Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2011. május 02. 21:55 | PP-Eletforma

GOMBÁSODUNK!

Napjaink egészség-kultusza terjeszti a körömgombát

A fitness és wellness-kultúra terjedésével a fiatalok körében is egyre gyakoribb a körömgomba előfordulása. A fertőzés sok betegnél radikálisan rontja az élet minőségét, szövődményei pedig halálhoz is vezethetnek.

A bőr gombás megbetegedései előfordulásukat tekintve az egyik leggyakoribb betegségnek számítanak az egész világon, sőt a különböző felmérések erősen növekvő tendenciát mutatnak.

Paradox módon napjaink "egészség-kultusza" sem kedvez a betegség visszaszorítására tett törekvéseknek. A higiénés szokások megváltozása, pl. az eltúlzott kozmetikum-használat, gyakori fürdések gyengítik a bőr természetes védekező rendszerét. Mind a kiszáradt, mind a nedves bőr kiváló táptalaj a fertőző gombák elszaporodásának. Uszodák, szaunák, tornatermek közös zuhanyozóinak látogatottsága egyre nő, az ezeket használók között a bőrbetegség, gombásodás gyorsan terjed korra és nemre való tekintet nélkül.

Gyógyításukra a bőrgyógyászok általában komplex terápiát javasolnak: tablettákat, krémeket és a mellékhatás nélküli, kényelmes körömlakkot.  

Korunk civilizációs népbetegségéről van szó. Egyes felmérések szerint a magyar lakosság kb. 54%-a átesett már valamilyen gombás fertőzésen, nagyon sokan tartósan, vagy visszatérően szenvednek tőle. Ezek a betegségek maguktól nem gyógyulnak, kezelés nélkül általában egyre több szervet érintve terjednek. A tartósan fennálló fertőző gombásodás a szervezetben súlyos szövődményeket okozhat, pl. a test különböző területein ekcémát, súlyosabb esetben orbáncot, különféle gennyes sebeket, érgyulladást. 

A láb- és kézkörmök gombásodása a leggyakoribb bőrgyógyászati panasz. Az összes körömbetegség 50%-a gombás eredetű. A fertőzések 80-90%-a a lábkörmöket, 10-20%-a a kézkörmöket érinti. Ennek oka egyrészt a lakosság elöregedése (60 éves kor fölött a körömgomba előfordulása 30% feletti), az előrehaladó korral szaporodó hajlamosító tényezők (cukorbetegség, keringési zavarok, az immunrendszert gyengítő betegségek és kezelések) megjelenése, másrészt kulturális szokásaink megváltozása (terjedő fitness és wellness-kultúra, gyakori uszoda és szauna használat). 

A körömgombát fonalas, penész vagy sarjadzó gombák okozzák és rendszerint ezek, a lábujjak között (esetleg évek óta) megtelepedett kórokozók betegítik meg a körömlemezt is. Először egy-két körmön jelentkezik a betegség, majd a szabad szél felöl a többi köröm is befertőződik. A gombás köröm legtöbbször fájdalmatlan, vagy enyhe tünetekkel mutatkozik, a betegek többsége esztétikai problémaként kezeli és nem fordul időben orvoshoz.

 Amikor a fertőzés több körömre kiterjed, esetleg újra ráterjed az ép bőrfelületre, már fokozottan jelen van a szövődmények lehetősége. A gombás körmű beteg az egész környezete számára komoly veszélyforrás (közös törölközők, ágyneműk, padlószőnyegek, körömvágó ollók használatával), emiatt fontos a kezelés időben való elkezdése. 

A gombás köröm fénytelen, megvastagodik, letöredezik, alatta sárgás, morzsalékos szarumassza halmozódik fel. A kiterjedt fertőzés sok betegnél jelentősen rontja az élet minőségét: nehéz járás, kellemetlen érzés, fájdalom, cipővásárlási nehézségek és szégyenérzet léphet fel a körmök kinézete miatt. A lábkörmök gombás fertőzése másodlagos bakteriális fertőzésekre is hajlamosít, a köröm torzulása pedig a körömágyat károsíthatja. A torz köröm negatívan befolyásolja a szabadidős, vagy versenysport tevékenységet is.

