Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2007. május 27. 13:46 | PP-Eletforma

CSOODARUHA

Dopbja ki a mosógépét! Itt a koszlepergető textília!

Akár a közeljövőben piacra kerülhetnek azok a textíliák, amelyek egyszerűen képtelenek koszolódni.

A BASF “lemásolta” a lótuszvirág és a nád öntisztító mechanizmusát, és olyan kezelőanyagot dolgozott ki, amelyet ha textilekre hordunk fel, tökéletesen lepergeti a vizet és a szennyeződéseket. Az újdonságnak elsősorban a háziasszonyok örülhetnek, akiknek a megoldás révén kevesebbet kell mosni és takarítani.  A ruházati ipar számára – legyen szó divatról vagy munkaruhákról – üzleti lehetőség a BASF megoldása, hiszen ezáltal koszolódni képtelen ruhákat dobhatnak piacra. Örülhetnek még a vitorlázók, a zászlók, a ponyvás teherautók és még sokan mások…

A lótuszvirág, a palástfű és a nád is rendelkezik azzal a rendkívüli képességgel, hogy levelein található ultrafinom felszíni szerkezetek segítségével képes önmagát tisztán tartani. Amint víz éri őket, leveleik felszínéről apró vízcseppek gördülnek le, miközben magukkal viszik a parányi szennyeződéseket. A tudomány felismerte, hogy nem a lehető legsimább, hanem a szemmel nem látható, nanométeres kiemelkedésekkel rendelkező felületek taszítják leghatékonyabban a szennyeződéseket és a vizet.

A BASF kutatói a természetet például véve alkották meg a Mincor TX TT nevű innovatív kezelő anyagot a textíliák öntisztító hatásának kialakítására. A növény levelének felszínén található parányi kiemelkedéseket a kezelt textíliákon egy un. hordozó mátrixba beágyazott milliónyi, 100 nanométernél is kisebb átmérőjű elemi részecske utánozza. Ezek a parányi kiemelkedések tartják távol az apró vízcseppeket és koszrészecskéket. Ennek köszönhetően a felülettel a cseppek felszínének csak 2-3 százaléka érintkezik. A vízre ható feszültség és tapadóerők miatt, az egyébként szétterülő vízcseppek gömb alakú golyócskákat formálnak és a víz egyszerűen csak lepereg a felületről. A lepergő vízcseppek magukkal sodorják a felszínnel ugyancsak alig érintkező koszrészecskéket, így mosva le őket bármilyen dörzsölés vagy tisztítószer használata nélkül.

A Mincor  TX TT-vel a BASF elsőként tette lehetővé, hogy nanostrukturált felületek alkalmazásával a szöveteket valódi öntisztító tulajdonsággal ruházzanak fel. Az új kezelőanyag felhasználásával kifejlesztett szintetikus szövetből készült öntisztító nap-ellenzők, zászlók és vitorlák piacra kerülés előtt állnak. A lehetőségek azonban ennél jóval szélesebbek.

A BASF kutatói folyamatosan dolgoznak azon, hogy az öntisztító hatású szöveteket a mindennapi élet más területein is alkalmazzák a közeljövőben, különösen a szennyeződés-taszító ruhák gyártásánál. A legnagyobb kihívást ebben az esetben a mosógép jelenti, ahol a mosás során fellépő mechanikai hatások veszélyt jelentenek a szövetekre és a Mincor  bevonat parányi felületeire. A BASF fejlesztő szakemberei ezért a kötőanyag optimalizálásával tartósabbá tették a Mincor -t az öntisztító hatás gyengítése nélkül. Ennek eredményeként a balzsamecet, a vörösbor, a ketchup, sőt még a méz is nyomtalanul legördül a Mincor-ral bevont ruháról. Ezenfelül az új technológia lehetővé teszi, hogy a ruhákat ritkábban kelljen a szennyesbe dobni.

A BASF a Mincor -ral kezelt pamutszövetek mellett már további termékeken is dolgozik, mint például a kosztaszító tapéták, finom anyagú függönyök és konyhai textilek.

További információ: www.basf.hu 

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!