az én ismereteim szerint,azaz: minél alacsonyabb a TSH értéke,annál jobban túlműködik a pajzsmirigy és minél magasabbak a TSH értékek, annál alacsonyabban működik.Jól tudom?
Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm: Tisztelettel: Földényi Kati

K. Krisztina
2012-09-28 - 00:31

Kedves Katalin! Teljesen pontosak az ismeretei, a cikk írója pedig nagyot tévedett, nem feltételezem, hogy az orvos mondott volna ekkora hülyeséget. Én jelenleg pajzsmirigy alulműködéssel küszködöm, számtalan vizsgálaton voltam. A TSH értékem 5,1 volt, ami egyértelmű pajzsmirigy alulműködést jelent.

gyöngyi
2012-09-28 - 08:13

Sajnos az én pajzsmirigyem túl működik és göbösödések vannak október 8-án műtenek!A fiam pajzsmirigye alulműködik gyógyszert sze kbé 8 éve Szegedre járok vele! L-Tyroxint szed!150-161 kg között mozog és 16 éves múlott!!! Fogalmam sincs mit tegyek merre menjek a hires Heim Pál korházba is voltunk Norbi segitségét is kértem de tett rám nagy ivben mivel nincs 100000 ft -om a vizsgálatokra!MEG JEGYZÉS KÉNT CSAK ANNYIT KOLLÉGIUMOS A KOLLÉGIUM NEM HIZLALDA ÉS ALIG ESZIK ITTHON IS!Várom a választ mit tegyek hogy ne temessem el 20-éves korában mert a háziorvosom evvel riogat!választ várom és köszönöm!!Gyöngyi!

Solyom András
2012-09-28 - 09:19

A pajzsmirigyem alulműködik, az első vizsgálaton a TSH 17 volt! Gyógyszert kaptam rá, amitől rendeződtek a leleteim és megszűntek a tüneteim is.

L. Hedvig
2012-09-28 - 11:49

Laikus vagyok orvosi témákban, de 12 évvel ezelőtt megállapítottak nálam egy pajzsmirigy túlműködést. Több vizsgálaton átestem, majd befektettek egy ún. izotópkabinba 3 napra. Ez kétszer történt meg, vagyis kétszer kaptam izotópot. Utána 10 évig minden rendben volt, gyógyszert sem kellett szednem. Nemrégiben viszont egy kontrollt kértem, amely megállapította, hogy a TSH szerint alulműködésem van. Most kezdtek gyógyszerezni, bár nem szívesen, de muszáj volt, mert gyorsan felkaptam 7 kg-t. Most viszonylag normálisan beállt minden. (De a fogyás nem indult be…)
Amit hiányolok a cikkben azonban, hogy nemcsak a TSH érték számít, hanem a T4 is, amely mintegy útjelzőként szolgál és hozzájárul a helyes pajzsmirigy működés megállapításához.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások (13) |
| Több

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!