Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. január 08. 15:00 | László Márta

ISTENI PÁROSÍTÁS

Így kávézunk mi!

Ahány ember, annyi féle módon issza a kávét. Mindenkinek van kedvence, amivel kényezteti magát. Most egy olyan párosítást mutatok be, amelyet akár a laktózérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatnak.   

A kávészemek serkentő hatásának felfedezéséhez több legenda is fűződik – írja a wikipedia. Az egyik változat szerint a kávéélénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel i. e. 300-ban, aki észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek lesznek. Ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek.

Érdekes
VIII. Kelemen pápa azt mondta, hogy „A kávét meg kellene keresztelni, mert igazi keresztény ital.” Johann Sebastian Bach pedig zeneművet írt Kávékantáta címmel (BWV 211). (Forrás wikipedia)

A másik történet szerint egy Rhazes (852-932) nevű arab orvos a kávét, a “quawa” nevű élénkítő növényt orvosságként használta és ő említette Al-Haiwi (A kontinens) című munkájában.1000 körül Avicenna a középkori muszlim gondolkodás egyik legnagyobb alakja is gyógyszerként használta a kávét. Annyi bizonyosnak tűnik a fellelhető írásokból, hogy a kávét először a 15. században Jemenben használták élénkítő hatása miatt, valószínűleg szufi szerzetesek, akik szívesen éltek serkentő szerekkel. Innen került ki és vált ismertté a társadalom minden rétege számára. A 16. század első évtizedeiben már az egész arab világ kávézott.

A kókusztejaz a folyadék, amit a kókuszdió reszelt húsából nyernek ki – olvasható a kokusztej.hu-n. Színe és íze a tejre hasonlít, de annál sűrűbb, ami magas olajtartalmának tudható be. Elkészítési módja szerint kétféle kókusztejről beszélhetünk: van zsíros és sovány változata is. A zsírosabb változatot a reszelt kókuszdió közvetlen összenyomásával készítik el, a soványabb fajtát pedig úgy, hogy meleg vízbe áztatják a préselt kókusz húsát két vagy három alkalommal, hogy kinyerjék belőle a tejet. A zsírosabb tejet főként desszertekhez és gazdag, sűrű szószokhoz ajánlják, a soványabb változatot inkább levesek elkészítéséhez és általánosan főzésre használják.

Egy fél kókuszdió és egy csésze kávé, Kép: Starbucks

Kép: Starbucks

A párosítás a Starbucksnak jutott eszébe. Magyarországi kávézóikban már kókusztejjel is kérheted a kedvenc kávédat. Eddig magas zsírtartalmú, normál, zsírszegény, laktózmentes és szójatejjel kérhették kávéjukat a vendégek. A kókusztejes verzió ideális megoldás laktózérzékenyeknek, valamint mindazoknak, akik a növényi tejek ízvilágát részesítik előnyben.

Kávézótipp
Mivel a szervezet kortizolszintje reggel 8 és 9 közt áll a legmagasabban, ezért javasolt a kávéfogyasztást reggel 9:30 és 11:30 között megejteni, ami a délutáni órákban 13:30 és 17 óra között ismételten ajánlott.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!