Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2012. április 25. 12:03 | PP-Eletforma

MENINGOCOCCUS

Összefogás a gennyes agyhártyagyulladás ellen!

Magyarországon nincs gennyes agyhártyagyulladás járvány, a hatóságok 2011 telén mégis emelkedő, halmozott esetszámot jegyeztek fel. A betegségben gyermeküket elvesztő szülők és gyermekegészségügyi, védőoltási szakértők úgy döntöttek, hogy összefogással tesznek a meningococcus betegség ellen.

A Meningitisz Világnapján információs oldal és gyűjtés indul

Magyarországon nincs gennyes agyhártyagyulladás járvány, a hatóságok 2011 telén mégis emelkedő, halmozott esetszámot jegyeztek fel. A betegségben gyermeküket elvesztő szülők és gyermekegészségügyi, védőoltási szakértők úgy döntöttek, hogy összefogással tesznek a meningococcus betegség ellen. A Dr. Nyerges Gábor Alapítvány közreműködésével informálnak és gyűjtenek a www.meningococcus.hu címen.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Járványügyi osztálya februárban azt állapította meg, hogy „2011 novembere óta a bejelentett meningitis epidemica megbetegedések száma meghaladta a 2005-2009. évekre vonatkozó megfelelő havi középértéket, 2011. novemberben kétszerese, decemberben háromszorosa volt a havi medián értékének.” A 2011 júliusától 2012 januárjáig tartó időszakban összesen 33 megbetegedést regisztráltak, melyek közül 7 halálos kimenetelű volt. A statisztika súlyát azonban leginkább azok érzik, akik közvetlenül szembesültek a meningitisz lehetséges drámai lefolyásával és következményeivel.

Egy eset, amelynek nem lett volna szabad megtörténnie
A 19 éves Somogyi Bence 2011. december 24-én lázzal és influenzás tünetekkel ébredt, amire édesanyjától lázcsillapítót kapott. Szervezete egy ideig látszólag jól reagált a gyógyszerekre, de a láz másnap kora délután visszatért és erősödő fejfájás is társult hozzá. Édesanyja ekkor az ügyeletre vitte, ahol az ismételt vizsgálatok egy ponton már felvetették az agyhártyagyulladás lehetőségét. Bencét december 25-én délután már meningitisz gyanújával kezelték a Neurológiai Klinikán, ahol állapota rohamosan romlott, görcsölt, epilepsziás tüneteket produkált. Késő délután az intenzív osztályra került, ahol alig egy nappal az első tünetek jelentkezése után, operáció közben életét vesztette.

Összefogás a megelőzésért
Bence szülei úgy vélik, ha tisztában lettek volna a betegség gyors felismerésének módjával és a védőoltások létezésével, fiuk most is élhetne. A tragédia arra ösztönözte őket, hogy igyekezzenek minél több fórumon felhívni az emberek figyelmét a meningitiszre. Összefogtak a védőoltások ügyének több hazai szakértőjével, hogy együtt tegyenek a meningococcus betegség megismerését segítő információk terjesztéséért. A kezdeményezéshez szakmai segítséget nyújt Dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója, és Dr. Kulcsár Andrea védőoltási szaktanácsadó, a Szent László Kórház főorvosa.

A Meningitisz Világnapja alkalmából létrejött a www.meningococcus.info és www.meningococcus.hu címen elérhető információs oldal, amely bemutatja a kórokozót, a betegség felismerésének módját és a megelőzés lehetőségeit. A honlap nemcsak azoknak szól, akik többet szeretnének tudni, hanem azoknak is, akik segítenének, hogy a leginkább veszélyeztetett korcsoportokban minél többen kaphassák meg a védőoltást.

A Dr. Nyerges Gábor Alapítvány a Fertőző Beteg Gyermekekért Közhasznú Alapítvány közreműködésével gyűjtést szerveznek, melynek során a jótékony felajánlásokból a szervezet oltóanyagokat vásárol, és amelyet állami gondozottakat nevelő otthonok, gyermekotthonok lakóinak bocsát rendelkezésére.Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!