Cikk nyomtatása | Hozzászólások (4) |
Megosztás:
2010. október 13. 16:27 | Timar Gigi

WELLNESS

Gyógyító fények a testnek és a léleknek

A szemen át az agyra ható színes fény bizonyítottan jó hatással van testre, lélekre egyaránt. Közreműködhet a szellemi és mentális állapot javításában, de még betegségek gyógyításában is.

 

A színek jelentősen befolyásolnak bennünket akkor is, ha ennek nem vagyunk tudatában. Hatnak a hangulatunkra és a szervezetünk fizikai állapotára is. Csillapíthatják a fájdalmat, segítségükkel jobban gyógyulnak a sebek, és könnyebben múlik a stressz.

A modern orvostudomány

sem zárkózik el a színes fények használatától. A sárgaságban szenvedő kisbabákat kék fénybe fektetik, mert ez eltávolítja testükből a bilirubint, amit a fejletlen máj még nem képes kezelni. Ultraviola fénnyel az 1990-es években kezdtek el dolgozni, bőrproblémák gyógyítására. A teljes spektrumú fény a téli lehangoltság elleni kiváló szer. Az ősz beálltával kezdődő és tavasszal eltűnő kedélybetegséget az váltja ki, hogy nagyon magas a vérben található melatonin – a tobozmirigy által termelt hormon – szintje, amelynek kiválasztása sötétség hatására fokozódik. Télen, amikor minimális a világos órák száma, e hormonból túlzott mennyiség kerülhet a véráramba. Ennek ellensúlyozására a polarizát – egy irányba rezgő – fényű lámpa használata

 kifejezetten hatásos megoldás, hiszen ugyanazt nyújtja, amit egy átlagos napsütötte nyári nap: csökkenti a tobozmirigy hormontermelését. A modern életvitel következtében sajnos napjaink legnagyobb részét mesterséges fényben töltjük, ami – különösen a fénycsövek – rossz hatással van egészségünkre. Ez a fényszmog egyes kutatók szerint legalább olyan káros, mint az elektroszmog. A világos, fehér fény hatására hirtelen emelkedik a vérben a stresszhormonok szintje, és zavar támad a tobozmirigy működésében. Emiatt idegesség, agresszivitás és fáradtság jelentkezik.

Minden szín különböző frekvenciájú,

kizárólag arra az árnyalatra jellemző elektromos rezgéssel bír, csakúgy, mint sejtjeink vagy az egyes szervek. A színterápia elmélete szerint az egészséges szervezetben a rezgés kiegyensúlyozott, harmonikus. Ha viszont valamelyik szerv működésében gondok merülnek fel, megváltozik a rezgések frekvenciája. A mai színterápia alapját Peter Mandel természetgyógyász a hetvenes években dolgozta ki. Szerinte minden testrészünk a spektrum egy-egy színének frekvenciájával azonos frekvencián működik, és ha felborul az egyensúly, ösztönösen keressük a frekvenciának megfelelő árnyalatot. A színes fény otthoni terápiás használata is egyre inkább elterjedt módszer. A kézi készülékektől kezdve a különböző masszázskádakba és zuhanyfülkékbe beépített színterápiás (kromoterápiás) berendezésekig terjednek a lehetőségek. Ezek egyszerűen kezelhetők, és a kellemes, lazító fürdőzést teszik még inkább pihentetővé, egészségessé – így a legzsúfoltabb hétköznapba is beilleszthető az otthoni fénykezelés.

A víz és a gőz közvetíti

a színekből kinyerhető energiát, így a színfényterápiás felszereléssel ellátott hidromasszázskádakban és a zuhanykabinokban teljes bőrfelületünkön keresztül még intenzívebben éreztetik hatásukat. A gyártók általában négy színnel – pirossal, kékkel, zölddel és sárgával – szerelik fel a berendezéseket, de gyakori az állítólag a narancsbőr és a túlsúly kezelésére is hatékony lila vagy az izommerevségre, de kozmetikai felhasználásra is alkalmas narancssárga árnyalat is. A számtalan típus között minden igényre van megfelelő, de érdemes felkészülni rá, hogy a kromoterápiás funkcióval ellátott eszközök akár több százezer forinttal is többe kerülhetnek egy hagyományosnál. Cserébe viszont teljesebb élményt nyújtanak a sokkal olcsóbb, viszont csak helyi kezelésre alkalmas kézi lámpáknál.

A színek hatása
Kék: természetéből adódóan hideg, és hűsít. Jó hatással van a magas vérnyomásra, lassítja a szervezet működését, a vérkeringést, nyugtat és pihentet. Tükrözi a tisztaságot, a hűvösséget, ami nagyon jól tud esni mondjuk két szaunamenet között is. Görcsoldó, kedvezően hat az érzékszervekre, az idegrendszerre, csökkenti a fájdalmat, könnyíti az alvást.
Zöld: a természet színe, s ahogy a tavasz, amikor minden újra zöldbe borul, és megújul, úgy pezsdíti ez a szín is a szervezetünket. A tüdő, a bőr kitisztul, a fejfájás elmúlik, és az ember megújulhat, érzelmileg sokkal stabilabbá válhat. Megteremti a harmóniát, roborál, erősíti szervezetünket. Kiválóan alkalmas különböző kialakult kóros állapotok kiegészítő kezeléseként: szív-, szem-, valamint érrendszeri megbetegedések, fejfájások, megfázások esetén.
Sárga: vitalizál, serkent, pezsdít. Aktivizálja a testet és a lelket, új ötletek és új gondolatok születhetnek ez alatt a szín alatt. Az idegrendszer stimulálásával teremt jobb közérzetet. Jót tesz a gyomornak és az emésztőrendszernek, erősíti a májat, támogatja az epetermelést. Kiválóan alkalmas a vegetatív és motorikus idegrendszer stimulálására.
Piros: a melegség, az izzadás, az izzás és a szauna színe. A szenvedély, mely forrósággal tölti el a szellemet, mely új erőt ad az izmoknak, jót tesz a gyomornak, és melegíti a szívet. Növeli a testhőmérsékletet, ösztönzi a vérkeringést és az adrenalinképzést. Feloldja a krónikus betegségeket és a velük járó fáradtságérzést. Jót tesz a vérszegénység, valamint vastagbél- és ízületi gyulladás esetén. Depresszió esetén is alkalmazható. Aktiválja az életet adó energiákat.

Fotó: Förster Tamás

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2010/3. számában jelent meg.

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások (4) |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!