Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2011. április 10. 21:53 | PP-Eletforma

HORMONÁLIS

Ez a pocak nem sörpocak

Amerikai kutatások szerint a tesztoszteron – a legfőbb férfi hormon – csökkenése is felelős lehet azért, hogy a férfiak akár már 30-as éveik elején elkezdjenek pocakot növeszteni.

A tesztoszteron a legfontosabb férfi hormon, alapvető szerepe van a sperma termelődésében. Termelődése a herékben indul meg serdülőkorban, ám a kiválasztódás a kor előrehaladtával csökken. Ez a csökkenés a másodlagos szexuális jegyek (szőrösödés, izomzat, libido) megváltozását is hozza.

Egy amerikai tanulmány szerint a tesztoszteron szint csökkenése összefüggésbe hozható azzal, hogy a kor előrehaladtával a férfiak is hajlamosabbak lesznek a hízásra.

A kutatók nyolc éven keresztül vizsgálták rendszeresen 1200 férfi tesztoszteron szintjét. A megfigyelt csoportban volt olyan férfi, akinek már 24 éves korábban csökkeni kezdett a tesztoszteron szintje.  A harmincasok körében pedig már jelentős arányt képviselt azok köre, akiknél csökkent a hormon termelődése.

Ezzel párhuzamosan a vérvizsgálatok során kiderítették, hogy ha elválasztják a vérben szabadon keringő tesztoszteront azoktól, melyek az SHGB nevű proteinhez kötődnek, akkor a kor előrehaladtával a szabadon keringők száma csökken, míg a kötötteké növekszik. Másrészről megállapították, hogy azoknál a férfiaknál, akiken a hízás jelei látszanak igen alacsony a vérben szabadon keringő tesztoszteron. Ezeknél a férfiaknál a derékbőség is aránytalanul magas, azaz megjelenik a "pocak".

Mindezek alapján vonták le a kutatók azt a következtetést, hogy a kor előrehaladtával csökkenő tesztoszteron összefüggésben van a férfiak hízásnak indulásával, és a pocakosodással.

Ne feledjék azonban, hogy ez csupán az egyik ok lehet a hízásra, s ezért nem kell drámaian felfogni. A kiegyensúlyozott táplálkozás, az aktív, sportos életmód nem csupán a felesleges kilók felrakodását előzi meg, hanem jót tesz férfiasságuknak is.

 

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!