Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2009. december 22. 12:42 |

WELLNESS

Mitől mások a natúr- vagy biokozmetikumok?

Legyen szó táplálkozásról, bőrünk, hajunk ápolásáról, egyaránt fontos a természetes és vegyszermentes alapanyagok használata. S bár a bioételeknek már nálunk is szép számú híve van, a natúr- és biokozmetikumokkal még csak barátkozunk.

Kutatások régen igazolták, hogy az egyes kozmetikumokban lévő szintetikus illatosító- és konzerválóanyagok, fényvédő- és emulgálószerek nemcsak külsőleg, a bőrre, hajra, hanem – túlzott érzékenység esetén – hosszas használatuk a szervezet egészére is károsan hathatnak. Ezért is érdemes megismerkedni a bio- és natúrkozmetikumokkal, melyekből egyre többféle kapható nálunk is. Sőt, már itthon is készülnek hasonló termékek, és vannak köztük minősítettek is.

Ha natúr- vagy biokozmetikumot

vásárolunk, csakis olyan mellett döntsünk, amelyen szerepel a tanúsítást végző szervezet neve. Ezenkívül mindig alaposan tanulmányozzuk át a készítmény összetevőit, ezek arányát. Ha nincs magyar nyelvű útmutató, ne vegyük meg a terméket! – intenek a szakemberek. Ez azért fontos, mert vannak a piaci kínálatban olyan – bio, natúr, fito stb. jelzővel ellátott -kozmetikumok is szép számmal, melyek nagyrészt hagyományos szintetikus alapanyagokból készülnek, és csupán minimális bennük a természetes összetevő. Csakis megbízható helyről vásároljunk, és nem árt a már jól ismert, bevált márkák közül választani. A kozmetikumok összetételét ugyanis a forgalomba kerülésük után nem ellenőrzik rendszeres szúrópróbával: erre csak tanúsításukkor és akkor kerül sor, ha valamilyen panasz érkezik velük kapcsolatban a kontrollt végző szervhez. A megbízható, nagy, külföldi cégek – például Anne Lind, Fitne, Dr. Hauschka, Lavera, Logona, Sante, Weleda – natúrkozmetikumai a német BDIH (Német Gyógyászati, Reformáru és Testápoló Szerek Gyártóinak Ipari és Kereskedelmi Szövetsége) emblémáját viselik, és megfelelnek a szigorú előírásoknak, így bátran kipróbálhatjuk őket, persze közülük is elsősorban a saját bőrtípusunkra valókat.

Hogy miben mások

az ellenőrző szerv emblémájával ellátott natúrkozmetikumok, mint hagyományos társaik? A legfontosabb tulajdonságuk, hogy nem tartalmaznak szintetikus színező-, illat- és konzerválóanyagokat, szilikont, paraffint és egyéb kőolajszármazékokat. A készítésükhöz felhasznált növényi alapanyagok – gyógynövények, zöldségek, gyümölcsök -, melyek nagy részben ellenőrzött biokertészetekből származnak, vagy vadon teremnek, kevesebb mellékhatást okoznak, mint a szintetikus alkotóelemek. S ugyanez mondható el az élőállati anyagokról, a tejről, a méhviaszról vagy a gyógyvizekről. Előírás az alapanyagok legkíméletesebb feldolgozása is, valamint a környezetbarát gyártási eljárás, a génmanipuláció teljes mellőzése. Tartósításuk természetes – például illóolaj, antioxidánsok – és úgynevezett természetazonos anyagokkal – például benzoesavakkal, szorbinsavakkal és ezek sóival – történik, és a csírátlanításhoz is tilos a radioaktív besugárzás. Csomagolásuk környezetbarát, újrafelhasználható.

Az itthon gyártott,

bio- és ökojelzéssel forgalomba került kozmetikumok minősítését – miként az élelmiszerekét is – a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. végzi, így ezt a védjegyet kell keresni. Mivel azonban nálunk a természetes összetevőjű kozmetikai készítmények előállítása igencsak gyerekcipőben jár, eddig mindössze egy-két termékcsalád szerezte meg a biominősítést. Ennek oka a szakemberek szerint egyrészt a hazai egységes jogszabály hiányában, másrészt a túl szigorú követelményekben keresendő. Előírás például a „bio" jelző használatával kapcsolatban, hogy az alapanyagok több mint 95 százalékának ökológiai gazdálkodásból kell származnia. Ha ennél kisebb – mondjuk csak 70 százalék körüli – az arány, már nem kaphatja meg a „tiszta" biominősítést. Bőrünk, hajunk – végső soron egészségünk – védelmében érdemes hát kipróbálni a természetes kozmetikumokat is, hiszen áruk nem magasabb, mint némely hagyományos samponé, arckrémé, testápolóé.

A shea vaj

A Közép-Afrikában honos fa, a karité csonthéjas, diószerű terméséből nyert shea vajat a natúrkozmetikum-gyártásban már régóta használják. A gyümölcsnek magas (60-70 százalékos) a zsírtartalma, amit hidegsajtolással vonnak ki. A technológiának köszönhetően a kinyert, édeskés illatú, természetes eredetű, kiváló gyógyhatású növényi zsiradék rendkívül gazdag telített és telítetlen zsírsavakban, A-, E- és F- vitaminban. Megfelelően tárolva hosszú ideig megőrzi vitamintartalmát és antioxidánsait, de a minőségét is: nem avasodik. Felhasználása rendkívül széles körű: más összetevők hozzáadásával készülnek belőle arckrémek, frissítő tonikok, arctejek, helyreállító, kondicionáló hajpakolások, száraz hajat lágyító samponok. Előnye, hogy gyorsan felszívódik, intenzíven hidratál, így kiváló szere például a túl száraz arcbőrnek, és számos bőrbetegség gyógyításában is eredményesen alkalmazható, használatával gyorsan csökkenthetők az ekcémás és a pikkelysömörös bőr tünetei, megakadályozható a betegségek kiújulása. Enyhíti az allergiás reakciókat, s gyulladáscsökkentő hatása révén kiváló bőrkiütésekre, rovarcsípésekre is. Elősegíti a kirepedezett bőr puhulását, gyógyulását, kisebb égési sérülések esetén pedig a bőr regenerálódását. Mivel 5-6-os természetes fényvédő faktorral rendelkezik, a napozáskor jól védi a bőrt a leégéstől. Rendszeres használatával elkerülhető az úgynevezett terhességi csíkok kialakulása is. Nálunk is sokféle shea vaj alapú kozmetikai készítményt árulnak, de kapható eredeti, finomítatlan, vegyszerektől és illatanyagoktól mentes shea vaj is, amit akár önmagában is használhatunk, de valamilyen szintén természetes anyag (mandula- vagy kókuszolaj) hozzáadásával házilag is készíthetünk belőle testápolót.

Illusztráció: Holland Virágiroda

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2009/5. számában jelent meg.

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!