Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2010. június 20. 13:28 | PP-Eletforma

KLÍMAREUMA

Egyre több a klíma miatti reumás beteg!

Bár a mozgásszervi-reumatológiai megbetegedésekben nagy szerepet játszik a hideghatás, az időjárás-változás és a stressz, ma már elfogadott tény, hogy a légkondicionálók nem megfelelő használata negatív élettani hatásokat okozhat. Az irodákban, autókban, éttermekben használt split klímák által kiváltott panaszok alapvetően kétfélék:

Tévhit, hogy a reumás megbetegedések általában 40-50 éves korban jelentkeznek, ma már egyre fiatalabb korban kezdődnek a reumás panaszok. Szakorvosok szerint egy új tünetcsoporttal kell szembenéznünk, amelynek hátterében a sűrűn használt légkondicionált autók és irodák állnak:"Az utóbbi években megtízszereződött a klímapanaszokkal jelentkezők száma. Amíg eddig 100 főből csak 1-2 fő panaszkodott erre, addig mára 10-20 főt kezelünk ilyen tünetekkel" – számolt be Dr. Major Zoltán a hévízi NaturMed Hotel Carbona gyógy- és wellness szálloda reumatológus szakorvosa.

Bár a mozgásszervi-reumatológiai megbetegedésekben nagy szerepet játszik a hideghatás, az időjárás-változás és a stressz, ma már elfogadott tény, hogy a légkondicionálók nem megfelelő használata negatív élettani hatásokat okozhat. Az irodákban, autókban, éttermekben használt split klímák által kiváltott panaszok alapvetően kétfélék: egy részük légúti panasz (nátha, orrfolyás, tüsszögés, köhögés). Más részük mozgásszervi elváltozás (ezek elsősorban nyaki, vállövi izomfájdalomként, kötöttségként, merevségként, fejfájásként, szédülésként, fülzúgásként jelentkezik). A reumatológusok ezeket a tüneteket egymás között klímareumának nevezik.

Hogyan alakul ki a klímareuma? Egy menedzser, vagy irodai dolgozó szervezetét nyáron több "hősokk", azaz nagymértékű hőmérsékletingadozás is éri. "A kánikulából a hűvös irodába, kocsiba, étterembe történő megérkezés olyan, mintha egy stresszhatás érné a szervezetet. Ezek a hatások hosszabb idő alatt krónikus megbetegedéseket okozhatnak, ezért különösen fontos – mint sok más mozgásszervi megbetegedésnél is – a megelőzés." – mondja Dr. Major Zoltán reumatológus főorvos.

 A klímareuma megelőzhető.

A klímareumát alapvetően két módon kerülhetjük el:megfelelő klíma beépítésével, karbantartásával, valamint az egészséges életmóddal. A kialakult klímareumás tünetek sikeresen kezelhetőek és különösen a kezdeti szakaszban hatékonyak a különféle kúrák: "A mozgásszervi problémák gyógyítására a balneo- és fizioterápia teljes tárházát alkalmazzuk sikerrel.

A légúti megbetegedések kezelésére különböző szaunákat (aromaszauna, gőzkamra, infraszauna), illetve só kamrát, inhalációs és O2 terápiás kezeléseket használunk. Természetesen minkét esetben orvosi felügyelet mellett, a ami a hatékony gyógyulás záloga.

A tapasztalatok szerint egy kúra, tíz hónapig tünetmentessé tudja tenni a klímareumás panaszokat" – összegezte tapasztalatait Dr. Major Zoltán a NaturMed Hotel Carbona reumatológus főorvosa.

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!