Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2005. november 22. 00:06 | Pato Erika

NŐI BAJOK

Menstruáció előtti szindróma

A menstruáció előtti feszültség – elegánsan a premenstruációs szindróma (PMS) – egyes feltételezések szerint a 20 és 50 év közötti, fejlett országokban élő nőknek egyharmadát, de akár felét is érinti. Egy másik kutató szerint a PMS a válások egyik gyakori oka.

Minden hónapban két héttel a menstruáció előtt a hormonok összecsapnak, az ösztrogén és a progeszteron hadak gyülekezni kezdenek. Ezek a menstruációs ciklust szabályozó női nemi hormonok normális körülmények között egymást segítve dolgoznak. A baj akkor lép fel, mikor az egyik megpróbál túltenni a másikon.

Némelyek a nemi hormonok ingadozásából mit sem vesznek észre; a progeszteron és az ösztrogén békésen kiegyeznek, mielőtt még bármelyik fél kardot rántana. Mások viszont nem ilyen szerencsések. Akad olyan nő, akinek az ösztrogénszintje felszökik, és ettől szorongó és túlérzékeny lesz. Másoknak meg a progeszteron szintje nő a kelleténél magasabbra, és ettől depresszióssá és kimerültté válnak.

A csata napokig is eltarthat. Ilyenkor a hasa felpuffad, úgy érzi, mintha hízott is volna valamennyit, fáj a feje és a háta, pattanások jelennek meg az arcán, a melle pedig iszonyúan túlérzékeny. A hangulata ok nélkül változhat, az eufóriától egészen a depresszióig, betegesen kívánja az édességet. Azután a csapatok visszavonulnak, visszatér a lelki nyugalma és megjön a havi vérzés.

A menstruáció előtti feszültség – elegánsan a premenstruációs szindróma (PMS) – egyes feltételezések szerint a 20 és 50 év közötti, fejlett országokban élő nőknek egyharmadát, de akár felét is érinti, állítja dr. Susan Lark, a kaliforniai Los Altosban működő PMS egészségnevelő központ igazgatónője. Sőt egy másik kutató szerint a PMS a válások egyik gyakori oka.

Jó tanácsok a PMS leküzdésére  1. A pozitív hozzáállás segít megbirkózni a bajjal!

Üljön le egy kényelmes székbe, és ismételje el kétszer vagy háromszor a következő mondatokat: “A testem erős és egészséges. Az ösztrogén- és progeszteronszintem tökéletes egyensúlyban van. Remekül elbánok a stresszel.”  1. Egyen gyakran, de keveset!

A rossz táplálkozási szokások nem okoznak PMS-t, de bizonyos étrendi tényezők súlyosbítják a tüneteket. Javasolt a szénhidrát szegény étrend.  1. Mérsékelje a kalóriabevitelt!

Iktassa ki az étrendjéből az alacsony tápértékű üdítőket és a finomított szénhidrátot tartalmazó édességeket. Ha enged az édesség iránti vágyának, csak ront a helyzetén, fokozza a szorongást és a hangulati labilitást. Az édességet friss gyümölcsökkel kell pótolni.  1. Fogyasszon kevesebb tejterméket!

Napi egy vagy két pohár alacsony zsírtartalmú tejet, sovány túrót vagy joghurtot fogyaszthat, de ennél többet nem. A tejtermékekben lévő tejcukor gátolhatja a szervezetben a magnézium felvételét, márpedig ez az ásványi anyag segíti az ösztrogén szint szabályozását.  1. Száműzze a zsírokat!

Az állati eredetű zsiradékok elősegíthetik az ösztrogénszint emelkedését. Zsír vagy vaj helyett használjon többszörösen telítetlen növényi olajokat.  1. Korlátozza a koffeinfogyasztást!

Csak kis mennyiségben fogyasszon kávét, teát és egyéb koffeintartalmazó élelmiszereket. A koffein ugyanis fokozza az emlőérzékenységet, a szorongást és az ingerlékenységet.  1. Legyen aktívabb!

A nem túl kimerítő testmozgás javítja a vérkeringést, ellazítja az izmokat. Gyalogoljon friss tempóban a szabad levegőn, ússzon, kocogjon!  1. Egy kis lepedőgyakorlat

A PMS-t gyakran kísérő izomfájdalmakon és a vérkeringési zavarokon segít a szex. A kielégülés során ritmikusan összehúzódó méhből távozik a pangó vér.

Forrás: Szakorvosi tanácsadó – Házi gyógymódok Rider’s Digest Kiadó

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!