Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
Megosztás:
2008. május 27. 16:00 | PP-Eletforma

TAR-TALOM

Mitől kopaszodik egy 20 éves fiú?

Sok férfi már húszéves korában tapasztalja, hogy haja ritkulni, hullani kezd. A Szlovákiában végzett kutatások azt mutatják, hogy a 18 évnél idősebb férfiak 27 százalékának kevesebb a haja, mint szeretné, 16 százalék kifejezett hajhullást észlel, s 36 százalék tart attól, hogy hamarosan több haja hullik ki, mint szeretné .

A haj a bőr terméke, akárcsak a köröm, az izzadság- vagy faggyúmirigyek. Feladata az, hogy védje a bőrt a hidegtől és a nedvességtől. A bőr alatti részben található hajhagymából nő ki. A hajhagymák száma és minősége már a születés pillanatában adott, s később nem lehet befolyásolni. Egy átlagember hajhagymáinak száma 100 000, ám a világos hajúaknak valamivel több, 140 000 hajhagymájuk van, a vörös embereknek valamivel kevesebb, kb. 80 000.

Minden hajszálnak megvan az élettartama, a szakemberek feltételezése szerint ez 2-7 év. Minden hajszál szüntelenül megújul: a régi kihullik, s helyette új nő. Ez a ciklus három fázisban megy végbe: az aktív növekedés, az étmeneti időszak és a nyugalom szakaszában.

Az aktív növekedés 5 évig tart, s ilyenkor még megvan az összes hajszál 85 százaléka. Ezt követi az átmeneti időszak, amely két hétig tart. A hajgyökér ilyenkor fokozatosan elhal. A haj ezután három hónapos nyugalmi szakaszba kerül: ekkor a hajhagymából új haj nő ki, amely kiszorítja a régit.

Általában a 20 és 30 éveseknek a legjobb minőségű a hajuk, ilyenkor egy négyzetcentiméteren 600 hajhagyma van. Később fokozatosan csökken ez a szám, a férfiak esetében genetikai adottságaiknak köszönhetően gyorsabban.

A tesztoszteron a hibás

A legújabb tudományos kutatások azt bizonyítják, hogy az estek több mint 95 százalékában a hajhullást hormonális és genetikai tényezők váltják ki. Épp a férfiak vannak kitéve a dihidrotesztoszteron (DHT) hatásának, ez az anyag a testben a tesztoszteronból képződik.

Naponta 60-90 hajszálnak kellene kihullania. A foltos hajhullást, az ún. alopéciát több tényező befolyásolja. Főleg az öröklött tényezők, az életmód és a környezet. A sokáig tartó stressz, diéta, dohányzás, akut és krónikus betegség is meggyorsítja a hajhullást.

A fő tényező mégis a férfi nemi hormon, a tesztoszteron. Ismeretes, hogy kopasz fej nőknél gyakorlatilag nem fordul elő. Nem betegségről van szó, ellenkezőleg: a férfiasság kifejezőjéről, mert azoknál a férfiaknál fordul elő, akiknek szervezetében sok a tesztoszteron és a DHT, amely lerövidíti a növekedési fázist, s a haj következtében törékenyebb, világosabb lesz, gyakrabban hullik. A jelenség a serdülőkor után bármikor jelentkezhet. A legújabb tanulmányok azt bizonyítják, hogy a hajhullást és a kopaszságot hatékonyan épp az 5 alfa reduktáz enzim blokkolásával lehet megakadályozni.

Hogy ne hulljon

Azoknak a férfiaknak, akik észreveszik, hogy hullik a hajuk, azonnal tenniük kellene valamit. Helyes gondozással kívülről és belülről is táplálni kell a hajat. Vagyis cinkben, szelénben, B-vitaminokban gazdag ételeket, férfiaknak készült speciális táplálékkiegészítőket kell fogyasztani és aktivizáló sampont használni. Próbálja ki a kettős FOLIXIL programot, amely kifejezetten a férfiaknak szól, és kívülről-belülről táplálja a hajat. A tabletta sörélesztőt, szőlőmag-kivonatot, és zöldteát tartalmaz, amely blokkolja az 5 alfa reduktáz enzimet, s hatására a tesztoszteron nem tud DHT-vé alakulni. Táplálja a hajat, és meggátolja hullását. Az aktiváló sampon erősíti a hajszálat, serkenti a növekedést. Selymes és fényes lesz tőle a haj. Van benne csalán-, zsálya-, gyömbér- és rozmaringkivonat. Mindkét termék a gyógyszertárban vásárolható meg. (még több információ www.folixil.cz) (pr-k)

 www.ujszo.com

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!