Facebook hozzászólás
288

Nem kell hozzá Colombus!

Maga az élet és az ételcsoda a tojás! A Tojásszövetség a Tojás Világnapja alkalmából rehabilitálta az évtizedekkel ezelőtt tévesen elítélt tojást, és neves szakértők körében felfedte a korábbi tévedés eredetét. A szövetség állítja: napi 3 tojással az ajánlott vitamin- és ásványianyag-szükséglet több mint egyharmada fedezhető!

Tojások, Kép: publicdomainpictures
Kép: publicdomainpictures

A Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége, mely a hazai tojástermelők döntő részét tömöríti, évek óta szembesül a problémával, hogy nálunk csökken a tojásfogyasztás. Az elmúlt 30 évben 30%-kal esett vissza a kereslet. Ennek egy régi téves beidegződés az oka, amely a magyar emberek fejében gyökeret vert, és ami kiirthatatlannak tűnt. A szövetség ezért hosszú ideje küzd azért, hogy megismertesse a fogyasztókkal ennek a tökéletes tápláléknak a valódi arcát.

A tévedés oka

3 súlyos tévhit a koleszterinről
A „csendes gyilkos” minden harmadik magyart érint, ám mégis keveset tudunk róla, vagy éppen rosszul. A koleszterinnel kapcsolatos három tévhited oszlatunk most el.

– 1984-ben az Egyesült Államokban az egyes számú hírmagazin márciusi száma – TIME – a következő címlappal jelent meg. – mondja Prof. Dr. Sütő Zoltán, a Kaposvári Egyetem tanára. – A címlapon két tükörtojás, alatta szomorú száj szalonnából, hatalmas betűkkel a cím: Koleszterin – és egy rossz hír! A hosszú cikk tudományos adatokkal igyekezett alátámasztani, hogy a tojás koleszterintartalma a felelős a szív és érrendszeri halálozásokért. A magazin egyik legismertebb száma futótűzként járta be az egész világot, a hír bombaként robbant és a tojásnak „befellegzett”. Legalább is egészen addig, míg 15 évvel később, 1999. szeptember 6-án ugyanez a TIME magazin egy ellenkező címlappal jelent meg: tükörtojás szemek és mosolygó dinnyeszelet száj, mellette a cím: Koleszterin – van egy jó hírünk. És egy újabb értekezés arról, hogy félreértés történt, minden, amit eddig állítottak, téves. Ám a tojás alapvető megítélése a mai napig a több mint 30 évvel ezelőtti cikk hullámverését szenvedi. –

Nevető tükörtojás, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A koleszterin tévhit

Már az is alapvető téveszme, hogy a koleszterin rossz. Koleszterin nélkül ugyanis az emberi szervezet egyáltalán nem is létezne, olyannyira szüksége van rá, hogy ha kívülről, az állati eredetű táplálékból nem jut hozzá, szükségletét képes saját maga is megtermelni. A koleszterinnek két fő típusa van: az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) és a magas sűrűségű lipoprotein (HDL). Előbbit gyakran „rossz”, míg utóbbit „jó” koleszterinnek is nevezik. Számos élelmiszer tartalmaz koleszterint – többek között a tojás és a máj is –, azonban az élelmiszerekben jelenlévő élelmi koleszterin a legtöbb esetben nem befolyásolja a vér koleszterinszintjét, szemben az elfogyasztott zsír fajtájával és mennyiségével. Az élelmi zsír lehet telített vagy telítetlen. A káros koleszterinszint növekedésében pedig a telített zsírok és a transzzsírok szerepe a kiemelkedő, ezzel szemben a telítetlen zsírok, mint pl. a tojásban található zsírsavak kétharmada, éppen csökkentik a vér koleszterinszintjét.

Tökéletes táplálék
A tojás már ősidők óta a humán táplálkozás egyik legszervesebb részét képezi, tápanyag-összetétele valóságos kincsesbánya a szervezetnek. Igazi szuperétel: biológiai értéke 100, az anyatejével azonos. 40 féle fehérjét tartalmaz, köztük baktericid, erős antigén és vérnyomáscsökkentő hatásúakat is. 18 féle aminosavat, amiből 9 esszenciális. Egy fehérje- (6-6,7 gr/tojás) és egy vitamin bomba (A, D, E, B1, B2, B5/pantoténsav, B6, B9/folsav, B12-vitamin). Mikroelemben rendkívül gazdag (Fe, Zn, Cu, Mg, J, Se, Ca, P, K). Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat. D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben. Maga a D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin.

– A tojásban található koleszterin szerepe rendkívül fontos, a máj ugyanis a koleszterinmolekula átalakításával termeli az epesavat, amely jelentős funkciót tölt be az emésztésben, az emésztőrendszer szerveinek működésében, a zsírok és zsíroldékony anyagok forgalmában, a már fölöslegben maradó koleszterin eltávolításában, az egészség megőrzésében és a szervezet fiziko-kémiai védekezésében – állítja Dr. Csiki Zoltán, egyetemi docens, belgyógyász, gasztroenterológus, immunológus, klinikai farmakológus szakorvos. – Mindezen feladataikat az epesavak viszont csak akkor tudják jól ellátni, ha étkezésünk kellő mennyiségű (de nem túlzó) zsírtartalmával elérjük az epe(hólyag) tökéletes kiürülését reggel és lehetőleg még egyszer, késő délután. –

 

 

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Buja növényzet, dúsan zöldellő pázsit? Vajon mi lehet a titka?

Valljuk be bátran, hogy mi, a kertünk szerelmesei már hatalmas izgatottsággal várjuk, hogy végre valóban…

Íme, 2024 legjobb ötletei lakberendezéshez

Ha te is nyitott vagy az újdonságokra, szívesen dekorálod a lakásodat, és érdekelnek a legújabb trendek a…
1 / 3 451

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!