Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. január 08. 08:01 | PP-Eletforma

VIZSGÁLTASD KI!

Pajzsmirigy, a hangulatfelelős

Összecsapnak a fejed fölött a hullámok, és az átlagosnál feszültebb és ingerlékenyebb vagy? Ha ez az állapot nem múlik, nem kell feltétlenül pszichológushoz vagy pszichiáterhez fordulnod, mert meglehet, hogy a pajzsmirigy túlműködése okozza a panaszt.

Milyen vizsgálatokat szükséges ekkor elvégeztetni, és hogy mit kell tenni, ha bebizonyosodik a betegség, arról dr. Békési Gábort, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Már a karácsony előtti hetekben sokan túlpörögtek, rohantak, igyekeztek minél jobban megszervezni a családi ünneplést.  Mindez a kelleténél több stresszel járhat, ám egy idő után általában elcsitulnak a hullámok, és békében várják az ünnepeket. Előfordulhat azonban, hogy a stressz hosszabb idő után sem múlik el. Ez főleg azokra érvényes, akik az év többi napján is feszültebbek, és többet idegeskednek. Ekkor nem árt megnézetni a TSH szintet, ami a pajzsmirigy hormontermeléséről ad felvilágosítást, ugyanis a szerv túlműködése gyakran okoz hasonló tüneteket.

Röviden a pajzsmirigy túlműködésről

A pajzsmirigyzavarok egy részét a szerv túlműködése teszi ki: ekkor a T3 és a T4 hormonok túl nagy mennyiségben vannak jelen, ami komoly hatással van az anyagcsere folyamatokra. A fokozott idegállapot ekkor annak a következménye, hogy a túlműködés hatására a szervezet feszített tempóra kapcsol – mondja dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Szemen szedett pajzsunk
Panaszok széles skáláját eredményezhetik a pajzsmiriggyel kapcsolatos problémák, ám sokan nem gondolnak arra, hogy az elhúzódó szemészeti tünetüket a pajzsmirigy zavara is okozhatja. Pedig e szervünk túl- vagy alulműködése igen gyakran vált ki szemészeti panaszokat

Ez rendszerint a következő tünetekben nyilvánul meg:

  • szapora pulzus
  • idegesség
  • fokozott stresszes állapot
  • magas vérnyomás
  • csökkent meleg tűrés
  • fokozott izzadás
  • normál étkezés melletti fogyás

Mindezeken kívül olykor megfigyelhető pajzsmirigy megnagyobbodás, azaz strúma is, ami akár szabad szemmel is látható és kézzel kitapintható, viszont pontos képet a szerv méretéről és annak állapotáról ultrahangos vizsgálattal lehet kapni.

Nyugtatók és kedélyjavítók helyett tegye rendbe pajzsmirigy működését!

Hogy meg lehessen tudni, hogy mi okozza a fokozott idegállapotot, vérvétel útján szükség van TSH, T3 és a T4 szintjének az ellenőrzésére. A labor tesztet szakember javaslatára kiegészítheti UH, illetve izotópos vizsgálat is. Amennyiben pajzsmirigyzavar okozza azt, hogy valaki a megszokottnál feszültebb és idegesebb, akkor a túlműködést megszüntető gyógyszeres kezelés rövid időn belül csökkenti a kellemetlen tüneteket. Olykor előfordulhat, hogy a gyógyszeres terápia kevésnek bizonyul- ekkor izotópos kezelésre, esetleg műtéti beavatkozásra lehet szükség.

Forrás: Budai Endokrinközpont

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!