Facebook hozzászólás
501

Mitől vagyunk másnaposok?

Fejfájás, hányinger, kivörösödött, duzzadt arc, szívdobogás – a másnaposság tüneteivel ébredni nem a legkellemesebb, de sajnos, a legtöbbünk által ismert érzés. Viszont az már kevesünknek jut eszébe, hogy a görbe este utáni szokásos tüneteket azok is produkálhatják, akik feleannyit ittak, mint mi.


Kép:sxc

A hisztamin a hisztidin nevű aminosav – elsősorban baktériumok hatására történő – lebomlásából keletkezik. A szervezetben természetes módon a DAO-enzim bontja le: ha ez az enzim nem működik megfelelően, túl kevés, vagy teljesen hiányzik, akkor nem tudunk a hisztaminnal megbirkózni, és sokféle tünet alakulhat ki: fejfájás, migrén, könnyezés, szemviszketés, orrfolyás, bőrkiütés, emésztési problémák és gyakori gyomorgörcsök. Ezek mind utalhatnak hisztaminérzékenységre.

A másnaposság tüneteinek kialakulásának több különböző és egymást erősítő oka van. Az egyik, hogy a bornak, akárcsak a likőröknek, a pezsgőnek, magas a hisztamintartalma. Lalátka Olívia dietetikus  a Mirage étteremben szervezett beszélgetésen kifejtette, hogy a hisztaminérzékenység a teljes népesség 1-2 százalékát érinti, és főleg a 40 év körüli nők között a leggyakoribb. Az ételnaplózás segíthet a hisztaminózist kiváltó ételek felderítésében. Egy-két ételről könnyen lemondunk, de nem kell megijednünk akkor sem, ha többféle étel is problémát okoz.  A hisztaminbontó DAO enzim pótlásával újra élvezhetjük a kedvenc sajtunk és borunk ízét, másnaposság nélkül.

A fehérbor kíméletesebb
Beck Tibor sommelier elmondta, hogy a fehérborokban kevesebb a hisztamin, a sok éve érlelt vörösborokban viszont extrém sok hisztamin is lehet. A siller-kadarka vagy a rozé borok viszonylag „kíméletesek”. Beck Tibor elmondta még azt is, hogy a borásztársadalom nem tud a hisztamin- érzékenységről, nem beszélnek róla.

A másik ok, hogy az alkohol gátolja a szervezetben a hisztamin lebontásáért felelős DAO-enzim működését. Tehát a másnaposság sokszor nem más, mint egy hisztaminreakció, ami abból adódik, hogy a magas hisztamintartalmat nem tudja lebontani a szervezet, mert az alkohol gátolja az enzim működését. Az alkohol minden formájában blokkolja a DAO-enzim működését – akárcsak a kakaó, a tea, az energiaitalok és még vagy százféle gyógyszer. A vörösbor különösen magas hisztamin tartalma miatt nem csoda, hogy különösen megszenvedjük a másnaposság tüneteit egy átborozott este után.

A bor mellett a sörnek és a pezsgőnek is magas a hisztamintartalma. Ahogy a különféle sajtoknak is, mivel a hisztamin érleléssel, tárolással, erjesztéssel szaporodik az élelmiszerekben. Ezeken túl a savanyú káposzta, a füstölt, pácolt, szárított húsok (sonka, kolbászok, szalámik, halak), a mustár, a torma, az élesztő és az azzal készült termékek is gazdagok hisztaminban, csakúgy, mint sok gyümölcs és zöldség, például az eper, az alma, a paradicsom, a padlizsán, a kivi, a spenót vagy az ananász. Vannak olyan élelmiszerek, mint a csokoládé, amelyek viszont a hisztamin felszabadulását váltják ki a szervezetben, hasonlóan számos gyógyszerhez.

A diéta lehet megoldás, ahogy az is, hogy valaki teljes mértékben távol tartja magát az alkoholos italoktól, a sokféle hisztamintartalmú ételtől. De van más lehetőség is: az enzimpótlás. Hisztamin-intoleráns betegek orvosi vizsgálatok során véletlenül fedezték fel a DAO-enzimet, amely a hisztamin lebontásáért felelős. Ezt az enzimet ma már pótolni is lehet. Nem kell tehát lemondani a kedvenc ételeinkről, sem a fehér asztal körüli jó társaságról. (Természetesen másnaposság ellen is vannak házi praktikák! Itt mutatunk belőlük.) A témáról a www.etelerzekenyseg.hu oldalon további információkat találsz.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!