Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2007. július 04. 20:40 | Schifter Kata

SZELÍD GYÓGYMÓD

Menstruációs fájdalma van? Ezeknek a segítségével elmúlik!

Az első menstruációt követően számítanunk kell arra, hogy a menzesz fájdalmassá válik.

Előfordul, hogy olyan erős a fájdalom, hogy munkaképtelenné tesz, hányinger, hányás, vagy migrén jellegű fejfájás társul hozzá. Természetes, hogy keressük a kiutat, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez elmúljon, vagy megelőzhető legyen.

Nagyon jó hatása van a melegnek, akár borogatás, pakolás formájában. Segíthet a lelki problémák megoldása, lazító masszázs, akupunktúra. Több gyógynövény is rendelkezésünkre áll, melyek segíthetnek átvészelni ezt az időszakot. Az idő múlásával, vagy szülés után a görcsös menstruációs panaszok gyakran megszűnnek, vagy lényegesen enyhülnek.

Gyógynövényeink:  1. Boróka: ciprusfélék családjából. Méhösszehúzó hatásánál fogva, segít a menstruáció gyors lefolyásában. Terhes nőknek fogyasztani tilos! Fertőtleníti a vizeletet, erős vizelethajtó. A menstruációt megelőző napokban, amikor a szervezet visszatartja a vizet, segíthet kiüríteni a felesleget. A vese, délután öt órakor működik a legjobban, így egy ötórai teának megfőzve fogyaszthatjuk, és a hatás nem marad el. Veseelégtelenségben szenvedőknek tilos fogyasztani!


  2. Barátcserje: vasfűfélék családjába tartozik. Alkalmas a fájdalmas menstruáció kezelésére, sőt a menstruációt megelőző tünetegyüttes – a PMS- kezelésére. A Földközi-tenger mediterrán partvidékeiről származik, a meleget kedveli, a szárazságot jól tűri. Nálunk ládákban lehet tartani, télire fagymentes helyre kell vinni. A növény, az agyalapi mirigyre, a hipofízisre hat. A hipofízis irányítja az összes belső elválasztású mirigyet, így a petefészket is. Tapasztalatok szerint jótékony hatású a szervezet egyensúlyának helyreállításában, fogamzásgátló tabletták szedését követően. A drogot a növény terméséből nyerik, enyhén kesernyés, csípős ízű, jótékonyan hat a májra és a lépre is. Érdekesség! Valamikor a kolostorokban az ételek fűszerezésére használták, mert úgy gondolták, hogy csökkenti a nemi vágyat.


  3. Apróbojtorján: Rózsafélék családjába tartozik. Kiváló vérzéscsillapító önmagában is, de lehet keverni zsurlóval, cickafarkkal, tölgyfakéreggel-lombbal. Diólevéllel keverve igen hatásos erős menstruációs vérzések esetén. – Teát főznek belőle. Hasznos még egyéb női betegségeknél is, mint a fehér folyásnál, gyulladásoknál. Mint vérzéscsillapító gyógynövény, egyben igen jó vérképző szer is. Az elvesztett vért pótolni kell, ebben rögtön segít.


  4. Kocsányos- és kocsánytalan tölgy: Bükkfafélék családjába tartozik. A legveszélyesebb helyzetekben, elállíthatatlannak tűnő vérzéseknél használják. Hivatalosan is drog. Nőgyógyászati vérzéseket csillapítanak a belőle főzött teával. A tea elkészítése: 2 dkg tölgyfakéreg őrleményt egy liter hideg vízbe kell beáztatni éjszakára. Másnap lassú tűzön főzzük ezt a levet, 20 percig. Amikor lehűlt, leszűrjük, és lassan kortyoljuk. Napközben és éjszaka is lehet inni. Azonnal érezhető a hatása, de el is múlhat, ha abbahagyjuk a teaivást. Erősebb főzetet- 4dkg 1 liter vízhez- is készíthetünk, külsőleg használjuk ülőfürdőnek, vagy irrigáláshoz. Meggyógyíthatja az aranyeret, megszűntethetni a fehér folyást, meggyógyíthatja a méhszájsebet.

Fontos! Minden gyógynövényt orvosi felügyelet mellett használjunk! Kérjük ki orvos, illetve szakember véleményét, tanácsát! Súlyos esetben senki ne próbálkozzon az öngyógyítással!

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!