Cikk nyomtatása | Hozzászólások (9) |
Megosztás:
2009. október 12. 21:30 | PP-Eletforma

HBO

Mi az a hiperbár oxigénterápia? Érdemes elolvasnod!

A nem baleset okán végzett lábamputációk 70 százaléka cukorbetegség eredetű és évente négyezer lábat kell amputálni Magyarországon a diabétesz szövődményei miatt, pedig egy speciális kezeléssorozattal minden harmadik ilyen műtét elkerülhető lenne. 

A „diabéteszes láb” és a vele járó fekély a cukorbetegségben szenvedőket érintő egyik leggyakoribb és legsúlyosabb szövődmény, ami akár a végtag amputálásához is vezethet. A cukorbetegek krónikus, nem gyógyuló sebei változó mértékben, de mindig oxigén hiányosak. A sebgyógyulás szempontjából lényeges élettani folyamatok oxigént igényelnek, azonban a cukorbetegség miatt a végtag vérkeringése elégtelen, így nem juthat a sebgyógyuláshoz szükséges elegendő mennyiségű oxigén a fekélyes testrészhez.

Magyarországon már több mint négy éve elérhető egy speciális gyógymód, melyet a világban számos helyen alkalmaznak eredményesen és nemcsak a diabéteszes-láb amputáció elkerülésére. A hiperbár oxigén (HBO) terápiával, azaz nagynyomású – a tengerszinten mérhető, normál földi légköri nyomásnál magasabb légnyomás – oxigénterápiával lényegesen javítható a vérkeringés, a kóros folyamat megállítható és sikeresen segíthető a gyógyulás. A klinikai vizsgálatok szerint a nagynyomású oxigénterápiával kiegészített kezelések során a betegek közel 80 %-ánál jelentős javulás érhető el.

A modern hiperbár orvostudomány fejlődése az 1950-es évekre tehető, az amszterdami egyetemen ekkor végeztek először szívműtétet hiperbár kamrában. A hiperbár oxigén terápia manapság már számos országban elismert és használt gyógymód, Európában közel 200 hiperbár kamra működik és jelentős azon országok száma, ahol a társadalombiztosító a teljes kezelési ciklust finanszírozza.

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál másfél vagy kétszer nagyobb nyomáson 100%-os, orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be. A légzőmaszk segítségével koncentráltan belélegzett oxigén a tüdőn keresztül a véráramba jut. A magas nyomás és a 100%-os tiszta oxigén hatására a tüdőből áramló vér akár 15-20-szoros oxigénmennyiséget is szállíthat; ennek egy részét a vörösvértestekhez kötve, míg más részét a vérplazmában oldva. A kezelés során a verőeres vér teljes oxigénkoncentrációja a normálérték 20-szorosára nő, ezért még az olyan szövetekhez is jóval nagyobb mennyiségben jut el az oxigén, amelyek vérkeringése és oxigén ellátottsága normál körülmények között elégtelen. A kezelés hatására aktiválódnak azok az élettani folyamatok, amelyek az oxigén mennyiségétől függnek: beindul a sebgyógyulás, a fekély összehúzódik, a rossz vérellátású hajszálerek keringését javítja és a korábban élettelen végtag megmenthetővé válhat.

A mesterséges módon megnövelt oxigénkoncentráció ezen kívül a természetes gyógyulási folyamatokat erősíti a beteg szervezetében: segíti a fehér vérsejteket a fertőzések leküzdésében, serkenti a kapillárisok és a kötőszövetek kialakulását, javítja a vérkeringést és az immunrendszert, gyorsítja az anyagcserét.

Bár a HBO fájdalommentes és csekély kockázattal járó gyógymód, de a terápia megkezdését minden esetben alapos szakorvosi vizsgálat előzi meg. A hiperbár terápia nem önálló gyógymód, hanem kiegészítő terápia, ezért a szakorvosi kooperáció elengedhetetlen a kezelési ciklus megkezdése előtt és alatt is. A kezelések száma állapot- és diagnózisfüggő, általánosságban elmondható, hogy a HBO terápia érezhető hatásai a tízedik kezelést követően jelennek meg és a kezelési ciklus után a gyógyulási folyamatok a terápia nélkül is fenntarthatók.

A hiperbár oxigénterápia felhasználási területei igen szerteágazóak, a HBO sikeresen alkalmazható például az agyvérzés, szénmonoxid-mérgezés, különféle fertőzések, a Lyme-kór, valamint a nehezen gyógyuló sebek, fekélyek gyógyításában. A módszer pozitív hatása a baleseti sérülések és sportsérülések kezelésében is jelentkezik, mert a gyorsabb csont- és szövetképződéssel a rehabilitációs időt akár a felével is csökkentheti. A vér oxigén szintjének növelésével a sebgyógyulás is gyorsabb lesz, így a terápia alkalmazható a műtéti (pl.: plasztikai) beavatkozások után is. A HBO továbbá hatékonyan segíti a neurológiai megbetegedések (például a migrén, fülzúgás) az égési sérülések, csont- és csontvelőgyulladás, keringési rendellenességek, de akár az onkológiai terápiák mellékhatásainak kezelését is. A felsorolás természetesen nem teljes, és a hiperbár oxigénterápia alkalmazási területeivel kapcsolatosan jelenleg is folynak a kutatások, így a közeljövőben további kórképekben is új terápiás publikációk és indikációk várhatóak, mint például az őssejt beültetés hatékonyságának fokozása.

Hazánkban az 1980-as évekig több mint 15.000 páciens részesült hiperbár oxigénterápiában, de az SZTK megszűnésével e kezelési módszer 2005-ig feledésbe merült. Magyarországon jelenleg egyetlen Hiperbár Centrum működik, mely Budapesten az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (Budapest, XII. kerület, Szanatórium u. 19.) területén található. A Hiperbár Centrum négy éves fennállása alatt több ezer kezeléssel több száz, különböző betegségben szenvedő páciens gyógyulását segítette elő.

További információk találhatóak a www.baromedical.hu oldalon.Cikk nyomtatása | Hozzászólások (9) |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!