Cikk nyomtatása | Hozzászólások (2) |
Megosztás:
2008. szeptember 20. 17:00 | Lovas Katalin

SZÉPSÉGÜNK

Íme a 7 fő bűnünk a bőrünk ellen – Ne vétkezz!

Lehet, apróságoknak tűnnek ezek a vétkek, s azt mondják, túlzás főbűnöknek nevezni őket. Ám ha belegondolnak, hogy ha nap, mint nap, vagy hétről hétre elkövetik ezeket az apró vétkeket, felmerül a kérdés: milyen lesz a szépség egyik szimbólumának tekintett bőrük 10-20 év múlva?

1.) Szolárium és napozás

Számtalan cikkben foglalkoztunk már mi is a szolárium és a napozás mértéktelenségének káros hatásairól. Ám ez a legnagyobb bőn, amit bőrünk ellen elkövethetünk. Nemcsak gyorsítja az öregedést, hanem tudományosan bizonyított tény, hogy a bőrrák legfőbb okozója.

2.) A smink

Bármennyire is “bőrbarát” az alapozó, a szemfesték, a rúzs s a többi szépítőszer, vétek a bőr ellen. Soha ne felejtsük el leszedni, tiszta vízzel megmosni, majd megfelelő krémmel bekenni arcunkat.

3.) Depilálás

A nemkívánatos szőrzet eltávolítása – ha nem megfelelő eszközzel és szakszerűen végzik – könnyen okozhatja a bőr felületi sérülését, melyek fertőződése kellemetlen következményekkel járhat. Arról nem is beszélve, hogy az eltávolítás csak időleges. Helyén újra, és általában erősebb, szőrzet nő, egyre nagyobb területen. A nemkívánatos szőrszálak egyetlen biztos és végleges eltávolítás módja az epilálás. Az epiláció során a szőrszálakat termelő mátrixsejtek pusztulnak el, meggátolva ezzel a szőrszálak újranövését. (A kereskedelemben is kapható, helytelenül epilátornak nevezett, gépek valójában depilálnak!)

4.) Tetoválás

A tetoválás manapság reneszánszát éli, ám egyre gyakrabban hallani a kellemetlen mellékhatásokról is. Az esztétikai élmény helyett sok esetben kellemetlen bőrgyulladás jön létre, amely mögött nem egyszer heveny allergiás reakció áll.

5.) Bőrtípushoz nem illő kozmetikumok

Általában odafigyelünk arra, hogy bőrtípusunknak megfelelő kozmetikumokat használjunk. Ám a divat, a reklámok, vagy éppen a barátnőnket irigyelve időnként elcsábulunk egy-egy új termék kipróbálására. Azután néha napokig, vagy még több időbe is telik míg helyrehozzuk a károkat.

6.) Nem megfelelő hidratálás

Bőrünk rugalmasságának, simaságának megőrzéséhez a legfontosabb a megfelelő hidratálás. A száraz, érzékeny vagy normál bőrűek erre általában odafigyelnek, ám a zsíros bőrűek hajlamosak erről elfeledkezni.

7.) Szeplők, szemölcsök, anyajegyek, pattanások nem megfelelő kezelése

Szépségünk elleni legfőbb támadásnak tekintjük a különböző “pöttyöket”, és gyakran próbáljuk magunk kezelni, anélkül, hogy tisztában lennénk létezésük, megjelenésük okával. Amellett, hogy kísérletezéseink általában sikertelenek, további kellemetlenségeknek, sőt akár maradandó károsodásnak is kitehetjük magunkat. Ezért, ezekkel a problémákkal feltétlenül forduljunk kozmetikushoz, bőrgyógyászhoz.

Lehet, apróságoknak tűnnek ezek a vétkek, s azt mondják, túlzás főbűnöknek nevezni őket. Ám ha belegondolnak, hogy ha nap, mint nap, vagy hétről hétre elkövetik ezeket az apró vétkeket, felmerül a kérdés: milyen lesz a szépség egyik szimbólumának tekintett bőrük 10-20 év múlva?

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások (2) |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!