Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2013. február 08. 09:00 | PP-Eletforma

aktuális

Orvosi tanácsok légcsőhurutra és köhögésre

Amennyiben a vírusoknak sikerül megtelepedniük a hörgők nyálkahártyáján, hamar kialakul a nyálkahártya lokális gyulladása. Megduzzad, sárgás-zöldes, nyúlós váladékot termel, mely összeragasztja a csillószőröket. Ugyanakkor a gyulladás a hörgőgörcshöz is vezet, ami főként gyerekeknél könnyen légszomjhoz vezethet.

A slejm feloldására a pácienseknek naponta -2,5 liter teát kell inniuk. Segítik ezt a hatást a borostyánlevél (nyákoldó), az eukaliptusz (szintén nyákoldó, stimulálja a csillószőröket) és a kakukkfű (görcsoldó) kivonatok. A grépfrútmag kivonata természetes antibiotikumként megakadályozza a csírák szaporodását. Szintén jótékony hatásúak a mellkas borogatások és a gőzfürdők.

Szirup, spray vagy tabletta – mi a legjobb?
A köhögés elleni szirup hatékony, akár a torokból, akár a hörgőkből jön a köhögés. Köhögési inger esetén a szopogatós tabletták az ideálisak, mert a hatóanyag így marad legtovább az érintett helyen.

Mikor van értelme a köhögéscsillapítóknak?
Amennyiben a köhögés túlságosan hevessé válik, károsítja a nyálkahártyát, és nem hagyja aludni a pácienst, érdemes úgynevezett köhögéscsillapítót szedni. Mivel azonban ezek a szerek megakadályozzák a nyák felköhögését, nem szabad őket nyákoldókkal együtt bevenni. Az a legjobb, ha napközben nyákoldót, este pedig köhögés csillapítót alkalmazunk.

Mikor van szükség antibiotikumra?
Mivel a bronchitis kiváltó oka 90-95 százalékban vírus, az antibiotikumos kezelésnek nincs értelme. Csak akkor ír fel az orvos antibiotikumot, ha az eredetileg vírusfertőzéshez még egy bakteriális fertőzés is társul (ilyenkor beszélünk felülfertőződésről).

Hogyan előzhető meg a bronchitis?
A felsőtest hideg vízzel való lezuhanyozása (Kneipp módszer) felére csökkenti a fertőzések számát, az állóképességi sport csökkenti a lélegzetvételek számát – ez kíméli a tüdőt. Ha ezen kívül a lakásban gondoskodunk a magas páratartalomról, tényleg mindent megtettünk a hörgők egészségéért!

Érdemes kúraszerűen immunerősítő teát inni, pl. lapacho kéregből, macskakarom kapszulát, grépfrútmagcseppet, noni és shii take gomba kapszulát szedni.

Fontos a légzőtorna és a rendszeres relaxáció is. No és persze nem szabad dohányozni, dohányosok között sokáig vagy rendszeresen tartózkodni. A légkondicionálás és a gyakori vagy hosszabb ideig tartó repülőút is kedvez a bronchitisnek.

szerző:

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Homeopátia, neurálterápia, böjtkúra
Életmód-tanácsadás, fitoterápia,
Biológiai daganatkezelés…

www.balaicza.hu

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!