Cikk nyomtatása | Hozzászólások (2) |
Megosztás:
2011. április 08. 16:28 | PP-Eletforma

FÉRFIMÓDRA

Ha csupasz, akkor is gondozni kell!

Igaz, az ifjabb korosztály már jobban odafigyel bőrére, sokkal természetesebbnek érzik ennek fontosságát. Sok helyen már bár burkoltan, de a munkahely megtartásának is feltételévé vált az egészséges, szép bőr ugyanúgy, mint az ápolt, megfelelő öltözet.

Igaz, az ifjabb korosztály már jobban odafigyel bőrére, sokkal természetesebbnek érzik ennek fontosságát. Sok helyen már bár burkoltan, de a munkahely megtartásának is feltételévé vált az egészséges, szép bőr ugyanúgy, mint az ápolt, megfelelő öltözet.

Miben különbözik a férfiak és a nők bőre?

A férfiak bőre vastagabb és általában kevésbé érzékeny. Leginkább az arcbőrnél és a kéz bőrénél figyelhető meg a különbség. A rugalmasságban nincs különbség a két nem bőre között (kivéve a menstruáció előtti időszakot és terhességet, amikor a női bőr rugalmasabb). Idősebb korban a férfiak bőre rugalmasabbá válik, jobban viseli a hőmérsékleti változásokat, és kevésbé érzékeny a külső mechanikus behatásokra.

Melyek lehetnek a férfiak bőrének kritikus területei?

A férfiaknál is rendkívül fontos a bőr megfelelő hidratáltságának biztosítása.

A bőr állapota gyakran a munkabeosztással, szakmával függ össze. Az iparban, a döntően kézi munkát igénylő szakmákban (festők, asztalosok) és a mezőgazdaságban dolgozók bőre fokozottabban ki van téve a különféle ártalmaknak (vegyi, mechanikai, természeti). Az említettek különösen a kéz bőrét viselik meg, emiatt a kéz hidratálása és ápolása a férfiaknál is kitüntetett figyelmet érdemel. Míg pubertáskorban az arcbőr zsírosodik, időskorban a bőr általában szárazabb, bőrápoláskor ennek megfelelően kell termékeket választani.

 Hány éves kortól indokolt férfiak esetén a krémek használata?

A krémek használatát nem annyira a kor, mint inkább a bőr típusa és állapota határozza meg.  Például a száraz bőrt már csecsemőkortól kezdve rendszeresen ápolni kell megfelelő krémekkel, orvosok által javasolt speciális kenőcsökkel, mert a bőr berepedezhet és ezzel sérülhet testünk első védelmi zónája.

Borotválkozás után milyen jellegű ápolás ajánlott?

Borotválkozás után fontos a borotvált felület fertőtlenítése, mivel ezzel megelőzhetők az egyes baktériumok által okozott fertőzések. Ezt követően kell a bőrt hidratálni, és az apró, szabad szemmel nem látható sérüléseket, karcolásokat regenerálni. Szakállvágó használata után nem szükséges a bőr hidratálása.

Mi előnyösebb a bőr szempontjából: a villanyborotva vagy a hagyományos penge?

A modern "gépi pengék" rendkívül kíméletesek, ezért előnyösebbek és biztonságosabbak a pengéknél. Használatukkal kisebb a vágott sérülés kialakulásának veszélye. Igaz, a hagyományos pengék minősége is sokat javult, ezért bizonyos szempontból a penge használata egyéni döntés kérdése.

Igényel a kopasz fejbőr különleges ápolást, hidratálást?

Igen, a kopasz fejbőr ugyanolyan hidratálást igényel, mint a bőr más részei.  Ugyanakkor a haj kihullásával a fej bőre és a fülek teljesen védtelenek a napsugárzás káros hatásaival szemben. Emiatt a sapkák, kalapok viselése elengedhetetlen kopasz fejbőr esetén.

 Létezik tipikusan férfiakat érintő bőrbetegség?

A bőrbetegségek többsége mindkét nemnél előfordul, bár bizonyos betegségek gyakoribbak a férfiaknál: ilyen a férfias típusú hajhullás, illetve a kontakt allergiás ekcéma bizonyos formái, amelyeknél az allergének olyan munkafolyamatoknál fordulnak elő, amelyeket többségében férfiak végeznek (pl. a nehéziparban előforduló allergének). A nemi szerveket érintő bőrbetegségek szintén főként férfiakat érintő bőrbetegségek.

Használhatunk gombás bőrfelületre hidratálókrémet?

A gombás bőrbetegségekre gombaellenes krémeket, kenőcsőket kell alkalmazni. Ezek egyúttal hidratálnak is.

 Forrás: Dove Szerkesztőségi TesztCikk nyomtatása | Hozzászólások (2) |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!