Cikk nyomtatása | Hozzászólások (8) |
| Több
2011. május 20. 20:41 | PP-Eletforma

TUDJA?

Mi az a vastagbél polip?

A vastagbél falából sarjadó szövetnövedékek a vastagbélpolipok. Méretük lehet kisebb-nagyobb (max. 2 cm), lehet nyelük vagy sem, állhatnak egyedül vagy csoportosan, hasonlíthatnak anyajegyhez, gombához, vagy ujjakhoz. A vastagbélpolipok általában jóindulatú elváltozások, de daganatos elfajulásuk is ismert.

Eredetük szerint adenomának és hiperpláziás polipnak nevezzük őket, előbbi a középkorúakat és az idősebbeket érinti, és elfajulás szempontjából veszélyesebb. A hiperpláziás polip jóindulatú, nagy mérete miatt okozhat gondot, kialakulhatnak rajta adenomák.

A vastagbél polipjai jóindulatú daganatos elváltozásnak tekinthetőek, melyek gyakori elváltozások, és az életkor előrehaladtával gyakoriságuk növekszik a populációban. Fokozottan veszélyeztetettek a dohányosok, a túlsúlyosak, a nem megfelelően, leginkább rostszegényen, zsírban és egyszerű szénhidrátban gazdagon táplálkozók. Családi halmozódást is megfigyeltek a vastagbélpolipok esetében, kialakulásuk 50-60 éves kor után gyakoribb.
A 60 év fölöttiek körében – amerikai adatokra támaszkodva – mintegy 50 százalékra becsülik a vastagbél polip előfordulási gyakoriságát. A jóindulatú vastagbél polipok a szövettani átalakulás során elfajulhatnak, és rosszindulatú rákos elváltozások alakulhatnak ki belőlük.

A vastagbél polipot nehéz felismerni, hiszen általában nem okoz panaszt. Az ujjszerű polipokra jellemző a só- és vízkiválasztás, ezért okozhatnak vizes, folyós székletet, komoly hasmenést, ami a vér káliumszintjének csökkenéséhez vezethet. A szokatlan puffadás, a székelési szokások megváltozása, a rendellenes bélmozgás, a hosszú, vékony, nyálkás széklet szintén utalhat polip jelenlétére. A polipok sok esetben véreznek, minél nagyobbra nő egy polip, annál nagyobb ennek valószínűsége.

A VASTAGBÉLPOLIP KEZELÉSE

A vastagbélpolipokat kolonoszkópia során legtöbb esetben eltávolítják, ha méretük nem túl nagy, és endoszkóppal eltávolítható. A vastagbélrák kialakulásának megelőzése miatt azonban szükség lehet sebészeti beavatkozásra. Hagyományos hasi műtétet csak nagyméretű polip esetén végeznek, illetve ha a polipok száma nagy, az érintett bélszakasz eltávolítása is szükségessé válhat. Az öntesztelés mellett az orvos rendszeres gasztroenterológiai ellenőrzést is javasolhat.

VASTAGBÉL POLIP ÉS DAGANATOS ELFAJULÁS

Azokat a polipokat, melyek rákosan elfajulhatnak adenomatosus polipoknak vagy adenomáknak nevezzük. A vastagbél polipjainak mintegy 75%-a adenoma. Többféle típusa létezik, melyek a sejtek elhelyezkedése alapján csoportosíthatóak tubuláris, villosus és tubulo-villosus adenoma csoportokra. Rosszindulatú daganatos elfajulásra a villosus adenomák a leginkább hajlamosak, a tubulárisak kevésbé mutatnak rosszindulatú szövettani átváltozást.
A rosszindulatú daganatos elváltozás esélye nemcsak a fent említett szerkezet által meghatározott, hanem azt a polipok mérete is befolyásolja. Minél nagyobb egy polip, annál nagyobb az esélye annak, hogy rosszindulatú szövettani változások alakuljanak ki. Ha egy polip eléri a két centimétert, a rosszindulatú daganat kialakulási esélye 20%. A polipok eltávolítása minden esetben javasolt – lehetőleg még kis méret esetén – hogy a polip növekedése, és így a rosszindulatú betegség kialakulása megelőzhető legyen.
A polipok nemcsak adenomatosusak lehetnek, hanem hiperplasztikusak is, vagy gyulladásosak, stb., melyek nem hajlamosak rosszindulatú elfajulásra.

