Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. március 26. 09:00 | PP-Eletforma

NŐGYÓGYÁSZAT

Kismamák! Csak óvatosan a wellness-szel!

A wellness, a melegvíz, az aromaterápia és a masszázs mind olyan dolgok, melyek hozzájárulnak az ellazuláshoz, a megkönnyebbüléshez. Sok ember szereti, ami nem is csoda, hiszen segít megbirkózni a munkahelyi stresszel. De mi a helyzet akkor, ha a munkahelyi gondok helyett egy hatalmas pocak okozza a galibákat, a fáradságot, kimerültséget? Lehet wellnessezni kismamaként is? A válaszokat dr. Lőrincz Ildikótól, a Nőgyógyászati Központ szülész – nőgyógyászától kaptuk meg.

Kismama fogja a hasát, rajta egy nagy rózsaszín masni, Kép: flickr com

Kép: flickr com

A víz és a pocak

A víz nemcsak tisztít, de a test ellazításában is fontos szerepet játszhat. Gondoljunk csak bele, mennyire jól esik egy kád vízben elterülve olvasni, és kiáztatni tagjaiból a feszültséget. Az élmény fokozható, ha wellnessezik, ilyenkor nem csak a meleg vizet, hanem annak kémiai összetételéből adódó előnyeit is élvezheted.

Persze csak egy bizonyos pontig, hiszen kismamaként azért érdemes figyelnie néhány dologra!

A termálvizek, gyógyvizek nem javasolhatóak a kismamák számára. Egyrészt a meleg  hatására alhasi vérbőség keletkezik, mely megemelheti a vetélés kockázatát. Ezen vizekben sokkal hamarabb tudnak a kórokozók is szaporodni, ráadásuk az ásványi anyagokat is túl nagy koncentrációban tartalmazzák. A valódi gyógyvizekben a felnőttek számára is maximálták a napi benntartozódás, sőt többségük gyermekek számára sem javasolható. Ezt általában részletesen le is szokták írni a gyógyvizek összetételénél.

Zárt méhszájnál, ha a kismama panaszmentes az úszómedencék használhatóak. Bár valóban a legideálisabb a tengervíz, a tiszta élővizek sem ellenjavallhatóak.

Egyéb veszélyek
Nemcsak a kismamáknak, a visszereseknek sem tanácsos a wellness. Itt elolvashatod, Miért?

Masszázs

A masszázsterápia bizony olyan részlete a wellnessnek, melyet csak kevesen hagynak ki, hiszen olyan mértékű ellazulást eredményez, amit csak nagyon nehezen lehetne nélküle elérni. A masszázs jótékony hatásait percekig lehetne sorolni, de kismamák esetében ezzel is nagyon óvatosan kell bánni. A pocak eleve lehetetlenné teszi, hogy hasra feküdjön az ágyon a kismama, így csak az ülő masszázs jöhet szóba. Ekkor is ki kell hagyni a derekat, és inkább csak a vállalkat szabad masszírozni, finoman. Sajnos a két legnehezebb időszakban, vagyis az első és az utolsó trimeszterben a masszázs kerülendő, ha nagyon nem bírja a terhelést, fájdalmat, akkor inkább simításokkal kevés krémmel, és kizárólag a vállakon próbálkozzon. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza elmondta, hogy a masszázs ugyanis fokozott vérbőséggel jár, ami hatással lehet a magzatra is, és sajnos rossz esetben a vetélés, vagy a koraszülés esélyét is megnövelheti, így ezzel az élvezettel érdemes várni a terhesség végéig.

Két barna törölköző, virág, kavicsok, wellness, Kép: pixabay

Kép: pixabay

Aromaterápia

Az ellazulás egy másik lehetséges módja az aromaterápia. A kismamák esetében fokozottan fontos, hogy csak 100%-osan tiszta, gyógyszerkönyvi minőségű, hígítatlan illataromákat használjuk. Az anyagokat párologtatással lehet a levegőbe juttatni, de csak mértékkel, és ekkor is inkábba nyugtató, semmint az élénkítő hatású anyagokat keressük, mint például a levendula.

Bőrre juttatva ezek közül az anyagok közül is soknak van erőteljes vérbőséget okozó hatása, ami ugyanúgy gondot okozhat a magzat esetében, akárcsak a masszázs. Párologtatás esetén azonban szerencsére az illatokra nincsen ellenjavallat, azokat szabadon lehet használni.

Kérjen tanácsot, mielőtt dönt!

A kismamák esetében a legkisebb kockázatot sem érdemes vállalni, hiszen sajnos előfordulhat, hogy olyan következményekkel kell számolni, melyek tragikusak a magzatra nézve. Ennek megfelelően mielőtt wellnessbe indul, mindenképpen konzultáljon a szakemberrel, és végeztesse el a szükséges vizsgálatokat, hogy elkerülhesse az esetleges fertőzéseket, vagy nagyobb gondokat!

Forrás: Nőgyógyászati KözpontCikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!