Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2009. április 19. 15:43 | PP-Eletforma

STRESSZES BŐR

Milyen betegség jele a felnőttkori pattanás?

Hány éves korig “normális” a pattanásos bőr? Milyen tünetegyüttes utalhat hormonális problémákra? A test betegségei mellett megemlítendők a lélek sérelmei: olykor egy-egy nyomasztó, lappangó titok, elfojtott bűntudat áll a bőrproblémák mögött…

Az emberek 85%-a küzd tinédzserkorában a pattanásokkal. A lányok akár már 9 éves koruktól "rügyezni" kezdenek, a fiúknál később, de annál hevesebben jelentkeznek az aknés tünetek. 25 éves korra azonban általában megnyugszik a bőr.

30 éves kor után elsősorban a munkahelyi, családi problémák, teljesítménykényszer és fokozott lelki nyomás hatására jön elő egy-egy emlékeztető a tiniévekből.

Stressz hatására ugyanis a szép bőrt biztosító női nemi hormonok, az ösztrogén és a progeszteron szintje csökken, átadva helyét a szervezetben a teljesítménynövelő férfi nemi hormonnak, az androgénnek

A nőknél az időszakos hormonális változások is járhatnak akneproblémákkal: a havi vérzés előtti napokban, terhesség alatt, a fogamzásgátló tabletta szedési szüneteiben. A mitesszerek azonban petefészek-betegség vagy a hormonrendszer egyensúlyának felborulására is utalhatnak.

Bőrgyógyászati kezelést igényel az a harminc év feletti nő, akinél először felnőtt korban jelentkezik az akne, vagy felnőtt korban jelentkezik újra, miután egyszer már eltűnt.

Ugyancsak a mellékvese, az agyalapi mirigy vagy a petefészek hormontermelésének vizsgálata szükséges, ha a gyulladt pattanásosság férfias típusú szőrnövekedéssel, elhízással, vagy éppen szőrvesztéssel, esetleg a testhajlatokban tapasztalható barnás bőrelszíneződéssel jár együtt.

A felnőttkori pattanásosság azonban kifejezetten lelki eredetű is lehet. A pszichoszomatika tudománya a lélek betegségeinek testi tüneteit vizsgálva arra jutott, hogy bőrünk az egyik legtipikusabb terület, melyre kiül a belső probléma.

A kutatók szerint gyakran valamilyen elfojtott szégyen, bűntudat áll az ilyen tünetek hátterében.  Ilyen esetekben akár a böjt is segíthet  a pattanásokokon. A visszafogott étkezést  ugyanis egyfajta önbüntetésként éli meg az beteg, mely segít, hogy saját magának megbocsásson.

D.D.L.

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!