A VASTAGBÉLRÁK TÜNETEI

A betegség tünetei sok esetben nem jellegzetesek, más kórképek esetében is jelentkezhetnek. Tünettanában előfordul hasi fájdalom, a székelési habitus megváltozása, haspuffadás, hasmenés, székrekedés, fogyás, vérszegénység, és véres széklet is. A leszálló vastagbél daganataira jellegzetes tünet lehet a hasmenés és a székrekedés váltakozása.
A vastagbél rákos elváltozásai legtöbb esetben véreznek, ezáltal vér kerül a székletbe. Ez a vérzés legtöbbször szabad szemmel nem látható, úgynevezett okkult vérzés, mely speciális székletvér-teszttel kimutatható, így a korai felismeréssel időben megakadályozhatóvá válhat a daganat szétterjedése, további növekedése. Pozitív eredmény esetében a gyógyítás mihamarabbi megkezdése érdekében azonnal érdemes felkeresni a kezelőorvost, aki a további vizsgálatok mellett vastagbélrák-diétát is javasolni fog.

kulcsszavak:

Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

süle andrea
2011-11-03 - 18:50

Azt kérdezném hogy a pàromnàl 2 polipot és egy adenomàt tàvolitottak el alig 2 honapja,de ujra azokat a tüneteket észleli amelyek elötte voltak,tehàt puffadàs vàltakozo széklet,gyomor és bélfàjdalom,szorongàs.mi lehet az oka?esetleg kiujult a polip vagy komolyabb?köszönöm ha valaki tud vàlaszolni

Seres Gézáné
2011-12-07 - 09:39

Véres széklettel az orvosnál kötöttem ki. 🙁 Írt fel Picoprepet béltisztításra és vastagbéltükrözésre küldött. Ott, a vizsgálat során találtak is polipot, amit el is távolítottak. Szerencsére nekem azóta megszűnt ez a kellemetlen tünetem.

Lívia 43
2012-10-14 - 14:07

Nekem is hasonló tüneteim voltak, mint az itt hozzászólóknak. Nagyon megijedtem,hogy talán rákos vagyok. De egy kolonószkópiás vizsgálat után megnyugtató híreket kaptam. És nekem is Picopreppet ajánlott az orvosom béltisztításra. Teljesen meg voltam a hatásával elégedve. És még az íze is jó volt narancsos.

Valéria
2012-11-16 - 20:41

A Picoprep nekem is ízlett, mielőtt colonoscopyára mentem, ezt kaptam. Picit sokalltam az árát, a keserűsó olcsóbb lett volna, de ahhoz volt már korábban “szerencsém”, iszonyú görcsöket kaptam tőle. Aztán nem bántam meg, hogy végül Picopreppet kaptam. Nem volt polipom, nem találtak rendelleneséget, de megérte, mert az egészségem a legfontosabb.

Dankó Andrea
2012-12-04 - 12:23

Én is voltam colonoszkópián, előtte kaptam ezt a drága Picoprep-et nem sokat használt,/nekem/ de a műtét során eltávolítottak egy polipot. nekem nagyon sok mellék hatások voltak kb 2 évig. itt ahogy olvasom nem írja mi mindent tud okozni. állandó hányingerem mellett undorottam a husoktól, tejtől, tojástól, pörkölttől. volt hogy hánytam is. csak édességet, és tészta féléket tudtam enni. de ez a műtét után megszünt dec 5.-én megyek vissza a szövettani eredményemért. kiváncs vagyok mit mondanak. remélem jó híreket kapok.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások (8) |
| Több

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!