Facebook hozzászólás
556

Mit iszik a világ karácsonykor?

Ahány ház, annyi szokás! Igaz ez a karácsonyi hagyományokra! Hát még az ünnepi itókázásra! VinCe Budapest összeállította nekünk, melyik náció mivel mulat! Legyünk őszinték, jól sikerült a válogatás!

Franciaország: champagne

A francia pezsgő azért olyan drága, mert Champagne- ban a legdrágább a szőlőterület a világon.
Francia pezsgők, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Nincs az a francia, aki másért merne nyúlni a fa alatt, mint (legalább) egy palack champagne-ért, pláne hogy a világ legnagyobb része ugyanígy tesz. A leghíresebb ünnepi itala ráadásul minden borfajta közül a legalkalmasabb arra, hogy végigkísérjen egy egész étkezést, úgyhogy aki nem szeretne a borokat válogatni, elég, ha néhány palackkal behűt estére.

Egyesült Királyság: portói

A portói úgy készül, hogy alkoholt adnak hozzá, ezért erősebb, mint egy normál bor, alkoholfoka 18–20 körül van.

A szigetországban még mindig a portói számít a karácsonyi nemzeti italnak. Az ünnepekkor jellemző időjárás még kedvez is az erősített boroknak – bár Angliában gyakorlatilag egész évben portói szezon van… Desszerthez és sajthoz tökéletes választás, ha anglomán karácsonyt rendezünk, ha pedig kifejezetten erős, füstös húsokat készítünk, akkor a főétel mellé egy kevésbé édes, fiatalabb darabbal sem vallunk szégyent.

Spanyolország: vörösbor

A spanyolok sokáig érlelik a borokat hordóban, a legfiatalabb a joven, aztán jön a crianza, a reserva már hosszan érlelt, a gran eserva pedig sok-sok éves!

Az egész világ rajong értük, ezért egyértelmű, hogy a spanyolok is a legjobb vörösboraikkal ünnepelnek. A vörösboros borvidékeik közül Rioja és Ribera del Duero a két leghíresebb. A vidék szőlőiből főként mély színű, igen összetett és gyümölcsös vörösborokat készítenek, amelyek könnyebb ételekkel is jól párosíthatók, és nem csak egy pohár esik jól belőlük.

Svédország: karácsonyi sör

A globális felmelegedés miatt már az északibb országokban is megterem a szőlő, de Svédországban nem, ott csak gyümölcsbor készül.
Julmust svéd ital, Kép: statickflickr
Julmust svéd ital, Kép: statickflickr

Ahogy a világ nagyon sok pontján isznak ilyenkor groghoz, forralt borhoz vagy tojáslikőrhöz hasonló alkoholos italokat, a karácsonyi sör intézménye is meglehetősen elterjedt. Svédországban viszont egyenesen kötelező: nemzeti italuk az ünnepek táján az alkoholmentes julmust és az erős, édes karácsonyi sör.

 

Kanada: pezsgő
A kanadaiak legfontosabb bora a jégbor, a Niagara-vízesésnél fesztivált is rendeznek a tiszteletére.

Kanadában az éghajlatnak köszönhetően gyönyörű tradicionális pezsgőket is készítenek. Az egyik legelismertebb pezsgőház a L’Acadie – a 2008-ban indult új-skóciai borászat kommunikációjában nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kizárólag saját szőlőből készíti a pezsgőit.

Havas Niagara tájkép, Kép: flickr
Kép: flickr

Alaszka: jégbor

A jégbornak való szőlőt–7 °C alatt szüretelik, gyakran éjszaka, így a jégborszüret igazán romantikus.

Borvidékeken élőknek viccesen hangozhat, hogy az USA minden államában termelnek bort – így Alaszkában is. Az állam legismertebb – ha nem az egyetlen – borászata a Denali: a Texasból származó család a vadon termő gyümölcsökön kívül rizlingből és cabernet franc-ból készít jégbort.

Mexikó: bor a Kaliforniai-félszigetről

Bor szempontjából újvilágnak az Európán kívüli bortermelő országokat nevezzük.

A Mexikóban élőknek is természetes, hogy az ünnepi asztalra bor kerül. A Guadalupe-völgyben készült borok az Egyesült Államokban sem csak az egzotikum miatt keresettek: a borvidék adottságait a szakértők Toszkánáéhoz hasonlítják.

Venezuela: petit verdot

A petit verdot szőlőfajta régebben Bordeaux egyik fő szőlőfajtája volt, mára „kiment a divatból”.

A dél-amerikai bortermelő vidékek állandó presztízsharcban állnak egymással: komoly nemzeti büszkeség övezi a bortermelést minden országban. Ennek megfelelően Venezuelában is egy helyi különlegesség, a petit verdot-t kerül az ünnepi asztalra. Ez a klasszikus bordeaux-i szőlőfajta több szakértő szerint új hazára lelt ezen a vidéken, s Venezuela klímáján a legjobb arcát tudja megmutatni.

Dél-Afrika: brandy

A brandy más szóval borpárlat, a cognac szó azonban nem használható bármilyen randyre, csak a francia Cognac vidékén készült párlatra.

A dél-afrikai borok és pezsgők ismeretében nehezen hihető, de a helyiek a jeles ünnepeken sokkal nagyobb mennyiségben fogyasztanak brandy-t, mint bort. Annak ellenére, hogy karácsonykor tombol leginkább a nyár és strandidőben is ragaszkodnak a megszokott márkájú borpárlatokhoz, ami nem csoda, hiszen 2014-ben a Paarl borvidékről került ki a világ legjobb brandyje.

Ausztrália: shiraz pezsgő

A shiraz szőlőfajta más néven syrah, és semmi köze a perzsiai (ma Irán) Shiraz városához.

Az ausztrálok saját ikonikus szőlőfajtájukból, a shirazból készítenek pezsgőt. Mivel a karácsonyt ők is a strandokon töltik, nem is baj, ha nem a nagy testű és magas alkoholtartalmú vörösborokkal ünnepelnek. Ezek a pezsgők az európaiak számára szokatlanok, ugyanakkor izgalmasak is: sokkal harsányabb gyümölcsösséggel és persze tannintartalommal bírnak, mint a filigrán fehér fajtákból készült buborékos társaik.

Magyarország: koccintsunk aszúval!

A tokaji aszúhoz kézzel szedik az aszúszemeket, és ebben a helyi asszonyok a legügyesebbek fürge ujjaikkal.
Tokaji aszús üvegek, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

A tokaji aszú igazi kincs, tökéletesen illik bármelyik ünnepi menühöz. De választhatjuk valamelyik villányi cabernet franc-t, és aki fehérborra vágyik, az is megtalálja a magának valót: az illatos Irsai Olivértől kezdve a ritka juhfarkig. A buborékimádók is örülhetnek, szinte minden borvidékről találunk már remek pezsgőt! És aki szeretné, hogy az ünnepekkel ne érjen véget a bormámor, annak ideális a márciusi VinCE Budapest Wine Show, mert ott egyszerre több mint 1000-féle bor kóstolható itthonról és külföldről egyaránt.

Még egy kis adalék: itt egy finn recept!

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!