Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2015. május 11. 09:00 | PP-Eletforma

természetes

Gyógyít, fogyaszt és mindent megédesít – mi az?

Inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén édesítés gyanánt gyakran nyúlnak steviához, és mivel szénhidrát és kalória tartalma nincs, így nem okoz vércukor,- és inzulinemelkedést sem. Ez a népszerű természetes édesítő remekül illeszkedik akár a fogyókúrához is!

Mi az a stevia?

A stevia levele Kép: Pixabay

A Dél- Amerikában őshonos stevia – vagy más néven a jázminpakóca- leginkább édes leveleiről és gyógyhatásairól ismert napraforgófélék családjába tartozó növény. A benne található steviol-glükozidok miatt levelei 30-szor, folyékony kivonatok édesítőereje pedig közel 300-szor édesebb a hagyományos répacukornál, így lényegesen kevesebbet szükséges belőle felhasználni.
Gyógyhatásaira már évszázadokkal ezelőtt felfigyeltek, így nem csupán fűszerként, de gyógynövényként is alkalmazzák. Sütéshez is bátran használható, hiszen nem hőérzékeny, ám negatív oldala, sokak számára némi kellemetlen mellékízzel rendelkezik, ha túl nagy mennyiségben használják – ajánlja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

A stevia további gyógyhatásai:

  • rendszeres fogyasztása 2-es típusú cukorbetegség esetén csökkenti a vércukorszintet, szabályozza az inzulin értékeket
  • egyes tanulmányok alapján rendszeres fogyasztása segít a magasvérnyomás csökkentésében
  • gátolja számos baktérium és vírus szaporodását

„A stevia több formában is kapható. Beszerezhetjük cserepes fűszernövényként, megvásárolhatjuk szárított leveleit, de akár por, tabletta és folyékony formában is hozzájuthatunk. Azonban még mielőtt a kosarunkba raknánk, győződjünk meg róla, hogy valóban kizárólag steviát tartalmaz az adott készítmény, ugyanis gyakran csak néhány százalékban van jelen a cukorpótlókban”- figyelmeztet Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

„Édes bűnözés” okosan
Az édes ízt élvezhetjük úgy is, hogy eközben óvjuk fogaink épségét, és megőrizzük testtömegünket. Nem mindegy azonban, hogy mit és hogyan használunk.

Tipp: manapság már egyre gyakrabban találkozunk a boltok polcain steviával édesített csokoládéval, fagylalttal, ketchuppal. Sőt megjelentek a nyírfacukor stevia, és eritrit stevia természetes édesítőszer kombinációk is, melyek négyszeres édesítő erejüknek köszönhetően sokkal gazdaságosabbak, és a stevia jellegzetes íze sem feltűnő bennük.

Érdemes a steviával kapcsolatban azzal is tisztában lenni, hogy élelmiszer adalékanyagként kizárólag édesítőszerként engedélyezett, így E számmal is rendelkezik (E960). Ebből is látszik, hogy a természetes adalékanyagoknak is van E száma, nem csak a mesterséges anyagoknak. (Forrás: Budai Endokrinközpont)

Mi a helyzet az édesítőszerekkel? Barát vagy ellenség?
A mesterséges édesítőszerek már jó ideje támadások kereszttüzében állnak, nem egy cikk jelent már meg rákkeltő, illetve hizlaló mellékhatásaikról. Mi az igazság? Valóban az ördögtől valók? Szakember válaszol.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!