Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2009. február 12. 16:00 | PP-Eletforma

RAGYA

“Ne nyomd, mert csúnya vége lesz!”

A kamaszkori pattanások dühítőek, zavaróak, de azt a néhány évet valahogy túl lehet élni valahogy. Mit tegyünk, ha felnőtt korban gyulladt a bőr?

Tizenéves korban nem ritka jelenség a pattanásos bőr, az androgén nevezetű hormonnak köszönhető a kialakulásuk. Ha nem megfelelően kezelik őket, koszos kézzel birizgálják, nyomkodják, begyulladhatnak, helyükön sebek, hegek keletkezhetnek. Ezért a kamaszok legjobban teszik, ha szakemberhez fordulnak, szükség szerint havonta, kéthetente. A kozmetikus kitisztítja az arcbőrt, amit otthon a megfelelő tisztító folyadékkal, tonikkal, tejjel kell minden reggel és este lemosni, és krémmel ápolni.

A hormonháztartás helyreálltával a pattanások eltűnnek – vagy nem. Sok felnőtt is küzd a gyulladt pattanásokkal, főként azok, akik koszos levegőjű nagyvárosban élnek, a szennyeződés ugyanis gyorsan eltömíti a pórusokat. Ugyanez vonatkozik a cigarettafüstre, ami akkor is árt, ha csupán passzívan szívja valaki. Ezért fontos a napi kétszeri arclemosás: egy este, ami természetesen a napközben összeszedett kosztól szabadítja meg a bőrt, egy pedig este, ami a távozott méreganyagokat mossa le.

Mindenképpen olyan terméket válasszunk, ami bőrtípusunknak megfelelő. Akinek zsíros a bőre, hajlamosabb a pattanásosodásra, ezért kérdezze meg kozmetikusát, milyen készítményt ajánl. A túlságosan kiszárított bőr is veszélyes, hiszen így nem lesz képes védekezni. Érdemes hetente egyszer-kétszer az elhalt hámréteget is letisztogatni: vagy lehúzható arcmaszkkal, vagy bőrradírral. Otthon is könnyűszerrel készíthető bőrradír, csupán búzadarát kell összekeverni egy kis olívaolajjal, vagy joghurttal, és máris kész a házipatika csodája. Egy leforrázott almaszelet, a paradicsom-, vagy az uborkapakolás szintén csodákra képes.

Aki nem akar pattanásos lenni, igyon sok vizet, egyen kevesebb fűszeres ételt és csokit. És ne stresszeljen, mert egy-egy szép termetes, gyulladt pattanás az idegeskedés miatt akkor is megjelenik, ha amúgy nem vagyunk hajlamosak rá. 

Ha nem segítenek sem a csodaszerek, sem a kozmetikus, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz, aki valamilyen tablettával megoldhatja gondjainkat.

DPA

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!