Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. december 30. 08:00 | PP-Eletforma

A LÉLEK TÜKRE

Nem biztos, hogy a pezsgőtől vörös

A vörös szemek nem mindig jelentenek komoly problémát, de az esetek többségében kezelésre szorulnak. Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész orvosa szerint nem kizárólag kötőhártya-gyulladás állhat a tünet hátterében.

Szemcsppentős hölgy, Kép: Oxygenmedical

Kép: Oxygenmedical

Kötőhártya-gyulladás és más okok

A “vörös szem” jelenség akkor alakul ki, amikor a szemben lévő erek kitágulnak, így a szem fehérje „véreressé” válik. Ez az esetek többségében nem zavarja a látást, de kívülről nézve mindenképpen zavaró látvány, amely mögött leggyakrabban az alábbi okok állnak:

– fertőzések, gyulladások (kötőhártya-, szaruhártya-, ínhártya-, szivárványhártya-gyulladás),
– allergiás reakció,
– zöldhályogos roham,
– ritka kórképek,
– szemszárazság.

A kötőhártya-gyulladás meglehetősen gyakori, a szem felületén lévő membrán – a kötőhártya – betegségét jelöli, amelyet okozhat baktérium és vírus is. Néha általános fertőzések (pl. influenza vagy megfázás) velejárója is lehet. Szezonális vagy kontaktallergia is okozhat szemvörösséget. Ezen kívül fizikai, kémiai irritáció miatt is kialakulhat. Ez utóbbi esetben – hideg vizes kimosás után – orvoshoz kell fordulni.

Orvosi és házilagos kezelések kötőhártya-gyulladás esetén

Tudni kell, hogy a kötőhártya-gyulladás döntő részben orvosi segítség nélkül is meggyógyul. Antibiotikumos kezelést csak szakember rendelhet el, ráadásul vírusfertőzés esetén ez nem is szükséges. Az allergia kezelésére szintén rendelkezésre áll számos szemcsepp, ám a hatékony választásban a szemorvos segíthet.

Folyékony arany
Több, mint 200 ezer hektárnyi argánfa ültetését tervezi a marokkói kormány. Mi sem bizonyítja jobban az argánolaj töretlen előretörését a kozmetikai piacon, minthogy az egyre növekvő kereslet miatt az őshaza ilyen komoly figyelmet fordít újabban a növényre. Lefekvés előtt Catherine Zeta-Jones is pár csepp argánolajjal keni be az arcát. 

Otthon is sokat tehetünk a kellemetlenségek enyhítéséért. Ilyenkor érdemes kerülni a sminkelését, a kontaktlencse viselését. Fokozottan kell ügyelni a higiéniára, a gyakori kézmosásra, és jó hatású lehet a meleg vizes szemborogatás is. Ha tudjuk, hogy allergia áll a kötőhártya gyulladás mögött, ajánlatos a gyakori ágyneműcsere, a lefekvés előtti mosakodás és a gyakori műkönnycsepp használata.

Mi miatt lehet még vörös a szem?

– A kötőhártya-gyulladáson kívül más okok is állhatnak a szemvörösség hátterében. Ilyen például a szemhéjszéli gyulladás, amely viszkethet, éghet, a szemhéjon hámlás is jelentkezhet. Az ínhártya gyulladás hátterében gyakran ízületi betegség szerepel. A kezelés lényege a kiváltó ok megszüntetése. Bár ezek többnyire nem súlyos kórképek, orvosi kezeléssel gyorsabban elmúlnak a tünetek és kivédhetők az esetleges szövődmények – hangsúlyozza dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész orvosa.
A füst, a monitorhasználat, a kontaktlencse viselése miatt kialakult szárazság is szemvörösséggel jár, ennek megelőzésére és kezelésére alkalmasak a gondosan megválasztott műkönny-készítmények.
Tisztában kell lenni azzal, hogy komoly szembetegségek is okoznak szemvörösséget. Azért is fontos a szemészeti vizsgálat, hogy kizárható legyen a szaruhártya-fekély, a glaukóma vagy az uveitis, amely a szivárványhártya, a sugártest és az érhártya gyulladásos betegsége. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha a szemvörösség mellé fájdalom, fényérzékenység társul, illetve olyan általános tünetek jelentkeznek, mint fejfájás, hányinger, hányás, gyengeség.

(Forrás: oxygenmedical.hu)

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!