Idős betegek más, meglévő betegségeire is kedvezőtlenül hat a fertőzés, a fájdalmas, rossz állapotú körmök gátolhatják a mozgást, ezáltal a perifériás keringés is romlik, utat nyitva a még komolyabb egészségi problémáknak, szövődményeknek. 

Az elhanyagolt, súlyos eseteknél a megfelelő terápia kiválasztásához gombatenyésztésre, kórokozók kimutatására van szükség. A bőrgyógyász a külsőleg alkalmazott szerek mellett szájon át szedhető, gombaellenes gyógyszerek alkalmazását rendeli el. Ilyen esetekben már nem várható gyors gyógyulás, 3-12 hónapos kezelés is szükségessé válhat.

Ezeknek a gyógyszereknek hosszú ideig tartó, kúraszerű alkalmazása sajnos nem kevés mellékhatással is járhat (pl. emésztési zavar, allergiás tünetek megjelenése, súlyosabb esetben májkárosodás), valamint az idős korosztály által szedett sok egyéb gyógyszerrel létrejövő veszélyes kölcsönhatásokat is figyelembe kell venni. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a tablettáknak igen borsos az ára, a teljes kúra igen költséges volta miatt sokszor éppen a betegek legveszélyeztetettebb rétegének nem érhető el. 

A körömgombásodás leggyakoribb – a szabad körömszél felöl a körömágy felé terjedő – formájának helyi kezelése ma már egy korszerű, a mai ismereteink szerint valamennyi gombafajtát elpusztító (orvosi szakkifejezéssel: fungicid) körömlakkal is lehetséges. Ezt a gombaölő lakkot hetente egyszer kell felvinni a beteg körmökre, hatóanyaga áthatol a körömlemezen át a fertőzött körömágyig. Hatását az első alkalmazástól fokozatosan fejti ki, elpusztítja a fertőző gombát. A kezelést addig kell folytatni (kézkörmön kb. 3-6 hónapig, lábkörmön kb. 6-12 hónapig), amíg az erős és egészséges köröm teljesen le- és vissza nem nőtt.

A körömlakkal végzett helyi kezelés akkor igazán eredményes, ha a köröm kétharmadánál kisebb terület beteg. Jól kombinálható a belső gyógyszeres kezeléssel is, növeli a körömgombásodás gyógyulási arányát, illetve lerövidülhet a belső kezelés ideje.

A gombaölő lakk használata igen egyszerű, biztonságos, kényelmes, heti 5 percet vesz igénybe. Az ára is kedvezőbb a belső gyógyszeres kezelésnél (1 üveg lakk 2 körömre számolva 3-4 hónapig elég). Könnyen kezelhetősége miatt kifejezetten ajánlható sportolóknak, időseknek, gondozásra szorulóknak. 

A körmök gombásodásának megelőzésére legfontosabb a lábhigiénia betartása. A gondos mosakodást, gondos törölközésnek kell követnie, majd természetes alapanyagú, jól szellőző ruhaneműk és jó anyagból készült, nem szoros lábbelik viselése javasolt. A fertőzésveszély minimálisra csökkentése céljából strandokon, nyilvános fürdőkben, zuhanyozókban mindenképpen papucsot kell használni! 

Az előbbiekből kiderült, hogy a gombásodás, a láb- és kézkörmök fertőződése nem egyszerű kozmetikai probléma, hanem súlyos, az egészséget veszélyeztető kór, amely kihathat a beteg érzelmi és családi életére, szociális és foglalkoztatási helyzetére egyaránt. 
 

Szerző: Dr. Körmendy Miklós bőrgyógyász főorvos

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!