Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2008. július 23. 16:00 | PP-Eletforma

MENOPAUZA

Megtudhatja, mikor fog klimaxolni!

A menopauza minden nő életében természetes folyamat, amely sok esetben kellemetlen tünetekkel jár együtt. Ma Magyarországon körülbelül kétmillió változókorban lévő nő él.

A változókor kezdetének időpontja egyénenként eltérő, bár legtöbbször 45 és 55 éves kor között következik be a nőknél. Kivételek persze akadnak, nem is kevés, a 45 évnél korábban beálló menopauzát korainak hívjuk, sajnos ma nem ritka, hogy negyvenévesnél fiatalabb nők is szenvednek már a klimaxszal járó tünetektől.

Az orvostudomány ma sem tudja pontosan megmondani, hogy mi indítja el a hormonális változásokat a női szervezetben, de a petefészek működése leáll, ezzel az általa termelt ösztrogén mennyisége is lecsökken. Ez pedig sok kellemetlen tünettel jár. Melyek ezek, amelyekből sejtheti, hogy közeledik a változókor?

A korai tünetek a következők: hőhullámok, éjszakai izzadás, ingerlékenység, álmatlanság, szívdobogásérzés, ízületi- és izomfájdalom, valamint sok esetben a nemi vágy csökkenése.

Az utolsó mensest követő 3-5 évben jellemző tünet a hüvelyszárazság, visszatérő húgyúti gyulladások, vizeletcsepegés. A bőrön és a hajon is nyomát hagyja a hormonális változás: szárazzá válnak.

A menopauza időszaka számos betegség kockázatát is megemeli, így például a csontritkulásét, amely az első tünetek után 5-10 évvel alakul ki leginkább, de az ilyen korú nők szervezete a szív- és érrendszeri betegségeknek is jobban ki vannak téve.

Hogy Ön mit tehet a kellemetlen és veszélyes tünetek ellen? Nagyon figyeljen oda a táplálkozására, fogyasszon minél több olyan ételt, melyben sok kálcium van, hogy megerősítse csontjait, mozogjon rendszeresen, és ha eddig még nem tette volna, hagyja abba a dohányzást!

Félévente-évente menjen el nőgyógyászati kivizsgálásra, rákszűrésre, laborvizsgálatra, mammográfiára, valamint csontsűrűségmérésre! Higgye el, sokkal nyugodtabb lesz!

A lapunkban megjelent egészségügyi cikkek tájékoztató jellegűek, azok nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt.

SZF

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!